BRC plin na Renaultu 21

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Campione81
    CBC Član
    • 05.05.2009
    • 70
    • Sabac

BRC plin na Renaultu 21

Skoro sam kupio ovaj Renault 21 91god. 1.7 Karb.
    Ima plinski uredjaj BRC. Predhodni vlasnik je rekao da je cackao srafice na isparivacu. Da bi trebalo prestelovati.
    Usis je bio zacepljen sundjerom. Kada sam otvorio poklopac karba filter vazduha truo skroz i pukao na pola. Zamenio sam nov ali i dalje moram da zacepim usis trakom ili sundjerom da bi radio auto. Kada vise zacepim pojaca ler. Namestio sam kao da radi lepo. U voznji zna da se davi (trza) pogotovo kada se zagreje. Trosi kao dva tenka. Imam utisak da se mnogo greje i motor.
    Citao sam dosta na forumu oko stelovanja ali neznam kako poceti i u cemu je kod mene tacno problem. Koliko trosi mislim da mi se vise isplati na benz.da se vozim. Na isparivacu imam 2 srafa mislim do kraja da su stegnuti. Sa rukom sam pokusavao ni da mrdnu. Na cevu do karba nemam racvu sa 2 srafa vec sa jednim. Isto je skoro do kraja zategnut federcic do kraja natisnut.
    Nadam se da ce mi se ubrzo javiti neko iskusan. Sa savetom kako da podesim da bi mogao otvoriti usis a da auto radi. Skoro je skroz zacepljen.
  • duh koji hoda
    CBC Veteran
    • 10.03.2009
    • 123
    • djavolja varos

Re: BRC plin na Renaultu 21

Kao prvo da li je taj srf na crevu gasa plastican? Na isparivacu koristis samo sraf koji je isturen i moze da se odvrne sa 10-kom.
    Ako mozes da postavis neku fotku, moze da pomogne.

Comment

• Campione81
      CBC Član
      • 05.05.2009
      • 70
      • Sabac

Da,da plastican. Ima ispod federcic. Na isparivacu nisam primetio taj za 10-ku. Ima 2 zuta mislim mesingana. Mislim da bi trebali rukom da se odvrcu jer su okrugli. Rukom ne ide jer su stegnuti do kraja. Vidi se da su hvatani klestima. Pokusacu da uslikam danas.
      Pozz

Comment

• duh koji hoda
        CBC Veteran
        • 10.03.2009
        • 123
        • djavolja varos

Taj sraf zameni novim jer postoji mogucnost da se izdeformisao i vise nema funkciju. Ako je isparivac brc vakumski onda ima pored elektro magneta samo jedan sraf koji sluzi za podesavanje lera.

Comment

• ale944
          CBC Senator XXL
          • 20.03.2006
          • 1457
          • Beograd

ako je sundjer u usisu onda i ne cudio sto trosi
          vadi to napolje i kako znas i umes nasteluj da radi bez restrikcije u usisu ako hoces ispravan sistem, to ce mozda zahtevati zamenu mesaca ako nije odgovarajuci stavljen, eventualno ce i isparivac morati da se menja ako je mator.
          imas uputstvo za stelovanje venturija pa probaj..
          http://www.novaspeed.rs CHIPTUNING & FAP/DPF Off

Comment

• Dora
            Nadzornik!!!
            • 24.10.2004
            • 17451
            • Novi Sad
            • FIAT

Campione,
            Ako možeš stavi bar jednu sliku sa moblnim makar u delu gde je filter za vazduh i mikser.
            Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• Campione81
              CBC Član
              • 05.05.2009
              • 70
              • Sabac

Hvala ljudi na savetima. Stelovao sam kao nesto. Zavrnuo onaj sraf lera na isparivacu skoro skroz a na karbu odvrnuo malo. Plasticni na crevima zavrnem skroz auto i dalje radi. Skidao sam i crevo da vidim i nema ni delic milimetra prolaza. Tako i vozim a trosi i dalje kao tenk. Testirao 500din. 65 km. Sada ponovo sipao 500din. na praznu bocu presao 40km i imam osecaj da ce da stane uskoro. Trza kao lud a na leru prima gas odlicno.

EDIT: Mesac tacno lezi na obadva grla iste je dimenzije.

Comment

• ale944
                CBC Senator XXL
                • 20.03.2006
                • 1457
                • Beograd

pa naravno da trosi, kad si mu zapusio usis skroz

polako skidaj deo po deo sa u****, sve to sto si nagurao unutra, i odvrciu sraf na crevu za plin dok ne nadjes neko zadovoljavajuce stanje
                u principu trebao bi ceo usis da mu oslobodis, a sa stel srafom da napravis smesu, ali ako ne bude moguce, mozes eventuano manji deo u**** zatvoriti ako bude potrebno.
                ako ti nije jasno sta i zasto se desava kada zatvaras/otvaras usis i odvrces/zavrces sraf, onda bolje ne diraj nista, vec teraj kod nekog da ti to nasteluje, plasim se da se necemo razumeti ovako...

