Kako ispravno da podesim polozaj boce.Mislim na ugao pod kojim treba da stoji multiventil.Navodno treba da stoji pod 30 stepeni (i na njemu pise 30 Stepeni),u redu, ali sta tacno,koja kota, treba da stoji pod 30 stepeni i u odnosu na sta,horizontalu ili vertikalu.
Polozaj boce
Collapse
X
-
-
Hvala na odgovoru,ali:
Znaci li to da, linija okomita na tijeli multiventila treba da bude 30 stepeni u odnosu na horizontalu ili se mozda posmatra linija paralelna multiventilu, ako sam bio dovoljno slikovit. Prvobitno sam liniju okomitu na multiventil (da kazem osu multiventila) bio podesio na 60 stepeni u odnosu na horizontalu (ili 30 u odnosu na vertikalu) i tada mi je pokazivac nivoa plina dosta korektno pokazivao nivo ali je problem bio u tome sto nije radio, da tako kazem "ganicnik punjenja" tj. u bocu zapremine 50 l, ja sam sipao 48,6 l plina, umjesto da je to multiventil ogranicio na 80% zapremine tj. 40 l.Uopste se nije culo ono klasicno krckanje kad multiventil ogranici punjnje na 80% zapremine.
Nakon toga sam bocu zakrenuo, postavivsi osu ventila na 30 stepeni u odnosu na horizontalu i tada mi je pokazivac pokazivao mnogo manji nivo plina od stvarnog, ali je sada punjenje ogranicio. Cuo se jedan "otkucaj" i pumpadzija je odmah prekinuo punjnje. Ali posto boca nije bila prazna neznam kojiko se u njoj nalazi plina. Uglavnom boca je puna dali 100% ili 80% neznam ali kazaljka pokazivaca stoji na manje od 3/4. Multiventil, boca i sve ostalo vezano za plin je novo.
Comment
-
-
Zaboravi na multiventil na trenutak, osa rupe je na 30 steeni od horizontale, u prvom slučaju kako si namestio trebali bi da ti stane znatno manje goriva nego što treba. Drugi primer je dobar koji si naveo. Koliko će stati ne zavisi samo do multventila nego i od pumpe. U prvom primeru ne bi trebalo da stane u bocu ni pola.
Comment
-
-
Moram da vam napisem sta mi se juce desilo a u vezi sa topicom. Imao sam skoro prazan tank i krenem ti ja na pumpu na koju inace cesto uzimam LPG. Rekoh bas da vidim sta ce se desiti kad ljuljam auto. Jesam ljuljao malo zesce ali sam napunio 59 litaraod 60 fizicki mogucih pri cemu je pritisak pumpe bio normalnih oko 10 bara. Inace ventil normalno oganicava na 49 sto je otprilike normalno. Da sam ovo znao letos kroz Nemacku i Austriju ...
Comment
-
-
Sad mi je jasno kako boca treba stojati. Ostaje mi nedoumica, zbog cega mi pokazivac pokazuje dosta manji nivo od stvarnog i zbog cega nije ogranicio punjenje u prvom slucaju, te je umjesto da stane manje, stalo vise plina nego sto treba,ali dobro. Da napomenem ovo je tek trece ili cetvrto punjenje boce, sve pod razlicitim uglovima boce. Sad bar znam da je dobro podesena pa cu vidjet cu kako ce se kasnije ponasati.
Mozes li mi jos samo reci da li je za obicnu bocu od 50 litara (metalgas) odgovarajuci ventil 315-30. Mnogo hvala.
Comment
-
-
To što piše na ventilu treba da je prečnik boce. Lovato pravi ventil koji je 300-315 za te prečnike boce. Ako je prečnik boce 315 onda je ventil odgovarajući.
Comment
-
-
Pokazivac nivoa mi pokazuje znatno manji nivo plina od stvarnog. Kazaljka pokazivaca spadne na 0, a ja imam jos skoro pola boce. Ima li smisla skidati mltiventil i probati podesiti plovak, onako "od oka".Multiventil je nov (reklamacija nije moguca) pa kad mi sve ostalo super radi, volio bih da mi on tacno pokazuje. Postoji li mogucnost da se polavak (njegov nosac, ona zica) iskrivi zbog prepunjavanja boce.
Comment
-
-
Nisi rekao koji je multiventil... Kod Lovatovog ima jedna pločica koja pokreće kazaljku, moguće je da se pločica odlepila od osovine i pomerila na neku stranu.
Ne verujem da se iskrivila poluga jer je od baš kvalitetnog čelika. Ako ga izvadiš videćeš šta e dogadja pomeranjem plovka gore dole.
Comment
-
Comment