Lambda emulator DA ili NE?

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Syncmaster
    CBC Veteran
    • 02.02.2006
    • 153
    • Zrenjanin

Lambda emulator DA ili NE?

Danas sam pricitao mnogo tekstova vezanih za ugradnju auto gasa u
    automobile. Meni nije jasno da li kod automobila sa multipoint ubrizgavanjem i aluminijumskom usisnim granom koji ima lambda sondu
    MORA ili NEMORA da se ugradi lambda emulator?
    Koje su stetne posledice ako ih ima, ukoliko se ne ugradi, i kako se odrazava na rad motora (sa ili bez emulatora)?

Znaci posrazumeva se da je emulator brizgaljki ugradjen.

Takodje me zanima sta se desava sa pumpom visokog pritiska, sa li se iskljucuje ili stalno radi?

Pozdrav od novog clana!
  • *IvanT*
    CBC Senator XXL
    • 30.01.2005
    • 3234
    • Srbija, Beograd, Kara

Ne bi bilo lose da se predstavis u uvodnoj temi na forumu.

Verovatno mislis na lambda kontrolni sistem, koji dozira gas na osnovu informacije koju dobija od lambda sonde. Potreban je kod vecine auta, tj. kod svih koji imaju ispravnu lambda sondu.
    Motor na gas moze da radi i bez njega, ali postoji rizik od "prikupljanja losih podataka" od strane benzinskog ECUa.

O pumpi prociitaj po forumu, ima toliko toga. PUMPA RADI DOK AUTO RADI NA GASU.

Dovoljno?

btw
    Dobrodosao!
    http://www.lovatogas.co.rs

Comment

• Syncmaster
      CBC Veteran
      • 02.02.2006
      • 153
      • Zrenjanin

Znaci benz ECU ce da skuplja greske kodova ali to zavisi od samog ECUa
      ako sam dobro razumeo, znaci moza a ne mora da skuplja ili uvek skuplja?

Ako pumpa benzinska stalno radi kako ona ne crkne dok radi u prazno?

Da li je ona u tom slucaju samo pod naponom?

Gde ide taj benzin kada brizgaljke ne rade?

Jos uvek nisam upoznat sa celim auto gas sistemom, ali se trudim da
      naucim.

Comment

• *IvanT*
        CBC Senator XXL
        • 30.01.2005
        • 3234
        • Srbija, Beograd, Kara

Comment

• nikolapanic
          CBC Senator XXL
          • 16.10.2005
          • 657
          • Petrovac

Imas jednu finu temu (zakljucanu) o tome da li treba iskljuciti ili ne pumpua li iskljuciti pumpu ili ne?.

Sto se drugog dela tice,ja imam ugradjen uredjaj i imam lambda sondu ali nemam taj LCS.Za sada radi dobro auto na oba derivata,mada i mene interesuje da li se moze desiti nesto lose posto nemam taj control system ugradjen?
          Samo te slusam i pitam se dokle ces?

Comment

• Duke
            CBC Senator XXL
            • 16.01.2006
            • 753
            • Urbs Naissus

Originally posted by nikolapanic
            ...da li se moze desiti nesto lose posto nemam taj control system ugradjen?
            Da, ovo me podseti... Da li ti se pali lampica Service i onaj simbol za gresku na elektronici na tabli kad vozis na plin. Kod mene je to redovna pojava. Kad zakacis na comp, kaze - lambda sonda. Kad izmeris kako radi lambda sonda - skolski primer ispravnosti...

A sto se tice control system, to je u stvari elektroventil koji pusta manje ili vise plina u zavisnosti od toga sta mu dojavlja njegov mali comp koji dobija signal sa lambda sonde, i trebalo bi da stedi plin, n'est-ce pas?
            "Ja sam tamo bio, i opet cu da bijem."

Comment

• overspeed
              CBC Senator XXL
              • 24.05.2005
              • 2779
              • Kosovska Mitrovica

Vous avez raison!

Sistem "prati" signale sa lambda senzora i tako dozira smeshu, dakle otprilike kopira rad injection sistema. Kod Lovata se sistem naziva LovEco (Pro) a ECU (bar kod mene) izgleda ovako:

http://img505.imageshack.us/my.php?imag ... 0884kd.jpg

Manja potroshnja, mirniji rad na leru, bolji odziv na gas... Sve u svemu mnogo bolje, vredi vishe nego li koshta
              http://www.bmw.tv

Comment

• Syncmaster
                CBC Veteran
                • 02.02.2006
                • 153
                • Zrenjanin

OK ljudi da rezimiramo!

Motor bolje i stabilnije radi i manje trosi sa lambda emulatorom.
                Ali moze da radi i bez toga samo sto se pali lampica computera (javlja gresku).

Koliko ta greska utice na rad motora na benzin?

