kapacitet torusnog rezervoara?!?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • stopa
    CBC Član
    • 17.10.2006
    • 46
    • BG - Vozdovac

kapacitet torusnog rezervoara?!?

Ukratko....
    Prilikom ugradnje receno mi je da je rezervoar torusni kapaciteta 32-33 litra i nikada nije ni uspeo da primi vise goriva.
    U subotu na pumpi u subotici sam sipao gas do kraja. Na kraju dana pisalo je 392KM kad je konacno ostao bez gasa.
    Posto mi je bilo usput, juce sam otisao sam na istu pumpu i uspeo da natocim 38l.!!!

Moze li neko da mi objsani u cemu je stvar? Napominjem da je ta potrosnja (38l / 390km) sasvim uobicajena za moj auto obzirom da pratim potrosnju.

stopa
  • Dora
    Nadzornik!!!
    • 24.10.2004
    • 17451
    • Novi Sad
    • FIAT

Ukratko, skini poklopac sa boce i na dnu rupe ?eš na?i plo?icu, tamo piše koliki je rezervoar.
    Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• stopa
      CBC Član
      • 17.10.2006
      • 46
      • BG - Vozdovac

skinuo, pogledao
      39l
      ali pitanje je bilo kako je uspeo da sipa toliko, kad nikad pre toga to nikome nije uspelo

Comment

• *IvanT*
        CBC Senator XXL
        • 30.01.2005
        • 3234
        • Srbija, Beograd, Kara

Zavisi od pritiska punjenja na samoj pumpi, kao i od same pumpa, mada i nije neka neobicna pojava. Desava se.

P.S. Kada se desi da se rezervoar napuni do kraja, bitno je da se automobil odmah nakon toga provoza bar 20ak kilometara, a naracito u letnjim mesecima, kako bi se potrosila neka kolicina gasa kako ne bi doslo do stvaranja pritiska u rezervoaru koji je preko 25bara, kada reaguje sigurnosni ventil.
        http://www.lovatogas.co.rs

Comment

• stopa
          CBC Član
          • 17.10.2006
          • 46
          • BG - Vozdovac

hvala, u svakom slucaju
          samo me zanimalo da li je uopste moguce tako nesto jer su mi rekli da nije, bez skidanja plovka

izvinjavam se onima kojima je pitanje zazvucalo glupo, ali na forum dolaze i amateri, korisnici, slucajni prolaznici....

Comment

• Stojan
            CBC Član
            • 27.01.2006
            • 73
            • Nova Gorica
            • opel vectra

torus vol. 50 L.

Kod mog torusnog piše da je zapremine 50 litara, ali nikad nije moglo da stane više od 39 (>1<).

Pre mesec dana krenem za Sloveniju, sipao u Šapcu pun (proleteo OMV na auto-putu). Nadao sam se da ?e biti do Gradne (tada nisam znao za Novsku i Ježevo) medjutim...ne imade...Stao na Gradni i sipam...i sipam. I nasuo 42 i nešto preko. Za?udio se, al' ajd'. Nisam gledao koliki je pritisak punjenja, al' ga je napumpao. Stanem u Ljubljani, posle 116 km i dospem jedva 5-6 litara...ne se?am se ta?no. Od pumpe zavisi koliko ?e ti stati u prazan rezervoar.
            vectra 2000.g. 85kw caravan X18XE1 LPG...e-g@s

Comment

• dranix
              CBC Senator XXL
              • 04.10.2004
              • 3079
              • Antwerpen/Belgium
              • Saab 9-3

Pa sad. Ili je multiventil ili samo njegov plovak ili pritisak punjenja a mozda pomalo i kradja (ipak ne za toliko) a mozda sve to zajedno pomalo.Pisano je ovde na forumu da gas uspeva da izgrize plovak pojedinih proizvodjaca ma kako to nemoguce izgledalo. Tako da.....
              Najbitnije od svega je znati da je boca puna preko mere i koliko jos ima gasa u njoj kad se ugasi motor i ostavi auto na duze vreme kao i gde se ostavi ako je vrucina pa cak i ako nije a ako je u garazi recimo +15 a napolju -10 kad je prepunjena boca. Ne bi trebalo da auto stoji sa vise od 80% gasa u tanku a u voznji nema problema jer se potrosnjom pritisak stalno kompenzira. Inace boce su veoma jake u poredjenju sa kucnim (mozda 3x) kod kojih se desavalo da se deformisu od prepunjavanja. Malo opreza ne skodi i da se sve drzi pod kontrolom.
              Tank od 39 litara brutto je inace veoma mali cak i za najmanja vozila. Da nije neko namerno izvrsio "modifikaciju" a da se to ne zna?
              Ne brinite nista nisu dzabe sve one norme i atesti a i sigurnosni ventili na sve strane. Jedino sto gas moze da krene da izlazi tamo gde ne bi trebalo ili nema ventilacije za gas. Kazem za gas jer gas pada dole i ventilacioni otvori treba da su skroz nisko.
              Znaci, kad neko ima kijavicu ne treba da pali svetlo u garazi.

Comment

• supic dejan
                CBC Veteran
                • 11.07.2006
                • 146
                • Novi Sad

Re: kapacitet torusnog rezervoara?!?

Kolika je najveća torusna boca koja može da se stavi umesto točka od 15 cola. Uradio bih atest, jer mi je od bojlera je istekao rok atesta.

Comment

• duh koji hoda
                  CBC Veteran
                  • 10.03.2009
                  • 123
                  • djavolja varos

koji je auto u pitanju ? zbog visine mesta rt.

Comment

• Dora
                    Nadzornik!!!
                    • 24.10.2004
                    • 17451
                    • Novi Sad
                    • FIAT

Ljudi uvek kažu meru točka umesto mere rupe na vozilu a to često nema veze jedno sa drugim. 15 cola je 40 cm a takva boca ne postoji kod nas.
                    Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• supic dejan
                      CBC Veteran
                      • 11.07.2006
                      • 146
                      • Novi Sad

Auto je MB 190e

Comment

• *IvanT*
                        CBC Senator XXL
                        • 30.01.2005
                        • 3234
                        • Srbija, Beograd, Kara

600x200 43l.
                        http://www.lovatogas.co.rs

Comment

• supic dejan
                          CBC Veteran
                          • 11.07.2006
                          • 146
                          • Novi Sad

hvala na odgovorima

Comment

• veteran
                            CBC Član
                            • 16.02.2009
                            • 28
                            • beograd

Da dodam i ja svoja zapazanja. Vozim skodu Fabiu 1,4 sa ugradjenim sekvent uredjajem, kapacitet torus boce 48 lit. Kada se plin potrosi do kraja na nekoliko razlicitih pumpi sipam 44,5 lit. sto mislim da je previse ( po uputstvu 48 - 20% trebalo bi da max. stane 40 litara). Obzirom da mi je potrosnja 9-10 lit.(belezim svaki put kad sipam plin i tako pratim potrosnju), a vozim ga uglavnom istom relacijom desava se da nekad samo dopunim rezervoar posle predjenih 250-300 km i cini mi se da tada stane manja kolicina plina ( cca 15-18 lit). Nisam strucnjak za plinske uredjaje ali da se laicki izrazim: kad je boca prazna-nema pritiska u boci i zato stane 44,5 a kad ima plina u boci kao da unutrasnji pritisak ne dozvoljava prekomerno punjenje. Da li sam u pravu ?

Comment

Working...
                            X