Fiat Croma 2.0 16v MPI 1995. - sam prebacuje na benzin

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • ostres
    CBC Senator XXL
    • 01.06.2008
    • 305
    • Zemun

Fiat Croma 2.0 16v MPI 1995. - sam prebacuje na benzin

Uredjaj je lovato venturi sa emulacijom dizni. Imam prekidac (automat za prebacivanje benzin/gas) koji kada dam kontakt na ugasenom autu uvek je na benzinu a zatim sam prebacuje na gas kad se ispune potrebni uslovi. Mogu da ga blokiram na bezinu. U pitanju je tasterski a ne preklopni prekidac.
    Elem, desava mi se kad stanem i auto radi na leru da automat sam prebaci na benzin. U tom trenutku auto se ugasi posto ne drzim gas. Znaci jasno cujem "cak" automata i auto se ugasi. Auto se gasi i kad ja prebacim na benzin dok je u leru, tako da mislim da samo gasenje nije problem. Koliko znam ovi automati nisu predvidjeni da u normalnoj voznji pod bilo kojim uslovima prebacuju na benzin vec samo na gas.
    Gde bi najpre trebao da trazim problem? Znaci moze biti da
    1. Brlja sam automat,
    2. Brljaju signali koje automat prima,
    3. Problem je do ostatka automobila nevezano za plinski uredjaj ali se na njega manifestuje.
    Inace ler gas mi povremeno podosta varira i pada mi na pamet da mozda u nekom trenutku obrtaji padnu na vrednost koju automat za prebacivanje prepozna kao ugasen motor pa se vrati na default stanje a to je na benzinu.
    Kablovi i svecice su novi i kupujem uvek kvalitetne delove. Zbog nekih drugih problema sumnjam da bobina nije potpuno ispravna (u pitanju je bobina gde je za sva cetiri cilindra u jednom kucistu, a kablovi sa bobine idu direktno u cilindre).
    Problem mi se ranije javljao povremeno a sad bukvalno svako stajanje na semaforu duze od minut gasi se.
    Da sve bude cudnije kad radi klima ler je potpuno miran i ovaj problem mi se ne javlja
    Live together, die alone.
  • Dora
    Nadzornik!!!
    • 24.10.2004
    • 17451
    • Novi Sad
    • FIAT

Re: Fiat Croma 2.0 16v MPI 1995. - sam prebacuje na benzin

1 i 2, a pre će biti da je dva, nisi naveo koji je prekidač, marka tip, slika eventualno....
    Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• ostres
      CBC Senator XXL
      • 01.06.2008
      • 305
      • Zemun

Prekidac je Lovato, slika je malo losija ali gledacu da sutra slikam aparatorm.
      U njega dolazi gomila kablova. Ima dve diode, jedna svetli crveno kad dam kontakt a druga svetli zuto kad temperatura dodje na potrebnu vrednost i pozeleni kad prebaci na plin. Kad blokiram prekidac na benzinu svetli samo ova druga i to crveno. Cini mi se da na samom prekidacu ima jos dve diode (ili mesta za njih) ali one ne svetle. Koji je tip pojma nemam. Ono sto je na slici svetao krug je tasterski prekidac.

Ako je problem sa signalima koje prekidac dobija ko bi mogao biti najverovatniji krivac?

Comment

• markovic.mr
        CBC Član
        • 05.04.2008
        • 46
        • Niš

Ja imao isti problem, ispostavilo se da pri nizim obrtajima tj leru padne napon na mestu odakle ide napajanje za plinski uredjaj. Moguce je da i tebe to zeza pogotovu ako ti je jako nizak ler. Proveri da li se slicna stvar desava kad pustis neke od potrosaca - farove, ventilator na max itd itd. Prosto probaj da nadjes odakle ide napajanje za plinski uredjaj i izmeri unimerom eventualno variranje napona pri visim obrtajima i na leru.

Inace, ukoliko je to uzrok, problem se resava zamenom odgovarajuce zice koja je krivac za pad napona - mozda privremeno premestanje napajanja za plinski uredjaj u neku drugu tacku a mozda je krivac i alternator koji ne puni kako treba.

Comment

• ostres
          CBC Senator XXL
          • 01.06.2008
          • 305
          • Zemun

Alternator je OK. Pregledao sam ceo sistem (diode,naponi kad je ugasen i upaljen,pad napona pod opterecenjem,diode) uredjajem za testiranje.

Comment

• Dora
            Nadzornik!!!
            • 24.10.2004
            • 17451
            • Novi Sad
            • FIAT

Imaš problem sa signalom za obrtaje koji se obično uzimaju sa bobine. Ako je slab prekidač "misli" da je notor ugašen i prebacuje na benzin za ponovno paljenje. Ukoliko nije neki kontakt na žicama koji se može proveriti ako obrtomerom izmeriš tačku gde je uzet signal sa bobine (minus pol) onda se to rešava uzimanjem signala sa obrtomera iz kabine, ako ga nema onda iz ECU-a. Ne bukvalno sa obrtmomera nego sa pogodnog mesta gde ide na obrtomer.
            U tom slučaju verovatno će trebati preštelovati prekdač jer će imati jači signal.
            U pitanju je Lovato 198 Di prekidač
            Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• ostres
              CBC Senator XXL
              • 01.06.2008
              • 305
              • Zemun

Ok hvala na odgovorima.
              Da li prekidac registruje bukvalno broj obrtaja ili se broj obrtaja pretvara u napon?
              Pitam zato sto mi je ler gas neravnomeran tako da u trenutku zna bas da padne, pa je moguce da je signal dobar
              ali prekidac je nastelovan tako da recimo ispod 500 obrtaja kapira da je motor ugasen.

Comment

• slavko_bgd
                CBC Senator XXL
                • 24.03.2009
                • 771
                • Batajnica
                • Stilo 1.6 16V MW

Prekidač pretvara frekvenciju u napon preko tzv "F to V" integralnog kola.
                Lakše ti je da staviš za 600-700 dinara drugi prekidač drugog tipa(LECHO, TAMONA ili slično), nego da "juriš" signale po kolima.
                Ler-gas svakako treba stabilisati ali to je već drugi problem.
                Kvalitetne prekidače imaš na EUROGASU na Galenici, OMVL Italija, mislim da su oko 1200 kinti. 011/3167-454 pa proveri.
                Pozdrav
                Bolje peške u švaleraciju nego Mercedesom na posao...

Comment

• ostres
                  CBC Senator XXL
                  • 01.06.2008
                  • 305
                  • Zemun

Odlicno to mi je preko puta zgrade. Jel mozes da ih preporucis i sa majstorske strane ili samo sto se tice prodaje delova?
                  S obzirom da problem nije do prekidaca ne bih da ga menjam nego cu resavati ler gas.

Comment

• slavko_bgd
                    CBC Senator XXL
                    • 24.03.2009
                    • 771
                    • Batajnica
                    • Stilo 1.6 16V MW

Sa majstorske strane ne znam kako rade.
                    Ako ti nije daleko Batajnica dođi do mene,da vidimo da li je problem plin ili nešto drugo.
                    Pozdrav,
                    Bolje peške u švaleraciju nego Mercedesom na posao...

Comment

Working...
                    X