Da li moze da se desi da skupi mnogo gresaka da na benzinu jednog dana zbog toga nece da radi ili koji su propratni efekti?

Sto se tice emulatora brizgaljki i da li je ben.pumpa ukljucena ili ne,ostale su mi nedoumice oko nekih stvari.

Kako mogu brizgaljke da se hlade kada benzin ne tece kroz njih?
                Ajd da kezemo da moze prenosom toplote, ali su one plasticne pa sa
                plastike na metal??? Cudno malo,zar ne?!

I koja je svrha da se pumpa ne iskljuci a svakako je preporucljivo da ona MALO radi,znaci nece se skupljati vode da bi oksidisala i kroz ceo sistem ce se povremeno proterati benzin,jer se na njega pali ako bar nista onda samo ujutru.

Po nekim komentarima sam zakljucio da pupma radila ili ne radila "crkava" polako ili nisam dobro shvatio?

Nek mi neko da razlog zasto je bolje da pumpa goriva bude uvek ukljucena , zasto je bolje da bude iskljucena i neka iskustva majstora
                kako je preporucljivo?

Toliko od mene, poz!

Comment

• zec
                  CBC Senator XXL
                  • 05.01.2005
                  • 450
                  • bgd

Da motor bolje radi sa lambda emulatorom (preporuka da se stavi).
                  Motor moze da radi bez emulatora ali ne znamo koliko dugo zbog gresaka koje se jave i zbog prirode istih.
                  Pumpa treba da radi da ne dodje do zacepljivanja (nemora potpunog) benzinskog sistema i jos po neceg (kako gde).
                  Ako bi vozio na benzin ta pumpa bi u svakom slucaju radila (a ako radi crknuce jednog dana kad tad).
                  Dok ima benzina u brizgaljkama on ce takodje prenositi deo toplote na okolne materijale (dakle metal plastika benzin) i dolazice do hladjenja makar samo kretanje benzina bilo uslovljeno toplotom i pomeranjem vozila.
                  Mozda bi trebalo da procitas vise tema (motor i auto gas) pa tek onda da se odlucis za ugradnju ili da odustanes. Ipak je to tvoj novac a treba da znas sta ces dobiti.
                  Sve ovo je napisano sa tacke jednog korisnika auto gasa koji je namerno ugradio lambda sondu na vozilo da bi kupio skuplji sistem (i bolji).
                  Pozdrav i srecno.
                  "If everything seems under control, you're just not going fast enough."

Comment

• overspeed
                    CBC Senator XXL
                    • 24.05.2005
                    • 2779
                    • Kosovska Mitrovica

Na deo tvog pitanja upucenog majstorima ne odgovaram, sachekacesh da oni "prozbore"

A moj rezime u najkracem bi bio: ako nameravash da radish konverziju - obavezno idi na LovEco Pro opciju! Zashto?

Jeste da koshta 100-tinak evra vishe, ali cesh biti "na nuli" nakon izvozhenih 20-ak rezervoara (najgrublje recheno, zavisi od potroshnje/velichine rezervoara) jer je potroshnja manja za, grubo recheno, litar nego li sa "obichnim sistemom". Sve nakon toga si u plusu sa svakim kilometrom... U medjuvremenu imash auto koji se neuporedivo bolje odaziva na dodavanje gasa (bukvalno gasa ), motor mirnije radi, a i izduv je mnogo chistiji, ako ti je do ekologije stalo...

Shto se pumpe tiche, naravno da treba da ostane! Ako bi u odredjenom trenutku imao problem sa radom plinske instalacije (uvek postoji mogucnost), mozhesh uvek da "prebacish" na benzin i odvezesh se do servisa, a uvek postoji i opcija da negde ostanesh bez gasa u rezervoaru... U tom sluchaju bez pumpe necesh daleko da stignesh =]
                    Ako vec ostavljash pumpu, onda se postaraj da uvek imash par litara benzina u rezervoaru jer ona radi i kad auto "radi" na plin. Mislim da je Dora napisao negde da ce svaka pumpa da crkne ako ostane bez benzina, za minut ili pet, ali ce da crkne.

Sem toga, chak i sa plinskom instalacijom je pozheljno povremeno izvoziti 50-ak kilometara na benzin, a opet, bez pumpe to "nece da mogne" =]

Znachi, pumpa ostaje unutra, a LovEco (Pro) "pod obavezno" i uz poshtovanje par pravila nemash problema ni sa plinom ni sa benzinom.
                    http://www.bmw.tv

Comment

• M-power
                      Moderator
                      • 10.01.2005
                      • 10060
                      • Bg; Banovo Brdo
                      • CorsaC, astra H,

Ne volim da se ponavljamo po 100X ali evo jos jedan put

Originally posted by Syncmaster
                      OK ljudi da rezimiramo!

