Prepravka Venturi u Lcs

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • lomisa
    CBC Član
    • 05.10.2012
    • 10
    • Beograd

Prepravka Venturi u Lcs

Fiat tipo monopoint 53kw.Isparivac landi ec04,difuzor na monopointu,venturi obican.Automobil ima Tps, step motor,senzor temperature rashladne tecnosti,lambda sondu i catalisator.Interesuje me da li je moguce ovaj sistem prepraviti u Lcs i koja je okvirno cena.Auto ide sasvim dobro na plin i nema detonacija i sl. ali bih hteo da ipak dobijem idealnu smesu u svim fazama rada motora.
  • gorky
    CBC Senator XXL
    • 08.06.2007
    • 860
    • Vojvodina,Kikinda

naravno da moze...ako je na tom autu sve idealno,onda mu samo 'idealna' smesa fali...

Comment

• slavko_bgd
      CBC Senator XXL
      • 24.03.2009
      • 771
      • Batajnica
      • Stilo 1.6 16V MW

Da, moguće je dodati LCS na postojeći uređaj. Postoje dva tipa LCS-a: jeftiniji, tzv analogni, koji se vrlo jednostavno instaliraju i podešavaju i skuplji, tzv digitalni, koji su malo zahtevniji za instalaciju i podešavanje(laptop ili tester) ali i pružaju više mogućnosti za različita podešavanja rada motora na tng u različitim režimima. Primera radi, "analogni" kontroleri ne koriste RPM signal (tu funkciju i dalje zadržava prekidač u kabini i to samo radi prelaska na gas) i retko koji koristi TPS signal. Ovi kontroleri podešavaju protok gasa samo na osnovu lambda-signala, neefikasni su u prelaznim režimima i po meni vrlo dobro rade svoj posao u konstantnim režimima rada motora. Po pravilu, odziv aktuatora kod ovih kontrolera je daleko sporiji nego kod digitalnih.

"Digitalni" LCS-ovi mere RPM u svim režimima rada motora i sa povezanim TPS-signalom edukovan instalater sa odgovarajućom opremom može postići mnogo, jer ima na raspolaganju veliki broj strategija koje može upotrebiti. Na primer, jedna od strategija je brzo zatvaranje aktuatora pri kočenju motorom ili naglom otpuštanju pedale gasa na srednjim i višim obrtajima, itd, itd...

Za instaliranje LCS-a prvi preduslov je da je lambda sonda u što je moguće boljem stanju. Ako je taj senzor neispravan ili inertan, u praksi se dešava da motor radi isto ili čak lošije u odnosu na to kako je radio bez LCS-a. Sledeći preduslov je pravilna "uparenost" mešača i isparivača. Kod digitalnih LCS-ova se odmah po prvom prelasku na gas na osnovu brojne vrednosti korekcije položaja aktuatora vidi da li je mešač odgovarajući isparivaču ili ne, kod "analognih" to nije moguće uvideti. Ispravan TPS senzor je poželjan ali nije uvek obavezan za korišćenje. Tačnije, odluku o njegovom povezivanju treba da donese instalater nakon prve probne vožnje.

Ne znam koji su cenovni okviri za bilo koji od navedenih tipova. Ono što je zajedničko za ove sisteme jeste činjenica da svakako mogu obezbediti bolje i pravilnije napajanje motora gasom i da tokom eksploatacije mogu korigovati mehanička odstupanja uređaja koja su normalna i neizbežna.Što se tiče "digitalnih" LCS-kontrolera, u praksi se nailazi na jedan banalan problem: programi za njih su uglavnom pisani za 8-bitne i 16-bitne operativne sisteme, mali broj njih se može instalirati na 32-bitne OS a ne znam ni jedan koji radi na 64-bitnim OS-ima. Instaliranje programa u "compatibility" modu retko kad uspeva.
      Razlog ovome je što su LCS digitalni sistemi napušteni pre 10 i više godina i proizvođači nisu razvijali programe za nove platforme. Ovo pišem iz razloga da ti se ne desi da nađeš i kupiš neki ozbiljan LCS a da ga nije moguće podesiti, tako da moja preporuka je da se opredeliš za kupovinu nekog jeftinijeg analognog LCS-a za koji ne treba laptop(tester).
      Bolje peške u švaleraciju nego Mercedesom na posao...

