Kako da kompletiram mixer?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • amir
    CBC Član
    • 07.11.2008
    • 88
    • Sarajevo

Kako da kompletiram mixer?

Ljudi danas sam konačno rastavio monopoint da vidim taj famozni mješač, jer evo dvije godine "podešavam" potrošnju. Ploča mješača je od aluminija i u njoj uopšte nema prstena ili kojeg već djela sa onim sitnim rupicama. Ima samo jedna rupetina dimenzija 40x12 mm i dosjed na kojem je očigledno "sjedio" prsten kojeg nigdje nema.
    Sad bez zezanja znam da Dora i Ivan mogu popravljati auta na daljinu od 500km i trebam još ovako javno da se izvinem članu; činimi se Dren-u; zbog moje bahatosti i zastupanja likova koji to ničim nisu zaslužili (lažni i pravi Valter - nevalja niti jedan!) iskreno se nadam da će izvinjenje biti uvaženo !
    E sad, htio sam kupiti novi mješač ali su sada svi sa nekakva dva izvoda a ja imam samo jedno crijevo sa slavinom. Recite mi šta da uradim.
  • Dora
    Nadzornik!!!
    • 24.10.2004
    • 17451
    • Novi Sad
    • FIAT

Re: Kako da kompletiram mixer?

Prvo proveri da li je mikser ipak čitav. Nisu svi sa rupicama, ima prsten koji je dignut malo pa ima samo jedan prorez na dnu oko 1mm po celom prečniku i to su te "rupice"..

Drugo, kupiš slavinu sa račvom i jednim šrafom za štelovanje, dva tanja creva i montiraš, dodje na isto jedno deblje ili dva tanja...
    Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• amir
      CBC Član
      • 07.11.2008
      • 88
      • Sarajevo

Šta god bilo ja sad u mješaču imam samo jednu rupetinu dimenzije 20x6 mm i ona kroz ploču spaja difuzor i lulu za naticanje gumenog crijeva sa isparivača!
      Bilo kako bilo, prije nego krenem u kupovinu molim te ako ti se da reci mi koliki unutrašnji promjer mješača bi odgovarao za motor FIAT BRAVA 1.4 12V 59kW
      i koliki distancer da postavim između tog novog mješača i gornjeg dijela monopointa

hvala

Comment

• Dora
        Nadzornik!!!
        • 24.10.2004
        • 17451
        • Novi Sad
        • FIAT

Pošalji sliku u**** da se vidi dizna i grlo.

https.autogas.rs

Comment

• amir
          CBC Član
          • 07.11.2008
          • 88
          • Sarajevo

Mislim da sam zaboravio kako se šalju slike! vjerovatno treba sačekati
          Uglavnom, gornji dio monopointa se očito i nemože nazvati difuzorom, pa čak mislim i spoj gornjeg i donjeg dijela, jer tu nema konstantnog promjera, jedini konstantan promjer je pri kraju donjeg dijela gdje je smješten leptir gasa i taj iznosi 36 mm. Ove bočne slike gornjeg dijela monopointa bi trebale pokazati kako "vrh" dizne benzina zapravo roni čitavih 8 mm u donji dio odnosno u mikser kada se on postavi između. E sad jedna napomena, ako debljina distancera bude > 5mm onda če se morati zamjeniti četiri šarafa koja čitavu ovu skalameriju vežu na dosjed usisne grane koji takođe ima promjer 36 mm. U tom slučaju bih zamolio da mi kažete kako vi (gdje) dolazite do šarafa potrebne dužine i ostalih dimenzija.

hvala

Comment

• slavko_bgd
            CBC Senator XXL
            • 24.03.2009
            • 771
            • Batajnica
            • Stilo 1.6 16V MW

Amire,

ne znam istorijat tvog auta pa neću da puno komentarišem kako je i zašto neko izbacivao difuzor iz miksera i slično.
            Elem, dok napraviš novi prsten(difuzor) i dok nabaviš ili napraviš priključak da se povežeš na rupu 20x6 mm biće "skuplja pita neg' tepsija".
            Znam da u SA ima servisa za autogas, pa predpostavljam da ima i delova za gasnu opremu.

Tebi treba:
            MIXER za BOSCH MONOPOINT i odgovarajuća slavina, kako ti je objasnio Dora.
            Ako NE STAVLJAŠ distancer između poklopca i kućišta monopointa, prečnik difuzora za 1,4 12V motor treba da je 35-36 mm.
            Ako STAVLJAŠ distancer, prečnik difuzora treba da bude 34 mm.
            Dakle, u zavisnosti od miksera koji nađeš sledi odluka o vraćanju ili ne vraćanju distancera.
            Zamena originalnih vijaka je jednostavna: treba ti navojna šipka M6x1 koju sečeš na potrebnu dužinu (ne znam napamet, ali mislim da je bez distancera 135 mm).Stranu navoja koja se uvrće u usisnu granu obraditi tako da se obore ivice navoja sa 2mm/45 stepeni.Tako se vijci najlakše montiraju jer se centriraju.Drugu stranu završavaš sa 2 kontranavrtke (za ključ 10) i na taj način dobijaš glavu vijka.
            Obrati pažnju na to da naležuće površine moraju biti premazane nekom zaptivnom masom(silikonom,vazelinom,šalim se za vazelin)...dakle silikonom ili hermetikom,ako uz mikser ne dobiješ 2 papirna zaptivača.
            Kada postaviš mikser,sve ostalo je lako.
            Srećan lov na mikser!
            Bolje peške u švaleraciju nego Mercedesom na posao...

