Posedujem kadeta suzu 1.6i sa ugrađenim plinskim uređajem ''Lovato''. Do sada je auto imao potrošnju plina u gradskim uslovima vožnje oko 10.5 do 12 litara na 100km pređenog puta. Bila mu je ugrađena račvica sa dva točkića za štelovnje dotoka plina. Sada sam promenio račvicu sa jednim točkićem za štelovanje, što je po meni bolje rešenje jer (ja ) lakše naštelujem rad motora. Ali šta se dešava? Od kako sam promenio filter vazduha i tu račvicu i naštelovao dotok, potrošnja plina mi je skočila na 13.5 litara. Izvršio sam ponovno štelovanje i zavio točkić na maksimum, što podrazumeva da auto lepo radi na leru, dobro vuče, ne guši se i postiže veliku brzinu. Znači, što se tiče rada motora, zadovoljan sam u potpunosti, ali je potrošnja smanjena na samo 13 litara, pa se sada pitam šta bi mogao biti uzrok takvoj pšotrošnji, kad je ranije bila mnogo manja. Zatvoren je dovod toplog vazduha, svećice, dobre,... i kad čovek pogleda kako auto radi, samo bi zatvorio haubu i vozio. Ali, ja sam perfekcionista u svemu, a anročito kad je auto u pitanju pa se ne mirim sa povećanom potrošnjom ( po meni ). Nadam se da će nekom pasti na pamet šta bi mogao biti uzrok. Napominjem još jednom da je promena nastala od kako sam promenio filter vazduha i račvicu za štelovanje dotoka plina. Unapred se zahvaljujem na pomoći. Pozdrav iz Kruševca!
Povećana potrošnja plina
Collapse
X
-
Originally posted by mugos"što je po meni bolje rešenje jer (ja ) lakše naštelujem rad motora"
bolje rešenje da vratiš "račvicu" i našteluješ kod majstora.
Comment
-
-
Racva ne sluzi samo zato da bi se doveo gas u dva grla karburatora vec i da se dovede dovoljno gasa u tanak mikser gde jedan uvodnik nije dovoljnog precnika (kapaciteta) pa ih ima dva.
To je razlog zasto postoji racva sa samo jednom slavinom i ona sa dve.
Comment
-
-
AHAa sada koja je razlika izmedju racve sa jednom i sa dve slavine (pretpostavljam da nije puno bitno u mom slucaju)
...i znaci li to da realno ako nema dovoljan protok zbog snage motora (90kw recimo) znaci li to da cu ubacivanjem T racve umesto klasicne slavine povecati i potrosnju?
nadam se da nisam puno odmakao od teme
Comment
-
-
kakva bre T rachva? a kako chesh stelovati smeshu posle?
i da je ubacish umesto Y racve kojoj su kanali duplo uzi od T rachve mislim da chesh o5 imati vechi protok sa tom Y.
kod venturija se svaka krivina pod 90 stepeni odrazava na protok
Comment
-
-
Re: Povećana potrošnja plina
Originally posted by UčaPosedujem kadeta suzu 1.6i sa ugrađenim plinskim uređajem ''Lovato''. Do sada je auto imao potrošnju plina u gradskim uslovima vožnje oko 10.5 do 12 litara na 100km pređenog puta. Bila mu je ugrađena račvica sa dva točkića za štelovnje dotoka plina. Sada sam promenio račvicu sa jednim točkićem za štelovanje, što je po meni bolje rešenje jer (ja ) lakše naštelujem rad motora. Ali šta se dešava? Od kako sam promenio filter vazduha i tu račvicu i naštelovao dotok, potrošnja plina mi je skočila na 13.5 litara. Izvršio sam ponovno štelovanje i zavio točkić na maksimum, što podrazumeva da auto lepo radi na leru, dobro vuče, ne guši se i postiže veliku brzinu. Znači, što se tiče rada motora, zadovoljan sam u potpunosti, ali je potrošnja smanjena na samo 13 litara, pa se sada pitam šta bi mogao biti uzrok takvoj pšotrošnji, kad je ranije bila mnogo manja. Zatvoren je dovod toplog vazduha, svećice, dobre,... i kad čovek pogleda kako auto radi, samo bi zatvorio haubu i vozio. Ali, ja sam perfekcionista u svemu, a anročito kad je auto u pitanju pa se ne mirim sa povećanom potrošnjom ( po meni ). Nadam se da će nekom pasti na pamet šta bi mogao biti uzrok. Napominjem još jednom da je promena nastala od kako sam promenio filter vazduha i račvicu za štelovanje dotoka plina. Unapred se zahvaljujem na pomoći. Pozdrav iz Kruševca!
proveri to ovako:
drzi mu gas na oko 3k obrtaja jednom rukom a drugom postepeno zatvaraj usis koji je slobodan. ako prilikom zatvaranja u**** auto digne obrtaje, znaj da ti fali plina
Comment
-
-
pa vidis drug vozi suzu 1.6i 91 god. i ne prelazimu potrosnja 10,5 l po gradu cak je nekad ispod 10!!! to sto ima 2 stelke nema nikakve razlike od onog sa jednom jer ti tu stelujes protok plina a ne ler gas,jer na isparivac imas saf za stelovanje gasa!! ne valja da bude ni mnogo zatvoren plin niti mnogo otvoren treba da bude negde srazmerasn!!!
naprimer ta racva sa 2 stelke moze da ti sluzi kod dvogrlnog karburatora,posto ima 2 grla na jedno grlo dovedes vise plina a na drugo manje!!!
error jer mozes malo bolje da obijasnis ovo sa stelovanjem!!!!
Comment
-
-
Odgovor:
Sve sam lepo naštelovao. Auto radi kao Švajcarac. Prezadovoljan sam radom i vučom. Kad zatvorim usis vazduha rukom, auto se gasi. Znači, sve radi potpuno dobro, ali je potrošnja sada 12.6l, što je po meni ipak mnogo.Prvo: Ja sam uvek u pravu. Drugo: I kad nisam u pravu poštuje se prvo pravilo
Comment
-
-
kratke relacije,gradska voznja,hladan motor,,mozda losiji Gas u ovom prelaznom periodu
to ti je to ...
ako mozes pomeri paljenje,smanji zazor na svetijicama..
imo sam par prijatelja sa Suzama sa 1.6 motorom..tako oko 11 po gradu do 12
zadavi za jos 1/4 ako moze..da nema izmene ..Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.
Comment
-
-
Originally posted by broj 123
error jer mozes malo bolje da obijasnis ovo sa stelovanjem!!!!
Comment
-
-
kratke relacije,gradska voznja,hladan motor,mozda losiji Gas
Sve je to tačno! Dao sam nešto ranije paljenje, očistio i doterao zazor na svećicama na 0.7 i .... ništa. Opet ista potrošnja. A onda sam promenio pumpu i sad je pod istim uslovima potrošnja 12l, što je već podnošljivo. U svakom slušaju HVALA na savetu!Prvo: Ja sam uvek u pravu. Drugo: I kad nisam u pravu poštuje se prvo pravilo
Comment
-
Comment