Od jednom se ugasio na semaforu

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • demios
    CBC Član
    • 03.12.2007
    • 76
    • Beograd

Od jednom se ugasio na semaforu

Juce se vracam sa Belih voda, upalio sam na plin, zagrejao se motor lepo, greje kabinu, zadnje staklo, malo rade i brisaci - sve kako valja. I od jednom na semaforu se ugasi ! Saug je bio povucen i ler je iznosio oko 1000 rpm. U pitanju je venturi Landi u Peugeot 205GT-u.

Ja otvorio haubu, pipam isparivac - topao je, ima rashladne tecnosti, otvorim gepek - ima plina...Nista mi nije jasno... Dam cetiri migavca i pokusam na benzin da ga upalim, ali nece. Ja se mislim, posto je na rezervi benzin, a ja na maloj nizbrdici, treba na ravno da ga postavim. Izguram ga malo unazad (uzbrdo ), probam opet na benzin - nece....sta mu je sad? Opet upregnem vijuge sta moze da fali...mozda se zaledio benzin negde, mozda VN kablovi ne valjaju (tj srednji VN, ostale sam zamenio, a taj srednji nikako da zamenim u plin-servisu). Uzmem ja izvadim stari centralni VN (sa onim zicama koje idu u elektroventil) i stavim novi (bez zica za el.ventil) i shvatim da tako ne moze, jer el.vent. nema signal da se otvori i pusti benzin (osim ako ja nisam to lepo shvatio). Smorim se ja, jer je bilo oko 3 ujutru i -6 *C, i vratim stari VN i reko' hajde jos jednom da probam da zaverglam i upali se na benzin ! Nisam imao snage i vremena da se cudim.

Na plin nisam hteo tada da ga prebacujem, jer mi je bio pun kofer svega, ali je cale jutros isao do Bajlonove pijace, pa ga zagrejao na benz i prebacio na plin i kaze mi da sve radi kako treba. Dosuo je 10l benzina i 15 plina i otisao kod kuma na neko krkanje.

E sad, ja sumnjam na nesto sto ima veze sa strujom:

1. srednji VN kabl nije bas u najsrecnijem stanju pa ga treba zameniti. Da li ja smem da odlepim onu izolirku sa njega i prelepim je na novi VN ili tu ima vise posla?

2. kaze cale da mozda bobina nije najbolja i pitao me je da li je bila topla, jer hoce da se greje kada pocne da umire. Ja nisam dirao bobinu, pa ne znam da li je u tom trenutku bila topla ili ne. Napolju je bilo -6, pa verujem da bi se ohladila dok je hauba bila dignuta. Ni dekl motora nije bio narocito topao, isparivac lepo vruc, a bobina ?

3. vi recite sta mislite da je problem, njemu svakako predstoji pregled kod Ivana, ne mogu da se zamaram sa majstorima koji stavljaju silikon na grlo karburatora i posle se klacka tako "pricvrscen" mesac plina (za koji verujem da je malo veci, ali sta ja znam i srafovi koji pricvrscuju mesac ulube deo lima od karburatora)...

Izvinjavam se na dugom postu, ali verujem da ce nekome nekada mozda koristiti da zna sta nije valjalo (ne valja) kod mene. Hvala unapred i srecna Nova godina i praznici !!!
    Peugeot 205GT '89.
  • srdjanissan
    CBC Senator XXL
    • 20.11.2008
    • 720
    • beograd

Re: Od jednom se ugasio na semaforu

ja sam imao slican problem sa hondom na plin cim je malo hladno(ako spadne temp ispod 10stepeni) ni da cuje i na leru samo spadaju obrtaji i ugasi se,posle verglas nekoliko puta da bi upalio uz oce nas...isao u servis kyro kod njih sam radio plin,pregledali,sve u redu . onda mi prokuva auto (caletu) i zameni se dihtunzi,proveri glava nasteluje se ventili i te sitnice i problem je nestao. ide na plin ko zmaj

to ti je moje iskustvo,ne znam koliko ce i pomoci ali poenta ti je mozda nije do plina...
    kad koči,cepa gume i prevrće se!
    papiri cisti ko suza ,oprani sa farmerkama 2 puta

Comment

• demios
      CBC Član
      • 03.12.2007
      • 76
      • Beograd

Stoji cinjenica da cim zahladni kola (da ne kazem plinski uredjaji) sa kojima nesto nije u redu odmah zezaju. Instalacija je presla tek 12-15.000, a sa ovim motorom oko 2.000.

