Led na plinskoj boci?

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Dare
    CBC Senator
    • 16.09.2007
    • 219
    • City of Svrljig. Automobili: Lada Niva 1,7 4x4 Zastava Koral In 1,1

Led na plinskoj boci?

Cao drugari.
    Najpre da se izvinim ekipi sa LadaNiva.co.rs sto i ovde pitam isto, verujem i njima ali ovde ipak vise ljudi - vise zna

Dakle, danas otvorim gepek svoje Nive i primetim da je donji deo (mozda trecina) boce onako bas zaledjen, dakle nije inje nego led. Sumnja se pojavila jer je boca skroz puna, znaci nije nivo plina isti kao i nivo leda. Cisto iz radoznalosti sam pitao na Niva forumu zasto je to tako, medjutim postoje pretpostavke da boca pusta plin. Takodje sam i ranije par puta primetio kondenzaciju na boci, ali tome nisam pridavao znacaj, a nije se ni osecao miris plina kao ni sad.

Voleo bih da cujem vase razmatranje ove pojave - tj da li je normalno zbog hladnoce tako nesto ili da hvatam za gusu plinadziju koji je proletos sve to umontirao? Boca je beloruska, nesto novogas ili tako, ne secam se. Sve kao atestirano (nijhov atest je tu) a i atestirao sam u amss (doduse to nije atest, nego foto sešn ). Svi ostali delovi su marke Lovato
  • Dora
    Nadzornik!!!
    • 24.10.2004
    • 17451
    • Novi Sad
    • FIAT

Re: Led na plinskoj boci?

Nisi napisao da li je "crta" leda horizontalno po celoj dužini boce. Prilikom isparavanja plina dolazi do oduzimanja toplote iz okoline pa nastaje zamrzavanje. Proces mora biti trajan ili brz da bi se boca sledila. U boci ima plina tačno toliko gde je crta. Isto tako nisi napisao da li je auto vožen pre tvog pregleda ili je stajao. Ako je vožen, ne valja ti multiventil, ako je stajao, negde pušta polako. Ako bi boca bila probušena, bilo bi leda samo oko rupice.
    Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• Dare
      CBC Senator
      • 16.09.2007
      • 219

aha, pa nisam znao da je bitno to sto pitas.

auto je vozen vrlo malo, i to na benzin, jer je uvece ostavljen na benzin, a mog oca koji je vozio je mrzelo da prebacuje za kratko. ja sam jedno pola sata posto je auto ostavljen slucajno otvorio gepek i video.

led je stajao horizontalno, kao sto bi i tecnost stajala unutra. nije bila crta kao sto kazes, nego donji deo skroz pokriven. oko 1cm od gornje ivice leda, bio je poceo da se topi (mozda zato sto je auto stajao na suncu)

nivo leda je bio znatno ispod nivoa plina (po kazaljci je boca skoro puna, a i stvarno bi trebalo da je puna jer je presao 36km od punjenja, i to nije sve na plin vozen).

koliko je opasno voziti tako, tj da li mogu nekako da ispustim plin iz boce pa da vozim na benzin? drugo, uredjaj je pod garancijom, pa ako odem u servis 99% sam siguran da ce mi pricati kako je sve OK. sa kojim argumentima da ih napadnem?

Comment

• Dora
        Nadzornik!!!
        • 24.10.2004
        • 17451
        • Novi Sad
        • FIAT

Možeš da ih napadneš gvozdenom štanglom ali i oni je imaju
        Šalim se naravno.

Ne mora da je nešto neispravno ako je pojava mala, zato je bitan što detaljniji opis. Ako je vlaga u vazduhu povećana dolazi do kondenzacije na boci a pri ovim temperaturama od -5, -6 stepeni to se smrzne. Postoji jednostavan način za proveru curenja plina, sondom se onjuška sve redom i utvrdi se.

https.autogas.rs

Comment

• Chila
          CBC Senator XXL
          • 18.07.2008
          • 401
          • Kos. Mitrovica

Pa verovatno i jeste sve OK! Plin u boci je pod velikim pritiskom,ne znam tacno koliko bara ali je dosta veliki i u tecnom je stanju sto se postize upravo zahvaljujuci tom pritisku a usled toga je i veoma hladan! Ta kondenzacije koju si i ranij primecivao je sasvim normalna na boci jer zid boce odvaja dve sredine koje imaju razlicitu temperaturu usled cega i dolazi do kondenzacije! Kao sto si i rekao da je auto stajao na suncu,pa je doslo do kondenzacije a usled pada spoljasnje tempereature i niske temperature u samoj boci taj kondenzat je presao u led.Inace ne verujem da ti curi boca,veliki je pritisak i osetio bi! Zasto samo taj donji deo boce? Boca je u obliku valjka pa je logicno da se onaj kondenzat sliva ka nizoj tacci sve dok ne zaledi!
          Samo vas gledam ...

