Klapna za topao vazduh

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • banekg
    CBC Senator XXL
    • 06.09.2010
    • 1274
    • Nis
    • Toyota Carina e 2.0

Re: Klapna za topao vazduh

Mislim da cu ipak da ugradim svoj izum. U svakom slucaju, ne moze da skodi, samo opet ne znam do koje temperature da bude otvoren. Mislim nesto, da radi negde do izlaska iz plave zone na skali?
    Long Live CBC!!!

Comment

• Stratos
      CBC Senator XXL
      • 10.09.2008
      • 2594
      • Novi Sad

Ta klapna fabrički nije on/off. Poslednje evolucije takvih klapni su u prelaznom režimu mešale vreo i hladan vazduh
      Znači,bitno je održavati određenu temperaturu u usisnom toku. Jedino sigurno je da potpuno hladan motor vuče predgrejan vazduh a zagrejan na radnu temperaturu vuče hladan vazduh,po mogućnosti izvan motornog prostora. Između su sati eksperimenata.

Comment

• Dora
        Nadzornik!!!
        • 24.10.2004
        • 17451
        • Novi Sad
        • FIAT

Odlučan i stabilan, kad se podignem videću šta da radim

Obzirom da ja imam meraljku izduvnih gasova to jest toplotu izduvne grane, moja zapažanja su nekako ovakava, kad se auto upali na prolećnoj temperaturi treba mu par minuta da dostigne preko 200 stepeni izduva, kad je skroz topao motor radi na 270 do 350 kako kad , vožen pa zaustavljen ili ostavljen duže na leru. Meraljka je na 10 cm od glave. Na nuli ili tu negde to treba dosta više vremena da dostigne temperaturu sem ako se ne vozi odmah naravno. Za tih par minuta znatno se više ugreje glava (prostor komore) a time i usis u blizini, zato moje neopozivo mišljnje po ovom stavu a i konačno (ulažem i kviska i pomoć prijatelja) je da je ovo akademska rasprava oko 3 minuta Koliko od tih 250 stepeni površine izduvne grane stigne do motora, ne znam, nisam merio nikad.

Zanemario bih pitanje ispravnosti klapne koju mahom imaju drtine od 20+ godina i tu i tamo neki noviji opeli...

Dopuna na Stratosov amandman...

Na kraju sirotani od ingenera ne znaju kako da ukomplikuju motor da bi lakšeprodavali neko skuplje održavanje pa ismisle sofisticiranu klapnu, očekujem u narednom veku da ima blututu i lcd ekran
        Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• Stratos
          CBC Senator XXL
          • 10.09.2008
          • 2594
          • Novi Sad

I nalog na skajpu da nas izveštavaju i profil na fejsbuku da vidimo gde su bili na moru
          Mada,volim da filozofiram pred spavanje,dok mi misis Stratos ne ošine packu. Ondak zaspim u suzama .

Comment

• banekg
            CBC Senator XXL
            • 06.09.2010
            • 1274
            • Nis
            • Toyota Carina e 2.0

Ajd sad da sumiram, ako mogu. Stratos, hvala na ovom podatku o mesanju hladnog i toplog vazduha, to mi nije palo na pamet, a vrlo je logicno. Ipak, sto se auto-gasa tice, koliko ja razumem LPG mastera Doru, 'ladan vazduh je zakon (znaci-nista mesanje). Posto mi je LPG primarno gorivo, mene samo interesuje, da li imam neke koristi od tog toplog u****, prilikom paljenja na benzin na temperaturama od nule pa nanize, i to prvih 3-5min, dok ne predjem na LPG. Ako ima da ugradjujem, ako nema da se batalim corava posla.

Sto se tice original fabrickog dela za tu namenu, imam ispravan, ali ne zelim da ga ugradim, jer je prosli crko i zaglavio, bas kako to Dora tvrdi, na topao usis. Auto se vukao kao magarac, dok na ovom forumu (citaj izvoru znanja), ne nadjoh Dorinu bozju zapovest - da zatvorim topao usis. Auto se nakon toga preporodio, bolje je vukao, manje trosio, bolji odziv na pedali, stabilan ler... Sve ono sto pre toga nisam imao.

Doro, nemoj tako za matore drtine, nije lepo, to su Old-Timeri. Veliki sam obozavalac.
            Long Live CBC!!!

Comment

• Stratos
              CBC Senator XXL
              • 10.09.2008
              • 2594
              • Novi Sad

Posto mi je LPG primarno gorivo, mene samo interesuje, da li imam neke koristi od tog toplog u****, prilikom paljenja na benzin na temperaturama od nule pa nanize, i to prvih 3-5min, dok ne predjem na LPG. Ako ima da ugradjujem, ako nema da se batalim corava posla.
              Teoretski da, praktično da. Strategiju izaberi sam,probaj,pa nas izvesti.Pa onda probaj neku drugu strategiju predgrejanja i predhlađenja.

Sad kada se prisetim najbolje je vruć roštilj i 'ladno pivo. A što se vazduha tiče,ozon prija svima.

Šala mala. Temperatura vazduha treba da je između 65 i 80*C za te generacije motora ali za rad na benzinu. Na gasu koristi Dorin postulat.

