Multiventil je ventil na boci i ima više namena, to ti piše u onim gornjim porukama. To što tebi curi je spoljnje punjenje ili utakač, kako ga ko zove.
To košta maksimalno 1000 dinara, kako koji.
Da ne otvaram novu temu (a ova je svezha), pitanje je za Doru ili Ivana... Mom kolegi sveze ugradili plin u astru. Auto mu se s pocetka gasio, ja predlozio da se okrene ulaz za vazduh i to je resilo problem. Ali gledajuci instalaciju, ja uocim da mu je isparivac upakovan pod 45 stepeni u odnosu na uzduznu osu vozila, i to pomenem kao moguceg krivca za gasenje. Ono, podji-stani, ljulja se membrana. Majstor plinadzija je dao interpretaciju (kad mu je kolega to pomenuo) da ovo vazi za stare isparivace dok za ove novije konstrukcije ne vazi. Tacno, ili majstorce baronishe, bilo mu lakse da onako natrti?
Zavisi od proizvodjača modela ali uvek važi pravilo da se stavi u osu vozila sem kad ne može drugačije. jednostavno nekad nema mesta. Vidjao sam italijanske ugradnje gde je zalepljen na požarni zid popreko na osu pa opet radi.
Princip je jedno a stanje na terenu je drugo. No uvek treba težiti da bude što više na osu vozila.
U svakom slučaju savet koji si dao je pomogao i to je kod tog auta obavezno, piše čak i u uputstvu da pre početka štelovanja treba preusmeriti cev.
Ne znam kod koga si u BL bio na servisu za BRC...? Ja sam u BL u Skodu ugradio nov BRC ( karburator) sistem i nisu bili neposlovni, pristojno su i uradili posao... Radio sam ga kod Daniela na Starcevici... Ako su te neki drugi a ne oni zezali, da probas kod njih...?
Problem je što nisam lično bio ja, a jeste taj je servis u pitanju "Gas Sistem" na starčevici
Ne bih mogao reći da su loši,ali kaže mi ćale da je majstor brljao, brljao, brljao i na kraju htio skinuti komplet instalaciju. I onda se ćale sjeti da sam mu rekao da provjeri filter (što sam vidio ovde ) i oni provjere i sve ok.
A sada sam vidio da ima jedna firma: Gas Alternativa i kao da su ovlašteni serviseri i distributeri za BRC i Lovato
Mada sve mi stoji do početka sledeće sedmice, jer ove nemam vremena
Evo da javim da sinoc kada sam nasuo "malo" vise goriva u auto sve radi kako treba...
Znači nema onih simptoma što sam naveo.
Kontam da je to možda zato što ima mulja u rezervoaru ili nešto drugo.
Jedino što mi nije jasno jer mi se to dešavalo i kada je u rezervoaru bio pun do pola!!!
A ono što je plin malo curio to je vjerovatno bilo ono što je ispustio iz cijevi.
Sinoć sipao i sve je OK
A da posle voznje sa plinom proveris temperaturu benzinske pumpe. Onako rukom, pazljivo je dodirni. Elektroventil prekine tok benzina do karburatora, pumpa radu "na prazno", benzin u njoj pocne da se greje, ne hladi membranu, i kada predjes na benzin, pumpa nema dovoljan radni pritisak, dok se ne pothladi membrana.
Ma fucking auto....
Sada neće da prebaci na plin automatski - nešto su majstori dirali prekidač pa možda su i oni nešto zeznuli
A danas mi opet poče malo zezati, hmmmm
Problem je što radim prvu pa ne mogu otici do majstora, ali u ponedeljak definitivno
P.S. Promijenio svjećice i auto pali i ide kao lud NGK Rules
A da posle voznje sa plinom proveris temperaturu benzinske pumpe. Onako rukom, pazljivo je dodirni. Elektroventil prekine tok benzina do karburatora, pumpa radu "na prazno", benzin u njoj pocne da se greje, ne hladi membranu, i kada predjes na benzin, pumpa nema dovoljan radni pritisak, dok se ne pothladi membrana.
Ovo je ozbiljan forum o autogasu pa se suzdrži davanja pogrešnih informacija.
Da ne ulazim u ostalo, pumpa za karburator je uvek na bloku motora, znači bar 100 stepeni, ljudsko telo 36, sve preko 60 izaziva jak bol. Kako utvrditi rukom da li je 90 ili 100?
Na bubi (1200, '67) sam dodirivao pumpu u radu, ne znam za "topliji motor", gornja kapica je topla, proveri podatak da je blok na 100 stepeni., da ne "vadimo" termometre, koji oznacavaju temperaturu vode 60-90.....
Naravno, to vazi za "spoljasnje" pumpe , ove potopljene..
Desi mi se ponekad, nije da se ne desi ali obično ne pišem na prvu loptu. Čak to i preporučujem u onoj uvodnoj reči.
Ne bih da polemišem ali sam objasnio mnogo puta da nema blage veze to sa pumpom i ne radom kad radi na plin i radi "na prazno" tako da to nije tačno.
Sa druge strane, nekako mi se čini da na motoru ima delova koji su znatno topliji od 60-90 stepeni koliko je voda. Tako da i to nije bilo na prvu loptu. Sa treće strane, Buba i nema vodu a Reno recimo radi na 110 a moj Opel krntija ima termostat koji otvara na 111 a zatvara na 107 ili 4.
Sad se ni ja ne sećam ali švaba napisao na njemu. Ja pametan stavio od stojadina da se ne greje toliko i nemože da postigne radnu temperaturu.
Pumpa kod Juga 45 se nalazina 20 cm od izduvne grane i sigurno ima dosta stepeni kad je zatvorena hauba.
Pojenta cele pisanije je bila da ugrejana ili ladna membrana nema veze sa problemom vožnje na plin ili benzin. Da si rekao fiber pločice koje se deformišu, e to bi već bio podatak.
Ništa nije bilo u tonu ajd ne... ako je tako ispalo izvinjavam se. Samo ne dam da diskusija ode u pogrešnu stranu.
Pa vidi, zainteresovan sam, bio, za plin, pa kada sam video prevarante na terenu, malo sam izucio stvar, bacio na papir, pa odustao.
Sada je situacija dramaticno promenjena, mnoge instalacije su za pohvalu.
Prica, moja, o autu koji ne ide, je iz ruznog iskustva, kada sam morao na 15 min da hladim pumpu da bih se uopste vratio kuci. A stucanja i cimanja motora mi je preko glave, od tada.
Zato i "zabadam" nos gde god su stariji "japanci" u pitanju.
Da ne zaboravim, moram da pohvalim forum da je odlican, ne vidjen u Srbiji, za ove teme.
Ima tu i tamo nekih iskljucivosti i uopstavanja (deo price za sinteticka ulja), ali sve to dobra diskusija moze da popravi.
Ljudi nisu "blokirani" svojim iskustvom ili predrasudama, tako da poneke omaske nisu za zameriti, zanemarljive su.
Comment