Klapna za topao vazduh

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • banekg
    CBC Senator XXL
    • 06.09.2010
    • 1274
    • Nis
    • Toyota Carina e 2.0

Klapna za topao vazduh

Pozdrav. Imam pitanje za strucnjake - da li klapna za topao vazduh na usisu, ipak ima neku funkciju, pa je tu postavljenja da postoji. Radi se o tome da mi je hobi i opsesija da pravim elektro-mehanicke sklopove (npr. kod mene na autu jedina sajla je sajla gasa - sve ostalo se radi na dugme, od otvaranje gepeka i haube pa nadalje), tako volim i to sam pravim i sve funkcionise fantasticno, pa sam osmislio elektro-pokretac gore pomenute klapne, tako da dugmetom mogu regulisati koji ce vazuh ici ka karburatoru. Dakle, posto uvek palim na benzin, moje pitanje je da li je u zimskim uslovima pri paljenju auta, ipak pozeljno na kratko otvoriti klapnu za topao vazduh?
    Znaci, voleo bih da mi Dora odgovori, a i svako drugo misljenje je pozeljno. Ako je odgovor explicitno ne, da se ne akam dalje oko toga.
    Unapred zahvalan.
    Long Live CBC!!!
  • slavko_bgd
    CBC Senator XXL
    • 24.03.2009
    • 771
    • Batajnica
    • Stilo 1.6 16V MW

Re: Klapna za topao vazduh

Pri radu motora na benzin, pogotovo kada je motor hladan i tokom faze predgrevanja, poželjno je da se u usis dovede topao vazduh da bi se sprečila kondenzacija benzina na zidovima u**** i da bi se obezbedilo bolje mešanje vazduha i benzina, pogotovo u režimu kada motor radi sa bogatom smešom.Kada je motor zagrejan na radnu temperaturu dovodi mu se hladan vazduh zbog održanja snage motora a zona oko prigušnog leptira se greje opet da bi se sprečilo kondenzovanje benzina ili čak kristalizacija vodene pare koja je normalno prisutna u u****nom vazduhu.
    Dakle, kada motor radi na benzin treba da dobije topao vazduh u fazi zagrevanja a hladan vazduh kada je motor zagrejan.
    Isto važi i kada motor radi na gas.
    Bolje peške u švaleraciju nego Mercedesom na posao...

Comment

• banekg
      CBC Senator XXL
      • 06.09.2010
      • 1274
      • Nis
      • Toyota Carina e 2.0

Hvala na iscrpnom odgovoru. Samo me jos interesuje, do koje mere treba da motor bude zagrejan, predpostavljam da ne ide do radne temperature. Ne znam kako mi je to radilo dok je bilo ispravno (to je onaj starinski vakum sistem). Ja bi sad svoj elektro-mehanicki sklop postavio na termo-prekidac, tako da bi klapna pri odredjenoj temperaturi vode, automatski zatvorila topao usis i presla na hladan. Jedino sto ne znam, na kojoj temperaturi da ga postavim.
      Long Live CBC!!!

Comment

• slavko_bgd
        CBC Senator XXL
        • 24.03.2009
        • 771
        • Batajnica
        • Stilo 1.6 16V MW

Podatke te vrste može da ima samo proizvođač vozila.

Comment

• banekg
          CBC Senator XXL
          • 06.09.2010
          • 1274
          • Nis
          • Toyota Carina e 2.0

Uf, sad je dilema jos veca. Naime jedan masinski ing. iz komsiluka me sinoc ubedi da je taj usis toplog vazuha bio los projekat iz proslosti, te se zato ne ugradjuje u novije automobile. Kaze, ima mnogo promasaja u istoriji auto industrije i da je to sa toplim vazduhom jedan od najvecih.

Iako, beskrajno verujem, vama Slavko, kao i Dori i jos nekima na ovom forumu, misljenja su i dalje oprecna oko te "klapne". Opet, ne mogu da verujem da je BMW decenijama stavljao nesto pod haubu, sto nije dobro, a ti motori predju po 500000 i vise km.

Takodje, primecujem nesto, ako smem, a ide u prilog vaseg prvog posta, je to da su te starije masine mnogo duze trajale od ovih novih.
          Long Live CBC!!!

Comment

• slavko_bgd
            CBC Senator XXL
            • 24.03.2009
            • 771
            • Batajnica
            • Stilo 1.6 16V MW

Komšija nije u pravu. Regulacija toplog/hladnog vazduha i predgrevanje zone prigušnog leptira se koristi i dan-danas.

