uh....
nego recite vi meni sta ja treba da radim, sta da menjam, servisiram?
nemojte mi samo reci auto....
Zverko evo jedan prijateljski savet, obzirom da vozimo ista kola, ja sam imao slican problem, ali je meni na gas imao veci broj obrtaja, i to sam smanjio stelujuci na karbu,ali sam smanjujuci broj obrtaja na gasu smanjio onda jos i obrtaje na benzin, a obzirom da vozim na gas onda mi to na benzin i nije muka, a kada ga vozim na benzin onda je to nekih 100km tako da i ne primetim da su obrtaji manji od normalnih, nego sta sam hteo reci, sredi obrtaje na gas, a za benzin nemoj da se smaras, jer ipak vozimo stara kola, a da ulazes npr. u nov karb koji kosta oko 250e, ne isplati se.
I jos nesto vidim da si gore napisao da koristis trokrake svecice, stavi sa jednim krakom obzirom da vozis na gas, savet gasdzija
Teorija je kad se sve zna, a nista ne funkcionise.
Organizacija je kad nista ne funkcionise, a svi znaju zasto.
Praksa je kad sve funkcionise, a niko ne zna zasto.
to Don and others...
mnogi mi nece verovati ali auto je dosao iz italije pre par meseci sa originalnom kilometrazom od 47000. auto je kao nov iako je '90. god. verujem da auto nije dugo vozen jer je voskiran(konzerviran) na svim mogucim spojevima tipa sarke na vratima i gepeku, kompletan motorni prostor je u vosku, izduv kao nov od pocetka do kraja, zamenio sam kapu, ruku i svecice (NGK po katalogu za EZ motor) i odradio karburator (ciscenje i promenjen ekonomajzer), ostalo je jos da nadjem NGK kablove. da sam znao ovu foru za svecice verovatno bi uzeo te sa jednim krakom ali mi baja dade ove trokrake doduse i ja videh na sajtu NGK da po katalogu idu trokrake (ode 2000din nizasta).
Stoga, ne verujem da nesto nije u redu sa karbom. A da, zaboravih da napomenem sto bi mozda bilo od znacaja, auto ima francuski razvodnik a ne bosch. neko mi rece da su se pokazali kao losi, pojma nemam.
malo sam se udaljio od teme, izvinjavam se... koje svecice da kupim (oznaka)?. Ovo sa stelovanjem ler gasa sam provalio da se steluje na samom karbu zato sto na samom isparivacu ne moze nesto mnogo da se podignu obrtaji. jedino sto sada fali je to sto je izduv pomalo crn i kapiram da su za to krive svecice(sagorevanje) jer auto ne trosi ulje. nekavim cudom i okretanjem onog ventila za dovod sam namestio da se motor vrti sacuvaj boze, evo dva dana ne mogu da skinem osmeh sa lica dok vozim a kakva je potrosnja videcu za neki dan kad ispraznim rezervoar.
ima jos jedna stvar koja me kopka a mozda sam se i istripovao da je radna temperatura motora na gasu veca nego na benzinu. skala je uvek strogo na sredini a cini mi se da na corbi nije bila bas tu nego par milimetara ispred srednje crte a i vent se pali cesce i uvek kada parkiram auto, cak se i kasnije ukljuci sam i vrti bogami podugacko sto na corbi nije bilo.
da li se jos nekom to desava?
mozda sam neke od vas smorio sa ovom pricom jer auto koji imam i nije neki , kostao me je 1500e ali verujte mi vredi svaku paru jer golfa II u takvom stanju ne pamtim kada sam poslednji put video na ulici a i velika sam picajzla za auto tako da je to jos jedan razlog sto bi voleo da sve bude spic jer znam da moze.
pozdrav svima
specijalno za Doru, tu gde mogu da pisem posto vidim da ima jos podosta nejasnoca-
pricam o ubrizgavanju jer je to sistem sa povratnom spregom, karburator nema te finese...
ionako se struja primara bobine automatski podesava prema naponu tako sto se produzava vreme punjenja bobine (premeri kompjuter napon, temperaturu okoline i shodno tome odredi trajanje ciklusa pounjenja bobine i time kolicinu sacuvane energije za samoindukciju.
prakticno, osim sa platinama elektronsko paljenje je potpuno energetski efikasno na svecici nezavisno od napona akumulatora primara.
energija u bobini veoma malo, zanemarljivo malo, zavisi od napona vec zavisi od vremena koliko dugo se puni odredjenom strujom do faze zasicenja gvozdja (magnetnog fluksa).
posto je izlgeda tu najvise nejasnoca- bobina ne radi na napon vec na magnetizaciju feritnog jezgra i akumulaciju enerije u njemu.
kolicina te energije odredjuje energiju varnice na svecici i posredno napon kao najalakse merljivu velicinu.
ulazni napon baterije ne utice na magnetizaciju kao sto je receno u sistemu SA ELEKTRONSKIM paljenjem.
prastari muzejski primerci auta sa kondenzatorima nisu ni bili predmet poruke, niti imaju ikakvih dodirnih tacaka sa autom koji je osnovna tema.
pojasnjenje kako radi alternator i regler kao sistem moze(mo) u drugoj temi da analiziramo ako ima potrebe.
u svakom slucaju, regler alternatora nije uredjaj koji regulise broj obrtaja motora.[/quote]
jedino sto sada fali je to sto je izduv pomalo crn i kapiram da su za to krive svecice(sagorevanje) jer auto ne trosi ulje.
Otidji da ti ponovo nasteluju karburator, crn izduv nema veze sa svecicama. Nakon stelovanja karburatora odradi i stelovanje plinskog uredjaja. Prebogata smesa tj crn izduv ti je slicno kao kad vozis non stop pod saukom i to je vrlo lose za ventile u nekoj duzoj upotrebi.
specijalno za Doru, tu gde mogu da pisem posto vidim da ima jos podosta nejasnoca-
prastari muzejski primerci auta sa kondenzatorima nisu ni bili predmet poruke, niti imaju ikakvih dodirnih tacaka sa autom koji je osnovna tema.
Specijalno za tebe Brick. Ja te poznajem i ne sumnjam u tvoje znanje ali ono što mi smeta je to što površno pratiš teme i praviš kilometarske poruke tamo gde ne treba. Ono što mi najviše smeta je tvoje mišljenje koje provejava u svakoj poruci da mi živimo u budućnosti. Ako se ipak malo okreneš oko sebe po ulici videćeš da mnogi "dobri" automobili sa zapada ipak nisu po tim tvojim standardima o kojima pričaš da su uvedeni pre hrista samo mi ne znamo za njih još uvek.
Sad digni glavu malo gore pa pogledaj o kom autu je reč pa ćeš videti:
1. To je karburator
2. To je klasična bobina
3. ....
Kakvo sad ima veze tvoje predavanje na temu kompjutera, knock senzora povratne sprege i ostalih čudesa savremene auto industrije za koju većina ovde nije čula??
Da regler ne reguliše broj obrtaja znam i ja ali isto tako zna svaki autoelektričar da će neispravan uticati na broj obrtaja.
Da je meni bilo nejasno, pisao bih ovde ali mi je jasno odavno, zato sam pisao tamo.
Comment