plin u dizela 2013.g.

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Ljubo
    CBC Senator
    • 18.10.2005
    • 278
    • Kraljevo

plin u dizela 2013.g.

rizikujem da se tema proglasi suvisnom jer se vise puta ponavljala, ali opet... nema nigde novih informacija ali i stare nisu detaljne a pogotovo ne aktuelne.
    dakle, kakva je sada situacija sa ugradnjom plinskog uredjaja u dizel motore?
    koje su karakteristike novih uredjaja, koliko se stedi na potrosnji dizela, kakve su posledicne performanse motora, koja je cena uredjaja odnosno ugradnje i slicno.
    dosli smo do toga da je cena dizel goriva izjednacena sa benzinom a da je plin i dalje duplo jevtiniji.
    sada vozim xsaru picasso sa prosecnom potrosnjom od 10 litara benzina ili isto toliko plina.
    znaci, kada vozim na plin stedim 50% i prezadovoljan sam.

raspitujem se za jednog hyundai santa fe-a 2.0 crdi... i on je tu negde oko 10 sa prosecnom kombinovanom potrosnjom, sto mi s obzirom na cenu dizela bas ne bi odgovaralo.
    vec bi bilo podnosljiivije kada bi potrosnja pomerila na recimo 6 litara dizela i 4 litra plina... cenom bi doslo na isto kao i da trosi 8 litara dizela...
    hmmm... to mu je onda negde usteda od oko 300din/100km ili 30.000din/10.000km.... tacno za godisnju registraciju.
    nije za bacanje ali nije ni puno.

tacnoj kalkulaciji nedostaju podaci o karakteristikama uredjaja (potrosnje pose ugradnje) i ceni ugradnje.

pa ako neko ima informacija o tome...
  • alexa05
    CBC Senator XXL
    • 23.07.2006
    • 1769
    • Smederevo
    • Opel Vectra B 2.0DI 16v

Koliko se secam radi se o tome da se usteda krece negde izmedju 20-30% a da je ugradnja dosta skuplja nego ugradnja u benzinca... Tako se pricalo ranije...
    EX OPEL KADETT E C14NZ TUNED WITH LPG EQUIPMENT BY IVAN T

NOW OPEL VECTRA B 2.0DI 16V (X20DTL)

SVE PROLAZI PA CAK I DOZIVOTNA ROBIJA

Comment

• Ljubo
      CBC Senator
      • 18.10.2005
      • 278
      • Kraljevo

bas to hocu da proverim, dosta je vremena proslo od kada se to pricalo a novijih informacija nema...

Comment

• Dora
        Nadzornik!!!
        • 24.10.2004
        • 17451
        • Novi Sad
        • FIAT

Rekoh neki kolega će ali neće

Ugradnja gasa u savremene dizele nije baš prosta ko pasulj iako je oprema veoma slična kao za benzince... Ušteda je manja nego kod benzina, i to će tako ostati zauvek bar dok je ova tehnologija u pitanju, a kreće se od 18 do 25 pa i 30 posto. Ušteda (nivo) mnogo zavisi od načina upotrebe vozila.

Dobra strana je što se dobija nešto više konja za razliku od benzinca i što su izduvni gasovi stvarno mnogo bolji, kao i duži vek katalizatora i filtera..

Sve u svemu na zapadu ništa novo
        Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• Ljubo
          CBC Senator
          • 18.10.2005
          • 278
          • Kraljevo

hvala na odgovoru, ali...
          nista novo nije receno pa ni konkretno.

1. koliko kosta ugradnja, koji uredjaj je u pitanju?
          2. ako auto trosi sada 10 litara dizela (2.0 crdi huyndai motor), koliko cega bi trosio posle ugradnje u penzionerskom stilu voznje?

hvala.

Comment

• Dora
            Nadzornik!!!
            • 24.10.2004
            • 17451
            • Novi Sad
            • FIAT

1. Ne znam, da znam rekao bih...
            2. ------------//-------------

Čim saznam nešto javiću
            Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• Ljubo
              CBC Senator
              • 18.10.2005
              • 278
              • Kraljevo

ok, hvala... sacekacu.

Comment

• TECA
                CBC Senator XXL
                • 14.10.2007
                • 2355
                • Oz

..uzgred se raspitaj jos malo koliko santa fe trosi u proseku,mislim da su te lagili

Comment

• Ljubo
                  CBC Senator
                  • 18.10.2005
                  • 278
                  • Kraljevo

ranije nisam mogao da pronadjem njedan link koji govori o vecoj potrosnji, sada ne mogu naci nijedan link o bilo kakvoj potrosnji.

da li mozda mozes naci neki link gde se zvanicno govori o vecoj potrosnji?

