Mali problemi na ladi samari...

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • savke
    CBC Senator XXL
    • 14.02.2006
    • 575
    • Novi Sad, Temerin
    • Laguna 2 ph2, Golf 3

Mali problemi na ladi samari...

Kao prvo da pozdravim sve prisutne, jer sam novi ovde.
    Ja sam iz Temerina, vozim Samaru 93' god. 1300, koju sam pazario pre neka dva meseca i naravno tu se poteglo pitanje ugradnje gasa...

Pratim ovaj forum vec neko vreme (jedno dve-tri nedelje) i potrudio sam se da pročitam gomilu poruka, koje su mi pomogle u odluci sta da uradim sa mojim autom.

Konačno, prosle subote sam ugradio plin kod jednog kolege, a sve sam pazario na EuroGas-ovoj pumpi kod Rodića na Temeninskom putu:

Maxi kit Lovato vakuumski
    Toroidna Boca 580/200 39l
    Multiventil sa elektromagnetnim ventilom Lovato
    Mesac (O njemu cu malo opsirnije)

Naravno stavio sam novi filter vazduha, razvodnu kapu, ruku, kablove svećice (bosch)

Tu dolazim do jednog problema...
    Mesac mi je od neke vrste plastike sa dve aluminijumske cevcice na sebi i montiran je između karburatora i filtera vazduha.
    Od kada je on stavljen auto mi na benzin trza kada naglo dodam gas, i naravno nema to ubrzanje kao ranije.
    Tu sam ubacio neku vrstu međuploče od klingerita i gume između karburatora i mesaca, jer sam posumnjao da tu vuče falš vazduh, ali bezuspesno, opet isto.

Na butan ide dosta slabije nego što je išao na benzin (mada je u prvoj brzini jači???), ali tu se desava nesto čudno. Odjednom mi je ler na butanu previsok, kasnije prenizak, a prilikom vožnje konstantnom brzinom na manjim obrtajima osetim blago trzanje. primetio sam da mi se ventili mnogo više čuju nego pre kada se motor zagreje. Inače vise se neoseti toliko ubrzanje kada se odrabi drugo grlo.

Inače ona račva za stelovanje je sa jednim šrafom, pa se grana na dva creva.
    Blindiran mi je samo usis toplog vazduha.
    Paljenje nije dirano.
    Grejanje isparivača je odlično, preko redukcije na tanja creva serijski sa karburatorom, ali ipak je to sa same glave i mogu vam reći da se jako brzo zagreje.
    Isparivač je postavljen tu gde mu je nekad bila boca za večnost za pranje vetrobrana.

Potrosnju mi je jos rano da komentarisem, ali mislim da je oko 12l po lokalu koliko mi je bila i na benzinu, mada mi na primer prilikom kretanja auto bolje vuče na butan (Na benzin mi tu uvek "proguta knedlu")

Inače auto je presao 115000
    I na butan i na benzin bez problema pali i kad je hladan.
    Na saug za benzin reaguje, tako da kada ga upalim na plin koristim ga da mi odrzava ler dok se auto malo ne zagreje.

Voleo bi da cujem vasa iskustva sa samarama, kao i predlog sta da radim u vezi ovog mesaca. Kakve vi imate na samarama? Gde da ga kupim.

Mozda sam malo previse razvezao za prvi put, ali oprosticete mi.
    Pozdrav, i unapred hvala.
    Само замисли да је сваки нови дан бољи него јуче а лошији од сутра....!
  • dekideki
    CBC Senator XXL
    • 26.07.2005
    • 1914
    • Beograd

pozdrav

zao mi je sto ti niko pre mene nije odgovorio ali svi valjda gledamo jedni druge i niko da zasuce rukave... prvo da budemo jasni - LPG (TNG) je PROPAN - BUTAN, ali o tome i o svim drugim faktama o gasu ces vec procitati u lepljivim porukama vrednih nam nadzornika...

mislim da je samara jako dobra za ugradnju gasa, ali uz napomenu da su vlasnici imali najvise problema upravo sa mesacem, rasprsivacem, kako se vec zove...
    ***ali pre svega, mislim da imas primarni problem jer si sve zivo promenio u paljenju, pa ne bi bilo zgoreg da proveris jos jednom u servisu sa stroboskop lampom da li si sve lepo podesio. nesto mi lici da ti ugao pretpaljenja ne valja. zbog toga ti se auto nebulozno ponasa, klepecu ti ventili itd... bilo bi lepo kad bi nasao jedan servis koji ce ti odraditi i podesavanje paljenja i smese gasa.

poz.
    .

Comment

• savke
      CBC Senator XXL
      • 14.02.2006
      • 575
      • Novi Sad, Temerin
      • Laguna 2 ph2, Golf 3

Hvala na odgovoru.
      I sam sam planirao da pogledam paljenje kad stignem, ali bih voleo da mi vlasnici samara kazu kakav mesac oni imaju na samari, posto mi je kolega odmah kada sam mu pokazao ovaj, jos pre nego sto sam ga ugradio, rekao tacno kakve cu probleme imati a juče me je zvao i rekao da mi je kupio mesac koji ide u kućište filtera.
      Probacemo i sa tim pa cemo videti.

Pozdrav.

Comment

• don
        CBC Senator XXL
        • 13.04.2005
        • 483
        • Beograd

Moram da ti kazem da za te 2-3 nedelje nisi bas pratio ovaj forum najbolje, da si pratio otisao bi na pravo mesto i ugradio, toliko
        Teorija je kad se sve zna, a nista ne funkcionise.
        Organizacija je kad nista ne funkcionise, a svi znaju zasto.
        Praksa je kad sve funkcionise, a niko ne zna zasto.

