PozdravUradio sam servis isparivaca i naisao na ventil sa kuglicom i oprugom.U literaturi ga zovu cutoff ventil.Zna li neko cemu sve sluzi ovaj ventil i koji pritisak trpi?Unapred zahvalan!Hare011
Isparivac Li02 i cutoff ventil
Collapse
X
-
Pozdrav druze,
Ako sam te dobro razumeo on stiti reduktor od prevelikog pritiska u slucaju da zakaze elektromagnetni ventil kada je motor iskljucen.
Da li ispusta gas u nekim rezimima voznje npr. cutoff rezimu ili se samo otvara ako imamo kvar sistema?
pozz
Hare
Comment
-
-
Jedan od rizičnih momenata jeste kad motor iz režima opterećenja pređe u režim cut-off, ali kao što Radoš kaže, ventil se ne zove cut-off, već sigurnosni ventil,koji se aktivira ako pritisak dostigne određenu vrednost,kako bi se rasteretio sistem,u delu niskog pritiska gasa.
Comment
-
-
Da li se zna pri kom pritisku proradi ventil?
Ponekad posle voznje osetim miris gasa koji dolazi iz pravca reduktora.Mislio sam da je uzrok tome predjenih 90.000 km pa sam uradio servis reduktora.Nakon servisiranja reduktora ponovo se javio taj miris tako da sam posle vasih odgovora siguran da lose dihtuje elektromagnetni ventil kada je auto ugasen ili je sigurnosni ventil neispravan.Testiracu el.ventil pa javljam.
Hvala na odgovorima.
pozz
Comment
-
-
Baždaren je na 2.50bar. Normalni radni pritisci za LI02 kod atmo motora su 1.00bar+MAP, u praksi 1,27 - 1,95 bar. Ako ne zatvara gasni ventil - isparivač i deo instalacije posle njega se rasterećuje na taj sigurnosni ventil. Isto važi i ako je neispravan isparivač, što se vidi dijagnostikom kada motor radi na gas...Bolje peške u švaleraciju nego Mercedesom na posao...
Comment
-
-
U medjuvremenu mi stigao polovan el.mag ventil pa sam ga zamenio.I dalje se osecao gas tako da je definitivno bio problem u sigurnosnom ventilu koji je pomalo curkao u voznji i nakon voznje.Problem je pravila nakupljena prljavstina na sedistu ventila, koja je sprecavala kuglicu da dihtuje.Posle ciscenja ventila sve radi kako treba i ne oseca se vise gas.Pritisak posle reparacije nastelovan na 1,3bara.Problem resen.
Hvala svima na korisnim savetima!
pozz
Hare
Comment
-
-
Kad je LI02 ispravan, čak i sa izvađenim (čitaj zaboravljenim) klipom u gasnom ventilu ne aktivira se sigurnosni ventil. Pritisak iz boce naraste na blizu 2 bar i ne raste više. Moguće da je kod tebe malo oštećen gumeni "tampon" na polugi membrane, pa tu po malo curka gas. Koliko je prešao LI02?
Bolje peške u švaleraciju nego Mercedesom na posao...
Comment
-
-
Menjao sam membrane i tu gumicu na klackalici pre 300km.Od kada sam ocistio sig.ventil nema vise mirisa i lepo radi.Ostaje mi samo da popeglam mapu u voznji posto se nakon promene membrane i popravke sig.ventila LTFT smanjio i sada je -1.Pre servisiranja i curenja je bio 4 koliko je i na benzinu.
Membrana nakon 90000km ili 2200sati rada.
PS:Novi momenat koji se javio nakon ovih radova je duze jutarnje(prvo) paljenje na benzin.To je verovatno koincidencija i pretpostavljam da nema veze sa pomeranjem plinske mape vec sa benz.pumpom....Javljam sta sam uradio po ovom pitanju.
pozz
Hare
Comment
-
-
Ta membrana je mogla da izgura još 10-30kkm, ali neka je zamenjena, nije to 100 dukata. Da, sudeći po naslagama na membrani ima logike da je nešto od tog "đubreta" upalo u natpritisni(sigurnosni) ventil pa da je zbog toga puštao. Naš gas, šta reći... Pomeranje LTFT za 5% apsolutnih verovatno nije uzrok otežanog jutarnjeg paljenja, ali treba probati pa videti šta se dešava. Najlakše je dan-dva voziti samo na benzin pa videti ima li promene u vezi prvog hladnog starta...
Bolje peške u švaleraciju nego Mercedesom na posao...
Comment
-
-
Zasluzila je da se zameni posle toliko kilometara...
Kod mene samo novine.Nakon peglanja plinske mape, pocela zelena lampica sporo da trepce.Koristio sam noviju verziju softvera pa sam sumljao da je zbog toga nastao problem.Mislio sam da je zbog servisnog intervala,ali izgleda da sam ja cekirao nesto sto nije trebalo
.
Zakacim se sa starijom verzijom softvera i nadjem da javlja gresku 112 EV2 valve, sto mu dodje ventil na boci koji moj sistem nazalost nema.Malo je falilo da odem kod majstora.
Jos uvek prisutan problem sa prvim paljenjem.Sipao sam novi benzin danas,pa cu da vidim sutra.Probacu i prvo paljenje na gas..
pozz
Hare
Comment
-
-
Izgleda da plin pravi problem.Kada zatvorim ventil na boci i ispustim gas iz sistema,auto ujutro pali normalno.
Ako ne zatvorim ventil na boci sistem je uvek pod pritiskom,bez obzira da li vozim na gas ili benzin.Oko 2 bara je pritisak i ne opada.Cak i kada ga ispustim na selni kod injektora,on se ponovo javlja kao da ventil i reduktor ne dihtuju dobro i pustaju gas do injektora.Komp ne prijavljuje gresku i ETC senzor meri dobru vrednost temperature kod starta motora.Gasni injektori prosli 25kkm.
Imate li neku teoriju?
pozz
HareLast edited by hare011; 22.05.2016, 15:39.
Comment
-
-
-
Originally posted by hare011 View PostIzgleda da plin pravi problem.Kada zatvorim ventil na boci i ispustim gas iz sistema,auto ujutro pali normalno.
Ako ne zatvorim ventil na boci sistem je uvek pod pritiskom,bez obzira da li vozim na gas ili benzin.Oko 2 bara je pritisak i ne opada.Cak i kada ga ispustim na selni kod injektora,on se ponovo javlja kao da ventil i reduktor ne dihtuju dobro i pustaju gas do injektora.Komp ne prijavljuje gresku i ETC senzor meri dobru vrednost temperature kod starta motora.Gasni injektori prosli 25kkm.
Imate li neku teoriju?
pozz
HareBolje peške u švaleraciju nego Mercedesom na posao...
Comment
-
Comment