Protokomer za gas

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • mr_W
    CBC Član
    • 17.06.2005
    • 65
    • Beograd

Protokomer za gas

Dragi naučnici,

Treba mi informacija da li postoji senzor za merenje protoka plina u automobilu ? Znači nešto nalik na protokomer za vazduh, samo naravno manjih dimenzija, i za merenje manjeg protoka.

Ako postoji, gde može da se nabavi, i koje su električne karakteristike (da li daje promenljivu voltažu, otpor ili impulse - impulsi bi bilo najbolji).

A ovo pitam jer radim na uređaju za precizno tj digitalno merenje raznih parametare u automobilu, a koje na starijim vozilima nisu baš dostupne (brzina, obrtaji, kilometraže, temperature, itd..).
    MUD IS ALL WE NEED
    http://www.srbija4x4.com
  • dranix
    CBC Senator XXL
    • 04.10.2004
    • 3079
    • Antwerpen/Belgium
    • Saab 9-3

Molim?
    Ajd malo razmisli sta si hteo da pitas.
    Nemoj molim te da poistovecujes merac mase u****nog vazduha sa protokom gasa u gasnom stanju. Posebno ne planiraj merenje usijanom zicom. Verujem da postoje metode za merenje tako neceg. Potrazi po netu. Nema to veze sa automobilima. Zasto mislis da je potrebno da se meri protok goriva? Gorivo se dodaje koliko treba da odnos bude 14,7 za benzin ili 15,7 za gas ili cak i drugaciji po zelji. Ako znas kolicinu vazduha, znas sve. Topla voda je pronadjena odavno.
    Imam utisak kao da nisi nacisto kako radi ubrizgavanje goriva i regulacija na modernom autu. Prostudiraj malo. Mnogo je to prost princip. Citaj malo forum. Pisano je u vezi svega vise puta.
    Buducnost je ubrizgavanje tecnog gasa a ne gasovite forme kao sto se to danas uglavnom radi. Kasnis.
    Kako to mislis da meris "digitalno"? Mislis analogne velicine a da display bude numericki? Ja preferiram jos uvek analogne instrumente jer one druge tesko pratim. A ti? Tolika preciznost nije nikome potrebna a ni klasa preciznosti konzumne elektronike nije ni blizu tacna da bi se to nazvalo merenjem fizickih velicina. Realno, nije bolje ni potrebno.
    Sta po tvome fali starim automobilima? Obrtaljaka mozda i to je sve. Mozda bi bilo dobro da imaju neki alarm koji na vreme svetli i svira da se temperatura nenormalno dize a ne da nam kaze da je 88 ili 89°C. Sta to nas briga? Kad prokuva kasno je za sve a motori kuvaju na razlicitim temperaturama. Usmeri svoja istrazivanja na korisne stvari a ne na bespotrebne gadgets koje se kupuju za par eura na pijaci. Kinezi vec svasta prave na tone a retko sta je pametno od toga. Kazem, uglavnom gluposti. Naravno da i to treba da postoji. Sto veci izbor, to bolje.

Comment

• ale944
      CBC Senator XXL
      • 20.03.2006
      • 1457
      • Beograd

pa ukoliko ides na ubrizgavanje, onda preko karakteristike dizne , duty cycle-a i rpm lepo izracunas. isto kao sto benzinski ecu racuna potrosnju benzina.
      http://www.novaspeed.rs CHIPTUNING & FAP/DPF Off

Comment

• dranix
        CBC Senator XXL
        • 04.10.2004
        • 3079
        • Antwerpen/Belgium
        • Saab 9-3

Pretece me dok sam editovao. Treba prvo poznavati kako to funkcionise u praksi. Rekoh mnogo je prostije nego sto se cini mada je hardware dosta slozen.
        Najbolje bi bilo pitati ljude sta bi voleli od parametara da prate u toku voznje i sta smatraju potrebnim i korisnim.

Comment

• mr_W
          CBC Član
          • 17.06.2005
          • 65
          • Beograd

Ok, ok. mozda sam malo konfuzno postavio pitanje, ali stvar koju zelim da merim jeste prosto koliko je plina otislo u mikser. Znaci tacno koliko je plina potroseno.

