Pretakanje kuhinjske boce u rezervoar?!

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Daka
    CBC Senator
    • 15.06.2005
    • 277
    • Subotica

Pretakanje kuhinjske boce u rezervoar?!

Ajde da pocenemo polako,ja nisam ugradio gas da bih imao "BOJLER" i u gepeku nego cisto radi ustede na razlici BMB-a.E sad me zanima kako da nabavim dodatak koji ce uci u patent gde se puni gas u rezervoar i plus pumpa za pretakanje?! (interesuje me cena)
  • dieselman
    CBC Senator XXL
    • 14.11.2005
    • 833
    • tt

...to smo radili pre 20 godina...zasto sada?

Comment

• prolupator
      CBC Senator XXL
      • 02.09.2005
      • 3968
      • Zemun

Zbog akcize na LPG za automobile?!

Inace, to je vrlo nesigurna varijanta i ne preporucuje se nikom i nikad.
      Glava u torbi nije vredna te razlike u ceni.
      OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• Daka
        CBC Senator
        • 15.06.2005
        • 277
        • Subotica

Nesigurna varijanta je i kad ti nestrucni ugrade auto gas uredjaj u kola.Takodje ako postoji neka pumpa za pretakanje koja ima uputstvo za upotrebu i ako se pridrzavas toga ne bi smelo da bude nesigurno!! Inace samim pretakanjem od nove godine kada akciza bude 10 din po litri ,meni ce biti usteda mesecna oko 20 evra na razlici i to puta 12 meseci to ti je 240 evra ,a to mi je put i smestaj 10 dana na Grckom primorju!!

Comment

• zoranbg
          CBC Senator XXL
          • 23.03.2005
          • 4098
          • Rooster's Hill , Beog
          • Grande Punto 1.2

postoji problem sto u kuhinjskim bocama ima uvek taloga..sta mislis kad im peru talog??
          dali si nekad proverio kuhinjsku bocu ,dali je pune tacno u kilo ?... malo zbog taloga ,ovo ono ...
          koliko ljudi imaju poverenje ute boce napunjene za zamenu...govoriti cinjenica da su dolazili i punili boce na auto-gas stanicama,jer su tu znali da im je sipano tacno 17 litara u bocu koliko i staje.
          znaci problemi:
          1. nabavka pumpe(cena kvalitetne)
          2. fizicki rad,i gubitak vremena kod pretakanja
          3.rizik za okolinu i sebe .. malo je opasno ipak,moras da priznas.
          4.krsenje zakona.
          5. taj gas iz boca je prljaviji ( to kazu svi ) ja neznam,znaci talog,zapusavanje filtera ,rizik za motor itd...
          6. nepune bas "do vrha " te boce (opet tudje iskustvo , kazu ljudi da im se kod kuce ponekad boce brzo potrose )

i tako....
          Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• Hermes
            CBC Senator XXL
            • 14.02.2006
            • 1306
            • https://t.me/pump_upp
            • bemve

Originally posted by zoranbg
            5. taj gas iz boca je prljaviji ( to kazu svi ) ja neznam,znaci talog,zapusavanje filtera ,rizik za motor itd...
            Ovo je glavni razlog koji ce da ti `pojede` tu tvoju ustedu od xxx evra godisnje.
            https://t.me/pump_upp

Comment

• zoranbg
              CBC Senator XXL
              • 23.03.2005
              • 4098
              • Rooster's Hill , Beog
              • Grande Punto 1.2

ima i pod 7.

taj gas za kucnu upotrebu u bocama je "valjda" cist butan ... a on je losije gorivo od propana za automobile.
              auto gas je mesavina butan-propan leti 50:50 a zimi bi trebalo da bude 70:50 u korist propana ... isto kazem "valjda" jer nisam 100% siguran u te razmere. =] .. .u sustini kad ljudi naidju na "los-gas" na pumpi ,naisli su na gas koji ima manji procenat propana od potrebnog.. a to se radi na pumpama "nekim","ponekad" zato sto je propan skuplji gas od butana.

elem (bond,laki strajk) .. sta sam hteo da kazem .. imaces i lose gorivo non-stop ..,sa kojim ce auto vise da trosi i slabije da ide..
              ali probaj pa nas obavesti iz prve ruke,cisto da se zna..koliko je ta pumpa za pretakanje,kakvo je gorivo iz "kuhinjske boce" itd..jel vise trosi,dali zakidaju na meri u bocama i tako dalje,jel prljav gas ili nije,dali ima zimi problema(jer butan "smrzava" mnogo pre nego propan,mislim na oko -6 C ... nisam siguran,nek neko kaze tacan podatak...)

Comment

• observer
                CBC Veteran
                • 06.10.2005
                • 196
                • Novi Sad
                • Polo1.6TDIGolf1.2TSI

Igranje sa vatrom...

To je bio jedan od razloga zasto se i ovoliko cekalo sa akcizom (ali izgleda da je pohlepa drzave za lakim keshom bila veca nego strah od posledica "domisljatog" mentaliteta naroda ovdasnjeg...)

Cekamo dakle da neko zagine... Kao i uvek, sacekacemo prvo posledice pa cemo onda da razmisljamo "kako i zasto..."

