Auto opel vectra a, motor C16NZ. Ugradio plin prije 4 mjeseca, sve u svemu zadovoljan sa svime osim nekih sitnica simptomaticnih za plin. Prije par dana pocne da zeza na benzin kad upalim auto, stresa se, nece da odrzi ler i nakon nekog vremena kao da kompjuter to ispravi i pocne da radi kako treba. Ja znam da mi se isto tako desavalo kad mi je prije crko kompjuter ali sad mi ne registruje nikakvu gresku niti se pali check engine lampica. Sad ajde reko' da uradim dijagnostiku kako se radi kod starijih opela, prespojim zicom A i B pinove na konektoru za dijagnostiku, dam kontakt da sacekam blickanje lampice i da vidim ima li gresaka kad ono nista, check engine lampica samo gori a ne trepce kako bi trebalo. Ovo je cudno, izgleda mi kao da je prilikom ugradnje plina nesto prespojeno da se lampica ne bi palila. Ako je to uradjeno zbog toga da se ne bi palila lampica i da bi sve izgledalo kako treba onda je ovo samo solomonsko rjesenje jer meni sad moze crknuti bilo sta a da ja to ne znam, ecu, lambda, tps, ect, iac, ma bilo sta a da meni to kompjuter ne kaze putem check engine lampice. Kako sad nesto uraditi pa da mi opet check engine lampica ima funkciju koju joj je fabrikala dala?
Posle ugradnje plina ne radi dijagnostika
Collapse
X
-
Re: Posle ugradnje plina ne radi dijagnostika
Originally posted by kumzarija View PostAuto opel vectra a, motor C16NZ. Ugradio plin prije 4 mjeseca, sve u svemu zadovoljan sa svime osim nekih sitnica simptomaticnih za plin. Prije par dana pocne da zeza na benzin kad upalim auto, stresa se, nece da odrzi ler i nakon nekog vremena kao da kompjuter to ispravi i pocne da radi kako treba. Ja znam da mi se isto tako desavalo kad mi je prije crko kompjuter ali sad mi ne registruje nikakvu gresku niti se pali check engine lampica. Sad ajde reko' da uradim dijagnostiku kako se radi kod starijih opela, prespojim zicom A i B pinove na konektoru za dijagnostiku, dam kontakt da sacekam blickanje lampice i da vidim ima li gresaka kad ono nista, check engine lampica samo gori a ne trepce kako bi trebalo. Ovo je cudno, izgleda mi kao da je prilikom ugradnje plina nesto prespojeno da se lampica ne bi palila. Ako je to uradjeno zbog toga da se ne bi palila lampica i da bi sve izgledalo kako treba onda je ovo samo solomonsko rjesenje jer meni sad moze crknuti bilo sta a da ja to ne znam, ecu, lambda, tps, ect, iac, ma bilo sta a da meni to kompjuter ne kaze putem check engine lampice. Kako sad nesto uraditi pa da mi opet check engine lampica ima funkciju koju joj je fabrikala dala?
-
-
Odg: Posle ugradnje plina ne radi dijagnostika
Dao si vrlo bitan podatak da je motor c1zvrc ali ne znamo koji je plin ugradjen. Ako je venturi gas to je normalno da nikad neće smeša biti kak otreba i goreće lampica. Normalno je da se stavi rele da se gasi samo kad je na plinu a da radi kad je na benzinu.
Ako misliš da će te ta lampica spasiti i signalizirati neki bitan kvar onda sačekaj oko nove godine jer ćeš ti izuev dece jedini videti deda mraza...
Comment
-
-
Re: Odg: Posle ugradnje plina ne radi dijagnostika
Originally posted by Dora View PostDao si vrlo bitan podatak da je motor c1zvrc ali ne znamo koji je plin ugradjen. Ako je venturi gas to je normalno da nikad neće smeša biti kak otreba i goreće lampica. Normalno je da se stavi rele da se gasi samo kad je na plinu a da radi kad je na benzinu.
Ako misliš da će te ta lampica spasiti i signalizirati neki bitan kvar onda sačekaj oko nove godine jer ćeš ti izuev dece jedini videti deda mraza...Last edited by kumzarija; 25.02.2012, 15:15.
