Podmazivanje pumpe VIALLE

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • majkan
    CBC Početnik
    • 17.12.2007
    • 6
    • indjija

Podmazivanje pumpe VIALLE

Pozdravljam sve clanove foruma, pozdrav Dori, Ivanu i MK1389 (mom saradniku u resavanju ovog problema).
    Posle silnih konsultacija, lutanja i traganja za resenjem problema, zamena lezaja na pumpi Vialle, kasnijih problema sa radom pumpe danas sam sa bratom ponovo pristupio otvaranju pumpe, studiranju, proucavanju posto mi je brat vrstan mehanicar. Sve smo rasklopili primetili talog na membranama, procistili sve kanale ocistili membrane izvrsili kontrolu povrata pritiska, primetili da se plovak zaglavljuje u povratku (ili tako mora kada nema plina kao stabilizacija). Namestli smo pumpu usuli 20 litara gasa da vidimo i za divno cudo uredjaj funkcionise kao sat samo sto mi pokazivac goriva umesto pola pokazuje pun rezervoar. Jedini problem koji me zabrinjava je podmazivanje donjeg dela pumpe posto MK1389 spominje neki spremnik za ulje koji ja nisam nasao na pumpi ( moja pumpa ima samo jedan kuglasti lezaj na osovini u statoru i jedan iglicasti u donjoj zoni kod ekcentra. Sta podmazuje tu osovinu a tu je i 5 valjcica koji podizu membrane i pokrecu ventile. Kada sem rasklopio pumpu nisam video nikakvo ulje samo neku skramicu bele boje na membranama. da li je trabalo to necim podmazati i cime ?
    Pozdrav svima ... pravi ste ....
  • mk1389
    CBC Početnik
    • 15.03.2008
    • 6
    • Prijepolje

Bravo majstore! Znaci ipak je pumpa bila u pitanju a ne kompjuter :-) Neznam sta da ti kazem za to podmazivanje. Sve sto sam ti vec reko u vezi te pumpe je na osnovu onog (jednog jedinog) uputstva koje moze da se nadje na net-u. Na slikama te pumpe u uputstvu nemoze covek da razazna sta je sta a na kraju krajeva otvorio si je i viodeo joj "zute tockice". Sad je bolje poznajes od mene. Moja pumpa je onaj stariji model. Bilo bi najbolje kad bi covek takve informacije mogo da dobije od proizvodjaca al' kao sto si vidio na sajtu Vialle-a nema cak ni neko generalno uputstvo a kamo li nesto tako detaljno...

Podmazivanje treba tamo gde ima trenja (ili da se spreci korozija)... znaci samo na lezajevima te centralne osovine. Mozda ste mogli staviti vrlo malo neke silikonske masti (mislim bazirane na silikonu). Po meni bi to bilo bolje nego nista. Silikonske masti se koriste u slucajevima gde je vazno da se ne ostete plasticni ili gumeni delovi i na mestima gde je moguca visoka temperatura. Ovo je naravno samo moje misljenje... valjda ce se pojaviti neko ko to malo bolje poznaje...

Nazovi coveka koga pominju ovde (Vuk):

http://www.cannonballforums.se/viewtopi ... vuk#442713

Neko je ovde pisao da mu je on "reparirao" pumpu. Covek verovatno kombinuje delove od vise starih pumpi da bi napravio jednu koja radi. Mozda ti kaze cime ih on podmazuje (ako ista koristi)...

Pozdrav,
    M.R.

