Postaviš zasebno i step motor i mehanički regulator protoka.
Performanse nećeš dobiti, a nešto pravilnije doziranje gasa hoćeš, samim tim bolju smešu i normalnu potrošnju.
Lambda kontrola ne garantuje da će potrošnja biti manja, već da količina doziranog gasa do mešača (motora) biti u skladu sa informacijom koju daje sonda. To nekada može biti i više nego kod sistema bez lambda kontrole, ali to znači da takav sistem sa mehaničkom regulacijom nije bio dobro naštelovan.
Moram da se pohvalim da je i meni izmedju ostalog pala na pamet takva posto nikako nisam mogao da uklavirim kako bi se mogao podesavati ako ona dva potenciometra sluze za podesavanje emulacije lambde.
@IvanT
Imas li ti dokumentaciju od doticnog sistema i da li sam bio u pravu kada sam napisao da se +12V ne dovodi sa kontakta ili direktno vec sa ventila koji pusta gas u motor kako bi pustao signal lamda sonde prema ECU kada radi na benzin i da step motor ne radi bespotrebno.
Difference between man and boys is the price of their toys
U tom slucaju je mozda bolje koristiti ventil koji se aktivira vacuumom motora nego bilo kakvu elektricnu napravu. Taj sport kosta obicno oko 50-tak eura.
Moderniji Lovato lambda control sistemi imaju cak veoma inteligentne funkcije s obzirom koliko je venturi sistem inferioran sam po sebi.
I pored najbolje volje da se izvuce maksimum iz venturija ipak je sekvent jednostavno mnogo bolje resenje.
Ne treba nista drugo pratiti nego recimo razvoj ubrizgavanja benzina tj. istoriju razvoja iz koje se sve jasno vidi. Gas je isto gorivo kao i bilo koje drugo samo sto ranije nije bila frka sa cenama goriva pa se nije dovoljno radilo na usavrsavanju.
Sad je vec veoma drugacija prica. A tek ce biti.
Zavisi kako radi taj stari Lovato sistem a ako je moguce da se prvo stavi obicna slavina pa onda step motor ventil na red onda je to veoma lako i za ugradnju i za podesavanje a i veoma je jevtino.
U tom slucaju je mozda bolje koristiti ventil koji se aktivira vacuumom motora nego bilo kakvu elektricnu napravu. Taj sport kosta obicno oko 50-tak eura.
Na kakav ventil upravljan vakuumom mislis?
Sto se tice istorije misilm da je takodje pokazala i znacajno vise cijene odrzavanja naprednijih sistema, pogotovo u poredjenju sa mogucnoscu sam svoj majstor kod onih jednostavnijih. Treba pronaci ekonomski optimum.
Perfomanse i ekologiju sada i ovdje necemo razmatrati
Difference between man and boys is the price of their toys
Neka bude da je odrzavanje naprednih sistema iskljuciva privilegija profesionalaca ali ce cena gasa u bliskoj buducnosti sigurno opravdati ugradnju istih kao najvise isplativu na kraju krajeva.
Mislim na proizvod koji se negde zove ecomax a negde nekako slicno a izgleda ovako
Mislim da dodatno objasnjenje kako spravica radi nije potrebno.
U tom rangu cena je i najprostiji model Ac-ove lambda kontrole i košta negde oko 45€, sa sve aktuatorom, kontrolnom jedinicom i softverom za kalibraciju.
Comment