E sad, ako postoji 'jednostavan' nacin da se to uradi, tj da se nabavi odgovarajuci senzor, odlicno. Ako ne postoji jednostavan nacin, onda me u principu ne zanima, jer ce verovatno biti skupo, a to me ne zanima.

Zasto meriti digitalno ? Zato sto je jednostavno. Zato sto je jeftino. I zato sto je zanimljivo.

Ja sam inace po struci programer (i elektronicar), tako da mi rad sa miktrokontrolerima prilicno godi, a ovaj uredjaj je 70% zavrsen. A i pravim ga upravo zato sto meni licno treba.

Vidis, vozim auto koji ima 16 godina. Promenio sam velicinu guma, sa 27" otisao na 31", a verovatno cu u skorije vreme nabaviti komplet od 33" koje cu izmenjivati sa ovim od 31" povremeno. Zatim promenio sam diferencijale, i sad umesto 3.55:1 imam 4.10:1 prenos. Sve ima svoj razlog naravno, ali je sporedni efekat to sto brzinometar i kilometraza sad rade malo 'rastelovano'. Osnovna ideja je bila da napravim brzinometar, ali posto je i ostatak parametara lako izmeriti i prikazati (kad vec imam osnovni hardver).. zasto da ne, i onako je to samo softver
          Uz to, nemam pojma koja je temperatura napolju, koja je temperatura unutra.. senzori su jeftini, sto ne bi stavio i jedan da mi meri rashladnu tecnost, jedan da mi meri ulje u menjacu.. i tako dalje. Sve mi je to jednostavno za prikazivanje na minijaturnom LCD-u, a opet nisu u pitanju neke informacije u koje bi trebao uvek da gledam.. vec samo kad me zanima.
          MUD IS ALL WE NEED

Comment

• sw.brick
            CBC Senator XXL
            • 09.10.2004
            • 8141
            • Beograd, barajevo-zemun
            • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

ako postoji 'jednostavan' nacin da se to uradi, tj da se nabavi odgovarajuci senzor, odlicno
            postoji ali cena necega sto moze zaista da meri bojim se da ti ne bi prijala.

ovo drugo sto si pobrojao je bilo pre 20tak godina opisano kao serijal u casopisu Uradi Sam (zagrebacki, stari poznati) s tim da izlazni displej nije bio LCD i nije bilo mikrokontrolera-softvera vec je izlaz bio sa LEDovima (preko LM 3914).
            serijal se zvao Motronika za auto sa citavim nizom pokazivaca -temp vode, ulja, ubrzanje, kocenje, nivo goriva, obrtomer, volmetar itd.

mislim da je negde 84 ili 85 godina, jedno 4-5 uzastopnih brojeva.

cisto za ideju sta se sve moze pratiti na autu u edukativne svrhe
            volvo
            945 SE turbo lpg
            344 GL lpg

Comment

• mr_W
              CBC Član
              • 17.06.2005
              • 65
              • Beograd

Ah da, neverovatno ali se secam tih članaka iz Sam-a. iako sam u to doba imao vrlo malo godina sreća je moja što me je cela kolekcija čekala sačuvana i kad je elektronika počela da me zanima

Elem, ne znam da li znate kako se kreću cene elektronike, ali možda da napomenem, da jedan mikrokontroler koji vrši sva računanja i merenja impulsa košta oko 350 dinara. Displej (LCD sa zelenim pozadinskim svetlom) je oko 800 din. Jedan temperaturni senzor je 400 din. Ostali potrebni delovi su još dodatnih 100din..

Ukupan materijal za ceo uređaj ne košta više od 20eur. Jedino što tome fali jeste softver, a to je moja struka tako da ne predstavlja problem

Kvaka postoji, a što nisam naveo, jeste da onaj "impulsator" (ružno ime) koji se montira na sajlu (u slučaju da automobil ima originalni mehanički prenos do instrument table.. ) košta 1500 din sa ugradnjom.

Nego.. da se ne udaljim previše od teme, izgleda da će ideja o merenju potrošnje plina malo (više) da sačeka. Merenje benzina bi još i mogao nekako da aproksimiram (po dužini otvaranja brizgaljke i dodatnim parametrima tipa pritisak i propusna moć samog injectora)..