Comment

• lomisa
        CBC Član
        • 05.10.2012
        • 10
        • Beograd

Originally posted by gorky View Post
        naravno da moze...ako je na tom autu sve idealno,onda mu samo 'idealna' smesa fali...
        Molim ovako pametne da mi vise ne pomazu svojim "savetima".
        Slavko - ljudino - hvala na iscrpnom odgovoru - dosta si mi pomogao!

Comment

• slavko_bgd
          CBC Senator XXL
          • 24.03.2009
          • 771
          • Batajnica
          • Stilo 1.6 16V MW

Nema na čemu...
          Bolje peške u švaleraciju nego Mercedesom na posao...

Comment

• speedplus
            RIP Bio nam je drug!
            • 15.01.2007
            • 2419
            • LAZAREVAC

Originally posted by lomisa View Post
            Molim ovako pametne da mi vise ne pomazu svojim "savetima".
            s obzirom,da se Gorky potrudio da ti da,možda kratak,ali ispravan odgovor,neznam čemu ovo omalovažavanje.Zbog takvih nastupa,gubi se volja,da se ikome uopšte pomaže i troši dragoceno vreme.Ako si došao da pitaš za pomoć/savet,onda nemoj meriti našu pamet,već mišljenje zadrži za sebe.
            Last edited by speedplus; 06.11.2013, 19:23.

Comment

• ragazzoni
              CBC Senator XXL
              • 24.02.2009
              • 774
              • Obrenovac i okolina
              • Opel Omega 2.0i-16v

LCS je jednaa jako pristojna i poželjna stvarčica. Ipak kontrola rada motora na ovaj način je poželjna, postoji nekoliko preduslova, kao što ti je rečeno podrazumeva se ispravna lambda sonda, poželjno što manja zapremina usisne grane........Cene su dosta različite i malo je problem naći neke, cena Lovato lcs LOV 4EU poslednje generacije je bila oko 75eu, kasnije je izašla još jedna modifikacija sa integrisanim emulatorom dizni, ali ja je nevideh ovde u upotrebi. Dobar je i LANDI, a trenutno mislim da imaš ZAVOLI lcs oko 50 eu, skromnih mogućnosti i ZAVOLI REGAL oko 130 eu, orjentaciono. Dobra stvar, može itekako popeglati i nesavršenost mixera i korigovati potrošnju. Ja sam i na JUGU 55 sa dodatom sondom montirao jedan i bio IZUZETNO zadovoljan.Softver za LOVATO i interfejs imam pa se javi na pp.
              ''Ovladajte TEHNIKOM, da ne bi ona ovladala VAMA!!''
              Poslednja reč tehnike uvek je UPOMOĆ!!!

Comment

• lomisa
                CBC Član
                • 05.10.2012
                • 10
                • Beograd

Originally posted by speedplus View Post
                s obzirom,da se Gorky potrudio da ti da,možda kratak,ali ispravan odgovor,neznam čemu ovo omalovažavanje.Zbog takvih nastupa,gubi se volja,da se ikome uopšte pomaže i troši dragoceno vreme.Ako si došao da pitaš za pomoć/savet,onda nemoj meriti našu pamet,već mišljenje zadrži za sebe.
                Pa zar forum ne postoji da pomaže ljudima , a ne da ih otkačinje glupim odgovorima. Ako si pročitao moje pitanje videćeš ko je prvi koga omalovažavao.Kako neko može i da insinuira i zaključuje šta je idealno, ako ne poznaje stanje vozila. A pre svega i po novom zakonu o Tng instalacijama potreban je Lcs. Ako nekog mrzi da piše i odgovara neka to i ne čini.
                Hvala svima koji su mi dali konkretan odgovor - može Lock!!!
                Last edited by lomisa; 08.11.2013, 18:17.