Comment

• banekg
              CBC Senator XXL
              • 06.09.2010
              • 1274
              • Nis
              • Toyota Carina e 2.0

Evo sad dobih ideju da ne montiram termo-prekidac, vec cu elektropokretac aktivirati preko plinske elektricne instalacije. Tako ce klapna, kad je auto na benzinu otvarati topao vazduh, a kad je na plinu zatvarace topao i samim tim otvarati hladan.
              Napominjem, da auto samo palim na benzin, nikad ne vozim na isti.
              Slavko, vama hvala na trudu, a moj zakljucak je nepotpun, jer se, na zalost, nije javilo jos poneko misljenje.
              Znam, da vecina misli da je o ovome dosta pisano, ali ja sam zadrti citalac, to se meni ne moze reci, jer sam procitao svih 19 kolona "Ventru sistemi", od A do Z. Nigde nije explicitno i decidirano objasnjeno misljenje oko te klapne "za i protiv". Da budem jasan - mene zanima topao vazduh u momentu startovanja auta na hladno, a ne u voznji.
              Long Live CBC!!!

Comment

• slavko_bgd
                CBC Senator XXL
                • 24.03.2009
                • 771
                • Batajnica
                • Stilo 1.6 16V MW

Pa dobro, napravi tako kako te zanima.

Pozdrav

Comment

• Dora
                  Nadzornik!!!
                  • 24.10.2004
                  • 17451
                  • Novi Sad
                  • FIAT

Uf, sad je dilema jos veca. Naime jedan masinski ing. iz komsiluka me sinoc ubedi da je taj usis toplog vazuha bio los projekat iz proslosti, te se zato ne ugradjuje u novije automobile. Kaze, ima mnogo promasaja u istoriji auto industrije i da je to sa toplim vazduhom jedan od najvecih.
                  Podržavam čoveka potpuno, druga vremena, drugi motori i drugačija saznanja. To vredi samo ako se vozi 120+ na velikoj vlazi i oko nule ili ispod, teorijski može doći do smrzavanja leptira, to jest hvatanja leda na njemu a to što će da "otkravi benzin sa tom jadom od temperature nek okače mačku o rep. Danas je strategija ubrizgavanja skroz drugačija pa je time odbačeno to kao nepotrebno što usuštini i jeste sem ako ne voziš negde na dalekom severu a i onda je to teorijski. Isto kao što je zagrevanje grla izbačeno na svim novijim motorima...
                  Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• banekg
                    CBC Senator XXL
                    • 06.09.2010
                    • 1274
                    • Nis
                    • Toyota Carina e 2.0

Doro, hvala sto si se javio, tvoje misljenje mi je jako vazno. Poenta mi nije u brzinama od 120+, vec samo kod jutarnjeg paljenja u zimskim uslovima. Ako taj topao vazduh ima nekog efekta pri paljenju i prvih 2-3 minuta do prebacivanja na plin, okacicu mu moju elektro-mehanicku spravu, ako nema efekta, necu da narusavam estetiku pod haubom.
                    Long Live CBC!!!

Comment

• kapitalac
                      CBC Veteran
                      • 06.08.2010
                      • 107
                      • Banjaluka

U trenutku paljenja nema ama baš nikakve razlike. Auto stoji u mjestu a temperatura zraka je identična odakle god da ga uzimaš (jedino je u kabini malo topliji )
                      I dragsteri koriste alkohol

Comment

• banekg
                        CBC Senator XXL
                        • 06.09.2010
                        • 1274
                        • Nis
                        • Toyota Carina e 2.0

Po svemu sudeci, u varijanti: paljenje - benzin, voznja - plin, taj usis je nepotreban. Znaci da ne pipam nista. Hvala na odgovorima.
                        Jasno mi je za trenutak paljenja, medjutim, vrlo brzo po paljenju izduvna grana postize neku temperaturu.
                        Long Live CBC!!!

Comment

• Stratos
                          CBC Senator XXL
                          • 10.09.2008
                          • 2594
                          • Novi Sad

U****vanjem toplog vazduha se postiže brže zagrevanje hladnog motora na radnu temperaturu i mirniji rad ne zagrejanog motora na leru.
                          Piše tako od prilike u knjigama,a može i da se izmeri u realnom vremenu.
                          Na modernim motorima je taj problem rešen drugačije,pa mu ne treba topao vazduh.

Inače,leptir lakše ledi kada je vazduh vlažan i temperatura vazduha između +2 i -3*C a ne,kao što bi pomislili,kada je napolju veliki minus .

Comment

• TECA
                            CBC Senator XXL
                            • 14.10.2007
                            • 2355
                            • Oz

I ja sam za klapnu na izduvu,dok je hladno,pa bilo da radi na ovo ili ono gorivo.Pa cak i neki savremeni turbodiseli imaju grejanje usisnog vazduha,pri niskim temperaturama

Comment

• Stratos
                              CBC Senator XXL
                              • 10.09.2008
                              • 2594
                              • Novi Sad

Loše poznajem dizele,ali mi se čini da reno 1.5 dci ima električni grejač usisne grane.Da li grešim?

Comment

Working...
                              X