Prebacivanje na plin (rucno) - problem

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • rrapaic
    CBC Senator
    • 13.02.2008
    • 225
    • Beograd
    • Fiat Stilo 1.9 JTD

Prebacivanje na plin (rucno) - problem

Elem, opet ja...

Od pre par dana mi se javlja cudan problem, prilikom prebacivanja sa benzina na plin.
    Recimo da znam kako se u voznji (ili u mestu) radi prebacivanje na plin. Dok jos radi na benzinu, postavi se prebacivac/prekidac na srednji polozaj. Zatim se saceka da benzin izgori, i nakon toga se prebaci i pali na plin. Ako je auto u pokretu umeo sam da ulovim i momenat prebacivanja na plin, tako da sam auto upali motor ponovo. Pri tom, ovo radi glatko bilo da je motor hladan, mlak ili vruc.
    E... sad nece. Prebacim prekidac u polozaj za plin, i auto pocne da se muci, gasi se, ne gasi, nagazim pedalu i jedva ga drzim na 1000 obrtaja, uz bas iritantno trzanje. Vidim da nece, sklonim se negde uz upaljena blinkujuca svetla. Drzim tako gas pola minuta do minut, i onda polako motor pocne da se oporavlja. Kad se sredi, samo odjednom probije gas, i radi kao da nista nije bilo.
    Pokusao sam da tokom tog trzanja prebacim prekidac ponovo na srednji polozaj; posle par sekundi probije gas, ali se onda auto ugasi, jer nema vise goriva. Onda sam celu stvar ponovio, i u momentu kad gas probije (srednji polozaj), brzo prebacim ponovo na plin; dzabe, odmah uspori, trzne par puta i ugasi se.

Nisam pametan, je l' to motor dobija slabu smesu, ili pak dobija prebogatu. Meni nekako lici kao da su se izmesali plin i benzin; secam se jos kako to trza (kad sam jos ucio voznju na plin). Ali otkuda benzin kad redovno sacekam da sagori...?

Da kazem jos da sam ranije mogao uvek da upalim auto na plin, bez obzira na vremenske uslove. Sad bogami jako tesko; zapravo se desi isto ovo sto sam gore opisao...

Pomagajte, hvala unapred!

Rajko

P.S. U jednoj skorasnjoj temi sam sanirao problem sa bobinom, zapravo vakuum uredjajem. Moze li ovo biti neki nastavak, odnosno drugi vid istog problema?
    Fiat Stilo 1.9 JTD
  • *IvanT*
    CBC Senator XXL
    • 30.01.2005
    • 3234
    • Srbija, Beograd, Kara

Re: Prebacivanje na plin (rucno) - problem

Nisi potrosio sav benzin iz lonceta karburatora, tako da se motor davi od prebogate smese. Moguci uzrok je el. ventil za benzin(ne zatvara u potpunosti) ili karburator(plovak, dizna...).
    http://www.lovatogas.co.rs

Comment

• rrapaic
      CBC Senator
      • 13.02.2008
      • 225
      • Beograd
      • Fiat Stilo 1.9 JTD

Hvala, IvanT

Pokusacu sam da procackam elektro ventil za benzin (bar zice do njega). A za karburator, uh, pa to se odavno sprema... hvala jos jednom!

Pozz

Rajko

P.S. Vezano za onaj nedavni problem sa bobinom... verovali ili ne, juce sam pratio u stopu jednog golfa 4-ku na potezu od Autokomande ka Fransh-u... i to na plinu . Da ste samo videli ta zabezeknuta lica . Hvala forumu!
      Fiat Stilo 1.9 JTD

Comment

• slavko_bgd
        CBC Senator XXL
        • 24.03.2009
        • 771
        • Batajnica
        • Stilo 1.6 16V MW

