Video sam na netu da se protok auto gasa može štelovati preko analizatora izduvnih gasova. Pošto to u Jagodini niko ne radi , a svaki centar za tehnički pregled ima analizator gasova (tu bih mogao to da naštelujem), bio bih zahvalan za uputstvo i podatke za moj auto (ako uopšte ima veze tip auta). Auto je Renault Safrane 2,2 12V 94god.
Shtelovanje protoka gasa
Collapse
X
-
veliko je pitanje tacnosti tih analizatora gasova, jer te sprave zahtevaju redovnu kalibraciju... za vecinu automobila postoji kataloska vrednost predvidjene emisije CO na leru, sto moze biti orjentir za ler...ali posto se to odnosi na benzin na gasu bi trebalo da bude manje....
uglavnom ako stelujes za neki rezim rada, gledas da imas sto vise CO2 (produkat potpunog sagorevanja) a sto manje O2 - viska vazduha....
kako obogacujes smesu , u odredjenom trenutku ce o2 pasti na neku malu vrednost 1-2 % i manje, a CO ce poceti naglo da raste.... to je tacka kada pocinje nepotpuno sagorevanje i tu bi se trebalo zaustaviti...sto blize idealnom odnosu.
u teoriji sve dok ima O2 u produktima sagorevanja CO ne bi trebalo da se formira, medjutim u praksi to i nije bas tako, pa treba naci neki kompromis....sto manje O2 i sto manje CO a sto vise CO2...
nadam se da sam pomogao barem malo..... javi kakvi su rezultati...http://www.novaspeed.rs CHIPTUNING & FAP/DPF Off
-
-
Iako ne želim da razvodnjavam temu, moram da postavim i ovo pitanje. U jednom od prethodnih postova na http://www.cannonballforums.se/viewtopic.php?t=8226 pisalo se o štelovanju smeše preko signala sa lamda sonde. radi se o auto Opel kadet , i tu IvanT piše :
Ukoliko je sonda ispravna, nije ti potrebno nista drugo, osim voltmetra. Smesu ces nastelovati na 3-3.500 rpm, a da vrednost signala lambda sonde bude izmedju 0.45-0.55V.
Da li bi to isto važilo i za štelovanje analizom izduvnih dasova, znači na 3-3500rpm, tj na broju obrtaja u kome najčešće vozim?
The Toecutter, he knows who I am
Comment
-
-
Sasa,
Analizator gasova je ipak pravo merenje, nazalost obicno u statickom rezimu i bez opterecenja.
Racunaj da je ispravna lambda sonda iako nije kalibrisana priblizno tacan pokazatelj stanja smese goriva pa bi s time te vrednosti koje je napisao Ivan bile to sto je blizu "idealnog". Preporucujem da se provoza auto u razlicitim rezimima i pod razlicitim opterecenjima gledajuci u voltmetar lambda sonde i to jedno nedelju dana ako to vec radis sam a spravica je jako jevtina za gradnju a mozda je neko proizvodi i kao kit u Srbiji. Ne bi me cudilo da se cak nadje i neko kinesko cudo na pijaci za malu kintu.
Stelovanje gasa je uvek kompromis izmedju potrosnje i snage a u skladu sa tim i stanja izduvnih gasova. Mali problem je to sto kod gasa nikada neces da imas onako brzi odziv na gas kao na benzinu. Ipak se treba malo prilagoditi voznji na gas a posebno ako su klasicne (jevtinije) gasne instalacije. Po tom pitanju sto se neke normalne ekonomicnosti i lagane normalne voznje tice svaka je instalacija dobra a najbolja ona sa kontrolom (slavinom na step motor) kad je cena-dobijeno u pitanju. Ovde treba naglasiti da u mnogome zavisi od konstrukcije samog auta sta kontrola gasa sa motorom moze da pruzi. Primer. Ako na trotelu recimo nemas senzor polozaja leptira recimo sve i dalje radi i bez njega (sistem je predvidjen i za takvu mogucnost) ali zbogom sa brzom reakcijom na davanje gasa. Ostaje uvek da ce motor manje trositi goriva nego sa klasicnom fiksiranom slavinom i to bi bilo to.
Za svaku ambiciozniju voznju potrebno je sekvencijalno ubrizgavanje gasa koje je dosta skuplje a koje u velikoj meri eliminise razliku izmedju voznje na gas i na benzin.
Sto se konkretno merenja napona lambda sonde tice da ne bude zabune. Ne racunaj da ces to izmeriti na zadovoljavajuci nacin obicnim digitalnim voltmetrom zato sto oni u nacelu imaju obicno 3 merenja u sekundi sto je sporo za ove svrhe gde bi trebalo da je jedno 10x/sec. Vec onim jevtinim rucnim osciloskopom bi se dalo meriti jer je iako za audio grekvencije i nesto vise od toga ipak za to dovoljno brz. Hteo sam da kazem da nije neophodno imati bas voltmetar za lambda sondu ako je problem naci ga ili ga napraviti. Siguran sam da ITC u Svilajncu ima sav potreban materijal da gradnju takvog voltmetra na lageru uvek. Pitanje je sta posle s njim. I ja sam napravio za sebe pa mi ceka sledece merenje koje ce biti ali ne znam kada.
Comment
-
Comment