Lambda kontrolni sistem

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • skakica
    CBC Član
    • 19.04.2006
    • 48
    • Nis

Lambda kontrolni sistem

Citao sam skoro sve sa foruma oko ovog mog pitanja ali nigde nisam nasao neki konkretni odgovor.Naime moje je pitanje sledece:
    Koja je razlika izmedju lambda kontrolnog sistema loveco pro i obicnog sistema za TNG tj. sta auto dobija prvom a sta gubi drugom varijantom.
  • Dora
    Nadzornik!!!
    • 24.10.2004
    • 17451
    • Novi Sad
    • FIAT

Lambda kontrolom dobijaš pravilniju smešu i time manju potrošnju i veću snagu. Lambda kontrola je svugde u svetu obavezna i podrazumevana stvar kad auto ima Lambda sondu i katalizator. Samo se kod nas sistem sakati radi manje cene.
    Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• Srdjan
      CBC Senator XXL
      • 30.09.2004
      • 2416
      • Bajina Basta/Beograd

Nemoj uopste da se razmisljas... Dobitak je mnogo veci nego sama razlika u ceni od stotinak eura...
      Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

Da li predstavlja problem radu Lambda sistema, ako je skinut katalizator sa auta?

Comment

• ale944
          CBC Senator XXL
          • 20.03.2006
          • 1457
          • Beograd

..i naravno lambda sonda ti mora biti apsolutno ispravna inace dzaba ti sve ... ovo kazem zato sto dosta automobila kod nas nema ispravne sonde, ili su povadjene/otkacene i svasta karabudzeno, ali to ce vec (dobar) majstor koji ti bude ugradjivao gas znati valjda da ustanovi..
          http://www.novaspeed.rs CHIPTUNING & FAP/DPF Off

Comment

• ale944
            CBC Senator XXL
            • 20.03.2006
            • 1457
            • Beograd

Originally posted by alexabrdo
            Da li predstavlja problem radu Lambda sistema, ako je skinut katalizator sa auta?
            zavisi koji auto, ako je neki stariji sa jednom sondom ispred katalizatora, onda nema veze ako je izbacen.

Comment

• nikolapanic
              CBC Senator XXL
              • 16.10.2005
              • 657
              • Petrovac

A negativni efekti u slucaju da nije ugradjen lambda control sistem a auto ima lambda sondu i katalizator,koji mogu da budu(nevezano za to sto auto trosi vise)?Pitam,jer kada sam se raspitivao o naknadnoj ugradnji LCS-a,receno mi je kod ovlascenog distributera opreme da to nije neophodno i da ne moram to da ugradim(valjda nisu hteli da zarade novac).
              Samo te slusam i pitam se dokle ces?

Comment

• nikolapanic
                CBC Senator XXL
                • 16.10.2005
                • 657
                • Petrovac

..i naravno lambda sonda ti mora biti apsolutno ispravna inace dzaba ti sve ... ovo kazem zato sto dosta automobila kod nas nema ispravne sonde, ili su povadjene/otkacene i svasta karabudzeno, ali to ce vec (dobar) majstor koji ti bude ugradjivao gas znati valjda da ustanovi..
                Slazem se sa tim da treba da se sve na autu ugradi kako valja.Da sam znao za ovaj sajt pre skoro 2 godine kada sam ugradio gas,verovatno bih gledao da imam sve sto moze da se ima og TNG elemenata na mom autu.
                Medjutim,postavlja se pitanje,ako treba da ima auto ispravnu lambda sondu a navedeno je gore da masa nasih vozila to nema,da li je toliko isplativa investicija od 100-ak i kusur evra za sondu + jos toliko za LCS?Ne kazem da je bespotrebno,ali kao sto Dora rece-kod nas sakate zbog cene- i jeste istina,jer danas ljudi gledaju(neopravdano) da im TNG sistem radi i da bude jeftino i nista vise.Postoje automobili sa katalizatorom i lambda sondom osamdeset i neko godiste,pa je vlasnicima tih automobila mnogo da daju 400 erova i za osakaceni sistem bez LCS-a a dodaj na to i LCS i novu sondu.