1. Upali motor na benzin, stavi prekidač na "0" i ugasi motor. Skini crevo sa izlaza benzinskog ventila i obezbedi da benzin slučajno ne poprska po sistemu za paljenje (nemoj da planeš!!!)
        2. Upali motor i pusti ga da radi. Prekontroliši da li kaplje benzin sa izlaza benzinskog ventila. Ako kaplje menjaj ga, ako ne kaplje, vrati sve na svoje mesto i pusti da se motor ohladi.
        3.Startuj hladan motor na benzin,potroši gorivo iz karburatora i probaj da prebaciš na gas. Ako se opet guši,ugasi motor,otvori haubu i pipni pažljivo isparivač. Ako je hladan-imaš negde vazdušni čep i voda ne protiče kroz isparivač, gas je suviše hladan i guši motor. Proveri sistem na curenje,uključujući i grejač u kabini. Ako je sve OK, digni ekspanzioni sud iznad hladnjaka i otvori ga, zagrej motor i odzrači sistem.Sačekaj da se uključi ventilator i da na odzračne otvore izađe vazduh.
        4.Ako se i posle toga ista stvar dešava, napiši pa idemo dalje.

Pozdrav!
        Bolje peške u švaleraciju nego Mercedesom na posao...

Comment

• rrapaic
          CBC Senator
          • 13.02.2008
          • 225
          • Beograd
          • Fiat Stilo 1.9 JTD

slavko_bgd, hvala veliko!

Cim malo stane ova kisa, probavam pod 1) i 2). A mozda angazujem i iskusnijeg drugara; to ce mi jos biti i najsigurnije .
          Sto se tice isparivaca, to sam prvo proverio. Ovo je stari model (RenzoMatic), nikad nema (niti je imao) problema sa grejanjem; membrana je menjana pre manje od dve godine. Ali, nikad ne reci nikad...

Hvala jos jednom

Rajko
          Fiat Stilo 1.9 JTD

Comment

• slavko_bgd
            CBC Senator XXL
            • 24.03.2009
            • 771
            • Batajnica
            • Stilo 1.6 16V MW

Čim stane kiša, ja odoh na pivo,taman će biti vreme i da se ide na more a ti vidi šta ćeš.
            I ja imam Renoa sa Renzomatikom, al' da ti kažem prijateljski, nemoj da se kuneš ni u jedno ni u drugo...

Pozdrav i nema na čemu!

Comment

• rrapaic
              CBC Senator
              • 13.02.2008
              • 225
              • Beograd
              • Fiat Stilo 1.9 JTD

Stala je kisa, al je poceo sneg...

Elem, sad sam 99% siguran da je problem el.ventil za benzin. To objasnjava zasto (vec duze vreme) tesko palim na benzin (na hladno). Ventil nije otvarao dobro (bar ne odmah), pa sam sve morao da pipkam papucicu za gas da se ne ugasi; a ako preteram/nagazim je, ugasi se k'o sveca. I tako toplo/hladno, hladno/toplo, i kad se konacno otvori, proradi benz bez problema. A ako se ne otvori (desavalo se), onda dizi ruke i pali na plin...

A sad je benz. ventil poceo da zeza i sa zatvaranjem. Tako da kad prebacim u polozaj neutralno (ili plin), benz ne zatvori skroz, pa muka ziva. I da, zato u polozaju "neutralno" imam probijanje gasa (jer zatvori plin a ima malo iscurelog benzina), ali cim sagori gorivo, opet muke, gasi se.

U svakom slucaju hvala na odgovorima. I samo jos ovo, radi li se nesto sa tim ventilom (ciscenje i slicno), ili se samo menja? Gde da idem da menjam, kod majstora za plin?

Pozz

Rajko
              Fiat Stilo 1.9 JTD

Comment

• slavko_bgd
                CBC Senator XXL
                • 24.03.2009
                • 771
                • Batajnica
                • Stilo 1.6 16V MW

Možeš da ga skineš, rasturiš i pregledaš.
                Najčešće dotraje gumeno sedište klipa i rešenje je zamena celog ventila.
                Nije skup, košta manje od 100 evrića
                Mnooooogo manje!

Pozdrav

Comment

• rrapaic
                  CBC Senator
                  • 13.02.2008
                  • 225
                  • Beograd
                  • Fiat Stilo 1.9 JTD

Eh...

