Lambda sonda i plin

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • GTom
    CBC Član
    • 07.11.2005
    • 22
    • Herceg-Novi

Lambda sonda i plin

O ovome je na forumu vjerovatno već i bilo govora ali ja nikako da nađem ono što me konkretno interesuje .
    Evo o čemu se radi, počelo auto da se gasi kada u toku vožnje iz brzine naglo izbacim u ler. Odoh do majstora koji mi je ugradio plin i on kaže da mi je otišla lambda sonda, pa je istu isključio rekavši da ona ne utiče na vožnju sa plinom. E sad, bez lambda sonde ler gas mi je previše jak i isto se dešava i na benzinu i na plinu, iako je majstor rekao da na plin nema uticaja. Interesuje me da li sonda utiče na plin i da li će se stvari vratiti u normalu kada je ponovo ugradim. A inače sondu nisam još ugradio jer mi je malo skupa (kod nas 70 ?), pa moram da pričekam.
    Inače u pitanju je Golf III 1.6.
    Hvala i pozdav!
  • Hermes
    CBC Senator XXL
    • 14.02.2006
    • 1306
    • https://t.me/pump_upp
    • bemve

Ako imas lambda kontrol sistem, onda ti neispravnost lambda sonde utice na rad automobila,a ako imas najprostiji venturi, onda nema veze sto je pokvarena. Verovatno ti je prljav filter vazduha, plina ili nesto slicno......a kad ga pri nekoj vecoj brzini izbacis na ler, normalno je (mada to cudno zvuci) da ti se ugasi, jer ima mnogo veci dotok vazduha...mada i to se da resiti zakretanjem u**** vazduha
    https://t.me/pump_upp

Comment

• ale944
      CBC Senator XXL
      • 20.03.2006
      • 1457
      • Beograd

negde je bilo reci o ugradnji relea za reset ecu-a prilikom svakog gasenja auta, e, sad ne znam da li je to opcija koja resava problem na tvom autu, nisam siguran koji sistem ubrizgavanja g3 1.6 ima... ukoliko je single point onda verovatno ovo resava stvar...
      http://www.novaspeed.rs CHIPTUNING & FAP/DPF Off

Comment

• prolupator
        CBC Senator XXL
        • 02.09.2005
        • 3968
        • Zemun

Nova sonda ce resiti problem. Bilo je sve OK sa ispravnom sondom pa ce biti i opet
        Sad kad ti ne radi sonda, ECU smatra da je motor stalno hladan (signal ne dolazi iz sonde pa ga, verovatno, baca u krajnju vrednost da se motor ne ugasi i da mozes doci bezbedno do servisa) Nije preporucljivo tako voziti, sonda daje odnos benzina (plina ako imas LCS) i vazduha, pa, samim tim, ako ne radi, taj odnos je poremecen. Imas opciju i da unazadis svoj uredjaj i da ga prepravis u obican venturi. To, opet, povlaci malo vecu potrosnju, manju snagu, losiji odziv..... Proceni sam...
        OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• GTom
          CBC Član
          • 07.11.2005
          • 22
          • Herceg-Novi

Hvala na savjetima.

Kada je majstor isključio sondu auto se više nije gasio kad se izbaci u ler, naprotiv sada je u leru gas previše jak. Nakon paljenja toliko skoči broj obrtaja da ga odmah prebaci na plin. Ne znam da li je u pitanju venturi ili LCS, međutim s obzirom na ovo što sam saznao najvjerovatnije se radi o LCS-u.
          Inače, prije dijagnoze o sondi provjereni su svi filteri i u redu su; motor je sa single point ubrizgavanjem. Na plinu sam do sada prešao oko 5000 km.
          Izgleda da mi ne preostaje ništa drugo nego nova lambda sonda.
          Nego, danas sam čuo da plin znatno skraćuje vijek sonde tako da će mi se navodno nešto slično opet desiti. Da li je to tačno?

Comment

• prolupator
            CBC Senator XXL
            • 02.09.2005
            • 3968
            • Zemun

Nije !
            OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• GTom
              CBC Član
              • 07.11.2005
              • 22
              • Herceg-Novi

Ma mogao sam i da predpostavim da nije jer mi je to ustvari rekao mehaničar koji niti popravlja plinske uređaje niti vozi na plin.

Comment

• Dora
                Nadzornik!!!
                • 24.10.2004
                • 17451
                • Novi Sad
                • FIAT

Mene u celoj priči zanima pomoću kojih trikova je majstor utvrdio da lambda sonda ne radi.
                Scanerom, odokatvnom metodom, merenjem izduvnih gasova ili kako?
                Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• Gumetina
                  Banovan
                  • 12.12.2004
                  • 1082
                  • Novi Sad

mareli sistem, nece se resetovati ukidanjem napona napajanja ecu-a.
                  multi point

a to sa iskljucivanjem lambde je totalni idiotizam . . .

stelujemo ceo zivot karburator na uvo i odjedared, sta cemo sad? pa da... ne radi lambda sonda , jer culi smo da to hoce da zeza.....

Comment

• GTom
                    CBC Član
                    • 07.11.2005
                    • 22
                    • Herceg-Novi

Originally posted by Dora
                    Mene u celoj priči zanima pomoću kojih trikova je majstor utvrdio da lambda sonda ne radi.
                    Scanerom, odokatvnom metodom, merenjem izduvnih gasova ili kako?
                    Nisam bio sa majstorom u trenutku kada je utvdio da sonda ne radi. Razumio sam ga da je auto priključio na kompjuter, pa mu je tako valjda sistem javio.

Comment

• GTom
                      CBC Član
                      • 07.11.2005
                      • 22
                      • Herceg-Novi

Sve zainteresovane da obavjestim da sam problem napokon riješio.
                      Lambda sonda ipak nije trebala da se mjenja, samo su joj očistili kontakte. Pored toga promjenio sam svjećice i rotor razvodnika i popravio potenciometar.
                      Sada sve radi kao prije.

Comment

Working...
                      X