da nisam kupio od tebe fiestu, pre neki dan je bila godina kako je vozim
Da prodam moju XR2i nisam morao ni da izlazim iz Kos. Mitrovice, na cimanja po auto-pijacama nisam ni razmishljao. Toliko je bila ochuvana i skockana da sam imao nekoliko otvorenih ponuda od likova iz grada za kupovinu kad god se odluchim. Sad je vozi jedan lik po KM, vidim je skoro svakog dana, i uvek okrenem glavu za njom...

Ne znam shta da ti kazhem za taj model... Moja je stigla iz Italije sa urednim papirima a obzirom da je prvi vlasnik bila (navedeno u "targi") izvesna "signorina" Carla Trantini - auto je zaista bio maximalno ochuvan. Klima na tom modelu nije postojala ni kao opcija, a kamoli kao standard, ali je dotichna g-djica naknadno ugradila klimu u Fordovom servisu (za shta sam isto dobio uredne papire). Znachi, dobio sam je u xtra stanju i kao takvu i prodao. Vozio sam je oko 3 godine i prodao vishe nego shto sam je i platio

Ono shto me uvek nerviralo do bola je problem sa prljanjem dizni. U pochetku sam mislio da je samo do kvaliteta benzina (narochito ovde po KM), ali sam shvatio da nisam bio "usamljeni" primer jer su mi u Ford GAGA servisu gde sam u dva navrata chistio dizne (Wynn's metoda) rekli da im je to slaba tachka. Znachi, problemi u radu na leru, gashenje pri kochenju sa 30-40 na nulu (semafori i sl.), slabije ubrzavanje i sl. signaliziraju na prljave dizne, ochekuj ovo u najboljem sluchaju svakih 13-14 meseci. Reshenje su nove dizne, koje ce se opet pocheti prljati u najboljem sluchaju za par meseci duzhe, jednostavno su konstrukcijski takve, definitivno ne trpe ni najmanje prljav benzin...
Sem toga, obzirom da je na njoj sve manje-vishe nestandardno u odnosu na klasichnu Fiestu MkIII, imao sam puno problema sa delovima, chak i najbanalnijim prekidachem za elektrichni podizach prozora jer sam morao da preturim 15-20 auto-otpada da naidjem na po neki primerak XR2i. Delovi su za nju skuplji u proseku od "obichne" Fieste chak i duplo, ponekad i vishe... Shta da ti kazhem kad sam dva prednja amortizera (Monroe) platio po 72 evra, svaki...

Sve ovo ipak zaboravish kad sednesh i pokrenesh auto od 900 kg i 110 KS

Moja nije imala ni tachkicu rdje, ali sam video pojedine primerke sa loshom karoserijom, narochito polumeseci i deo oko chepa za dolivanje goriva. Originalne alu-felne su i lepe ali i veoma jake jer sam nekoliko puta pogodio zheshce kratere ali bez posledice... Ali sam zato chesto radio balansiranje i optiku trapova... Preporuchuhjem ti Motulovo ulje, ja sam koristio seriju 6100, polusintetiku, i uvek bio zadovoljan. Motor popije veoma, veoma malo ulja, shto ne verujem da mu je neki plus obzirom na koncepciju, ali to je to... Na to narochito obrati pazhnju, jer ovaj CVH OHC motor nece oprostiti ako ga makar i na kratko ostavish bez dovoljno ulja, i to ne mislim da ostane bez ulja totalno. Dovoljno mu je da neko krace vreme bude ispod minimuma i da "zariba" u totalu, dakle nema apsolutno nikakvu toleranciju shto se nedostatka ulja tiche.
Znash i sam kako mu je motorni prostor "nabudzen", mala shasija a motor veliki i tezhak (za tu konstrukciju), a obzirom na snagu veliki je pritisak na prednju osovinu. Zato redovno prati stanje trapova i obavezno redovno proveravaj stanje i naduvanost pneumatika. Ako ispuste (ili jedan, josh gore) na kochenju postaje jako nemiran, shto je opasno jer mu ni "fabrichka" stabilnost nije bash najbolja.
I josh jednu stvar: mozhda je moj sluchaj bio individualan, ali kad sam zamenio akumulator (klasichan Bosch sa celijama) uzeo sam Delphi "maintenance-free", zatvoren, sa zhelatinom koji se ne odrzhava (ne doliva voda). Od tog momenta sam imao zheshce probleme sa elektrikom, nishta nije radilo kao pre pa sam reklamirao akumulator i pod garancijom dobio nov. Ista pricha, napon je bio u redu, alternator punio normalno ali neshta tu nije shtimalo... Na kraju sam stavio neki Silver Horse i sve je opet bilo u redu... Znachi, ne znam da li je ovo problem u celoj seriji tih Delphi akumulatora (mada je na merenju bio OK), ili jednostavno taj auto nije "voleo" takav akumulator - ne znam. Samo, reda radi ti preporuchujem da ako/kad menjash akumulator uzmesh klasichan i tako izbegnesh eventualne probleme koje sam ja imao...
Eto, to je otprilike to... Ako se setim josh nechega bitnog dopisacu =]
Pozz

Comment