Hehe.. prosto brate, ko pistolj
Ima specijalno ulje za to, i savet je naprimer, ulje koje koriste u radionicama za busenje i obradu cilindara, posle toga se isti uvek naulje da nebi stradali do instalacije
Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
move your mind
Hehe.. prosto brate, ko pistolj
Ima specijalno ulje za to, i savet je naprimer, ulje koje koriste u radionicama za busenje i obradu cilindara, posle toga se isti uvek naulje da nebi stradali do instalacije
Malo se nismo sporazumeli Pod pojmom mariniranje se misli na prepravku automobilskih motora da rade na brodićima, ono oklopljena izduvna grana i to
Pa ono jeste, riba se marinira i meso ali eto i motore potapaju
E sad ni ja ne znam šta bi bio problem ali me to nekako oduvek zanimalo da se iz hobija bavim time. Nisam došao do nikakave ozbiljnije literature da pročitam malo više a oni što kao znaju kriju kao zmija noge.
Koliko sam shvatio problem je u tome što je tu motor obično u malom prostoru i poklopljen je odgore. Temperatura izduvne grane je veliki problem zbog hladjenja motora i požara (nisam baš ubedjen u ovo). Princip je da se izduvna grana oklopi sa nekim limom, najbolje prohron ili tako nešto i da se tu pušta voda iz reke ili moreta da je hladi a ujedno i motor hladi. Kod nas je problem sa peskom u Dunavu pa se to rešava na razne načine da uvek ima protok vode raznim filterima ili slično.
Pošto sad nije teško doći do prohrona a i aparata za varenje ima svaka kuća, nešto bih da eksperimentišem. Iz nekih razgovora sam shvatio da je osnovni problem kako regulisati protok vode da se motor ne pothladi ili da se ne pregreje. Uz par senzora i neke automatske slavine sa kojima sam radio dok sam ugradjivao grejanje na gradjevinama to bi se dalo rešiti. Napravio bih i odvojeni sistem hladjenja koji bi rečnom vodom hladio unutrašnji sistem hladjenja tako da pesak ne bi mogao doći do bloka motora ili hladnjaka.
Eto dokon popa i jariće krsti
Nije nikakv problem da se stavi motor od auta,ako to radis na camcu koji je vec imao unutrasnji motor (drugacije je i jako tesko,ali sta znam...) potrebno je napraviti neke izmjene oko protoka vode za hladjenje,mora da se napravi da kad je voda (iz rijeke,mora) dovoljno topla da se sistem automatcki otvara,tj. postaje otvoreni sistem (na jednom kraju je usis a na drugom se izbacuje cim prodje kroz motor),u slucaju kad je hladna da bi se sprijecilo preveliko hladjenje motora treba da ima jos jedan malo veci "cjevovod" za hladjenje kojim bi cirkulisala ista voda i kad dostigne odredjenu temperaturu dio se ispusti i isto toliko se u**** hladne vode radi mjesanja i prevencije toplotnog udara ako bi naglo dosla hladna voda u motor,sve ovo se napravi sa nekoliko termostata koji sluze kao ventili na 2 mjesta i kao prekretnice na jos 1-2 mjesta zavisi kako se napravi, ja sam asistirao prilikom stavljanja motora iz MB W123 240d u jedan TAXI brodic, posto se taj koristi samo ljeti pravili smo samo sa otvorenim sistemom hladjenja,a imao je vec instaliranu izduvnu granu kroz koju isto prolazi voda za hladjenje,ako se tako ne napravi puca od pregrijavanja jer nema nikakvog hladjenja
Inace ovo mi je posao ali na "malo" vecim motorima
isto toliko se u**** hladne vode radi mjesanja i prevencije toplotnog udara ako bi naglo dosla hladna voda u motor,sve ovo se napravi sa nekoliko termostata koji sluze kao ventili na 2 mjesta i kao prekretnice na jos 1-2 mjesta zavisi kako se napravi, ja sam asistirao prilikom stavljanja motora iz MB W123 240d u jedan TAXI brodic, posto se taj koristi samo ljeti pravili smo samo sa otvorenim sistemom hladjenja,a imao je vec instaliranu izduvnu granu kroz koju isto prolazi voda za hladjenje,ako se tako ne napravi puca od pregrijavanja jer nema nikakvog hladjenja
Inace ovo mi je posao ali na "malo" vecim motorima
To oko ventila i dvostrukog ili jednostrukog hladjenja mi je jasno ili imam dovoljno znanja i iskustva da bih rešio. Treba mi neki proračun količine vode oko grane da ne bih puno eksperimentisao oko toga. Ako napravim veće morao bih mnogo oštrije kontrolisati protok vode a manje. zna se....
