Stelovanje posle promene filtera za vazduh. Trazim savet.

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Aladin
    CBC Senator
    • 17.08.2005
    • 223
    • Beograd

Stelovanje posle promene filtera za vazduh. Trazim savet.

Evo mene opet. Nisam mnogo zapitkivao u poslednje vreme jer sam procitao puno toga sa forima. A za davanje saveta drugima sam jos pocetnik...
    Elem, prosle nedelje sam stavio novi filter za vazduh. Naravno, auto nije hteo da radi kako treba. Odvrnuo sam sraf za smesu dobra dva kruga, nastelovao ler na isparivacu na maksimalan broj obrtaja i sve je proradilo kako treba.
    Medjutim, primetio sam da kad naglo dodam gas u mestu cujem detonacije iz srednjeg lonca. Zatim sam odvrnuo sraf za smesu jos pola kruga i detonacije su se smanjile ali mi motor radi nemirnije.
    Trazim savet, kako je najbolje stelovati smesu? Da li sam tolikim obogacivanjem smese povecao potrosnju? Kako bi to uradili strucnjaci u servisu? Kako da znam da je smesa dobra?

Auto je Citroen BX, karburator, Lovato sistem.
    Unapred hvala na savetima.
    Ko prvi devojci - sam u nju upada!
  • Aladin
    CBC Senator
    • 17.08.2005
    • 223
    • Beograd

Zaboravih

Zaboravio sam da kazem jos nesto. Sad kada je temperatura oko nule auto pali iz prve na gas. Medjutim, prvih nekoliko kilometara dok se ne zagreje primetio sam da mi se ne vraca gas, Hocu reci, kad menjam brzinu i stisnem kvacilo auto zaurla kao da se pedala gasa sporo vraca. Posto se auto zagreje, to se vise ne desava. Pogledao sam sajlu od gasa da negde ne glavi i nisam primetio nista cudno. Ima li to veze sa temperaturom?

Comment

• ada
      CBC Senator XXL
      • 04.06.2005
      • 2375
      • Novi Sad
      • Svasta nesto

ada12

pa ako si u beogradu zasto petljas sam! sve i ako petljas neces nista uraditi! ili ce ti trositi puno ili ce ti trzati ili ce ti................ lepo idi do rasica i zavrsis sve za 20 minuta i lepo sednes i vozis se!!!!!!!
      Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!
      Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru.
      Lopovi će biti krivično gonjeni, država ne voli konkurenciju.
      Žene su zakon a, muškarci vole rupu u zakonu!

Comment

• fantastik
        CBC Senator XXL
        • 28.07.2005
        • 417
        • Novi Sad

voli covek da bude sam svoj majstor

Comment

• Aladin
          CBC Senator
          • 17.08.2005
          • 223
          • Beograd

E bas je smesno, .... Ma ne bezim ja od toga da odem da mi neko to lepo nasteluje.
          Razlog je to zbog cega smo svi na ovom forumu, zar ne? A to je: Skup ljudi koji voli automobile, koji hoce da zna sta i kako radi i koji hoce da razume i nauci nesto novo. Inace bi se svi postovi i saveti svodili na - Idi u servis!
          Naravno da ne bih nikad sam ugradjivao gas, postoje strucni ljudi koji to rade. Ali ovde se radi o stelovanju i sitnom cackanju koje volim da radim a ne o ustedi novca.
          Inace, ako neko pita koje svecice da stavi, mozemo mu lepo reci: Idi u servis, oni znaju koje i oni ce ih zameniti.....

Comment

• fantastik
            CBC Senator XXL
            • 28.07.2005
            • 417
            • Novi Sad

Originally posted by Aladin
            E bas je smesno, .... Ma ne bezim ja od toga da odem da mi neko to lepo nasteluje.
            i treba da se pomogne uvek sam sebi uradis bolje nego neki majstor koji te samo otalja e sad pitanje je da li bas sve raditi sam

Comment

• Aladin
              CBC Senator
              • 17.08.2005
              • 223
              • Beograd

Naravno da ne treba sve dirati sam. Ako cujem od Ivana ili Dore ili nekog ko to zna mnogo bolje od mene: Ne diraj nista, ti to ne mozes sam!.... tada necu ni cackati....
              Inace, zasto nesto ne nauciti? Majstori ce uvek imati pune ruke posla od onih koji nece ili ne smeju nista sami da pipnu. A jos vise od onih koji ne traze savet i ne znaju da ne znaju... A takvih je najvise.

