Kako se kontrolishe ispravnost plinske boce?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Jovan HF
    CBC Veteran
    • 13.02.2005
    • 145
    • BGD-Karaburma

Kako se kontrolishe ispravnost plinske boce?

Originally posted by ljupco65
    Na koliko godina se vrshi kontrola ispravnosti plinske boce?
    Na svakih 10 godina!

AUDI A3 1.8T-20V+CHIP
    www.lovatogas.co.yu
  • Uros Piperski
    CBC Senator XXL
    • 31.01.2005
    • 2978
    • Beograd

Ili po potrebi

RALLYING - Like drag racing but with jumps, turns, snow, mud, gravel skill and balls.

Comment

• OPC
      CBC Član
      • 16.12.2004
      • 82

pitas kako?
      pa uzmes upaljac pa probas oko boce.
      e pa ako cujes BUUUUUMMMMM onda znas da ne dihtuje.
      sala

Comment

• dranix
        CBC Senator XXL
        • 04.10.2004
        • 3079
        • Antwerpen/Belgium
        • Saab 9-3

Atest svakih 6 godina. Test na hidraulicki pritisak od 30 bara od strane ovlascenog centra za ateste.

Comment

• Dora
          Nadzornik!!!
          • 24.10.2004
          • 17451
          • Novi Sad
          • FIAT

Re: Kako se kontrolishe ispravnost plinske boce?

Originally posted by ljupco65
          Na koliko godina se vrshi kontrola ispravnosti plinske boce?
          Kod nas se boca atestira na svakih 10 godina, samo je diskutabilna isplativost jer je cena atesta malo manja od nove boce.
          Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• dranix
            CBC Senator XXL
            • 04.10.2004
            • 3079
            • Antwerpen/Belgium
            • Saab 9-3

Posle deset godina nije problem kupiti bocu nego platiti majstora da je ugradi sto ovde kosta 200 evra. Ako bi boca bila IDENTICNA onda moze biti i 50 evra jer nema sta da se radi prakticno. Radni sati su skupi a bilo kakav rad u privatnoj reziji ne dolazi u obzir jer tehnicka kotnrola trazi papir od ovlascenog majstora za gas sta je modifikovao u instalaciji i to za sve zivo sto se radi na njoj akamoli za bocu. Deo za punjenje, ventili na boci i sama boca su glavni predmet kontrole i vitalni deo svake gasne instalacije u smislu bezbednosti i samim tim postovanja normi tj. zakona. Prema tome tu se i treba obratiti paznja a i pritisak je tu najveci.

Comment

• Ladislav
              CBC Senator
              • 14.12.2004
              • 223
              • Kragujevac
              • Lada Niva 1.7i

Fuj kakvi stravicni zakoni, a ovi nasi politicari ce i to da prepisu samo da se dodvore EU...

Comment

• dranix
                CBC Senator XXL
                • 04.10.2004
                • 3079
                • Antwerpen/Belgium
                • Saab 9-3

Ladislave,
                Rok trajanja jednog creva od boce sa gasom za kuvanje na jednoj jahti recimo po Loyds standardu je samo 6 meseci. Nece niko da osigura ako nisu ispunjeni uslovi. Pitanje je koliko to sve tehnicki (realno) pije vodu ali verovatno znaju sta rade. Ja ne znam u cemu je trik isto kako i ti. Ovo za bocu na 6 godina mislim da nije preterano. Svaka kucna boca se prilikom svakog punjenja testira a vide se zigovi da se zvanicni testovi vrse i periodicno a ta boca je papir u odnosu na auto bocu. To je otprilike to isto.

Comment

• Dora
                  Nadzornik!!!
                  • 24.10.2004
                  • 17451
                  • Novi Sad
                  • FIAT

Originally posted by Ladislav
                  Fuj kakvi stravicni zakoni, a ovi nasi politicari ce i to da prepisu samo da se dodvore EU...
                  Pa sad, nisu Nemci i ostali disciplinovani zato što su takvi rodjeni, nego ih vaspitali usput )
                  Zakon se pravi radi mase, to jest proseka. Ja ne sumnjam da ovde iam ljudi koji bi znali sve to da odrade i iskontrolišu kako treba ali...