Comment

• banekg
                  CBC Senator XXL
                  • 06.09.2010
                  • 1274
                  • Nis
                  • Toyota Carina e 2.0

Nemoj lock - kad ugradis napises utiske.
                  Long Live CBC!!!

Comment

• speedplus
                    RIP Bio nam je drug!
                    • 15.01.2007
                    • 2419
                    • LAZAREVAC

Pa zar forum ne postoji da pomaže ljudima.
                    Naravno,i mnogi su ovde našli adekvatna rešenja za svoje probleme.

Ako si pročitao moje pitanje
                    Pročitao i tvoje pitanje i njegov odgovor.

Kako neko može i da insinuira i zaključuje šta je idealno, ako ne poznaje stanje vozila.
                    Nije mi jasno,šta je u njegovom odgovoru netačno,ili čak štoviše,uvredljivo.Lepo ti je rekao "Ako je auto idealan(što znači,ispravan),onda mu samo fali,idealna smeša(što znači,fali mu Lambda control sistem).Uostalom,sledeći put, kad postaviš pitanje,napomeni,kakvi odgovori ti ne odgovaraju,da Gorky,ili neko drugi,kojim slučajem ne bi,dali neodgovarajući odgovor.
                    Sve u svemu,da sam ja na Gorky-jevom mestu,tvoj odgovor: "Molim ovako pametne,da mi više ne pomažu svojim savetima" , bih smatrao uvredom,a ti sad kako hoćeš.
                    a ne da ih otkačinje glupim odgovorima.
                    I naravno,ovde si dodao, šlag na tortu

U suštini,postavio si kratko pitanje,dobio,adekvatan i kratak odgovor i onda,ti koji nemaš ni dva pišanja,na ovom forumu,krećeš da napadaš člana,koji ovde godinama,bezrezervno pomaže svojim savetima
                    Last edited by speedplus; 08.11.2013, 19:25.

Comment

• lomisa
                      CBC Član
                      • 05.10.2012
                      • 10
                      • Beograd

Ok ako je tako mislio izvinjavam se i hvala svima na odgovorima i pomoci,posebno ljudima koji su mi pomogli detaljnim odgovorima.A za Lcs znam da mi je potreban i da ne mislim da ga ugradjujem ne bih pitao.U svakom slucaju forum je veoma koristan i ima mnogo dobrih saveta, posebno u oblasti plinskih instalacija.

Comment

• GTX
                        CBC Senator XXL
                        • 13.09.2008
                        • 422
                        • Subotica
                        • Nexia 1.5 16v

Dok se to ne ugradi,da i ja priupitam nesto u vezi sledeceg:

Originally posted by slavko_bgd View Post
                        Da, moguće je dodati LCS na postojeći uređaj. Postoje dva tipa LCS-a: jeftiniji, tzv analogni, koji se vrlo jednostavno instaliraju i podešavaju i skuplji, tzv digitalni, koji su malo zahtevniji za instalaciju i podešavanje(laptop ili tester) ali i pružaju više mogućnosti za različita podešavanja rada motora na tng u različitim režimima. Primera radi, "analogni" kontroleri ne koriste RPM signal (tu funkciju i dalje zadržava prekidač u kabini i to samo radi prelaska na gas) i retko koji koristi TPS signal. Ovi kontroleri podešavaju protok gasa samo na osnovu lambda-signala, neefikasni su u prelaznim režimima i po meni vrlo dobro rade svoj posao u konstantnim režimima rada motora. Po pravilu, odziv aktuatora kod ovih kontrolera je daleko sporiji nego kod digitalnih.

