Vidim po postovima da pumpe uglavnom varaju na kolicini goriva koje naspu. Uvijek sam se pitao je li postoji mogucnost da varaju na drugi nacin, znaci da ne sipaju "cisti" propan-butan LPG nego nesto drugo?
A sta?
Renault Clio 2 ph1 1.6 16V Initiale Paris [MFY 2000] LPG ACR1
Opel Vectra A 2.0i CD [MFY 1989] LPG
To sam i mislio da je tako. Najlakse na kalibraciji zakinuti, a mislio sam da npr bude sta-ja-znam kakvog i kojeg drugog plina zajedno sa LPG-om, ali sumnjam nesto da se ukapljeni gasovi pod pritiskom mogu tako mijesati
Mogu da varaju tako sto naruce smesu propana i butana na ustrb kvalitet.Nemoj da me drzis za rec ali mislim da je optimalni sastav smese butan- propan 65 /35.Ako se izmeni taj procenat dobijes istu litrazu ali auto vise trosi
Rekao mi je jedan covek,s kojim sam pricao o tome da skoro jedino na NIS pumpama ne zakidaju jer imaju isprogramirano koliko trevba i bolje su masine.Zakidaju na OMV pumpama.U cemu je stvar ,kazem nisu iste pumpe za benzin/dizel i za TNG. Ne meri se protok tacno,vec aprat aproksimativno kaze, A ako vidis da ti radnik drzi rucicu dok sipa i malo je pomera,vara. Jer postiji spori i brzi mod punjenja a rucica ima dva polozaja (kako gde,nije svaka pumpa ista) problem je sto brojac nema sredinu i onda on malo prigusi rucicu da sporo,a brojac pici...i eto.
Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless." 11.04. 0:12 #2 Rule #51:Sometimes — You're Wrong!
Na temi o ceni nekoliko se zalilo da im je potrosnja porasla u letnje dane. A ako sam dobro razumeo tabelu konverzije zapremine, kad vrucincine predju 50 stepeni (sto nije tesko, jer ako je 40 u hladu (zvanicna temperatura) na suncu je preko 50) 0.9 litara LPG-a se ponasa kao litar, a nase pumpadzije, naravno, nisu blesave da sprovedu tu korekciju u korist musterija, nego kad "upekne zvezda" opusteno ti sipaju 9 litara, a pise 10
Pridruzujem se komentaru da NIS najmanje krade. Na NIS-u nikad nisu uspeli da mi sipaju vise od 46 litara u praznu bocu, a na drugim pumpama se kretalo tu oko 46-48 (doduse 48 samo u par slucajeva) litara. Boca je od 60 litara.
Vidi, vidi...
Na temi o ceni nekoliko se zalilo da im je potrosnja porasla u letnje dane. A ako sam dobro razumeo tabelu konverzije zapremine, kad vrucincine predju 50 stepeni (sto nije tesko, jer ako je 40 u hladu (zvanicna temperatura) na suncu je preko 50) 0.9 litara LPG-a se ponasa kao litar, a nase pumpadzije, naravno, nisu blesave da sprovedu tu korekciju u korist musterija, nego kad "upekne zvezda" opusteno ti sipaju 9 litara, a pise 10
Pa ja vjerujem da se to mjeri na litar pri nekih 21 C ili tako nesto i niko ti nece raditi tu korekciju.
Zato sam na vise mjesta cuo da je isplativije sipati gorivo (benzin, LPG...) rano ujutro ili kasnije navece jer se fluid stisne, gusci je i, uslovno receno, vise ga dobijes.
Zato sto motor ne analizira sta je u rezervoaru i sta treba da sagori, vec samo koliko dobro gori to sto treba da gori. Jedina mera mu je oktanski broj koji, ako se ne varam (po secanju, ne drzite me za rec) mora biti iznad 98.
Inace (opet po secanju) plin ima 105 oktana.
Sve o ovome pise u nekim drugim temama izmedju redova, a posto oni glavni za gasna pitanja vise izgleda nemaju ni snage ni zivaca da ispravljaju, ja cu onda vrlo pokvareno da navedem samo ono sto NIJE tacno
`Ali sipaju ti manje nego sto treba jer pumpe za LPG nisu kao ostale..`
`u smeru smese propan - butan, nije bitna smesa, vec oktanski broj toga sto saspete u bojler.`
`A ako vidis da ti radnik drzi rucicu dok sipa i malo je pomera,vara. Jer postiji spori i brzi mod punjenja a rucica ima dva polozaja (kako gde,nije svaka pumpa ista) problem je sto brojac nema sredinu i onda on malo prigusi rucicu da sporo,a brojac pici...`
`Pridruzujem se komentaru da NIS najmanje krade. Na NIS-u nikad nisu uspeli da mi sipaju vise od 46 litara u praznu bocu, a na drugim pumpama se kretalo tu oko 46-48 (doduse 48 samo u par slucajeva) litara. Boca je od 60 litara.`
to ja zovem mlaćenjem prazne slame,nikada nisam bio sitničar i od sitničarenja se užasavam,možeš misliti sipaš gas za 500 dindži i maznu ti 10 para.možda neko otvori temu da li zakidaju u mesari,treba li da jurimo i babu sa pijace jer zakida na krompiru.nemojte razmišljati o tome jer to je siguran put u paranoju,opustite se...
Comment