Comment

• ethaw
      CBC Početnik
      • 19.03.2010
      • 1
      • bgd

Re: Podmazivanje pumpe VIALLE

Originally posted by majkan
      Jedini problem koji me zabrinjava je podmazivanje donjeg dela pumpe posto MK1389 spominje neki spremnik za ulje koji ja nisam nasao na pumpi ( moja pumpa ima samo jedan kuglasti lezaj na osovini u statoru i jedan iglicasti u donjoj zoni kod ekcentra. Sta podmazuje tu osovinu a tu je i 5 valjcica koji podizu membrane i pokrecu ventile. Kada sem rasklopio pumpu nisam video nikakvo ulje samo neku skramicu bele boje na membranama. da li je trabalo to necim podmazati i cime ?
      Kako je remont pumpe 280 evra, kum i ja smo se odlucili da sami otvorimo pumpu i proverimo sta bi trebalo da se promeni. Naravno lezajevi su morali biti zamenjeni kao i caura srednjeg iglicastog lezaja (sam taj lezaj nismo menjali zbog teskog pristupa). Motor na prazno vrti bez problema. Ukopan trosak je oko 500 dinara, svi lezajevi su iz standarda. Za sta majstori naplacuju ostatak od 275evra, nije mi jasno!

U tom uputstvo koje moze da se nadje na netu postoji prica da ulje za podmazivanje kruzi kroz pumpu (odozdo, gde padne zbog tezine, tokom rada se podize, spiralom na osovini, do gornjih lezajeva i posle spusta unutrasnjim zidom rotora do ventila) i pominje se to spremiste za ulje, ali ni mi ga nismo nasli. Takodje sam nasao da neki lik nudi preko e-baya remont pumpi u UK za 100 funti i on takodje pominje da tu spada i podmazivanje.

E sad, imam sledeci problem. Kada je auto na mirovanju duze vreme, recimo prenoci i ujutru ga upalim, prebacuje bez problema na plin i voznja je savrsena. Medjutim, kada se vozi neko vreme i neposredno posle gasenja upali, ponekad pumpa zablokira.

Ja verujem da je problem upravo u tom podmazivanju... Kada se ulje slegne, u donjem je delu gde je najpotrebnije, ventili su podmazani, a tokom voznje se podigne i ostane na gornjim lezajevima. Kada bi bilo vise ulja, verujem da bi sve radilo normalno.

Pitanje je: gde sipati ulje, koje ulje i koliko?

Comment

• skymobile
        CBC Član
        • 13.08.2005
        • 97
        • Sibir u Srbiji
        • C5 2.0HDi i Ibiza 1.9TDi

Re: Podmazivanje pumpe VIALLE

Originally posted by ethaw
        Ukopan trosak je oko 500 dinara, svi lezajevi su iz standarda. Za sta majstori naplacuju ostatak od 275evra, nije mi jasno...
        Pa cim neko moze da uradi nesto sto drugi ne mogu, to se dobro naplacuje. Druga stvar je sto 95% ljudi nema osnovni alat da bi izveo tako nesto a ni znanja, tako da....
        When things look bad, I just remember that I've got a real big dick and things seem much better...

Comment

• zolika78
          CBC Početnik
          • 25.06.2012
          • 1
          • sremska mitrovica

Odg: Podmazivanje pumpe VIALLE

dobar dan,

prvo da se zahvalim autoru ove teme.
          da neduzim pricu i meni je pumpa pocela da se cuje pa sam otisao u BG u Vialle servis, odmah covek iz topa 280eura reparirana pumpa.
          da sam tad imamo kod sebe taj novac ja bi verovatno rekao menjaj.
          srecom nisam imamo, vratio se u Mitrovicu i naidjem na ovaj mail.
          kum i ja lepo skinuli pumpu i vidimo otisao kuglicasti lezaj ( inace ima dva iglicasta i jekan kuglicast ) narucili novi ( 1000 din ) i vratilli pumpu.
          tako da sad moja Laguna II 1.8 16V radi ekstra.

samo da ponovim ko sto je neko vec rekao a za cega traze 280 eura stvarno nezmam.

hvala jos jednom
          zolika

Comment

• speedplus
            RIP Bio nam je drug!
            • 15.01.2007
            • 2419
            • LAZAREVAC

Odg: Podmazivanje pumpe VIALLE

Originally posted by zolika78 View Post
            samo da ponovim ko sto je neko vec rekao a za cega traze 280 eura stvarno nezmam.

hvala jos jednom
            zolika
            puno jeste,ali,ako se neko potrudio da nesto nauci i u tome uspe,onda to treba i da naplati,a na potrosacu je odluka dali to zeli platiti ili ne.

Comment

Working...
            X