lada samara - toro boca

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • veljko
    CBC Senator XXL
    • 30.01.2006
    • 476
    • Backi Jarak, NS
    • Volvo V50 DRIVe

lada samara - toro boca

u auto je ugradjen lovato komplet sa toro bocom od 38 L (valjda)
    kod auto mehanicara i B jarku,
    iako sam mu savetovao da ide u neki servis koji se samo tim bavi...
    no
    presao je on od tada par hiljada km
    i neki dan
    u boci je bilo plina - al auto nije hteo da ide na gas
    i on naravno posle par pokusaja prebacivanja, ode i naspe gas max - uslo je 25 litara
    i sada sve radi ok
    i onda ode kod majstora koji mu je ugradjivao a sto mu je ovaj rekao- da nezna u cemu je problem i da dodje ako se problem ponovi
    znaci
    pitam sta bi otprilike bio problem
    tnx
    Bolje biti sretan nego pametan
  • djurdjija
    CBC Senator XXL
    • 07.02.2006
    • 365
    • Prokuplje

Otprilike bi bio problem da nije imao gasa.
    Ako je multiventil ispravan on ne dopusta punjenje boce preko 80%,sto ce na bocu od 38l biti tacno oko 30l.Nasuo je 25 sto je tu negde.Mozda je ta boca i od 34l pa bi joj dozvoljeno punjenje bilo 27l.

Comment

• veljko
      CBC Senator XXL
      • 30.01.2006
      • 476
      • Backi Jarak, NS
      • Volvo V50 DRIVe

boce je od 42 litra - objasnio mi je da je sipao i 38 litara max
      sad cekamo da potrosi
      Bolje biti sretan nego pametan

Comment

• Pera
        CBC Veteran
        • 24.10.2007
        • 129
        • BG

Re: lada samara - toro boca

Da ne otvaram novu temu,skoro sam moju staru samaru 1300 90 god . zamenio novijom 1500 99 god,koja naravno nema plin,pa bih hteo da ugradim plin sam.Otprilike sve mi je jasno,jer sam na mojoj staroj prepravljao delove instalacije,hteo bih da montiram upravo toro bocu,pa imam nekih par pitanja u vezi nje:
        1.Koja zapremina toro boce moze da ide ide u Samaru?
        2.Da li za toro bocu ide multiventil za t. boce?
        3.Na kom delu karoserije se buse rupe za cevi od boce?
        4.Da li preko cevi ide rebrasto crevo?
        5.Da li na izlazu cevi kroz karoseriju ide onaj plasticni odstojnik ili kako se vec kaze?
        6.Da li ce po novom zakonu moci da se atestira plin,ako ga nije ugradio servis?
        7.Nesto sam ovde procitao,ne mogu da se setim gde,da po novom zakonu nece moci da se atestira boca koja nema elektronski multiventil,ili tako nesto (bez zamerki ako nisam dobro procitao )
        Hvala unapred
        Lada Samara 1.5

Comment

• Dalibor Vukić
          CBC Senator
          • 08.09.2009
          • 279
          • Beograd

1. Može kolika hoćeš u zavisnosti od toga koliko i na koji način si spreman da izgubiš prostora. Je l Samara ima prostor za rezervni točak? Ako ima premeriš dimenziju otvora i prema tome uzmeš bocu.
          2. Uuuu, to je bila zaebavancija u zadnje vreme pošto su zamenili deklaraciju po prečniku u deklaraciju po visini. Daklen, ide ventil za toro bocu i to za tačno odgovarajuću visinu.
          3. Ako ide u prostor rezervnog točka, mada i gde god da ide, otvori se prave pravo na dole ispod ventila tj ipod sredine boce.
          4. Rebrasto crevo služi da bi u slučaju curenja gasa isti izašao van vozila, pa stoga za toro bocu nije neophodno crevo.
          5. Misliš na onaj štitnik da se cevi ne oderu o rupu u karoseriji? To mora.
          6. Ako sam ja dobro razumeo može.
          7. Za to nisam čuo, a dodatno pitanje za onog ko zna, je l bi to značilo da bi oni koji ga nemaju a imaju atest, morali da menjaju?

Comment

• gorky
            CBC Senator XXL
            • 08.06.2007
            • 860
            • Vojvodina,Kikinda

1.pa recimo 42 l 600-200,moze i manja
            2.da
            3.ispod boce u predelu rez tocka,mada mi je malo nejasno
            4.ne
            5.ne razumem,verovatno mislis na ventilacionu plasticnu cev,onda da
            6.nece moci
            7.na toroidnu bocu obavezno ide MV sa el spulnom
            8.ako sve ovo pitas,za ime boga nemoj ugradjivati sam gas jer je to neodgovorno u najmanju ruku

Comment

• Pera
              CBC Veteran
              • 24.10.2007
              • 129
              • BG

@gorky
              Znao sam da cu dobiti pre ili kasnije odgovor tipa;to majstor mora da uradi,ne znas ti to i sl
              Na staroj sam morao da prepravljam maltene celu instalaciju sam i to je radilo 100 000 km bez problema.U sustini sve mi je jasno,sem boce,jer je stara imala cilindricnu bocu.
              I dalje mi nije jasno da li preko cevi,u delu od boce do karoserije mora ici rebrasto crevo za ventilaciju i da li na prolazu cevi kroz karoseriju mora biti ona plastika da cevi ne cesu?
              Gde se povezuje zica koja ide od el.multiventila?
              Da li neko zna od kada ce poceti da vazi taj zakon,po kome da bi se uradio atest,plin mora da ugradi servis?
              Lada Samara 1.5

Comment

• ale944
                CBC Senator XXL
                • 20.03.2006
                • 1457
                • Beograd

I dalje mi nije jasno da li preko cevi,u delu od boce do karoserije mora ici rebrasto crevo za ventilaciju i da li na prolazu cevi kroz karoseriju mora biti ona plastika da cevi ne cesu?
                citas li sta ti je dalibor odgovorio?

