Povecana potrosnja plina

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Yvan
    CBC Veteran
    • 01.03.2008
    • 195
    • Kragujevac

Povecana potrosnja plina

BMW 316 '87 75KS 1600ccm. LandiRenzo SE81, mešač (pločica) na karburatoru. Kratke relacije ~3km. Potrošnja se kretala 15 - 18 litara u ovim uslovima, sada ide i do 25.

Jedino što sam primetio da se promenilo je da više nemam problem sa saugom dok je hladan motor. Imam automatski saug koji sam prepravio na ručni - ne pomera leptir gasa nego je neki bajpas koji kada je baš hledno ne propušta dovoljno smeše za rad motora pa par stotina metara moram da dodajem gas da bi radio na leru.
    To mi nekako ukazuje na povećan dotok plina, pa sam malo naštelovao na 2500 rpm (zavijao srafce na crevu izmedju isparivaca i karburatora dok nije poceo da pada broj obrtaja). Sada je potrosnja 23 litra - opet mnogo.
    Isparivac LandiRenzo SE81 je star 10 godina, nisu menjane membrane a presao je nekih 60-70 hiljada kilometara. Ne palim nikada na benzin (kao sto rekoh automatski saug ne radi) ali do sada nisam imao problema. Jos od letos sam primetio povećanu potrošnju. Do Crne gore je potrošnja obično bila ispod 10, a letos je bila malo preko 11.
    Možda i nije problem vezan za plin, ali na benzinu ne vozim, pa reko' da pitam postoje li neki cesti kvarovi koji povecavaju potrošnju pre nego što krenem po majstorima.
  • Yvan
    CBC Veteran
    • 01.03.2008
    • 195
    • Kragujevac

Niko ništa?

Još da dodam jedan detalj. Kada je hladan motor, pre okretanja ključa moram da bar još dva puta uključim isključim plin na prekidaču na kome biram plin - isključeno - benzin (pored onog prvog inicijalnog uključenja plina kada dam kontakt), inače moram da verglam 5-6 sekundi da upali. Ovako upali skoro odmah (ovo radim zato što kada dam kontakt malo plina uđe u karburatot / usisnu granu, a onda stane zato što motor još ne radi - stvar sigurnosti, kao što verovatno znate).

Dakle - otvoren sam za sugestije.

Comment

• TheWickerMan
      CBC Senator XXL
      • 11.09.2007
      • 791
      • DE
      • AR Giulietta TCT

Originally posted by Yvan View Post
      Isparivac LandiRenzo SE81 je star 10 godina, nisu menjane membrane a presao je nekih 60-70 hiljada kilometara. Ne palim nikada na benzin (kao sto rekoh automatski saug ne radi) ali do sada nisam imao problema
      Po meni problem leži ovde

Comment

• Yvan
        CBC Veteran
        • 01.03.2008
        • 195
        • Kragujevac

Paaaa... Imam jedan nekorišćen Tomasetto (valjda AT-07) isparivač, mogu da ga stavim i da probam. Ne košta ništa, jedino ako isprosipam mnogo antifriza pa moram da kupim još (a skoro sam ga menjao).

Comment

• Paranoid
          CBC Senator XXL
          • 13.01.2009
          • 622
          • Beograd
          • Fiat 131 1300

Da li mirise gas oko motornog prostora
          Heavy horses ! Move the land under me ...

Comment

• Yvan
            CBC Veteran
            • 01.03.2008
            • 195
            • Kragujevac

Ne, nisam osetio (mada nisam baš nešto ni njuškao).

Promenio sam isparivač (nisam isprosipao antifriz ), videću da li se šta promenilo, pa javljam.

Comment

• Yvan
              CBC Veteran
              • 01.03.2008
              • 195
              • Kragujevac

Ono što sam odmah primetio je da više ne moram da radim ono što sam pisao u drugom postu (uljučujem / isključujem plin pre paljenja), već sada pali normalno, samo okrenem ključ. Moguće da je neka membrana bušna na SE81 ili tako nešto. Napunio sam rezervoar plinom, pa javljem kako stoje stvari (ali tek za jedno mesec dana, jedno vreme neću voziti auto).

Comment

• Yvan
                CBC Veteran
                • 01.03.2008
                • 195
                • Kragujevac

Malo sam okasnio sa odgovorom, ali evo. Promena raspršivača je donela rezultat, potrošnja je spala na uobičajenih (za ovako kratke relacije, i ove temperature) 15 litara.

Pzdrav svima.

Comment

Working...
                X