Comment
-
-
Razumem ja tebe brate ali ne razumeš ti mene, kao onaj "ma pustio bih ja njega ali neće on mene" Neću ti se nadalej mešati u muku ali da ti kažem d ipak veruješ u deda mraza u vezi te lampice. Ako nećeš menjati lambda sondu bezveze kako će ti
lampica reći da en valja ili ne daj bož ECU što en znam kako će ti lampica reći da ne valja, odvoj par sati i pročitaj malo forum, sve je opisano mnogo puta.
Ako baš nećeš da čitaš onda isključi gas, provozaj auto na benzinu jedno 50 kilometara i ako i dalje ne radi idi kod majstora.
Da ne misliš da sam neki nadrndan , ne nisam uopšte ali pošto sve znaš ne vidim svrhu da trošim vreme da ti potvrdim ono što već znaš
Comment
-
-
Hehehe, vrtimo se u krug. Vidi shvatam ja sve o tome sta se desava sa voznjom na gas i lambda sondom, shvatam da mora registrovati vrijednosti koje nisu kao na benzinu i tu odmah registruje gresku. Sve ja to shvatam ali meni je drugi problem, ne benzinu a ja cesto vozim na benzin, svako 15 dana kad idem da sipam plin vozim na benzin (to je 30km) i od prije par dana nesto ne valja, neki problem postoji ne vezano za plin. ali meni je to bezveze sto ja trebam sad da lutam i trazim sta je, do sada kad bi mi crko tps senzor (jednom) ili ecu (jednom) ja bih uradio dijagnostiku pomocu MIL lampice i znao bih odmah sta je. a ovako ona nema svrhu na benzinu. ipsraticu kabal da vidim gdje je prekinuta veza pa da makar znam sta mi je sa benzinom. a znaci moze se napraviti da se lampica gasi na plinu a da na benzinu ima svoju svrhu? kod mene je uradjena najlaksa varijanta, spoji na davac pritiksa ulja i kao sve je u redu. jbg, bezveze...
Comment
-
-
Povežeš lampicu na rele koj ise napaja strujom kad proradi gas, sa vential za gas recimo i to je to...
Samo sampokušao da ti kažem da je dijagnostika čuda-mudddda i da imam kući malo svašta od tih andrmolja i da i to sve kad kaže da je tps, uopšte ne znači da jeste a kamoli kad kaže jedna mala nikakva lampica...
Comment
-
-
Nasao sam gdje je prkinut kabal, kod kompjutera. vratim na staro samo da uradim dijagnostiku i javi dvije greske 44 i 45. 44 je normalna za voznju na plin a to je greska siromasna smjesa, a 45 je ona koja mi se i prije javljala kad mi je crko kompjuter a to je prebogata smjesa (45 prebogata smjesa, uzrok: lambda sonda ili ecm - electronic controle modul). u svakom slucaju hvala a to za povezivanje relea cu da ostavim majstorima koji su ugradili gas kad odem na servis, ne bih da petljam oko struje jer za to nisam ucio skolu. Razumijem ako ces da branis svoju bransu ali ipak su mogli da odrade i taj jedan rele koji kosta tipa 500din i oduzme 10 min vremena, nekako mi bas bezveze...e da, i kad sam dosao kuci nakon ugradnje nesto pocinje da skripuce prilikom prelaska neravnina, podignem na dizalicu kad termoplasticno crijevo za dovod gasa dira do balans stangle, to je priznaces neozbiljno. ali dobro, sta da se radi, ispravice to sve nadam sepozz Dora
Comment
-
-
Kume Zarija, totalno si neobavešten, ako iko naziva takve majstore svakavim imenima onda sam to ja, prema tome ne branim ih ni malo.
Branim tebe da ne menjaš džaba lambda sondu ali kao što sam znao na početku da je džaba sve je izvesnije da sam u pravu
Promenićeš ti to jer kaže lampica
Comment
-
-
Originally posted by Dora View PostKume Zarija, totalno si neobavešten, ako iko naziva takve majstore svakavim imenima onda sam to ja, prema tome ne branim ih ni malo.
