Evo ovako u pitanju je Suzuki Samurai 1000 ccm 45 KS karburator verzija,sa venturi plinom(Uredjaj je Landi EC04,koliko sam citao starija verzija sa metalnim srafom za stelovanje lera/smese i ubusena dizna na karburatoru).Kad sam ga uzeo solidno je isao potrosnja 20-22 litre grad. Primetio da je pukla sajla blokade zadnjeg diffa i da je ostao zakljucan. Kad sam ga otkljucao i sanirao to potrosnja pala na oko 18 lit u gradu,a 13-14 na otvorenom. Napominjem u pitanju je 4 stepeni menjac. Kod mene je nekih 2 meseca,a prethodni vlasnik je po mojoj proceni bio vise nego neodgovoran.Jedino dobro je sto je uradjena generalna,barem tako kaze,a i vidi se po motoru. Ono sto sam primetio jeste da kad presaltam u trecu brzinu kao da ima blago trokiranje dok ne postigne malo vece obrtaje tacnije kao da ne sastavlja lepo,znaci nikakvo trznaje ili bilo sta samo malo brljucka i to samo u trecoj (znam da zvuci suludo ali tako je). Na jednom se desava da gubi snagu tacnije isto se desava i u drugoj i trecoj i jednostavno brljucka i na usponima gde sam glatko iz druge saltao u 3 sad ne mogu ni drugom da navucem obrtaje.Jos jedna bitna manifestacija je da kad ukljucim 4x4 nema snage da krene uzbrdo prvom pa sam bio prinudjen da ukljucujem reduktor da bi izasao uzbrdo. Jednostavno odlicno primi gas i kad treba da krene ugusi se. Napominjem i da na leru odlicno prima gas. Ubrzo sam presao na dela. i odradio sledece :
PLIN
-Komplet izmenio instalaciju ( bakarne cevi i burenca) za dovod plina
-Tocilicu i cev do boce
-Ventile ocistio od oksidacije i zamenio filter u ventilu
-Zamenio membrane u uredjaju i lepo ga ocistio
-Zamenio sva creva kao i ventil za stelovanje protoka
-Proverio detaljno vise puta sapunicom sve i nigde ne pusta
MOTOR
-Zamenjeni kablovi i svecice sve NGK po katalogu za njega
-Zamenio platine i kondenzator
- Nastelovao paljenje malo ranije stavio(stelovano stroboskopom)
-Platine nastelovane pomocu uredjaja
-Zamenjen filter vazduha
-Nastelovao ventile usis 15/20 ( po dokumentaciji kaze 14/19)
-Proverena kompresija sve ok
Situacija posle navedenih radova :
Bolje vuce ali daleko je to od dobrog i dalje to nije to, deluje mi da i dalje brljucka u saltanju u drugoj i trecoj ali uspevam da presaltam u trecu na vecim usponima.Kad ukljucim 4x4 ima vise snage ne gusi se tako lako.(trenutno nemam uslove tj snega da testiram taj deo kako treba) Potrosnja 16 litara gradske voznje otvoren put nije testiran.
Ono sto sam primetio izgleda da je auspuh u medju vremenu poceo malo da brboce i zadnji lonac je iscukan na sve strane od nasedanja. Citao sam da ovo moze da ima veze,a i doziveo na Mercedesovom motoru M103,kako mi auspuh dobije malu rupu auto oslabi i poveca potrosnju.
Da li je mozda do auspuha?
Da li je u pitanju sam uredjaj jer sam na dosta mesta procitao da se ovaj Landi nije bas proslavio da hoce da brljavi i dize potrosnju?
Da li da pokusam stelovanje sa malo zatvorenim usisom?
Potrudio sam se detaljno da objasnim situaciju kako bi dosta iskusniji mogli da dodju do zakljucaka, pa MOLIM za pomoc jer me je totalno izludeo i nemam vise ideja sta bi moglo biti! A suludo je da srljam dalje dok ne cujem misljenja izuzetno iskusnih majstora!
HVALA UNAPRED
PLIN
-Komplet izmenio instalaciju ( bakarne cevi i burenca) za dovod plina
-Tocilicu i cev do boce
-Ventile ocistio od oksidacije i zamenio filter u ventilu
-Zamenio membrane u uredjaju i lepo ga ocistio
-Zamenio sva creva kao i ventil za stelovanje protoka
-Proverio detaljno vise puta sapunicom sve i nigde ne pusta
MOTOR
-Zamenjeni kablovi i svecice sve NGK po katalogu za njega
-Zamenio platine i kondenzator
- Nastelovao paljenje malo ranije stavio(stelovano stroboskopom)
-Platine nastelovane pomocu uredjaja
-Zamenjen filter vazduha
-Nastelovao ventile usis 15/20 ( po dokumentaciji kaze 14/19)
-Proverena kompresija sve ok
Situacija posle navedenih radova :
Bolje vuce ali daleko je to od dobrog i dalje to nije to, deluje mi da i dalje brljucka u saltanju u drugoj i trecoj ali uspevam da presaltam u trecu na vecim usponima.Kad ukljucim 4x4 ima vise snage ne gusi se tako lako.(trenutno nemam uslove tj snega da testiram taj deo kako treba) Potrosnja 16 litara gradske voznje otvoren put nije testiran.
Ono sto sam primetio izgleda da je auspuh u medju vremenu poceo malo da brboce i zadnji lonac je iscukan na sve strane od nasedanja. Citao sam da ovo moze da ima veze,a i doziveo na Mercedesovom motoru M103,kako mi auspuh dobije malu rupu auto oslabi i poveca potrosnju.
Da li je mozda do auspuha?

Da li da pokusam stelovanje sa malo zatvorenim usisom?
Potrudio sam se detaljno da objasnim situaciju kako bi dosta iskusniji mogli da dodju do zakljucaka, pa MOLIM za pomoc jer me je totalno izludeo i nemam vise ideja sta bi moglo biti! A suludo je da srljam dalje dok ne cujem misljenja izuzetno iskusnih majstora!
HVALA UNAPRED

Comment