atesti u EU

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • HOMER
    CBC Član
    • 18.09.2006
    • 11
    • NS

atesti u EU

Zna li neko sta je sa propisima odnosno o atestima za LPG u zemljam EU? Kako se u civilizovanim zemljama radi legalizacija ugradnje LPG instalacija?

Sta zna neki nemac, italijan, francuz... sta su to nazvrljali ovi nasi COBANI (pardon-eksperti, koji celu instalaciju "proveravaju" tako sto razmute malo sapuna pa cetkom razmazuju isti po spojevima) u tim tzv. atestima o ugradnji, jer sav tekst u tzv. atestu je napisan na srpskom jeziku koji niko od njih naravno ne razume. Atest je samim tim SAMO za domacu upotrebu, mada je i to pitanje, jer nije bas sigurno koliko nam je pismena saobracajna policija.
  • naztee
    CBC Član
    • 16.08.2007
    • 23
    • Sarajevo, BiH

Ako si u stranoj zemlji, mislim da sve dok su tvoje domace tablice na autu, podlazes domacim zakonima i propisima o sigurnosti. NPR mislim da mozes sjesti u Yugu i otici u Njemacku, ali ne mozes to auto registrovati u Njemackoj, dok ne budes imao pojaseve na zadnjoj klupi, zadnji maglenjak...
    Mislim da je tako i za plin.
    Renault Clio 2 ph1 1.6 16V Initiale Paris [MFY 2000] LPG ACR1
    Opel Vectra A 2.0i CD [MFY 1989] LPG

Comment

• sw.brick
      CBC Senator XXL
      • 09.10.2004
      • 8141
      • Beograd, barajevo-zemun
      • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

Zna li neko sta je sa propisima odnosno o atestima za LPG u zemljam EU? Kako se u civilizovanim zemljama radi legalizacija ugradnje LPG instalacija?
      znam posredno kako je u Nema?koj. (Auto Frank servis tako je opisao proceduru)
      ne radi se atest LPG od strane vlasnika.
      me radi se legalizacija posebno.

pri uvozu se homologira oprema/ tehnika i dobije KBA broj (od centralnog tehni?kog biroa Nema?ke) , tj odobrenje za upotrebu te opreme koje je univerzalno važe?e za sve budu?e kupce.
      i ne obnavlja se od strane vlasnika/ kupca niti posebno ispituje niti pla?a.

naprotiv, vlasniku držav još ispla?uje novac kao nagradu što je ugradio pogon na alternativno gorivo.

uzima se zdravo za gotovo, i trajno rešeno.

rad/ ugradnja se obavlja i licenciranim radionicama, i po automatizmu ra?un i potpis smatraju se da je legalizovano tj ispravno.
      tu u servisu/ u njihovoj organizaciji/ se i upisuje ugradnja u knjižicu vozila.

dalje podleže normalnom redovnom dvogodišnjem tehni?kom pregledu.

ne postoje uputi u MUP, ne postoje fakulteti i škole gde se sapunicom proverava, ne postoje takse na upute, ne postoje mišljenja.
      sve se obavlja na jednom šalteru, u servisu se ostavi vozilo pre ugradnje i preuzme legalno (atestirano po našem) sa ugradnje.

vlasnik ništa nema sa administracijom/ papirologijom.

serviser garantuje krivi?nomodgovornoš?u za ugradnju/ legalnost ugradnje.
      volvo
      945 SE turbo lpg
      344 GL lpg

Comment

• speedplus
        RIP Bio nam je drug!
        • 15.01.2007
        • 2419
        • LAZAREVAC

Originally posted by sw.brick

serviser garantuje krivi?nomodgovornoš?u za ugradnju/ legalnost ugradnje.
        Kod nas je to nemoguce,nebi imali dovoljno zatvora

Comment

• HOMER
          CBC Član
          • 18.09.2006
          • 11
          • NS

Znaci u nemackoj sve odradis u radionici koja ti ugradi gasni uredjaj? dobijes racun upisu u servisnu knjizicu auta i to je to!?
          Nema posebne atestacije, unosenja podataka u saobracajnu...?
          Da li se dobijaju LPG nalepnice i od koga? negde sam procitao da postoje nalepnice koje moras da nalepis na auto.

Kod mene u Novom Sadu sam uradio sve kako je trazeno> SUP-uput na atestiranje, masinski fakultet-iyda potvrdu a atestiranju, ponovo SUP -da mi upisu u saobracajnu POGON NA GAS, lupili mur i to je sve, nisam dobio nalepnicu TNG/LPG ili je to sad moja obaveza da i to sam kupim (nemam pojma gde se nalepnica kupuje ako uopste postoji kod nas).

Comment

• speedplus
            RIP Bio nam je drug!
            • 15.01.2007
            • 2419
            • LAZAREVAC

Kad uradis atest u AMSS onda ti oni daju neku njihovu nalepnicu za staklo na kojoj pise TNG-AMSS.Promotivni potez a ne zakonski

Comment

Working...
            X