Sta kazete, gospodo, na ovo?
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
Nema toga jos kod nas... Tek treba da dodje do sirenja punionica za cng pa tek onda da nadjemo nekoga ko to moze ugraditi kako treba da ne bi bilo BOOM... Mene jezi sama pomisao da je pritisak u boci oko 200bara, za razliku od LPG koji je nekoliko bara.... PozdravLancia Kappa 2.0 20v
-
-
Cuj ...moj auto po gradu trosi maksimalno 3,66 evra na 100km.
ili ti u prevodu 9 litara LPGa = 9 * 35din = 315 din.
i imam vise mesta i gepek nego taj smart......
Nije neka primamljiva cifra da bih menjao LPG sistem ( cak i kad bih mogao! )Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.
Comment
-
-
Poenta je u tome da se i u mali gradski auto ugradjuju ovakvi sistemi, a ne kao kod nas gde ljudi kazu da im ne treba plin jer ionako malo trosi!
@zoranbg: Da li si probao da izracunas koliko ovaj Smart trosi kod nas! Neko je rekao da je na eksperimentalnoj Nisovoj punionici u krugu rafinerije moguce, na lepe oci, sipati CNG i da je cena oko 12 dinara po jedinici mere (drugi bolje znaju da li je to kg ili metar kubni ili litar), a u Nemackoj je 0.65 eura (sigurno je ista jedinica mere)! Ako u Nemackoj trosi 3E, sta mislis, koliko trosi kod nas...sa 3,66 evra kontam trosis 3-4x vise!
Salu na stranu, izuzimajuci nedostatak gepeka( mada ga i bez boce skoro nema ), ovakav koncept mi se cini kao stvarno dobra ideja! Kako taj Smart, i nije neki stedisa, s obzirom, na velicinu i kubikazu, kontam da bi slicnu, ako ne i bolju, ekonomicnost izvukli i 1.0 litarski Yaris ili Corsa i sl. uz osetno bolji komfor!
Comment
-
-
Problem je izgleda u tome sto omasovljavanjem LPG-a on postaje skuplji! Kada nije bio popularan(nije bilo nekog profita)....to drzavu nije ni zanimalo pa je i bio jeftin! Sada kada ima dosta konvertovanih vozila, veci je i broj punionica, ali u skladu sa tim je i cena veca...i sigurno ce jos rasti brze u odnosu na benzin! Jer kada se pogleda poslednje poskupljenje, ono je u procentima enormno! Takodje i poskupljenje pre toga je bilo necuveno..sa 20-23 na 28-30!
Takodje, pitanje je kada su ljudi najvise imali koristi od LPG-a? Onda, kada je bilo malo vozila na plin i kada nije bilo pumpi na svakom koraku!Stoga, sledi zakljucak da ako hoces da se vozis jeftino moras biti, u neku ruku, pionir u koriscenju novih resenja! Iako CNG nije rasprostranjen, kao LPG...cena ce ga uciniti primamljivim...a kad i ono poskupi, verovatno ce se prelaziti na vodonik(CNG stanice su i pravljene tako da je omogucen, relativno jeftin, prelazak na vodonik)! Ne treba zaboraviti ni alkohol... jer kriza kuca na velika vrata cim je i vlada SAD nalozila da se iznadje mogucnost za dodatni uzgoj kultura iz kojih se moze dobiti alkohol!
Da se vratim na trenutnu situaciju...trenutno je samo Evropska unija ta koja nas cuva od izivljavanja drzave sa cenom LPG-a! Jeste da je indirektno, ali bolje i tako nego nikako! Ni to nece biti tako dugo...mislim da vec 2008 prema LPG-u ce se zakonka regulativa ponasati kao prema svakom klasicnom gorivu, a u skladu sa tim ce i cena biti klasicna....previsoka!