Comment

• Keketarac
            CBC Senator XXL
            • 01.09.2007
            • 588
            • Novi Sad
            • Seat Ibiza 1.2 TSI

.

Ako ne curi plin, a malo je verovatno da negde curi tim intenzitetom da bi se boca zamrzla, vrlo je verovatno da ti negde curi voda u auto, i kad je toplo u kolima isparava, kondenzuje se na hladnim povrsinama (trebalo bi i da ti se magle stakla iznutra ali ne mora) i posle zamrzne.

Proveri u gepeku pod ispod tapacirunga, i sve najnize tacke da li ima vode ili leda.

Comment

• Dare
              CBC Senator
              • 16.09.2007
              • 219

Plin u boci je pod velikim pritiskom,ne znam tacno koliko bara ali je dosta veliki i u tecnom je stanju sto se postize upravo zahvaljujuci tom pritisku a usled toga je i veoma hladan!
              mene su ucili da sa rastom pritiska raste i temperatura

ne verujem da ulazi voda u auto, a i nije skoro bio izlozen vodi, pranju kisi itd. kazem, jesenas sam par puta primetio rosu na donjem delu boce, ali sam protumacio kondenzacijom na hladnoj povrsini.
              kazes treba da se magle stakla. pa bas nisam nikad primetio da se magle, sem kad su 4 coveka unutra a grejanje jos ne radi, a to je valjda normalno

na TV sam vise puta gledao to njuskanje sondom, ali sam bio zaprepascen kad mi je posle montaze uredjaja majstor rekao "idi napuni, pa se vrati" , a pre toga je samo nabacao delove. posle punjenja nije nicim nista kontrolisao. samo je nastelovao motor i kraj. sve vreme montaze sam bio tu, i svaki korak sam ispratio.

jel se javlja ovo jos nekome?

jos nesto. neko spominje multiventil itd. ako moze objasnjenje kako bi plin dospeo u gepek, posto su ventilaciona creva stavljena od plasticnog oklopa i idu napolje (vidi sliku). dakle, plin ne moze (po meni) da dodje u gepek nikako, sem da procuri boca ili da pusti zaptivka izmedju plasticnog oklopa i boce.

ovo je slika nesmrznute boce, smrznutu jos nemam

Comment

• Keketarac
                CBC Senator XXL
                • 01.09.2007
                • 588
                • Novi Sad
                • Seat Ibiza 1.2 TSI

Mali off: Da li boca sme u ovakav polozaj u odnosu na smer kretanja?

Ako majstor nije proveravao curenje, napravi sapunice pa kreni da mazes jedan po jedan spoj pa ces videti da li curi.

Comment

• Dare
                  CBC Senator
                  • 16.09.2007
                  • 219

@ kreketarac
                  verovatno sme, jer je prosla zvanican atest. a nije samo kod mene, vidjao sam jos ovako postavljenih.

@Deki
                  objasni mi zasto je vazno da je motor uplajen. zar gas nebi curio i ovako?
                  inace, plin je ugradjen kod Ljubise - vitanova, koji se sad izgleda dislocirao na izlaz prema Svrljigu

Comment

• *IvanT*
                    CBC Senator XXL
                    • 30.01.2005
                    • 3234
                    • Srbija, Beograd, Kara

deki-askona:
                    Plasticni poklopac ne zatvara hermeticki, nego sluzi da najveci deo gasa izadje upravo na ventilaciona creva. A ta creva su plastika stisnuta selnom, koja opet ne zatvara potpuno, tako da deo gasa izadje u gepek u slucaju pucanja bakarne cevi kod MV.
                    Ako nisi siguran u ono što pišeš, bolje je da ne pišeš uopšte. Sedi 1.
                    http://www.lovatogas.co.rs

Comment

• Dora
                      Nadzornik!!!
                      • 24.10.2004
                      • 17451
                      • Novi Sad
                      • FIAT

Pobrisao sam višak, ovo nije forum gde se nagadja nego se zna.
                      Boca je pod pritiskom ali ne velikim, zavisi šta ko smatra velikim pritiskom. Kutija multiventila i creva moraju zaptivati dobro i služe zato da ne dolazi gas uputničku kabinu ako slučajno procuri. To što ima montaža gde gde golub proleti a ne gas nije pravilo i tako ne treba.
                      Gas u boci ima malu temperaturu a kabina kad se zagreje ima znatno veću, normalno je da kod auta koji baš nemaju zoplotnu izolacij udolazi do razlike u temperaturi i kondenza a na minusu je normalno da se taj kondenz smrzne. Koliko ima leda il ikondenza zavisi od isparavanja koja pravi boca. Bez slike il iuvida na terenu je nagadjanej šta se dogadja.
                      Zato treba proveriti spojeve i ako ne pušta i nije puno leda, to ej normalno stanje za auto sa velikom kabinom i bocom koja se nalazi takoreći napolju do vrata.
                      Zaključano.

https.autogas.rs

Comment

Working...
                      X