Sve konstruktivne primedbe i ideje su više nego dobro došle

hvala!
              MUD IS ALL WE NEED

Comment

• ale944
                CBC Senator XXL
                • 20.03.2006
                • 1457
                • Beograd

Vidis, vozim auto koji ima 16 godina. Promenio sam velicinu guma, sa 27" otisao na 31", a verovatno cu u skorije vreme nabaviti komplet od 33" koje cu izmenjivati sa ovim od 31" povremeno
                koji auto nosi tolike tockove ????
                da ne vozis ti kamion ? ili si pomesao godine i colove, pa su tockovi od 16 cola a auto od 31-33 godine

Comment

• mr_W
                  CBC Član
                  • 17.06.2005
                  • 65
                  • Beograd

Felne su 15", a dimenzija gume koju vozim je 31x10.5 BFG AT/TA/KO

Vidi avatar
                  MUD IS ALL WE NEED

Comment

• ale944
                    CBC Senator XXL
                    • 20.03.2006
                    • 1457
                    • Beograd

pa taj iz avatara se sanka na krovu, ni tockovi mu ne trebaju a kamoli gume

Comment

• mr_W
                      CBC Član
                      • 17.06.2005
                      • 65
                      • Beograd

da, zato je i zgodno da uporedis velicinu tocka i mene koji stojim pored
                      MUD IS ALL WE NEED

Comment

• zoranbg
                        CBC Senator XXL
                        • 23.03.2005
                        • 4098
                        • Rooster's Hill , Beog
                        • Grande Punto 1.2

jednom sam pitao cemu ovo sluzi..ali mi niko nije odgovorio
                        http://www.autogasitalia.it/db/prodotto ... eng&id=115

mozda tebi posluzi.. "za nesto"
                        Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• mr_W
                          CBC Član
                          • 17.06.2005
                          • 65
                          • Beograd

Malo im je kontradiktoran opis kategorije i proizvoda.

Kategorija: ACCESSORIES - AIR FLOW METER

Opis: Electric air flow adjuster ? 26

Tako da bi pre rekao da je uredjaj za podesavanje protoka, nego za merenje protoka
                          MUD IS ALL WE NEED

Comment

• ale944
                            CBC Senator XXL
                            • 20.03.2006
                            • 1457
                            • Beograd

ufuuffff a to si bas ti i bas tvoj auto.....
                            zivo me interesuje kako si to uspeo... jeste off za ovu temu, ali...mislim da je toj situaciji merac protoka lpg poslednja stvar koja ti fali na autu )
                            ok, pretpostavljam da si sredio auto, cim hoces da mu pravis te zezalice

ajd, malo za razmisljanje, mozes izmeriti protok preko male blende koju bu ugradio u dovod gasa, i temperaturne sonde koja bi merila temeperaturu, i na prikljucke blende vezati diferencijalni transmiter pritiska...dalje je samo stvar proracuna..
                            ..ili postoje meraci protoka sa kuglicom na graduisanoj skali, samo da smislis nesto da izvedes sa te kuglice (plovka) , neki prikljucak koji bi drljao po nekom potenciometru i eto... malo je komplikovano za izvesti..tj. zadihtovati... ili jedostavno neki mali rotometar, pa on da okida impulse, to se jos i da napraviti u kucnoj radinosti...
                            mada, uz svu tu zajebanciju jeftinije i brze i bolje je da mu napravis sistem za ubrizgavanje, dizne i isparivac su jeftini, a kontrolu posto se bavis elektronikom bi mozda mogao i sam da odradis.....[/quote]

Comment

• b_samardzic
                              CBC Senator XXL
                              • 02.04.2005
                              • 1557
                              • Smederevo

mr_W

Treba mi informacija da li postoji senzor za merenje protoka plina u automobilu ?
                              Tebi je u stvari nebitno da li meris plin u tecnom stanju na izlazu iz isparivaca ili meris koliko tecnog plina udje u isparivac.
                              Plin nema povratni vod tako da sve sto udje u isparivac potrosi se.

Pa eto mozes da stavis mehanicki vodomer. .

Izdrzava visoke pritiske, Ima precizno merenje protoka!

Salu na stranu ali neki manji digitalni merac protoka tecnosti bi ti zavrsio poso.

Comment

Working...
                              X