Problem sa grejanjem isparivača

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Yvan
    CBC Veteran
    • 01.03.2008
    • 195
    • Kragujevac

Problem sa grejanjem isparivača

Imam problem sa grejanjem isparivača. Postavio sam sondu termometra na isparivač i pratim šta se dešava. Recimo (ovih dana nije bilo hladno) ujutru temperatura isparivača 13 stepeni. Upalim na plin i krenem. Temperatura opada lagano... Kada dođe do 6-7 stepeni prebacim na benzin (izađem i pipnem oba creva ka isparivaču, postoji mala razlika u temperaturi, ali su oba slične temperature kao i crevo koje vodi do termostata (koji nije u motoru, povezan je sa tri debela creva). Istovremeno creva ka hladnjaku su hladna => termostat je ispravan.

Dalje rad na benzinu... Temperatura prema pokazivaču na instrument tabli raste skoro do radne, a isparivač se tek lagano greje - moguće da se iznutra već zaledio, a ja merim spolja, pa ide lagano. Na oko 12 stepeni prebacim na plin, temperatura neko vreme stagnira, pa krene da se lagano penje.

Slično se dešava i ako krenem na benzin pa prebacim na plin. Znači temperatura raste, pa opada i opet posle raste. Zvuči normalno, ali ranije sam vozio samo na plin i nisam imao problema, a ako je baš mnogo hladno, pređem jeno minut - dva na benzinu, prebacim na plin i sve je OK. Sada i na mnogo višoj temperaturi dođe do zaleđavanja isparivača.

Posumnjao sam na slab protok antifriza, ali u tom slučaju bi trebalo da je odvono crevo mnogo hladnije od dovodnog (ka isparivaču). Motor se ne pregreva, sve ostalo funkcioniše kako treba. U pitanju je Tomasetti isparivač (čini mi se da na njemu piše 100kW ili 100 PS) i stavljen je pre oko godinu dana).

Napominjem da vozim uglavnom kratke relacije, oko 3km.

Malo duži opis problema, nadam se da će eventualne sugestije biti prostije.
  • Yvan
    CBC Veteran
    • 01.03.2008
    • 195
    • Kragujevac

Re: Problem sa grejanjem isparivača

Nije da ste se baš pretrgli sa odgovorima ali čisto radi nekog ko možda bude imao slične probleme da napišem rešenje.

Nedostatk antifriza

U mom autu ne postoji ono providno prelivno lonče, pa nivo proveravam u hladnjaku, a tu se baš i ne vidi najbolje. Pošto mi malo curka na par mesta, vrlo malo, znam samo po tome što je okolo zelenkasto, s vremena na vreme dolijm po malo antifriza. E sad sam dolio i opet mi sve radi kako treba.

Pozdrav.

Comment

• zoranbg
      CBC Senator XXL
      • 23.03.2005
      • 4098
      • Rooster's Hill , Beog
      • Grande Punto 1.2

kako se nevidi ? , mora da bude poplavljeno satje.. to se bar vidi.
      pa ja sam i mislio da ili imash vazduh ili je slab protok kroz isparivac ....a ti se zezas ugradujes merac temperature ))
      "nemo se ljutis"
      Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• Dora
        Nadzornik!!!
        • 24.10.2004
        • 17451
        • Novi Sad
        • FIAT

Pitanje je obradjeno milion puta. Prva stvar kad mi neko preko telefona kaže smrzao se ispaarivač, kažem da nema tečnosti a onda... Ma nije, ima tečnosti, ma nema, ma ima motor je vreo, ma nema, sad se već nervira... ma ima valjda sam gledao, kada? Da l idolivate tečnost, da pomalo.. Pa nema tečnosti smrzao se, ma nije ima, ma nema zato je itd... Kraj priče, da li ste vi zvali da meni kažete šta je u pitanju ili da pitate mene šta je u pitanju, 90% posto se nadrnda... 40% pokajnički zove da kaže bio sam u pravu...
        Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• Yvan
          CBC Veteran
          • 01.03.2008
          • 195
          • Kragujevac

@zoranbg: Dobro, nije baš da se skroz ništa ne vidi... Možda kod mene još nešto ne valja (pumpa), pa iako prividno ima dovoljno antifriza ne redi baš kako treba. Znači saće pokriveno par centimetara, ali grejanje nije dobro. Dodam malo a ono OK, malo viška prospe kroz prelivni kanal, pa onda bude OK.

A termometar je pomogao, nisam znao sigurno da se smrzava (pitao sam oko toga već ovde), neko vreme je po malo cimao ujutru, ali dok dođem do mesta gde mogu da stanem sve izgleda OK. A ovako termometar lepo kaže 6, 5, 4, 3, 2, 1, 00000

@ Dora: Verovatno da si me pitao da li ima dovoljno antifriza i ja bih ti rekao da sigurno ima dovoljno. I ne dolivam ga... Sem ovako posle leta u zimu kada padne temperatura i sve se skupi. Ali i dalje je par cm preko saća. Kao što rekoh, možda mi ne valja pumpa, ali leti se ne pregreva, tako da (bar za još neko vreme dok ovako radi) neću ništa da čačkam. Pa bih posle bio u onih 40%

Comment

Working...
          X