Bio kod majstora, zamenio ventil za benzin, parce creva za benzin (ispucalo), i T racvu (umesto plasticne gvozdena); rece majstor da je racva pravila probleme. Sav srecan krenem kuci, a onda... joj. Posle 10 minuta ode mi ler na 1500 obrtaja. Skapiram da je majstor zategao sajlu za gas (sa onom zicom/snalom sto drzi plasticni navoj na sajli). Stanem negde, olabavim sajlu i produzim dalje. Posle opet 10 minuta, pocne ler da pada, auto se gasi. Onda opet zategnem sajlu, pa vozim, pa opet otpustim sajlu, pa vozim.. katastrofa. Ovo se desava i na benzinu i na plinu.

Skontam ja da je nesto cacnuto tamo gde se podesava ler za benzin. Posto vidim da mi motor uopste ne reaguje na sraf za ler na benz, oteram/ostavim auto lepo kod majstor Miche u mojoj ulici; pa sta starina uradi, uradio je.

Ali nesto me buni. i dalje imam ono muljanje kad hocu da prebacim, ili upalim odmah na plin. Juce na mrazu sam (na silu Boga) morao da ga upalim (nuzda, sta cu), i posle verglanja/muljanja plina od 15 minuta (ma i vise), konacno je probio gas. Sve se nesto tresao dok sam dodavao gas, kao da nesto produvava. Kad sam ga konacno ustalio (ne bez sauga), izadjem da pogledam, a pozadi, auspuh izbacio neku vodu, nisam mogao da verujem koliko toga; malne potocic. Da li je moguce da mi je auspuh pun vode, pa kad zaledi, davi motor. To bi objasnilo zasto mi je tesko paljenje po hladnom vremenu...? Auspuh je inace radjen nov pre zime, znam da nigde nista ne pusta. Da odem do majstora da ga probusi...?

Eto, to bi bilo to. Sve imam osecaj da sam dzabe menjao el. ventil za benzin. Ali nije mi zao, ono crevo i racva su bili bas losi.

Pozz

Rajko

P.S. Necu da kazem koji je servis, jer to vise nisu oni majstori kod kojih sam popravljao/servisirao ranije auto; iako je lokacija ista. Nebitno, problem je ocigledno negde drugde, a ne u plinu.
                  Fiat Stilo 1.9 JTD

Comment

• rrapaic
                    CBC Senator
                    • 13.02.2008
                    • 225
                    • Beograd
                    • Fiat Stilo 1.9 JTD

Samo da se javim, juce pokupio auto od majstora, sredjen. Na moje pitanje sta je bilo, starina rece "ma neki ti se sraf za vazduh dotegao previse"... kako bilo, za majstor MIchu sledi -

Meni je bitno da auto radi kao sat , jos uvek ima onaj zzzzujeci zvuk (koji sam dobio kad sam sredio struju, ima ranija tema) . I da, posle poduzeg vremena ga upalio po mrazu na benz bez besomusnog gazenja pedale gasa (samo malkice).

Jutros ga dostelovao na plin, i zasad radi sve ok; prebacivanje benz-plin i obratno. Jedino, ne volim taj osecaj da ne znam ZASTO sad radi dobro, kao sto nisam znao kad nije radio zasto nije...
                    Ali bice valjda dobro.

Pozz (i hvala )

Rajko
                    Fiat Stilo 1.9 JTD

Comment

• rrapaic
                      CBC Senator
                      • 13.02.2008
                      • 225
                      • Beograd
                      • Fiat Stilo 1.9 JTD

Evo jos malo zapazanja... (auto radi jos uvek dobro )

Ustanovio sam kad me auto zeza sa prebacivanjem sa benz na plin - kad kocim motorom; ranije je to funkcionisalo. Dakle, vozim na benz na nizbrdici ili u zaletu, potrosi se sve iz karba (osetim), i u pravom trenutku prebacim prekidac na plin - nece da moze, odmah krene da zeza. Jedino sto tad mogu da uradim je da vratim na benz (oce, iz prve), pa da pokusam kasnije ponovo.
                      Ali ako ga ukebam i u tom trenutku dodam i gas, prebacivanje skoro uvek uspeva. Da li je ovo ok ponasanje, mislim nije neki kvar?

Pozz

Rajko
                      Fiat Stilo 1.9 JTD

Comment

Working...
                      X