Comment

• amir
              CBC Član
              • 07.11.2008
              • 88
              • Sarajevo

OK hvala.
              Obzirom da ovaj put neću stavljati nikakve premaze ispod mješača ide karton a iznad ću postaviti distancer od 20mm tako da dizna onda neće roniti po mješaču i onda ide mješač promjera 34 mm.
              Što se tiće ovdašnjih servisa neću ništa komentarisati sama činjenica da pomoć tražim na forumu sama govori.
              Još jednom hvala

Comment

• slavko_bgd
                CBC Senator XXL
                • 24.03.2009
                • 771
                • Batajnica
                • Stilo 1.6 16V MW

Distancer od bakelita je oko 5 mm debljine. Nemoj da stavljaš deblji jer nećeš moći da vratiš poklopac koji ide na throttle body, i u ovoj kombinaciji se jedva prilazi vijku OK10 koji je do požarnog zida. Dizna može i treba da upadne u difuzor miksera, a prečnik određuje širinu prstena oko dizne kroz koji protiče vazduh. Na ovaj način se kroz taj prsten prinudno povećava brzina strujanja vazduha, što je dobro za rad na gas. Ako je prsten premali, motor se guši na benzin i na auspuhu se pojavi crn dim, pogotovo kad je motor hladan. Ako je prsten preširok, motor je lenj na plin i po pravilu puno troši.Mere difuzora koje sam ti napisao su iskustvene.
                Pozdrav i piši šta si napravio!
                Bolje peške u švaleraciju nego Mercedesom na posao...

Comment

• amir
                  CBC Član
                  • 07.11.2008
                  • 88
                  • Sarajevo

Postavio sam distancer od 5 mm i difuzor 36mm i dobijem sljedeće vrijednosti izduva:

CO = 0,03
                  CO2 = 0,29
                  O2 = 0,11
                  ppm = 289
                  "L" = 2,29

međutim, ja više nemam gdje smanjiti dotok goriva jer je slavina na račvi toliko stegnuta da motor jedva dostiže 5000 rpm i nema snage čim omiriše brdo, a onaj "ventil za ler gas" jedva da dozvoljava rad na leru (pogotovo kada se dostigne radna temperatura)

eto pa ako neko ima kakav pametan savjet?

Comment

• Dora
                    Nadzornik!!!
                    • 24.10.2004
                    • 17451
                    • Novi Sad
                    • FIAT

Premalo vazduha prolazi kroz mikser, ili stavi veći ili digni još malo...

https.autogas.rs

Comment

• *IvanT*
                      CBC Senator XXL
                      • 30.01.2005
                      • 3234
                      • Srbija, Beograd, Kara

Ako stavi veci imace jos siromasniju smesu....lambda od 2,29 govori da je smesa siromasna, kako i CO..Co2 katastrofa.
                      Veci difuzor=jos vece s...ranje.
                      http://www.lovatogas.co.rs

Comment

• Dora
                        Nadzornik!!!
                        • 24.10.2004
                        • 17451
                        • Novi Sad
                        • FIAT

Dobro, i šta da radi sada?

https.autogas.rs

Comment

• *IvanT*
                          CBC Senator XXL
                          • 30.01.2005
                          • 3234
                          • Srbija, Beograd, Kara

Da nasteluje kako treba, ovako nije dobro nastelovano a potreban je i rezultat merenja kako sa minimuma tako i na 2500-3000rpma.
                          http://www.lovatogas.co.rs

Comment

• Dora
                            Nadzornik!!!
                            • 24.10.2004
                            • 17451
                            • Novi Sad
                            • FIAT

Pa lako je da odvrne slavinu, pretpostavljam da ako je odvrne onda neće da radi na leru, bar sam tako zaključio iz poruke, možda nisam u pravu.
                            Isto tako ako stavi veći mikser može preštelovati prema tom mikseru, sigurno neće staviti veći mikser a ostaviti šraf zavrnut do kraja.

https.autogas.rs

Comment

• amir
                              CBC Član
                              • 07.11.2008
                              • 88
                              • Sarajevo

Malo sam
                              Vratio sam onaj stari mješač i dobio L=1,890 ništa na isparivaču nisam dirao kao ni na račvi. Auto sada ide na plinu "normalno" ali troši 18 lit/100 km. Zbunio me i lik na tehničkom koji mi je rekao da sa "onoliko lambda auto ima prebogatu smješu i da troši više goriva" što je zapravo i tačno!
                              Sad ću pitat nešto što ste već milion puta odgovorili ali;
                              ako je "lambda" manje od 1 jel onda smješa siromašna ili prebogata
                              (na benzinu mjerač daje L=1,036 i to je kao dobro bar prema riječima onog lika sa tehničkog!)
                              i onaj šraf ler-gasa na isparivaču, jel on zavrtanjem smanjuje količinu ili ?

hvala vam

BTW, jel iko na ovom forumu ima ili je čuo da FIAT sa ovim motorom ( 1.4 12V) troši manje od 15 lit plina na 100 km?

Comment

Working...
                              X