4. Rebrasto crevo služi da bi u slučaju curenja gasa isti izašao van vozila, pa stoga za toro bocu nije neophodno crevo.
                5. Misliš na onaj štitnik da se cevi ne oderu o rupu u karoseriji? To mora.

Gde se povezuje zica koja ide od el.multiventila?
                pa isto gde i zica od prednjeg gasnog ventila
                http://www.novaspeed.rs CHIPTUNING & FAP/DPF Off

Comment

• Pera
                  CBC Veteran
                  • 24.10.2007
                  • 129
                  • BG

Ok,sad sam skapirao,znaci rebrasto crevo nije neophodno.
                  Jos samo da mi neko odgovori od kada ce vaziti taj zakon da serviseri moraju da ugradjuju?
                  I jos jedna stvar,da li na multiventil na toroidnoj boci mora da se postavi pod nekim uglom,ili to nema veze posto je ona na dnu ravna?
                  Hvala svima.
                  Lada Samara 1.5

Comment

• ale944
                    CBC Senator XXL
                    • 20.03.2006
                    • 1457
                    • Beograd

kako mislis da postavis ventil pod nekim uglom ? boca stoji horizontalno, a otvor za ventil diktira ugao, nema tu mrdanja nikakvog.
                    http://www.novaspeed.rs CHIPTUNING & FAP/DPF Off

Comment

• Dalibor Vukić
                      CBC Senator
                      • 08.09.2009
                      • 279
                      • Beograd

Opet, je l zna neko hoće li obaveza za multiventil da važi retroaktivno? Izgleda da sam ja po pitanju ugradnje čitao prethodni pravilnik. Šta će biti sa onima koji su nedavno ugradili gas kod nelicenciranog majstora tj ko da su ga sami radili, a sad čekaju sledeći tehnički? Pravac kod licenciranog sa 100 evra u džepu da usvoji sistem kao svoje dete ili će ostaviti neki prelazni rok?

Comment

• gorky
                        CBC Senator XXL
                        • 08.06.2007
                        • 860
                        • Vojvodina,Kikinda

ja nemam vise snage da cistim bunar,nisam ja napisao nigde idi kod majstora,ili ti ne znas,to si ti kroz pisanje pokazao da ne znas elementarne stvari,recimo ta plastika na boci ne sluzi da se cevi ne deru o karoseriju nego je to ventilacioni otvor i nije sve jedno kako se postavi,dakle ima svoju bezbednosnu ulogu. nije stvar u tome ja znam ili ne znam,i ja sam skuvao mnogo ruckova u zivotu,kuvanje me smiruje i to volim,ali ja jelo mogu da skuvam za sebe,a ne da profesionalno kuvam drugim ljudima,ako sebe otrujem sam sam kriv,ali nemam pravo da druge ugrozavam,time sto ces ugraditi gas kod licenciranog majstora ti stitis sebe,skidas odgovornost za eventualne posledice koje mogu da nastanu po druge ucesnike u saobracaju.ovo nije upuceno iz razloga ja sam majstor a ti nemas pojma,nego je poenta da svi sagledamo da nije zakon pisan da bi se majstori bogatili,naprotiv,ja ne znam ni jednog sa masnim rukama koji je posteno radio a obogatio se,necu vise pisati na ovakve teme jer nema svrhe,to je isto kao zasto da idem na tehnicki pregled kod nekog ko samo ima valjke i nesto malo opreme tipa pajser i stek lampa,kad ja em znam da sam uradim i kocnice i trap i jednostavno znam da je moj auto ispravan,probao sam ga pod rucnom i nece da krene,vozim ga vec xy km bez problema,nikog nisam ostetio sve funkcionise ok,a svake godine ja treba da platim nekom par hiljada dinara da bi rekao da je to dobro...

Comment

• Pera
                          CBC Veteran
                          • 24.10.2007
                          • 129
                          • BG

@gorky
                          Slazem se ja s tobom,ali kao sto sam i rekao,treba mi savet samo za BOCU i nista vise,znam da taj plasticni deo sluzi za ventilaciju,razlog ovakvog poduhvata je samo finansijske prirode,i ovako ce to kasnije da pregleda komsija koji radi u auto-gas servisu,ali mi trebaju saveti da njega sto manje cimam,jer je covek stvarno slab sa vremenom.
                          Lada Samara 1.5

Comment

• nikolans78
                            CBC Senator
                            • 16.03.2006
                            • 277
                            • Vankuver, Kanada

kad kupis bocu, trebalo bi da dobijes uputstvo za ugradnju gde sve pise.
                            Kod toro boce, ima dve plasticne cevi koje idu iz sredine direktno na dole koje ventiliraju sredisnji deo boce. Ako se dobro secam, kroz te plasticne cevi idu bakarne cevi pema motoru i prema braniku.

Comment

• Pera
                              CBC Veteran
                              • 24.10.2007
                              • 129
                              • BG

Samo da kazem da sam bio danas u auto-moto savezu u Ruzveltovoj i rekli su mi da ce plinski uredjaji koje nije ugradio ovlasceni servis moci da se atestiraju do decembra,dalje ne.
                              Lada Samara 1.5

Comment

Working...
                              X