"Digitalni" LCS-ovi mere RPM u svim režimima rada motora i sa povezanim TPS-signalom edukovan instalater sa odgovarajućom opremom može postići mnogo, jer ima na raspolaganju veliki broj strategija koje može upotrebiti. Na primer, jedna od strategija je brzo zatvaranje aktuatora pri kočenju motorom ili naglom otpuštanju pedale gasa na srednjim i višim obrtajima, itd, itd...
                        Posto i mene ceka prepravka gasnog sistema i ugradnja LCS-a,hteo sam da pitam da li je i koliko dobar Stag L Plus posto mi njega serviser nudi kao jeftiniju opciju? Pod ovim pitanjem mislim na potrosnju u gradskoj voznji jer je @slavko_bgd napisao "neefikasni su u prelaznim režimima".Ovaj LCS ima podrsku i za TPS.Meni je slavina nastelovana na "idealnu" smesu kad se motor vrti na 2500-3000 obrtaja,znaci motor nije "udavljen" siromasnom smesom do tog opsega rada.Posto motor najvise trosi dok se vozilo zalece,da li ovakav LCS moze da smanji potrosnju (u odnosu na sadasnje stanje bez ikakve regulacije) u tom periodu ili bi trebalo da razmatram neki od digitalnih LCS-ova?

Comment

• Dora
                          Nadzornik!!!
                          • 24.10.2004
                          • 17451
                          • Novi Sad
                          • FIAT

Sumnjam da će iko nastaviti sa razvojem LCS-a kad je sekvent pao po ceni na zamalo venturi nekad
                          LCS sa softvdrom je dobra stvar ako dobro znaš šta i kako da namestiš, prednosti je opisao Slavko da ne ponavljam. Iz iskustva malo ljudi to zna ali baš malo...
                          "Mehanički" LCS je sasvim ok i svakako deset u glavu za običnu slavinu. Ne treba očekivati spektakularnu uštedu jer je neče biti, slavinom je auto često pridavljen pa troši manje nego što treba ali oštećuje motor. LCS će davati dobru smešu u svim režimima i tako dobiješ bolje izduvne gasove i normalne performanse vozila.
                          Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• GTX
                            CBC Senator XXL
                            • 13.09.2008
                            • 422
                            • Subotica
                            • Nexia 1.5 16v

Matora je ovo raga da joj ugradjujem sekvent Jasno mi je da LCS prilagodjava smesu u svim rezimima nego je kvaka da sa slavinom na obrtajima manjim od 2500 imam prebogatu smesu cak i ako samo "milujem" papucicu gasa.Kad kazem prebogatu,mislim na ono da se gas oseca u izduvu,a i pokazivac smese se zalepi na maksimum.Na odrzavanju brzine se signal sa lambde vrti oko 0,5V tako da u tom rezimu ni ne ocekujem ustedu.Znaci,bice dobra i ta analogna
                            Hvala
                            Last edited by GTX; 09.11.2013, 21:44.

Comment

• ragazzoni
                              CBC Senator XXL
                              • 24.02.2009
                              • 774
                              • Obrenovac i okolina
                              • Opel Omega 2.0i-16v

Originally posted by Dora View Post
                              "Mehanički" LCS je sasvim ok i svakako deset u glavu za običnu slavinu. Ne treba očekivati spektakularnu uštedu jer je neče biti, slavinom je auto često pridavljen pa troši manje nego što treba ali oštećuje motor. LCS će davati dobru smešu u svim režimima i tako dobiješ bolje izduvne gasove i normalne performanse vozila.
                              BRAVO, apsolutno tačno i jednom za svagda, onima koji bi za ništa para da dobiju sve!!!!!!!
                              ''Ovladajte TEHNIKOM, da ne bi ona ovladala VAMA!!''
                              Poslednja reč tehnike uvek je UPOMOĆ!!!

Comment

Working...
                              X