Comment

• -Vedran-
                CBC Senator XXL
                • 03.10.2004
                • 3255
                • Beograd

Pa ne mozes nastelovati smesu kao sto moze komp preko sonde.Sa nekim stvarima se ne treba petljati...a ti preko foruma nikada ne mozes nastelovati idealnu smeshu

A i nisu neke pare u pitanju pa da kazes da je zbog finansijskih razloga...
                Power of dreams !!!

Comment

• Aladin
                  CBC Senator
                  • 17.08.2005
                  • 223
                  • Beograd

OK, voleo bih da mi nasteluju smesu uz pomoc kompjutera. Ali ja imam karburator i nemam nikakvu sondu. Da li je moguce i na karburatorskim motorima to odraditi? Sonda se gurne u auspuh ili sta?

Ako je to moguce jos danas cu otici kod Rasica ili nekog koga mi preporucite. Ajde, dajte savet do kraja radnog vremena da idem odmah s posla....

Comment

• sw.brick
                    CBC Senator XXL
                    • 09.10.2004
                    • 8141
                    • Beograd, barajevo-zemun
                    • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

posto si rekao da je karburatorski motor, tako se i steluje kako si zapoceo, ocito je bilo malo vise razdeseno (ona 2 kruga koja pominjes) pa ce trebati da do finog i preciznog polozaja smese dodjes iz 2-3 pokusaja.

malo vozi auto, pa opet podesi, pa jos jednom i vec ces naci srednji- optimalni polozaj za stelovanje na leru.

ako znas da stelujes karburator, vrlo slicna procedura.

ako i sitno pogresisi u stelovanju iz prve, lako ces i bez posledica to ispraviti sa sledecim pokusajem...mislim nista strasno mora se probati da se stekne osecaj a iskustvo nece doci dok se ne proba.

ali, vazno je da sam karburator po sebi pravilno podesen i da pre stelovanja gasa motor na benzin radi savrseno- i karburacija i paljenje/elektrika.
                    volvo
                    945 SE turbo lpg
                    344 GL lpg

Comment

• djukic
                      CBC Senator XXL
                      • 27.03.2005
                      • 2526
                      • Beograd

Na automobilu sve covek moze da uradi sam uz trud i opremu. E sad pitanje je da li je svrsishodno kupiti alat i opremu i uraditi nesto sto ces raditi vrlo vrlo retko?
                      U svakom slucaju cika Dora je lepo rekao da se smesa moze podesiti i objasnio vec kako. Bez regulacije lambda sondom nemoguce je nastelovati smesu da motora radi idealno pa koliko sam zapamtio smesa se steluje prema najvise koriscenim obrtajima (opsegu rada motora).
                      Stelovanje smese na tvom autu bih i ja radio ko sto kaze Brick metodom pokusaja dok neuspe.
                      https://t.me/pump_upp

Comment

• Aladin
                        CBC Senator
                        • 17.08.2005
                        • 223
                        • Beograd

Hvala na savetima!
                        Znaci, ono sto sam radio imalo je smisla. I majstor bi to radio isto samo sa vise iskustva i verovatno manjkom vremena da se igra i doteruje....

Comment

• ada
                          CBC Senator XXL
                          • 04.06.2005
                          • 2375
                          • Novi Sad
                          • Svasta nesto

ada12

honda je svatio sta sam hteo da kazem! naravno nisam mislio nista lose! ali si izgleda ti to tako svatio zato se izvinjavam! inace bez obzira moze da se nasteluje preko sonde smesa bez obzira da li je racunar ili karb!

a drugo me zanima ako nemas nista protiv cime se ti bavis?????
                          Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!
                          Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru.
                          Lopovi će biti krivično gonjeni, država ne voli konkurenciju.
                          Žene su zakon a, muškarci vole rupu u zakonu!

Comment

• Dren
                            CBC Senator XXL
                            • 24.08.2005
                            • 1068
                            • Sarajevo

Ja sam na karburatoru imao 3 stelovanja, prvo prebogata smjesa, puno trosio, nakon toga je osiromasise, al' je isao napola... Trece stelovanje je bilo uz pomoc sonde koja se montira na auspuh, i najzad stade u sredini, ide jedva malo losije od benzina, a trosi u ocekivanim granicama...

Moze i po osjecaju, ali ipak je sonda preciznija stvar...

Comment

• Aladin
                              CBC Senator
                              • 17.08.2005
                              • 223
                              • Beograd

Ada, ne ljutim se....
                              Znaci ipak moze da se koristi sonda i ako imam karb. E lepo, odo ja sutra kod Rasica.
                              Radim u racunskom centru, administracija mreze, popravke, instalacije..

Ali volim i da majstorisem u radionici, od cackanja po kolima do pravljenja namestaja

Comment

Working...
                              X