Comment

• zoranc
          CBC Senator XXL
          • 31.03.2005
          • 1313
          • Beograd
          • AR 147

Re: Mali problemi na ladi samari...

Originally posted by savke
          .
          Da ne bih citirao sve idemo redom
          Mešač ne bi trebao da bude razlog da auto trza, vozio sam ga ( na gas) od Lazarevca do neke vikendice na Tari a da ga nisam pričvrstio pa je jadan vukao falš vazduh svo vreme bilo mi je malo sumnjivo što je motor bio glasan na nekim većim uzbrdicam.
          Inače je lovatov sa jednom dovodnom cevčicom za oba grla.
          A između mešača mi je zaptivač od obične kartonske fascikle.

Iz mog iskustva Boš svećice mi baš i nisu bile "prave" trošim Bosnu

Ništa mi nije blokirano za dovod bilo kakvog vazduha

Promena broja obrtaja na leru mi se dešavalo na prvom isparivaču "Kargas" koji je zamenjen u roku od odmah sa Lovatom i otad nemam takve simptome ( 4 godine ) Verovatno regulisanjem količine gasa na dovodu ka mešaču i lera na samom isparivaču će rešiti problem.

Blago trzanje mi se dešavalo samo zbog kablova za svećice, znači upališ auto po mrklom mraku i gledaš i slušaš da li nešto pucketa ili varniči.
          E sad paljenje, pre godinu ipo poče je da puca pri oduzimanju gasa, majstor mi je sredio da bude još gore pa sam sam čekićem ( moćna sprava ) vratio razvodnik suprotno od smera koji je "majstor" namestio. Otad nemam problema. Potrošnja oko 8.5 u gradu
          Prvi put kada je štelovan postavio sam ga na 0 i nije bilo problema.

Ugradnjom gasa dobio sam više od očekivanog jednostavno sam zadovoljan.
          Da mi je bar neko pre rekao za gas, ali to je neka druga priča
          Moj najlošiji dan na pecanju je bolji od najuspešnijeg dana na poslu

Comment

• savke
            CBC Senator XXL
            • 14.02.2006
            • 575
            • Novi Sad, Temerin
            • Laguna 2 ph2, Golf 3

Hvala zorane na ovim informacijama, veoma su zanimljive.

Inače da li mi neko može reći gde u novom sadu ili okolini mogu kupiti Lovatov mesac za samaru, sa jednim dovodon za oba grla, kao sto ga je zoran opisao.

EuroGas je uvoznik Lovato opreme a kod njih nisam video Lovatov mesac ni za jedan auto, a kad sam otisao na najlon pijacu prosle nedelje, nisam mogao da poverujem kakvu sve opremu prodaju (sa bakarnih cevi im spadaju bužiri itd., a kada sam pitao za multiventil za toroidnu bocu sa elektroventilom tip me ubeđivao da tako nesto i ne postoji!!!, a kamoli taj mali davac nivoa.)

Pozdrav.

Comment

• Dora
              Nadzornik!!!
              • 24.10.2004
              • 17451
              • Novi Sad
              • FIAT

1. Nema nigde original Lovato mešača jer su bili skupi, ja imam nekoliko originala koje čuvam kao uspomenu na propalu investiciju

2. Mikser nema veze sa problemom koj isi naveo, to jest nema veze jel ima jednu ili dve cevi.

3. Mikser za Samaru koji ide ispod filtera je po meni uvek bolje rešenje nego onaj unutra što ide.

4. Dodji da to pogledamo i konstatujemo šta je, teško ćeš ovako dobiti pomoć preko žice. ili nije dobro naštelovano ili nije dobar mikser.
              Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• laki5
                CBC Član
                • 06.02.2006
                • 51
                • Kragujevac
                • citroen xsara

e vidi Savke ja ne mogu da ti pomognem oko tvog problema jer nemam samaru. Medjutim, ti ovde gore rece da si ovo sve kupio u prodavnici pa onda sam ugradio. Bas me zanima koliko si sve to platio?

Comment

• savke
                  CBC Senator XXL
                  • 14.02.2006
                  • 575
                  • Novi Sad, Temerin
                  • Laguna 2 ph2, Golf 3

Kao prvo da kazem da sam resio vecinu problema.

Zamenio sam mesac i stavio onaj sto ide u filter i naravno ne zatvara one dve bocne komore.
                  Mogu vam reci da je bilo jedno sat vremena samo oko turpijanja da bi sve upasovao kako valja.

Rezultat:
                  - Na benzin sada ide isto kao i pre ubacivanja plina.
                  - Na butan ide maltene isto kao i na benzin, stim da mi auto lakse krece na lpg. ( Na benzinu mi uvek guta knedlu - karburator bi trebalo pretresti)

Blago trzanje pri manjim obrtajima sam resio odvrtanjem gasa (Jednom sam negde na forumu procitao da je neko rekao "Nemoze da ide na nista"- bio je u pravu.)
                  Potrosnju jos nisam merio, ali javicu i to.

Inace kada sam spremao garažu natrčim na kutiju od kablova za svećice koje sam stavio i na njima pise da se ne koriste u LPG instalacijam, pa planiram sto pre i njih da zamenim iako su potpuno novi.

Pozdrav.

Comment

Working...
                  X