Comment

• zoranbg
                  CBC Senator XXL
                  • 23.03.2005
                  • 4098
                  • Rooster's Hill , Beog
                  • Grande Punto 1.2

pa zato sam mu i rekao da "proba" ..
                  po meni se to neisplati,rizicno je,tesko je,stetno.. maltretiranje bez neke koristi...

Comment

• sw.brick
                    CBC Senator XXL
                    • 09.10.2004
                    • 8141
                    • Beograd, barajevo-zemun
                    • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

Inace samim pretakanjem od nove godine kada akciza bude 10 din po litri ,meni ce biti usteda mesecna oko 20 evra na razlici i to puta 12 meseci to ti je 240 evra ,a to mi je put i smestaj 10 dana na Grckom primorju!!
                    mislim da je to naveliko idealizovana ra?unica, evo zašto.

sama pumpa koliko košta ?
                    recimo da je 1,000 evra koje moraš odmah da prebrojiš. (pumpa za pretakanje eksplozivnih materija)
                    ona ima neki radni vek, amortizaciju, kao i svaka pumpa nešto se unutar nje troši (membrane, šta ve?...).

onda ima tu i trošak transporta boca, pretpostavljam da bi išao na boce od 33kg, to su one ve?e.
                    ne znam koliko sada košta dovoženje tih boca.
                    sam da dovoziš i negde lageruješ te boce nije baš ugodno.

a i te boce moraš prethodno da kupiš, koliko se se?am jedna boca je oko 250 evra (nova, prazna).
                    sa toj jednom velikom bocom taman napuniš rezervoar u autu, plus što neko treba da nosi i premešta 50tak kg tereta.

zimi je pretakanje neizvodljivo prakti?no, usled hladno?e u našim krajevima osim ako je negde u garaži koja se greje. a tada je zaista opasno, mislim na pretakanje u zatvorenom prostoru.

ne znam, od tih 240 eura meni se ?ini da su potencijalni rizici i maltretman toliko veliki da nisu vredni muke i truda.

sklon sam uverenju da ?e sve biti isto kao i dosada samo ?e se pove?ati krajnja cena koju ?e korisnici autogasa ispostaviti za svoj posao na svom radnom mestu, i shodno tome porast cena uslužnog sektora.
                    rast plata, tj indeksacija cena..

kako sleduje i poskupljenje el. energije, i gasa u gasovodu na jesen taman ?e i autogas "upasti" u spiralu podizanja cena svega i svih u lancu.

e sad, koliko je to bilo mudro da se slu?ajno ili namerno previdi takav mogu? razvoj dogadjaja na tržištu od strane državne uprave pokaza?e vreme.
                    volvo
                    945 SE turbo lpg
                    344 GL lpg

Comment

• Ladislav
                      CBC Senator
                      • 14.12.2004
                      • 223
                      • Kragujevac
                      • Lada Niva 1.7i

To je toliko triperljivo da definitivno ne vredi tih para, sve i da nije problema sa talogom. Sta ces, da uzmes bocu i pretaces na licu mesta? Pa onda dodje cika-policajac. Da se negde zavuces? E, onda ti treba prazna boca da je das u zamenu, jer cika na pumpi nece da ti je da na "vracam ti za pola sata" (mada, ne znam, mozda moze kaucija kao za Pivo). Ima da drukas dok ti m*** ne poplave. Ma bezi...

E sad, ako akciza 01.07.2008. izadje na 20 din za LITAR

Inace, i u tim bocama je butan-propan. Znam iz vremena kampovanja na Kopaoniku, kad dodje do frakcione kondenzacije u boci na -mnogo (-20, -30C tih godina (80-e)) koja se manifestuje tako sto butan smrzne, a propan ne i onda boca radi svega 3 dana, pa je menjamo. Kad dodje leto, TA ISTA boca (bez dopunjavanja) tu istu prikolicu snabdeva jos 17 dana.

Comment

• Saša
                        CBC Senator
                        • 05.11.2006
                        • 277
                        • NS

Originally posted by Ladislav
                        E sad, ako akciza 01.07.2008. izadje na 20 din za LITAR
                        Ne?e. Sada je 6 dinara, a pove?a?e ja valjda na 10...

Comment

• sw.brick
                          CBC Senator XXL
                          • 09.10.2004
                          • 8141
                          • Beograd, barajevo-zemun
                          • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

akciza je sada (prema tekstu zakona o budžetu) 6/1,75, tj 3,43 dinara za 1 litar autogasa.
                          volvo
                          945 SE turbo lpg
                          344 GL lpg

Comment

• prle
                            CBC Senator
                            • 04.09.2006
                            • 223
                            • Beograd - Konjarnik

plus pdv=4.05 din/lit

Comment

• Ladislav
                              CBC Senator
                              • 14.12.2004
                              • 223
                              • Kragujevac
                              • Lada Niva 1.7i

Originally posted by Saša
                              Ne?e. Sada je 6 dinara, a pove?a?e ja valjda na 10...
                              Hehe, optimizam Pa da, 6 je sad, 10 od Nove godine, a posle?

Nego, posto je sad uopste litar plina za domacinstvo? (da li je razlika stvarno tih 3-4 dinara ili vise)

Comment

Working...
                              X