Comment

• skakica
                  CBC Član
                  • 19.04.2006
                  • 48
                  • Nis

Moze li neko od poznavalaca TNG( a tu najvise mislim na Ivana i DORU) da mi napise koji se sve delovi ugradjuju u lamda kontrolni sistem jer ovi majstori u mom gradu znaju da budu veoma bezobrazn pa bi mi pomoglo ako bih znao sta sve mora da se ugradi u auto.
                  Hvala unapredi

Comment

• Dora
                    Nadzornik!!!
                    • 24.10.2004
                    • 17451
                    • Novi Sad
                    • FIAT

Umesto one slavine za podešavanje gasa treba da ima step motor i pripadajuću elektronsku jedinicu koja obradjuje signal sa lambda sonde i pokreće taj step motor, ništa više.

https.autogas.rs

Comment

• ale944
                      CBC Senator XXL
                      • 20.03.2006
                      • 1457
                      • Beograd

Originally posted by nikolapanic
                      A negativni efekti u slucaju da nije ugradjen lambda control sistem a auto ima lambda sondu i katalizator,koji mogu da budu(nevezano za to sto auto trosi vise)?Pitam,jer kada sam se raspitivao o naknadnoj ugradnji LCS-a,receno mi je kod ovlascenog distributera opreme da to nije neophodno i da ne moram to da ugradim(valjda nisu hteli da zarade novac).
                      teoretski, moze ti se istopiti katalizator zbog neregulisane (prebogate) smese, mada nisam cuo da se to nekom i dogodilo...
                      takodje, neki ecu-i hoce manje-vise da pobrljave na benzinu posle voznje na gas, jer je smesa prebogata ili presiromasna, pa ecu pokusava da preko signala za kolicinu goriva to ispegla, ali posto auto ide na gas, to ne uspeva, pa se desava da pocne da brlja na benzinu dok se ne resetuje.

Comment

• nikolapanic
                        CBC Senator XXL
                        • 16.10.2005
                        • 657
                        • Petrovac

A kad se ugradi LCS umesto te slavine,znaci li to da se samo kompjuterski steluje smesa?Znaci li to da je onda sve idealno podeseno i da ne moze nista da se desi(ili nesto pobrljavi),naravno pod uslovom da su ostali elementi ok(svecice itd)?

Comment

• dranix
                          CBC Senator XXL
                          • 04.10.2004
                          • 3079
                          • Antwerpen/Belgium
                          • Saab 9-3

Naravno da ima sta da pobrljavi.
                          Prvo, sonda mora biti brza sto znaci ispravna i to u granicama predjene kilometraze koja je predvidjena za nju. Traje ona i duze ali za svaki slucaj. Drugo. Brljavi cesto sistem za prebacivanje sa benzina na gas. I na kraju bez obzira na sve ipak nije lose da se posle odredjene kilometraze ode u servis da se prekontrolise da li je predhodno stelovanje ok. Naravno, zamena filtra tecne faze treba da je redovna, itd.
                          Step motorcic slavine (taj ceo sklop) nije vecan ali ima dosta dug vek trajanja reda najmanje 150k sto je za tu cenu sasvim solidno. Drugim recima sistem je pouzdan i dovoljno jednostavan sto je po meni primarno u bilo kakvoj industrijskoj aplikaciji. Po meni sve sto nije pouzdano nije da ide pod haubu jer takvi eksperimenti zaista umeju jako skupo da kostaju i para i zivaca i vremena. Za one koji se voze samo u lokalu je sasvim drugacije. Na kraju krajeva za one koji bi se snasli u nevolji i sami mogu da kazem da ne kosta skoro nista da se u rezervi nosi vec nastelovana obicna slavina i par selni za svaki slucaj. Ako motor i zaglavi ili crkne (nisam cuo jos) ili otkaze "kompjuter" samo stavis obicnu slavinu i za 10 minuta si "on road again"

Comment

• Dora
                            Nadzornik!!!
                            • 24.10.2004
                            • 17451
                            • Novi Sad
                            • FIAT

Ja sam manje više svakom strancu dao podešenu slavinu da u slučaju otkaza zameni step motor i nastavi vožnju.

@Nikala ako si mislio na detonaciju sa onim pitanjem "ništa ne može da se desi" lambda kontrola ne sprečava tu pojavu.

https.autogas.rs

Comment

• nikolapanic
                              CBC Senator XXL
                              • 16.10.2005
                              • 657
                              • Petrovac

Pretpostavljam da to ne moze da resi,ali sam mislio bas na ono da brljavi ECU i kako u tom slucaju postupiti i dellimican odgovor sam dobio u prethodnim postovima.A da,ovo mi nije samo jasno.To sto sam od sebe prebaci sa gasa na benzin,vazi li uopsteno za sve koji imaju injection ili samo za LCS TNG ?[/quote]

Comment

Working...
                              X