Comment
-
-
Kako taj Smart, i nije neki stedisa, s obzirom, na velicinu i kubikazu, kontam da bi slicnu, ako ne i bolju, ekonomicnost izvukli i 1.0 litarski Yaris ili Corsa i sl. uz osetno bolji komfor!
onoliko prostora za vozaca, bogata serijska oprema koja vrhunski radi, bezbednost u punom smislu reci..je skoro kao u lux klasi vozila.
jedino nema gepek i naravno dvosed je, sto je i ocekivano za duzinu od samo 2,5 metra.
interesantno je da su Nemci poceli da hvataju prikljucak ka razvijenim zemljama gde su alternativna goriva masovno u upotrebi.
a cene energije se ocekuje da rastu po stopi od 30tak% godisnje pa ce sve vise i fabrike poceti da malo vise razmisljaju o alternativnim gorivima.volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
Cini mi se da postoji greska na slikama gore. U redu je one dve boce za metan od po 16 litara ali onaj drugi Smart sa cetvoro vrata ima bocu za LPG od 60 litara i sa njom moze da predje mnoooogo vise nego sto pise ispod slika (250km). To 250 je ok za 2x16 litara metana. Mogu vam reci da su te dve male boce notorna glupost i da vozilo ima zaista mali radijus. U Nemackoj jednostavno NEMA pumpi ljudi.Svega ima ali jako malo pumpi i za LPG i za CNG. Kad bi taj imao bar 4 male boce.....
Druga varijanta sa 60 litara LPG tankom je super. Sipas i zaboravis....
Sto se tice cena u Nemackoj ona ima skoro najvise u Evropi za gas pa je podatak od 3 Evra za 100 km prilicno irelevantan.
Comment
-
-
Sa 2x16 lit cng auto ne moze ni da upali a kamoli da predje tolike kilometre.Boca na prvom autu nije za lpg nego za cng.CNG se meri i prodaje u kilogramima.1 kubni metar ima oko 0,75 kg.Da bi auto sa bocom od 60l. mogao da predje nekih 250-300 km. mora pod pritiskom da se sabije.A to izadje na nekih 220 bara.
Comment
-
-
Dragane, ne razumem.
Kolike su one dve boce a kolika je ona jedna (u litrima)? Cng se prodaje i meri u kg ali su zapremine tecnosti uvek u litrima. Ne moze da upali na 2x16 litara? Ne mesaj nam ovde zapremine gasne faze (kubne metre) CNG-a sa kolicinom tecnog gasa ma koji gas bio. Ko je pominjao pritisak u boci?
One dve manje boce po meni imaju zapreminu 2x16 LITARA TECNOG CNG-a (mada se podrazumeva pod skracenicom CNG da je komprimirani metan u tecnom stanju) i sa njima Smart MORA da moze da predje onih 250km. Nije tacno?
Sta je ona druga boca? To sam pitao. Ima neuobicajen oblik za CNG (mada i takve postoje). Koja joj je zapremina?
Da ne bude zabune kolicina potrosnje goriva pa i gasa kod automobila se izrazava UVEK u litrima (tecnosti) na 100km odn. koliko se km ili milja predje sa jednim litrom ili jednim galonom goriva.
Comment
-
-
Prva boca je isto na CNG...Bilo je vec na CB...evo slika:
Vidi se da je boca, u sustini, ista samo je razlicita zapremina...polozaj otvora i ventila je isti!
@brick Kada sam rekao komfor, prvenstveno sam mislio na ukupan prostor! Uzeo sam kao primer Yaris i Corsu kao jedne od najboljih po potrosnji! Smart sa 700ccm i 37kw i 4,8l/100km pr. potrosnjom, dvosed sa malim gepekom, i Yaris sa 4 ili 5 sedista, vecim gepekom, 6x konja i isto prosecnom potrosnjom ispod 5l. TO sam imao na umu kad sam uzeo Yaris za poredjenje! Za opremu si u pravu...ali nije mi bila poenta u tome! Poz
Comment
-
-
pa ok je ako se smatra da u Yaris mogu da sednu cak 5 putnika, mada mislim da nje to vrlo tesko izvesti.