Branim tebe da ne menjaš džaba lambda sondu ali kao što sam znao na početku da je džaba sve je izvesnije da sam u pravu
Promenićeš ti to jer kaže lampica, ja i ti nikako da se razumijemo
. Ne mjenjam zato sto kaze lampica nego zato sto me zeza na benzin, dakle problem mnogo izrazen. Vidi druze, i prije sam imao ovakav problem i promijenim ECU i par godina do sad je radio. I da, probao sam drugu lambdu maloprije i opet isto, dakle ostaje druga opcija a to je ECU, tako mi je bilo i prije. Sreca pa nije skup, nekih 25e. Razumijem ja da ti meni govoris da sagorjevanje gasa nije isto i da registruje gresku ali meni ne pravi to problem nego benzin, na gas radi odlicno a na benzinu se to desava. Imao sam vec ovakav problem i rijesio ga polovnim ECU i opet isti simptomi nece da radi na benzin dok ECU ne premosti problem i vrati parametre na "podrazumjevane", neko bi rekao safe mode. I jos jedno pitanje, imam ngk svjecice sa 4 kraka, sredisnja elektroda nije postrosena, mozda samo malo. zanima me koje svjecice ti preporucujes, valjaju li te brisk za tng ili sta drugo? malo skrenuo sam teme ali dobro...
Comment
-
-
Čekaj bre užinam, dok završim ti ćeš uraditi generalnu
Rekao sam ti da ćeš menjati džaba sondu a sad ćeš i ecu da menjaš džabe, bolje razbi tu lampicu za trajno
Voziš neki avion kad koristiš te četvorokrake svećice?
Nema mvelikog iskustva sa Brisk svećicama ali po karakteristikama treba da su dobre.
Skroz si izbrkao lončiće, SAFE mod ne valja, tamo ode kompjuter (ECU) kad ga ti izludiš sa tim gasom što ti radi odlično i zeza te iz ćoška, kako ti njega tako on tebe.
NESAFE mod valja, tamo ej kojuter kad se vozi malo na benzin ili kad se resetuje od "dobrog" plina ali ti ćeš to lakše utvrditi ako ga promenišImaš neko evro drvo pa bereš te evrove ili šta?
Uglavno, definitivno ti nisu neki pojmovi jasni pa čitaj malo po forumu, traži smeša, lambda sonda, ecu, itd... lakše je čitati nego šarafati a i jeftinije je
Comment
-
-
Originally posted by Dora View PostČekaj bre užinam, dok završim ti ćeš uraditi generalnu
Rekao sam ti da ćeš menjati džaba sondu a sad ćeš i ecu da menjaš džabe, bolje razbi tu lampicu za trajno
Voziš neki avion kad koristiš te četvorokrake svećice?
Nema mvelikog iskustva sa Brisk svećicama ali po karakteristikama treba da su dobre.
Skroz si izbrkao lončiće, SAFE mod ne valja, tamo ode kompjuter (ECU) kad ga ti izludiš sa tim gasom što ti radi odlično i zeza te iz ćoška, kako ti njega tako on tebe.
NESAFE mod valja, tamo ej kojuter kad se vozi malo na benzin ili kad se resetuje od "dobrog" plina ali ti ćeš to lakše utvrditi ako ga promenišImaš neko evro drvo pa bereš te evrove ili šta?
Uglavno, definitivno ti nisu neki pojmovi jasni pa čitaj malo po forumu, traži smeša, lambda sonda, ecu, itd... lakše je čitati nego šarafati a i jeftinije je. Naravno da ne valja safe mode jer tada nesto nije u redu. ali meni nikad ne ode u taj safe mode na gasu kad vozim, razumijes li sta ti sad kazem?
, ma nema nego da upalim auto i dodjem 480km do novog sada
, nikako se ne razumijemo. Dakle ne **** me na gas, tada ne osjecam nista neobicno, radi k'o sat. problem mi je benzin. sad skidao komp sa drugove vectre i ubacio samo moj program, onaj zeleni dio unutar ECU i radi na benzin savrseno.(ma isti slucaj i isti simptomi i ista greska kao i prije par godina
KAD NISAM IMAO GAS U AUTU DA ZBUNI KOMP) dakle definitivno je ovaj put, kao i do sad, lampica bila u pravu. ma jebo 25e, sad ce evrici da rastu na proljece, znam jedno drvo
. ali dobro, bitno da sam nasao sta je problem. e sad, ne znam da li moze gas da prouzrukuje da crkne ecu? sta mislis? nesto mi to glupo i pomisliti ali eto ugradio si i servisirao milion auta na gas pa da pitam.
Last edited by kumzarija; 25.02.2012, 18:28.
