Ugradnja rezervoara za plin

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • laki5
    CBC Član
    • 06.02.2006
    • 51
    • Kragujevac
    • citroen xsara

Ugradnja rezervoara za plin

Najkrace:
    Kako montirati, odnosno pomocu cega osigurati, vezati cilinrdicni rezervoar za plin u gepeku ako se on montira uzduzno u odnosu na vozilo i da li ga staviti na levu ili desnu stranu?
    Dodao bi jos da me konkretno interesuje rezervoar od 40 ili 44 litara u floridi.
    Dobro mozda ce neko reci da je o ovome vec bilo reci, medjutim ja nisam uspeo da nadjem, jedino sto sam video to je nesto u okviru komponenti plinskog uredjaja o kojim je pisao Ivan. Ali tu je prikazano vezivanje boce poprecno postavljene.
    Dakle, poprecna sipka verovatno u ovom slucaju vise nema funkciju, sto znaci da ostaju samo metalne trake (ili kako se vec zovu) koje su sada uzduzno (ili ne?) montirane. Da li su one dovoljne da prilikom malo jaceg kocenja ili ne daj boze ceonog sudara zadrze bocu u gepeku? U suprotnom eto je boce na sedistu pored vas. (Video sam jedan udes gde je boca izletela kroz prednju soferku. Ne kazem da je ista bila strucno ugradjena, ali...)
    A da, mozda je moguce rezervoar montirati i vertikalno?

Sta kazu o svemu predhodnom propisi? Ako se uopste time i bave.
    Mogla bi i neka slicica pa da vidimo kako ste to vi montirali!
  • nikolapanic
    CBC Senator XXL
    • 16.10.2005
    • 657
    • Petrovac

Neko pravi posebne drzace za boce(ne stavlja one vec proverene) a neko ih kaci direktno na patos prtljaznika.U tom slucaju(kazu na atestu u Vinci-ispravite ako sam lupio ali tako kazu),potrebni su srafovi koji fiksiraju bocu minimum 8mm i podloske minimum 30mm.Trake fiksiraju bocu i u uzduznom polozaju pa ne bi trebalo da brines da li ce da krene napred prilikom kocenja i sl.Video sam na jednom jugicu montiranu bocu uzduzno ali .e.i ga,ne videh da li je postavljena na neki drzac ili samo na patos.
    Samo te slusam i pitam se dokle ces?

Comment

• *IvanT*
      CBC Senator XXL
      • 30.01.2005
      • 3234
      • Srbija, Beograd, Kara

Rezervoar, moze da se postavi uzduzno u vozilu, koristeci standardne trake za ucvrscivanje, ali je potrebno osigurati rezervoar da u slucaju pojave inercionih sila "ne uleti" u kabinu.
      Na brzaka u Photoshopu, mislim da ce biti jasnije.

http://www.lovatogas.co.rs

Comment

• laki5
        CBC Član
        • 06.02.2006
        • 51
        • Kragujevac
        • citroen xsara

(kazu na atestu u Vinci-ispravite ako sam lupio ali tako kazu),potrebni su srafovi koji fiksiraju bocu minimum 8mm i podloske minimum 30mm.
        nisam bas najbolje razumeo ovo, predpostavljam da se odnosi na precnik vijaka i precnik podloski.
        Ipak mislim da nisu toliko bitne pomenute veze, jer prilikom dejstva inercionih sila boza nece da "kida" te veze ili vezne trake vec da se izvuce iz njih.

IvanT je dao predlog sa barijerom i to bi tehnicki posmatrano trebalo da je OK, medjutim da li onaj L-profil moram da pravim ili postoji vec neki baja koji se toga setio i resio da to standardizuje i tako ga prodaje. Ako ga ima ko je on? Gde to da kupim?

Niko nije komentarisao postavljanje boce uspravno! Jel to dozvoljeno?
        A i oko ovih zahteva prilikom atesta... Je li tacno za ove u Vinci (citat na pocetku)? Kako postupaju Masinski fakulteti?