Uzgred, ler je nemiran, nekada i ispod 750 rpm (fabricki ideal je 750rpm za ler), tada se cuje kao da ce da se ugasi, ili da ne okida svecica (jos nisam smanjio zazor tako da ni to nije daleko od istine), kablove sam nove uzeo i sve ih zamenio osim srednjeg, jer su na njemu bile zalepljene one zice sto daju signal....to moram da prelepim posle nove godine (dotle ga ne diram ). Tako da uvek moram da drzim mali saug ~1000rpm, u suprotnom mi svetla slabije svetle - prenizak ler. Ne dihtuje dobro mesac na karburatoru, ali to sve ne objasnjava iznenadni stop.
      Peugeot 205GT '89.

Comment

• srdjanissan
        CBC Senator XXL
        • 20.11.2008
        • 720
        • beograd

stvarno ne znam ovo ti je moje iskustvo tako mi je bilo par puta,isto tako ler skroz mali i samo ide ka nizbrdo da se ugasi. Desilo mi se jednom i sa 106 on je cist benzin da se na vrucini ugasio na semaforu sam od sebe,al sad je sve oket......
        i meni je plinski uredjaj na hondi presao bio tek mozda 2000km
        kad koči,cepa gume i prevrće se!
        papiri cisti ko suza ,oprani sa farmerkama 2 puta

Comment

• Dora
          Nadzornik!!!
          • 24.10.2004
          • 17451
          • Novi Sad
          • FIAT

Ako je pre****o plina teško je posle mogao da upali na bilo šta. Kad nešto ubije motor kao zeca onda je to obično struja, plin zeza polako, daje znake da će umreti. Verovatno ti taj kabel nije valjao ili ima loš spoj.
          Slobodno odlepi traku i odmotaj žicu, stavi nov kabel i isto tako gusto namotaj žicu navoj do navoja i učvrsti trakom ili stegicama da se ne odvija i pomera. To inače služi za obrtaje i prebacivanje na plin i nema veze sa benzinom, i bez te žice mora da upali na benzin.
          Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• demios
            CBC Član
            • 03.12.2007
            • 76
            • Beograd

Hvala na savetu Dora !!! Kada sam menjao taj srednji HV kabl primetio sam da nije bas lepo zalepljena ta zica, pa sam je kao malo stegao sakom, ali je sam HV kabl na mestima tvrd a na drugima mekan, pa sam mislio da je pri izdisaju. Hvala Bogu da mi je sistem eliminacije u redu, to nemoz' se zameni ko kabl, to kad ode, otislo je

Hvala puno, jos jednom, na brzoj pomoci, svaka vam cast kada imate vremena i da odgovarate na forumu i radite. Srecan rad majstori i srecna Vam Nova godina !
            Peugeot 205GT '89.

Comment

• demios
              CBC Član
              • 03.12.2007
              • 76
              • Beograd

Opet je stao Ovaj put nije hteo da se probudi, pa sam ga parkirao i sutradan odslepao do kuce. Otkrio sam da benzin dolazi do karburatora 100%, zamenio sam centralni VN kabl, ali ne baca varnicu ! Izvadio sam jedan VN kabl, gurnuo srafciger u njega i prislonio srafu koji se nalazi na deklu glave motora, rekao devojci da vergla....i nema varnice. Zovem coveka koji mi je ugradjivao motor i objasnim mu situaciju, on kaze verovatno je komutator, dodje on isti dan u BG, cale zameni komutator...i nista. Sutra terba da dodje sa bobinom i razvodnom kapom da probamo opet. Dakle, moja pretpostavka jos uvek stoji - ili bobinom ili razvodna kapa...javljam sta se zbilo.

Srecni praznici, i uzivajte u kuvanom vinu l rakiji dok traje zima
              Peugeot 205GT '89.

Comment

• demios
                CBC Član
                • 03.12.2007
                • 76
                • Beograd

Cisto da zatvorimo temu. Auto je sredjen - stavljen je novi komutator i sve radi kako valja. Onaj polovni sto sam dobio kao zamenu, izgleda nije radio. Kupujte novo

P.S. Sada moze LOCK.

Pozdrav.
                Peugeot 205GT '89.

Comment

Working...
                X