Comment

• alexa05
                    CBC Senator XXL
                    • 23.07.2006
                    • 1769
                    • Smederevo
                    • Opel Vectra B 2.0DI 16v

Originally posted by TECA View Post
                    ..uzgred se raspitaj jos malo koliko santa fe trosi u proseku,mislim da su te lagili

najslabija verzija
                    EX OPEL KADETT E C14NZ TUNED WITH LPG EQUIPMENT BY IVAN T

NOW OPEL VECTRA B 2.0DI 16V (X20DTL)

SVE PROLAZI PA CAK I DOZIVOTNA ROBIJA

Comment

• tomamega
                      CBC Senator XXL
                      • 19.03.2009
                      • 715
                      • Beograd / Crna burma, prim. prev.
                      • Citroen C4, 1.6 Hdi, 110ks

Ma u gradu Beogradu bi mu sigurno trošio oko 10L, tu nema dvojbe. Jedino ako živu u Zemunu i ide samo do Nbg, onda može i 7L. Zato ja ne volim priče o prosečnoj potrošnji. Zavisi od mnogo faktora, a i indivudualno je. Zaboravite ono što je navedeno u fabričkoj deklaraciji. To je utopija koja se ne može postići

Ako ti je Dora rekao da on ne radi ugradnju plina u dizela, znači da ćeš teško naći u Srbiji nekoga da to radi. A razlog tome je verovatno ekonomska neisplativost investicije. To je još uvek daleka budućnost.

Comment

• Ljubo
                        CBC Senator
                        • 18.10.2005
                        • 278
                        • Kraljevo

slazem se u svemu i dodao bih da Dora verovatno nije ugradjivo plin ni u benzince dok nije poceo...

salu na stranu, ali bi verovatno valjalo jos jednom ispitati kako trentno stoje stvari... pa mozda Dora pocne od sutra da ugradjuje plin i u dizele.

Comment

• Bingodalton
                          CBC Senator XXL
                          • 12.11.2012
                          • 316
                          • Novi Sad
                          • GP 1.9 JTDM Sporting

Jedan moj rodjak iz Makedonije koji se bavi ugradnjom gasa i jedan je od boljih strucnjaka u toj oblasti (kako sam kaze ), pricao mi je pre 4-5 godina da su ugradili plin u VW Transporter dizel. Nismo puno zalazili u tematiku, nije me zanimalo, uglavnom se secam da je potrosna smanjena malo, a da je kombi kako je on rekao poskakivao od snage, da se razlika bas osetila.

Videcu da ga kontaktiram i da ga dovucem ovamo na forum, taman da razmeni misljenje sa nasim plinadzijama.

Comment

• Ognjen
                            CBC Senator XXL
                            • 21.02.2008
                            • 438
                            • Novi Beograd
                            • -

Ugraditi se može, ali nema uštede u gorivu, bar ne dovoljno da bi se isplatila ugradnja uređaja u putnički automobil. Jedna naša tunerska radionica je ugradila plin u Alfu 147 1.9 16v, jer su raznim pojačanjima i remapima došli do trenutka kada više same dizne nisu mogle da isporuče dovoljnu količinu dizela, pa je ugrađen plin kao pomoćno gorivo za postizanje snage. Taj motor je debelo prebacio 200 ks.

Comment

• Bingodalton
                              CBC Senator XXL
                              • 12.11.2012
                              • 316
                              • Novi Sad
                              • GP 1.9 JTDM Sporting

Da, istina je da direktne razlike u potrosnji nema jer se ne dira nista kod sistema za ubrizgavanje dizela, sve ostaje nepromenjeno.

Ali! Uvek postoji to Ali! Kada bi se automobil vozio na isti nacin kao pre (ne smatram tu isti rezim rada motora), potrosnja bi bila manja, jer se postize povecanje snage i obrtnog momenta za 20-30%.

To je ono cuveno pitanje oko chip tuning-a. Kako to da ima vise snage a trosi manje.
                              - Pa trosi manje ako to dobijeno poboljsanje koristis da smanjis potrosnju.
                              - A poboljsanje takodje mozes iskoristiti da dobijes na ubrzanju, a tom prilikom bi teoretski potrosnja trebala ostati ista jer je optimizovana, cak i manja jer se brze postizu putne brzine (bez obzira koje su).
                              - Ali kako ti auto ubrzava za 9s do 100, umesto za 10s, ti se ne zaustavis na 100, nego ga teras jos tu jednu sekundu do 110. A posto potrosnja na 110 nije ista kao na 100 (iako si ga pre vukao 10s, a i sada), potrosnja se blago povecava. I kad tu dodamo subjektivni utisak, dodatak "napaljenosti" i zelje da pokazes drugima da si brzi, dolazimo do zakljucka da chip tuning NE smanjuje potrosnju i unistava motor, gume, kocnice,...

Comment

Working...
                              X