Comment

• Campione81
                  CBC Član
                  • 05.05.2009
                  • 70
                  • Sabac

Sada cu opet probati. Ali sa otvorenim usisom nema sanse da upali. Sve sto ga vise zatvorim pojacava ler i tako jedino mogu nastelovati da radi lepo. Sada cu skinuti sve sa u****. Neznam sta raditi onda da bi ga upalio. Jel strasno ako odvrnem sraf na crevu primer 0.5cm da ima protoka. Gledajuci kada je skinuto crevo. Kazem opet ovako nema ni milimetar otvorenosti kada skinem crevo i pogledam kroz tu racvu a auto ide a trosi.
                  Mozda se neko smeje ali stvarno nemam iskustva sa plinom.
                  Pozz

Comment

• ale944
                    CBC Senator XXL
                    • 20.03.2006
                    • 1457
                    • Beograd

aj ovako...
                    kada zatvoris usis skroz, kao sto je kod tebe, onda se pravi vakum u delu gde je mesac i mnogo plina se povlaci kroz isti....sto nije dobro, jer plin ne treba da povlaci podpritisak usled redukcije u****, vec podpritisak usled brzine strujanja vazduha kroz mesac.

upali auto , kako ga inace palis, neko neka ga drzi na gasu, a ti polako vadi restrikcije iz u**** i odvrci sraf na crevu dok ne dobijes zeljeni rezultat,

Code:
                    Jel strasno ako odvrnem sraf na crevu primer 0.5cm da ima protoka.
                    ne da nije strasno nego je normalno

ako nista ne uspes, a vidm da si iz sapca, javi mi se na 065 4 944 944 , ja radim u tent B na sabackom putu, pa svrati da probamo da sredimo...lakse mi je tako nego da pisem u nedogled

Comment

• Campione81
                      CBC Član
                      • 05.05.2009
                      • 70
                      • Sabac

Ok drugar sutra cu da probam sve tako. Plasio sam se da mu ne da puno plina pa da bude bum.
                      Kao sto me plasi kada ga ugasim pa pomirisem oko ventila oseca se plin. Dali je to normalno? Vidim da je kolender od cevi koja ide do isparivaca dotezan silom. Ne kljucem 10 ili 11 koji vec nego klestima verovatno.
                      Ipak cu ja to oterati kasnije na pregled.
                      Inace dali neko zna da mi kaze koja bi trbala da bude normalna srednja potrosnja? Limuzina 1.7 55kw.
                      Ako je neko imao tako nesto sa plinom?
                      Javljam odma ako ustelujem bez krpa i sundjera.

Comment

• sasa123
                        CBC Član
                        • 09.10.2009
                        • 18
                        • BG

Pozdrav, druže sa velikim mukama. Na veliku žalost ja ne mogu mnogo da ti pomognem oko tog štelovanja ali mogu da ti dam neke podatke o potrošnji. Moj kum vozi isti takav auto ,mislim i da je plinski uredjaj isti (ne smem da se zakunem) i kada smo skoro pričali na tu temu , on kaže da je posle nekog štelovanja potrošnja sa 12l/100km u gradskoj vožnji pala na 10l/100km, dok mu na otvorenom ne prelazi 8l/100km. To tako funkcioniše već neko vreme i čovek je prezadovoljan i sa radom motora na plin a i sa potrošnjom.

Comment

• ale944
                          CBC Senator XXL
                          • 20.03.2006
                          • 1457
                          • Beograd

sasa123, to su vrlo optimisticne cifre, 10 lit plina po beogradu je skoro pa nemoguce sa 1.7 motorom, osim ako nemas jaaaaako laganu nogu na gasu i ne vozis kroz centar preko dana, ali to je poseban slucaj.

8 lit na otvorenom, pa ajde, nekako i pije vode, da ne prelazis 90-100 kmh i bez naglih ubrzanja/kocenja

campione:
                          Plasio sam se da mu ne da puno plina pa da bude bum.
                          pa upravo si mu dao previse plina sa zapusenim usisom vazduha. motor ne moze da vuce vazduh, pravi potpritisak iznad leptira, i vuce sta drugo nego gas ?
                          iako si ti zatvorio sraf do kraja, potpritisak je toliki da povlaci mnogo i kroz taj minimalni otvor sto je ipak ostao.

Comment

• Campione81
                            CBC Član
                            • 05.05.2009
                            • 70
                            • Sabac

Yes!!!
                            Nastelovao sam.
                            Radi bez sundjera. Prima lepo gas. Na leru lepo radi malcice varira povremeno od 800 do 900 obrtaja. Sutra cu za BG pa da vidim kako ce da se ponasa. Moram verovatno ponoviti ono stelovanje oko 3000 obrtaja. Sada sam sam stelovao od prilike drzao gas na karbu rukom. Kada se ohladi treba da probam jer nije skinuta klapna za topao vazduh. Ali nema creva do izduva.
                            Tako pade mi na pamet da napravim nesto poput elektronskog sauka. Sada je nastelovan zagrejan sa otvorenom klapnom. Kada bude hladan i vukao sa druge strane zalepim malo trake on ce pojacati ler. Kada otvori klapnu smanjiti.
                            Dali je to moguce ili su to moje ludacke ideje.
                            Hvala svima koji su se potrudili i pomogli da resim problem.

Comment

• Campione81
                              CBC Član
                              • 05.05.2009
                              • 70
                              • Sabac

Ipak nista.
                              Kada sam krenuo u voznju trza kao lud. U toku voznje cima hoce da iscupa motor. Morao sam ponovo da sankcionisem malo vazduha. Sada je bolje malo se zagrcne na malim obrtajima izmedju 1000 i 2000. Moram ipak ja to oterati kod pravog majstora da uradi kako valja.

Comment

Working...
                              X