Comment

• Dora
          Nadzornik!!!
          • 24.10.2004
          • 17451
          • Novi Sad
          • FIAT

Originally posted by laki5
          Ipak mislim da nisu toliko bitne pomenute veze, jer prilikom dejstva inercionih sila boza nece da "kida" te veze ili vezne trake vec da se izvuce iz njih.

Je li tacno za ove u Vinci (citat na pocetku)? Kako postupaju Masinski fakulteti?
          Puno gledaš crtane filmove Šala. Boca koja bi uspela da se "izvuče" ispod stega treba momentalno da bude pojedena od onog ko je montirao.
          Nemože da se izvuče nikako ak oje stavljena normalna stega sa normalnim šrafovima i podloškama.
          Boca koja bi krenula prema nekoj strani bi zatezala trake i još više se samopričvršćivala.

Atest i tužnu priču oko toga imaš u posebnoj temi i nema pravila koje važi svugde.
          Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• nikolapanic
            CBC Senator XXL
            • 16.10.2005
            • 657
            • Petrovac

Iskreno mi deluje nelogicno da bude uspravno montirana mada to treba da kazu oni koji je montiraju.Znam(video sam) da u dzipovima montiraju prvo kao neki stalak pa onda podizu bocu tako da stoji kao na plafonu u prtljazniku i to je ok i prolazi atest.Za ove podloske i srafove,kada sam bio na atestu u Vinci,pored mene su bili ljudi koji su tada dolazili po drugi put na atest jer im prvi put podloske i srafovi nisu bili one velicine koje sam pomenuo.Jedan je bio vracen jer mu napred nije neka cev bila uvijena u spiralu nego prava.Ima sigurno sitnica ali mislim da postoji tema o ovome.

Comment

• laki5
              CBC Član
              • 06.02.2006
              • 51
              • Kragujevac
              • citroen xsara

Dora kaze:
              Nemože da se izvuče nikako ak oje stavljena normalna stega sa normalnim šrafovima i podloškama.
              Boca koja bi krenula prema nekoj strani bi zatezala trake i još više se samopričvršćivala.
              mislim da se nismo razumeli, govorio sam o boci koja je montirama uzduzno u odnosu na auto. Kako su trake i boca postavljene prakticno koncentricno, to znaci da prilikom inercijalne sile (na pr: prilikom ceonog sudara) jedina sila koja bi zadrzala bocu je sila trenja (nastala od sile pritezanja traka) izmedju traka i boce. Dakle moja sumljicavost je u tome sto nisam siguran da je ta sila trenja dovoljna da zadrzi bocu na svom mestu.
              Dakle, da li se i ostali slazu sa Ivanom koji je predlozio dodatnu barijeru (L-profil) ispred boce. (slika se nalazi u okviru Ivanovog posta. Nekoliko postova gore)

Comment

• *IvanT*
                CBC Senator XXL
                • 30.01.2005
                • 3234
                • Srbija, Beograd, Kara

Dakle, da li se i ostali slazu sa Ivanom koji je predlozio dodatnu barijeru (L-profil) ispred boce. (slika se nalazi u okviru Ivanovog posta. Nekoliko postova gore)
                Laki nije to Ivan izmislio. Tako jedino mozes da prodjes atest i budes siguran. Slagali se ostali ili ne, tako mora.
                http://www.lovatogas.co.rs

Comment

• Dora
                  Nadzornik!!!
                  • 24.10.2004
                  • 17451
                  • Novi Sad
                  • FIAT

Originally posted by laki5
                  mislim da se nismo razumeli, govorio sam o boci koja je montirama uzduzno u odnosu na auto. Kako su trake i boca postavljene prakticno koncentricno, to znaci da prilikom inercijalne sile (na pr: prilikom ceonog sudara) jedina sila koja bi zadrzala bocu je sila trenja (nastala od sile pritezanja traka) izmedju traka i boce. Dakle moja sumljicavost je u tome sto nisam siguran da je ta sila trenja dovoljna da zadrzi bocu na svom mestu.
                  Razumeli smo se vrlo dobro ali ti imaš utisak da je to sapun pa će da isklizne i ode napred, neće, sial trenja čini čuda. Čak i sa labavim stegama može samo da krene malo napred i da stane a ne sa stegnutim.
                  Što se tiče lima nemam ništa protiv a ni za, ako Ivan kaže da tako prolazi atest neka bude pošto aj ne znam za to ali to ne znači da to niej tako Dok se atestrači usaglase odoše nama beli bubrezi

https.autogas.rs

Comment

• laki5
                    CBC Član
                    • 06.02.2006
                    • 51
                    • Kragujevac
                    • citroen xsara

