Vacuum metar je inace najbolji instrument za kontrolu stanja i rezima rada motora. Ne vidim nacin kako bi mogao da bude koristan za podesavanje gasa. Sta da podesavas sa njim? Power slavinu za gas? Zasto bi? Inace se spravica koristi za podesavanje karburatora (danas je retko ko koristi). Najvise se koriste varijante za uparivanje karburatora. Ko ne radi tako, podesavanje mu postaje nocna mora koja traje satima i opet nije kako treba. Imas na netu procedure kako se to radi kad je u pitanju karburator. Klasicni gasni venturi sistem je suvise primitivan u odnosu na neke savrsene karburatore tako da se i podesava u skladu sa tim. Radi se SAMO o statickom podesavanju (maksimum protoka gasa na toliko i toliko rpm) dok dobri karburatori mogu da budu veoma promenljivi i da prate trenutne zahteve motora za gorivom. Ako vec hoces tako nesto onda stavi LovEco "dinamicku slavinu". Ni ona se ne podesava vacuum metrom. Verujem da "moderni" majstori takav instrument nisu nikad ni videli.
Gasna instalacija ti je idealno prosta naprava. Ler gas (minimum protoka) podesavas na reduktoru, a maksimum na slavini. Ne vidim sta tu ima da se meri. Jedino sto bi vacuum metar jasno pokazao to je da li je mikser odgovarajuci za taj motor, koja je restrikcija filtera vazduha, da li ima falsh vazduha itd (da li je venturi efekat dovoljno snazan).Sve ovo u zavisnosti na kom mestu povezes instrument. E, to su vec trikovi Instrument je veoma korisna naprava koju bi komotno mogli da imamo permanentno ukljucenu u usisni sistem. Nema bolje kontrole od toga. Ja nesto zgodno trazim stalno ali ne nalazim u radnjama. Nije vise moderno izgleda. Deca danas vise vole da im svetli onaj beskorisni kitch na instrument tabli.
Na kraju da malo zadovoljim tvoju znatizelju.
Ako bi instrument prikljucio izmedju reduktora i slavine i vrsio merenja i to uporedio sa vacuumom iza slavine dosao bi do zakljucka da je sve isto do one granice na kojoj motor jos dobro radi a to je onih oko 3000+rpm kako se normalno podesava slavina. Posle toga bi video razliku u vacuum-u koja bi rasla sa obrtajima. To vec znaci da bi trebalo vise gasa i da motor mozda radi sa siromasnom smesom. To u principu zna i moja baba. To je zesci kompromis pa zato postoji LovEco. Ako bi njega imao i on bio dobro podesen ne bi trebalo da ima razlike u vacuum-u.
Evo kako bi bila procedura.
Napravis prikljucak za vacuum izmedju slavine i reduktora.
Otvoris slavinu skoro skroz.
Drzis motor na recimo 3000rpm i zatvaras slavinu prateci vacuum. Kad pocne da pada to je granica. Onda malo otvoris slavinu (do pola kruga od tog mesta).
Po cemu je ta metoda bolja od one sto stoji u lepljivim porukama? Preciznija? Pa jeste, ali to nije bitno jer je vec sve to preveliki kompromis. Mozes ti da podesis slavinu i na 4000rpm ako vozis ostrije. Trosice vise ali ce ici (biti zivahan) u skladu sa tim.
Hvala na iscrpnom objasnjenju.
Inace pored ovog kontrolnog vakuumetra ja imam ugradjen vakuumetar za konstatno merenje iz Fiata Tipo (kupljen kao poseban instrument za instrument tablu) i veoma sam zadovoljan njegovom primenom u voznji.
Moje pitanje je bilo u smislu podesavanja smese tj. onog velikog zavrtnja, jer vakuumetar upravo tome i sluzi na benzinu. Ja otvaranjem velikog zavrtnja povecavam vrednost vakuuma, a onda preko zavrtnja za ler umirim kazaljku na kontrolnom vakuumetru i to je po meni najbolje podesen ler gas.
Pitao sam ovo jer vidim da mnogo ima postova o podesavanju a skoro niko ne spominje vakuumetar kao sredstvo za lakse odn. preciznije podesavanje.
Nemoj da te cudi. Bez obzira sto je to alat kao bogom dan retko ga ko koristi pa cak i oni koji ga imaju. Sve se radi "na sluh" sto nije daleko od najboljeg moguceg. Kod gasa je to sve mnogo jednostavnije. Jedini uslov je da postoji merac broja obrtaja motora. Priznaces da nije bas jednostavno podesiti skroz na sluh slavinu gasa na recimo jednom Yugu bez obrtaljke a da taj ko to radi nema iskustva. Ako ima cime da meri onda moze svako. Nauci se to Da ne pominjem sad armiju onih koji se profesionalno bave necim a nisu nista posebno naucili celog zivota. Sve nekako mislim da je to iza nas ali ocigledno da nije bas uvek. Znanje se uvek isplati jer je gorivo to koje je uvek skupo a karburatori jako nesavrsene sprave sklone razdesavanju i ostalim problemima.
Comment