Svakodnevno srećem takve instalacije da neko mora ići u zatvor. Moje neke "kolege" stavljaju kaiševe za bocu od lima za oluke širine 10 mm debljine 0.5 umotane u izolir traku, pritegnuto sve sa 6 mm šrafovima. Boca nakon montaže i predjenih 20 Km završava u drugom kraju prtljažnika ili se okreće oko svoje ose.

U slučaju bilo kakve nesreće, neko bi morao da odgovara. U našem primeru, niko nije kriv jer nema zakona, i ono što ima ne primenjuje se.

Što reče Dranix, kad dodje do naplate štete, nema onda nisam znao, bilo mi zgodnije i sl...
                  Neko mora da se uhvati za gušu a zato mora da postoji papir, a zato zakon, itd...

https.autogas.rs

Comment

• Wiz
                    CBC Senator XXL
                    • 30.09.2004
                    • 3104
                    • Nish

Što reče Dranix, kad dodje do naplate štete, nema onda nisam znao, bilo mi zgodnije i sl...
                    Neko mora da se uhvati za gušu a zato mora da postoji papir, a zato zakon, itd...
                    Lepo receno mada mi deluje pomalo smesno,kiselo smesno

Comment

• *IvanT*
                      CBC Senator XXL
                      • 30.01.2005
                      • 3234
                      • Srbija, Beograd, Kara

Svakodnevno srećem takve instalacije da neko mora ići u zatvor. Moje neke "kolege" stavljaju kaiševe za bocu od lima za oluke širine 10 mm debljine 0.5 umotane u izolir traku, pritegnuto sve sa 6 mm šrafovima. Boca nakon montaže i predjenih 20 Km završava u drugom kraju prtljažnika ili se okreće oko svoje ose.

U slučaju bilo kakve nesreće, neko bi morao da odgovara. U našem primeru, niko nije kriv jer nema zakona, i ono što ima ne primenjuje se.
                      Upravo tako!

Najgore od svega je to shto auto sa takvom plinskom instalacijom moze da prodje atest o ispravnosti ugradnje i automatski se krivica sa "instalatera" skida s` obzirom na to da nadlezna drzavna institucija kaze da je to OK.

Tako su "majstorima" shirom otvorena vrata da josh vishe unakaze i auto i plinski uredjaj.

Nama jedino ostaje nada da ce se ubrzo neshto promeniti i stvari polako doci na svoje mesto.

Do tada.....
                      http://www.lovatogas.co.rs

Comment

• zec
                        CBC Senator XXL
                        • 05.01.2005
                        • 450
                        • bgd

a da li neko zna kako se moze doci do tog ateasta za bocu?
                        moja boca je 55l ugradjena u italiji 91 landirenzo. sad bih ja trebao da radim taj atest ali ne znam gde da se obratim.
                        da li je bolje da kupim novu bocu za plin?
                        "If everything seems under control, you're just not going fast enough."

Comment

• don
                          CBC Senator XXL
                          • 13.04.2005
                          • 483
                          • Beograd

Naravno, obizom dati je boca verovatno stara 14 god, vreme je da je zamenis, ako se ne varam boca je oko 50e,neka me neko ispravi ako gresim.
                          Teorija je kad se sve zna, a nista ne funkcionise.
                          Organizacija je kad nista ne funkcionise, a svi znaju zasto.
                          Praksa je kad sve funkcionise, a niko ne zna zasto.

Comment

• zec
                            CBC Senator XXL
                            • 05.01.2005
                            • 450
                            • bgd

to znaci da bi sa ugradjenom novom bocom mogao da odem na atest u vincu ili negde vec i dobijem atest.
                            "If everything seems under control, you're just not going fast enough."

Comment

• Dora
                              Nadzornik!!!
                              • 24.10.2004
                              • 17451
                              • Novi Sad
                              • FIAT

Tačno, za isparivač mogu da ti progledaju kroz prste ako nemaš "papire" ali za bocu neće. Pošto sa novom bocom dobijaš papire onda nema problema.

https.autogas.rs

Comment

Working...
                              X