Pozdrav svima,znam da je o ovome vec pisano ali nikako nemogu da nadjem temu o ovome,pa ako neko moze ukratko da napise par reci....
Plin u dizelase
Collapse
X
-
moze za stare dizele, pre svega atmo, da se uradi dual fule sistem, na bazi on-off sistema rada bez posebnih regulacija.
uglavnom sumnjivo sto se tice finansija ali vrlo efikasno sto se tice ekologije takvih dizela.
za moderne CR koji su kompjuterski upravljani nisam se dublje interesovao, posto u samogradnji nije bas izvodivo.
verovatno ti treba ceo sistem ubrizgavanja gasa,mapiranje i ostalo.
bilo je price o tome, da se isplati dogradnja za nekih 300.000-500.000km pre par godina sa ondasnjim cenama kako dizela tako i gasa.volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
-
-
Na sajmu automobila posle bombardovanja ,da li bese 99 ili 2000 video sam rabin dizelas koji je bio odradjen da radi sa plinom.Nemojte me hvatati za rec ali koliko me secanje ne vara mislim da je bila konstrukcija motora koji je dozvoljavao ucesce plina nekih 20-30 %.Motor je bio za pogon gradskih autobusa .
Comment
-
-
to lici na pomenuti prosti on-off dual fuel sistem.
za autobuse, kamione i slicno kojima je radni vek u milonima km svakako se isplati, primer su australijske komunalne sluzbe.
koliko je isplativo za putnicki auto pa jos male potrosace dizela upitno je.
a ekoloski su i moderni dizeli presli dug put, cak i do euro 5 nivoa.
ja sam pre nepunih 10tak godina usao u pripremu projekta konverzije dizela na LPG, ali sam i odustao pre realizacije.volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
Brick,aj ako ti nije smor,ukratko/informativno,da li bi moglo i koliko bi se isplatio LPG na Scania 112H (motor 11k i neshto ccm,R6,turbo,360 ks) ?
Iz prethodnih postova kapiram da se to ne bi ekonomski ispaltilo na nivou "prevoza za sopstvene potrebe" i sa ispod 100k km godishnje?
Comment
-
-
mogu samo da ti prepričam ono što sam pročitao od strane Caterpilara AUstralija i ispitivanja AU Vlade u njihovim uslovima.
vrlo okvirno, interval povrata investicije je oko 300-400.000 km. prosečni radni vek motora koji su bili obuhvaćeni testiranjem je koliko se sećam bio oko 1,5milion km.
glavni razlog uvodjenja gasa u komercijalna vozila u AU nije bila čista ušteda kao takva već i pre svega ekologija.
a u kombinaciji gas+ dizel eko rezultati su izvanredni.
sama ušteda u novcu se kretala oko 20% u odnosu na čist dizel.volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
Comment