Motor bolje i stabilnije radi i manje trosi sa lambda emulatorom.
                      Ali moze da radi i bez toga samo sto se pali lampica computera (javlja gresku).
                      Upravo tako...doziranje smese je preciznije i prilagodljivije vremenskim uslovima kao i stanju filtera za vazduh. Sto se tice rada na plin...da moze da radi i bez toga ali nije preporucljivo pogotovu za odredjene modele automobila

Koliko ta greska utice na rad motora na benzin?

Da li moze da se desi da skupi mnogo gresaka da na benzinu jednog dana zbog toga nece da radi ili koji su propratni efekti?
                      Upravo tako....ECU u toku rada na plin prikuplja greske i moze se dogoditi da nece posle da radi na benzin kako treba. Opet zavisno od modela do modela.

Sto se tice emulatora brizgaljki i da li je ben.pumpa ukljucena ili ne,ostale su mi nedoumice oko nekih stvari.

Kako mogu brizgaljke da se hlade kada benzin ne tece kroz njih?
                      Ajd da kezemo da moze prenosom toplote, ali su one plasticne pa sa
                      plastike na metal??? Cudno malo,zar ne?!
                      Lepo....ni kuca ti nije od metala pa sve i da jeste...pa bi se smrzao da nemas grejanje zimi i ako ti je kuca zatvorena i hladan vazduh ne tece kroz nju.
                      Jednostavno benzin protice kroz rail na koji su nakacene dizne i benzin koji je u samoj dizni je u direktnom kontaktu sa benzinom koji protice i kroz sam rail mesa se i uvek je hladniji od onog ustajalog koji tu stoji kilometrima i greje se.

Nek mi neko da razlog zasto je bolje da pumpa goriva bude uvek ukljucena , zasto je bolje da bude iskljucena i neka iskustva majstora
                      kako je preporucljivo?
                      Iz gornjeg citata imas i odgovor zasto bi pumpa trebala da ostane ukljucena.
                      To date there has never been a faster car built for the public road and,
                      it has been suggested, there never will be. McLaren F1.

Comment

• Dora
                        Nadzornik!!!
                        • 24.10.2004
                        • 17451
                        • Novi Sad
                        • FIAT

@Syncmaster
                        U prvom postu si napisao da si mnogo pročitao ali očigledno nisi jer pitaš nešto što je višestruko opisano na forumu.

Samo radi preciznostii.
                        Emulator lambda sonde nije Lov Eco i slični sitemi. To je poseban elektronski sklop koji ima drugu namenu.
                        Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• nikolapanic
                          CBC Senator XXL
                          • 16.10.2005
                          • 657
                          • Petrovac

ZA Duke:
                          Ne pali mi se nikakva lampica i auto mi radi sasvim pristojno i bez LCS(imam Landirenzo uredjaj).Koji je kod tebe sistem-zaboravio sam?Meni u Yuwax-u rekli da dogradnja LCS-a kosta oko 100 evra a smanjice mi potrosnju plina.E sad spremam pare prvo za onaj emulator za nivo benzina(Ivan-T JAVIII SEEE!!!) pa onda ovo,jer cini mi se da je neko ovde na forumu napisao da plin ne steti vec i cuva lambda sondu.
                          Samo te slusam i pitam se dokle ces?

Comment

• Syncmaster
                            CBC Veteran
                            • 02.02.2006
                            • 153
                            • Zrenjanin

Dora uvek ima nesto pametno da kaze sala;

Naravno da sam procitao dosta tekstova ali nisam naveo da li su mi svi bili jasni, zato sam i otvorio ovu temu da bih razjasnio neke stvari.

Dobro sto se tice lambda sonde i oko toga da li ben.pumpa treba ili ne treba da radi shvatio sam.

Sad postavljam pitanje kako plin utice na sam motor, znam da je pogodniji, cistiji ali ... ???

Plin ima preko 100 oktana (ne znam tacno koliko) i samim tim oslobadja
                            vecu kolicinu energije, da li to utice na temperaturu motora da on radi
                            na vecoj nego na benzinu?

Kako se odrazava na ventile, na "obicne" i samostelujuce-hidraulicne, sta je bolje?

Hvala svima na prethodnim odgovorima.

Comment

• *IvanT*
                              CBC Senator XXL
                              • 30.01.2005
                              • 3234
                              • Srbija, Beograd, Kara

Autogasne - plinske instalacije. Sta, kako itd. Osnovne greske i resenja. Unikatna mesavina iskustva, znanja i pravila...
                              tema: 477 poruka:8207
                              Nemojte da se ljutite, ali ovde stvarno ide LOCK.

Toliko toga je ovde napisano, a svaki novi clan bi zeleo da mu se ponaosob isprica ista stvar, po ko zna koji put. Forum postoji zato da bi ce citao. Koga mrzi da cita, nemoj da ocekuje da ce diskusije iz dana u dan ponavljati.

Comment

Working...
                              X