Euro 2 benzinac + plin= koji standard???

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Marko001
    CBC Senator XXL
    • 09.09.2006
    • 1070
    • Belgrade

Euro 2 benzinac + plin= koji standard???

zna li neko- kad se ugradi plin na auto (benzinac) sa euro 2 motorom koji onda ekološki standard zadovoljava to vozilo? jel euro 3 ili euro 4 ili možda i euro 5?

bilo je u reviji Sat plus nešto o tome ali su samo dali grafike a nisu napisali koje standarde takva vozila na plin zadovoljavaju. znam da recimo vozilo sa karburatorom u koje je ugradjen plin ima oko 50% manju emisiju štetnih gasova nego kada radi na benzin ali i dalje je daleko i od euro 2, a pogotovo od euro 3...

a šta je sa euro 2 automobilima?
  • nikolapanic
    CBC Senator XXL
    • 16.10.2005
    • 657
    • Petrovac

Ma zadovoljava visoke standarde o izduvnim gasovima ali ne i za carinu istog.
    Samo te slusam i pitam se dokle ces?

Comment

• Marko001
      CBC Senator XXL
      • 09.09.2006
      • 1070
      • Belgrade

nisam pitao uopšte zbog carine i uvoza, nego me jednostavno zanima...

Comment

• dranix
        CBC Senator XXL
        • 04.10.2004
        • 3079
        • Antwerpen/Belgium
        • Saab 9-3

Podatke sigurno zna IvanT jer ima analizator gasova.

Comment

• sw.brick
          CBC Senator XXL
          • 09.10.2004
          • 8141
          • Beograd, barajevo-zemun
          • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

zavisi koji parametar posmatras.
          CO se smanjuje, CO2 /km ne mora , NOx raste (zbog porasta temp sagorevanja) itd.

nije tako jednoznacno, potogotovu sto euro 2 motori imaju vrlo primitivnu regulaciju sagorevanja.

ono sto sam ja procitao u analizi francuskog ministarska transporta je da LPG i CNG kao goriva generalno omogucavaju sagorevanje na novou euro 3 standarda (vrlo grubo poredjenje).

ja sam prisustvovao merenju gasova na jednom Renou pri radu na LPG i bio sokiran extremno niskim ciframa po svim parametrima.

toliko niske cifre da su prakticno nula, u tragovima na drugu decimalu procenta.
          toliko male brojke da je moralo da proverava da li je sonda postavljena uopste u izduv !

IvanT ce se mozda setiti, uostalom to je njegova ugradnja i njegovo merenje koje je u tom slucaju potvrdilo ekoloske osobine LPG kao goriva.
          volvo
          945 SE turbo lpg
          344 GL lpg

Comment

• Marko001
            CBC Senator XXL
            • 09.09.2006
            • 1070
            • Belgrade

ne zanima me samo jedan parametar, nego svi koje euro norme definišu...

jednostavno uzmimo hipotetičku situaciju da uvedu eko test tako da može da se registruje samo auto koji makar i sa plinom zadovoljava euro 3 ili čak euro 4 norme. zanima me da li bi euro 2 motor koji radi na plin prošao prvi test ili možda čak i drugi?

mislim znam da nema šanse da se kod nas uskoro uvede tako nešto, nego me jednostavno zanima...

evo poredjenja euro 2,3,4,5....

http://www.euractiv.com/en/transport/eu ... cle-133325

Comment

• *IvanT*
              CBC Senator XXL
              • 30.01.2005
              • 3234
              • Srbija, Beograd, Kara

Ispravan motor koji zadovoljava EURO 2 normu, ce sa odgovarajucim uredjajem za gas sigurno "uci" u EURO 3 normu ukoliko je i katalizator ispravan.
              http://www.lovatogas.co.rs

Comment

Working...
              X