Smart za razliku ima 2 punovredna sedista i 2 normalna prostora za putnike dok ovi ostali imaju 4(5) skucenih mesta od kojih nijedno nije normalne (za lux klasu) velicine.
gepek je sasvim druga tema, nijedno od tih vozila ga prakticno i nema za bilo sta vise od jedne tasnice.
ali, o ukusima ne vredi trositi reci, svako bira po svojim kriterijumima.volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
Nikako da se razumemo....Ali pokusacu ovako! Zamisli da to mora biti porodicni auto! Svaka cast prostoru napred kod Smarta...ali zamisli da nisam sam i da nije sve podredjeno meni! Sta onda? Takodje, diskutabilna je razlika sedista vozaca! Pa danas retko koja kola tu oskudevaju!
Kazes da je sve u Smartu na vrhunskom nivou! OK! I Yaris je jedan od najizdrzljivijih malisa sa malim procentom kvarenja!Ima mnogo savremeniji motor te je Smart naspram njega trosadzija!
Bezbednost...airbagove, abs i sl....to danas svi ozbiljni imaju! Medjutim kolike su zone guzvanja kod Yarisa a kolike kod Smarta...tu tesko da ce airbag pomoci!
Za gepek si u pravu..ali ako cemo bas cepidlaciti onda u Yaris mogu stati 2 tasnice!
Ali nisam imao u glavi raspravu na temu Yaris vs. Smart, vec sto vecu ustedu u dzepu, uz odredjene uslove kao sto je pre svega funkcionalnost!
Eto..sta mislis po tom pitanju...znaci pored Yarisa, Smarta, koji dolazi jos u igru? Corsa 1.0, neka mala Honda, Daihatsu..Polo.... prevedeno na nase uslove... koja varijanta ispod 2E/100km (makar na otvorenom)?
Comment
-
-
Zamisli da to mora biti porodicni auto!
diskutabilna je razlika sedista vozaca! Pa danas retko koja kola tu oskudevaju
99,95% svega sto sam vozio i probao je u pogledu sedista jos nedoradjeno, nije dovoljno udobno resena pozicija i samo sedenje.
metod koji koristim je subjektivan, brok prevezenih km pre nego sto me zaboli kicma (osetljiv sam sta mogu).
ako je rezultat ispod 500km u kontinuitetu auto dobija crveni karton od mene za udobnost po tom aspektu.
Kazes da je sve u Smartu na vrhunskom nivou! OK! I Yaris je jedan od najizdrzljivijih malisa sa malim procentom kvarenja!Ima mnogo savremeniji motor te je Smart naspram njega trosadzija
da li se kvari ili ne kvari je potpuno nebitno za komfor u voznji, samo sam to pominjao.
Bezbednost...airbagove, abs i sl....to danas svi ozbiljni imaju! Medjutim kolike su zone guzvanja kod Yarisa a kolike kod Smarta...tu tesko da ce airbag pomoci
vec sto vecu ustedu u dzepu, uz odredjene uslove kao sto je pre svega funkcionalnost
na tu temu po meni je favorit svih vremena Fiat, prave sjajne male autice.
tipicno Fiat 126, odnosno Peglica.
koja varijanta ispod 2E/100km (makar na otvorenom)?
svi auti koje si pobrojao su daleko skuplji od 2 euro /100km racunajci ukupne troskove a to ukljucuje troskove nabavke, amortizacije, gubitka na supstanci i ostalo sto se sve dodaje na samu cenu goriva.
mene 100km kosta do sada nekih 9,30 euro centi ukljucujuci nabavku vozila i sve kvarove/redovno odrzavanje i oko 6,44 evra/100km za gorivo.
dakle ukupno, nesto oko 6,60 evra TOTAL svi troskovi posedovanja i upotrebe vozila. (uproseceni).
cak i Smart je tu daleko skuplji, tako posmatrano.
jedan drugi ugao gledanja na auto kao robu koja stalno trosi.
ti pomenuti su koliko 15 evra/ 100km ukupnih troskova na bazi 3 godine (?).volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
Comment