Comment
-
-
Znaš kako onaj kad seče drva pita a kako vi to sečete puno a ja radim ceo dan i opet ništa, kako radite?
Pa znaš, popijem kaficu pa motoruku na rame i u šumu.. i ja, kaže ovaj... Onda kad dodjem pogledam koje drvo treba i kako da padne na koju stranu... I ja, kaže ovaj... Onda pljunem u šake i dohvatim motorku... I ja, kaže ovaj.. Onda potegnem kanapče i upalim motoruku...
Aaaaaaa, UPALIŠ MOTORKU...
Ovo treba pričati dugo ali sam skratio
Što sam ja sad pričao ovu istinu, pa kad pročitaš malo po forumu kako loša smeša na plinu utiče na ECU da pobrljavi i ode u taj Safe mod ma gde to bilo, shvatićeš da trebaš upaliti motorku i pročitati sve od početka sa naglaskom da ja znam od početka šta te muči a ti mi objašnajvaš da te baš to ne muči
Comment
-
-
Ne kazem ja da je idealna smjesa, takvu su je majstori ostavili i ja sam jednom po uputstvu sa foruma probao da provjerim istu, i prvo zabiljezio sve gdje je bilo, onda sve ono sto je u lepljivim temama objasnjeno uradio i na kraju se potrefi da je to tamo gdje su je oni ostavili. e sad, ne postoji idealna smjesa na plin da bude u skladu sa parametrima benzinskog kompjutera, osim kod sekvent sistema. isto mislimo ali nikako da se razumijemo. Ja samo mozgam i pokusavam da shvatim dal je kompjuter crko od silnih pogresnih informacija koja lambda sonda salje njemu i time ga zbunjuje ili je kao i prije dvije godine KAD NISAM IMAO PLIN on crkao sam od sebe, jbm li ga... Ma razumijem se ja dosta u auta, matori je zavrsio specijalizaciju u kragujevcu pa u torinu '70-te i uz njega sam dosta naucio ali kod nas u hercegovini je plin jos u povoju pa mi ta materija nije bas najjasnija niti njegov uticaj na motor ili neki dio auta a i ne volim da se previse pravim pametan tamo sto mi nije struka. Naucio sam da mi je auto, iako je staro, tip top sredjeno pa cu da nadjem na otpadu ecu a moracu kad odem na servis plina gdje sam i ugradio isti da im kazem da obrate paznju na smjesu, ako treba i analizatorom izduvnih gasova da provjere i otklone ovo sa gasenjem lampice kao sto si mi rekao-da se gasi samo kad vozim na gas. U svakom slucaju hvala, ziv bio
Comment
-
-
Da skratim muke... plin ne može pokvariti fizički ECU, može samo softverski. ma koliko puta ga zbunio dovoljan je reset (skidanje kleme) ili vožnja na benzin nešto kilometara. neki automobili imaju potrebu se "nauče" posle reseta jer rade kao tenk dok se ne provoza nešto kilometara. Kod nekih je to nešto i do 100 kilometara, nisu baš česti na sreću. Većinom je dovoljno skinuti klemu sa akumulatora i sve se vrati u normalnu funkciju. Iz istog razloga kao i ček lampica na nekim automobilima je obavezan rele koji će resetovati ECU kad se ugasi auto, skida klemu umesto tebe.
Ecu ne zna da ti voziš na gas i stalno pokušava da koriguje lošu snmešu a loša je makoliko ti tvrdio da nemaš problema na plinu, imaš, odražava se upravo tako kako opisuješ da ti se ponaša benzin, to je posledica. Kad dovoljno izludi i pozatvara dizne namrtvo ode u Safe mod i duri se. Usput se upali siromašnasmeša na bank1 oxigen senzor1 i svaki šaban od majsotra promeni lambda sondu jer je neispravna pokazuje stalno 0 ili 1 a ona ustvari ispravno pokazuje smešu koja je nikakva. Uzrok je venturi gas kako si i sam zaključio i lek je sekvent ali je lek malo skup pa ga većina izbegava još uvek i leče se na drugi način. Najeftinji način sam ti opisao, reset.
Ukratko, imaš ovde lepih tema o lambda sondi, smešama i sl... u tehničkoj dokumentaciji i ne znam gde sve ne, pročitaj to malo...
Comment
-
Comment