Comment

• Plinadzija
                CBC Senator XXL
                • 29.07.2008
                • 1514
                • Paracin

Ja sam resio da ne popravljam ubrizgavanje na mom Peugeot-u nego da ugradim izum kojim cu iz kabine da mu povecavam i smanjujem ler gas, ujedno isti moze da se koristi u smislu tempomata na manjim brzinama...
                UGRADITE PLIN DA VAM AUTO PALI KAO VOJNI MAGACIN!

Devojka moze da bude sa sela ali auto MORA da bude iz Nemacke!

Comment

• banekg
                  CBC Senator XXL
                  • 06.09.2010
                  • 1274
                  • Nis
                  • Toyota Carina e 2.0

Plinadzija, da li si ironican, ili ozbiljan, jer me to jako zanima. Neke slicne sklopove, pravim i ja.
                  Long Live CBC!!!

Comment

• Plinadzija
                    CBC Senator XXL
                    • 29.07.2008
                    • 1514
                    • Paracin

Ja se nikada ne ********m

Ozbiljno, crkla mi je elektronika na ubrizgavanju pa mi luduje ler gas... Ubacicu mu ovu zajebanciju dok ne nadjem vremnena da mu ubudzim karb...
                    UGRADITE PLIN DA VAM AUTO PALI KAO VOJNI MAGACIN!

Devojka moze da bude sa sela ali auto MORA da bude iz Nemacke!

Comment

• banekg
                      CBC Senator XXL
                      • 06.09.2010
                      • 1274
                      • Nis
                      • Toyota Carina e 2.0

Meni na karburatoru crko vakumski deo sto otvara gornje leptire za 3. i 4. grlo. Ja napravio elektro pokretac, postavio senzor na pedalu gasa, i to sad na plinu ubija kako radi, medjutim, na benzinu mi nije bas sinronizovano, sto mi nije ni bitno, jer kao sto rekoh, na benzin samo palim. Karburator je solex 4a1, velik ko kutija za cipele, a u Delti ima da se naruci nov za oko 2000e. Voleo bih jos da mu ubudzim neki sauh, koji bi ja kontrolisao iz kabine (ima automatski sauh na hidro-pokretac).

U vezi teme, danas pocinjem merenja temperature u usisu, po saznanjima koja ovde pokupih, od ovih divnih ljudi, pa videcemo sta da se radi. Moj problem je sto mnogo volim da izmisljam, a ovaj forum je nepresusan izvor inspiracije i ideja.
                      Long Live CBC!!!

Comment

• slavko_bgd
                        CBC Senator XXL
                        • 24.03.2009
                        • 771
                        • Batajnica
                        • Stilo 1.6 16V MW

Po kom principu radi taj elektropokretač i koji senzor si koristio na papučici za gas?
                        Bolje peške u švaleraciju nego Mercedesom na posao...

Comment

• banekg
                          CBC Senator XXL
                          • 06.09.2010
                          • 1274
                          • Nis
                          • Toyota Carina e 2.0

Senzor na papucici gasa je po principu plovka za merenje goriva - papucica povlaci malom polugom kontakt koji se krece po namotaju cekas zice (znaci u pitanju je otpor), podesio sam tako da pocinje na 3500 obrtaja da se otvara po malo, do gasa u patos kada su leptiri otvoreni skroz. Pored karba sam montirao elektro-pokretac koji pomera polugu leptira i preko elektronske jedinice (koje ja ne znam da pravim, ali mi rade prijatelji i delovi su jako jeftini i malog su gabarita) prima signal sa papucice.

Nesto slicno sam hteo da pravim i za klapnu toplog vazduha, ali sada sam u problemima, jer to bas i nije jednostavno, obzirom da vazduh treba da se mesa na odredjenoj temperaturi. Mislim da nije neizvodljivo, ali ima malo vise posla. Moze se postaviti senzor za temperaturu vazduha sa displejem u kabini, pa bi se klapna nekim potenciometrom tacno stelovala na odredjenu temperaturu. I dalje ne znam koja je temperatura idealna za motor.

Ono pitanje iz prvog posta se odnosilo na On-Of sistem, jer sam mislio da to tako funkcionise, dok me Stratos nije prosvetlio
                          Long Live CBC!!!

Comment

• Stratos
                            CBC Senator XXL
                            • 10.09.2008
                            • 2594
                            • Novi Sad

I dalje ne znam koja je temperatura idealna za motor.
                            Temperatura vazduha treba da je između 65 i 80*C za te generacije motora ali za rad na benzinu. Na gasu koristi Dorin postulat.

Comment

• banekg
                              CBC Senator XXL
                              • 06.09.2010
                              • 1274
                              • Nis
                              • Toyota Carina e 2.0

Stratos, hvala na opomeni. To, znaci, vazi za sve automobile, bez obzira na tip motora?
                              BMW 520 e12 1981. 6 cilindra, 2000 kubika, karb. solex 4a1-cetiri grla
                              Long Live CBC!!!

Comment

• slavko_bgd
                                CBC Senator XXL
                                • 24.03.2009
                                • 771
                                • Batajnica
                                • Stilo 1.6 16V MW

Originally posted by banekg

Pored karba sam montirao elektro-pokretac koji pomera polugu leptira i preko elektronske jedinice (koje ja ne znam da pravim, ali mi rade prijatelji i delovi su jako jeftini i malog su gabarita) prima signal sa papucice.

A šta si koristio kao elektropokretač?
                                Bolje peške u švaleraciju nego Mercedesom na posao...

Comment

Working...
                                X