Znam da se ovo znanje naplaćuje i da mi niko ko se time bavi neće reći kako to treba. Sa druge strane retki su majstori koje zanima i teorija tako da se sve svodi na pokušaj popušaj pa onda ja sam kao pametan. Ne žurim nigde pa ću polako saznati sve što me zanima da se to radi onako kako treba. O tome razmišljam godinama ali sam do sada uvek imao deficit vremena da se bavim tim. Sad se polako spremam za penzionera pa me zanima rad sa brodićima i drvetom Pošto sam picajzlov po pitanju majstorije sve mora biti kako treba
Nemam odredjeni motor u vidu sem da je benzinac (zbog gasa) Taj vid mehanike me je uvek privlačio jer momentalno popizdim kad vidim da neko ko nema pojma radi posao kako ne treba. Pošto volim reku i pecanje mogao bih da spojim ugodno i korisno. Imam radionicu i dovoljno prostora za takav rad. Mislim da je znanje tu negde samo ga treba doterati a iskustva nikad dosta. Tamo u morskim zemljama je normalno da postoje servisi koji se time bave profesionalno, ovde je situacija takva da neko ko zna šta je motor ah neću dalje....
Doro,
Cekam te jos sa VG da postavis to pitanje. Postoji vise sistema od kojih je jedan tzv.otvoreni a drugi zatvoreni. U primeni su najcesce oni otvoreni ali su i motori predvidjeni za to sto znaci da u kanalu za usis vode (recne, morske) MORA da ima anodu od cinka kao i na drugim delovima koji su potopljeni u vodu (elisa, osovina itd). Ovaj sistem je prostiji (jevtiniji) i zato se najcesce koristi. Bolje i skuplje ali i teze i glomaznije resenje koje bi bilo zgodno za vec postojece automobilske motore je ono pomocu izmenjivaca toplote gde motor nema nikavog dodira sa spoljnom vodom. Nekada je nesto od toga cini mi se bilo u onom nasem starom zagrebackom SAM-u. Racunaj na dosta inoxa (austentickog) dosta zavarivanja oko izmenjivaca, pumpu za vodu, itd. Maki ti je strucnjak za morske stvari pa mozda zna neku zgodnu fintu. Ja pratim vec godinama britanski casopis "Boat owner" u kojem ima dosta trikova oko motora ali ne i nesto u vezi samogradnje. Tvoje tehnicko znanje je dovoljno da razumes sta sam napisao i nadam se da ces se snaci.Jednini problemcic bi mogao biti proracun prenosa toplote inace izmenjivac bi onda mogao da bude previse mali ili predimenzioniran. Ako je ovaj drugi mozes u buducnosti da stavis i neki jaci motor uvek bez posebnih izmena. Pozdrav i pitaj i dalje ako imas potrebe
Doro,
Procackacu jos po netu pa cu ti zalepiti nesto da vidis bar kako izgledaju neki sistemi. Imam ja to sve u katalozima ali mi ne radi scanner na ovom OP pa nista od toga. Postoje takodje i kitovi za marinizaciju pojedinih motora ali to manje dolazi u obzir jer su papreno skupi. Kao sto Maki rece termostati su veoma vazna stvar kao i hladjenje izduvne grane pa se tu jos stavljaja i tzv. muffler koji sluzi kao prigusivac jer je najcesce dizel u pitanju i jos ko zna sta sto tebi ne treba. Sve ovo vazi za otvoreni sistem. Kad bi bio zatvoreni onda ti je sve isto kao kod auta a pumpu za protok spoljne vode ako je elektricna (a jeste) mozes da kontrolises veoma lako elektricnom kontrolom odrtaja motora pumpe.
Sad mi nesto pade na pamet. Ako bi taj camac ili sta vec bio za upotrebu na Dunavu problem korozije nije tako veliki ali jos nesto je zanimljivo. Znas li one uske dugacke camce u Indoneziji koji tamo sluze cesto kao taxi? Svi oni koriste marinizirane motore a ne obicne vanbrodske jer su skupi. Cini mi se da sam video da neki od njih imaju u camcu i hladnjake i ventilatore. Sta to treba da znaci ne znam jer je moguce da hlade samo ulje. I to cu pokusati da nadjem nesto na netu. Za otvoreni camac ti je takvo neko resenje najjednostavnije ako nadjes mali i lagan motor.
Ako pravis otvoreni sistem ta cijev oko grane je ujedno i usis,tako se voda zagrije malo prije motora da nebi doslo do (ranije pomenutog) toplotnog udara,najlakse je da nadjes neki brodic sa fabrickom granom,izmjeris i napravis isto,moj ti je savjet da stavis dizel motor,ne trosi puno,jeftinije je i zauzima manje prostora nego benzin+plin,znam da ti je plin profesija ali ce ti trebat povelika boca jer benzinski motori u brodovima trose daleko vise nego u autu,a i dosta vise od dizela u brodu,sa dizel motorom na ler gasu mozes da ides solidnom brzinom sve zahvaljujuci obrtnom momentu u niskim obrtajima,jos ako nadjes neku sporohodnu masinu pa moze i na loz-ulje
Comment