Dora rece:
                    Razumeli smo se vrlo dobro ali ti imaš utisak da je to sapun pa će da isklizne i ode napred, neće, sial trenja čini čuda. Čak i sa labavim stegama može samo da krene malo napred i da stane a ne sa stegnutim.
                    OK Dora ako je to tako, tj. ako tvoje iskustvo tako kaze ja samo mogu da to prihvatim . Uostalom ovde sam i zeleo da cujem sta kaze praksa.
                    A sto se tice vertikalnog montiranja boce, smatras da nije dobro ili.....

Comment

• Dora
                      Nadzornik!!!
                      • 24.10.2004
                      • 17451
                      • Novi Sad
                      • FIAT

Ove boce što se kod nas prodaju nisu namenjene za vertikalnu ugradnju.
                      Problem je multiventil koji treba da zatvori na 80 posto.

Što se učvršćivanja tiče, slikovito da se objasni, ako si nekad video kako se penju na drvo ili banderu sa užetom kojim se obuhvata bandera. Nema klizanja jer krak poništava silu.

https.autogas.rs

Comment

• nikolapanic
                        CBC Senator XXL
                        • 16.10.2005
                        • 657
                        • Petrovac

Neka samo neko da odgovor da li se mogu montirati oni drzaci koji se fiksiraju za sasiju,uzduzno pa na nju boca ili ne i gde se ti drzaci fiksiraju na strani ka sedistu?Ja sam negde pomenuo da mislim da ne moze ali sam mozda lupio pa neka neko pojasni.

Comment

uzduzna boca

Kad sam ja isao na atestiranje mog auta u AMSJ ispred mene je bio opel sa uzduzno postavljenom bocom u gepeku. Bila je vezana isto kao i ova poprecna. Kao sto dora objasnjava. Jedina sugestija ovih sa atesta je bila da se postavi cev ispod branika kao za vucnu kuku. Ovo iz razloga sto ako dodje do udara u zadnji deo auta gde se nalazi boca moze doci do njenog izletanaj iz lezista i povredjivanja ljudi u kabini. Opel je prosao atest, znaci ovo je bila cisto sugestija radi bezbednosti ukoliko dodje do nezgode.

Comment

• Dora
                            Nadzornik!!!
                            • 24.10.2004
                            • 17451
                            • Novi Sad
                            • FIAT

Sve št oznam na ovu temu je da se tražil oda boca bude 20 cm daleko od zadnjeg kraja vozila. I tu su bila različita tumačenja šta je zadnji kraj vozila. Onda je bilo treba staviti tri stege, što je na boci od 40 L nemoguće.
                            Opet neko trenira strogoću sa onim L profilom što je Ivan naveo.
                            Ima na mom sajtu ako ovi preradjivači nisu sklonili pitanje

Q:" a šta ako se udari auto odpozadi"
                            A: Ako je manji udarac boće se se malo ili nimalo pomeriti dakle bezopasno. Ako se boca pomeri opasno, onda je Vama svejedno...
                            Podrazumeva se boca sa normalnim stegama i normalnom montažom.

https.autogas.rs

Comment

• Dragan
                              CBC Veteran
                              • 18.09.2005
                              • 184
                              • U blizini Novog Sada

A: Ako je manji udarac bo?e se se malo ili nimalo pomeriti dakle bezopasno. Ako se boca pomeri opasno, onda je Vama svejedno...
                              ...pregazio vas sleper.

Comment

Working...
                              X