Zanima me imali kod nas da se kupi oprema za gas za skutere, i koje su cene sa i bez ugradnje. Ako ne sme na forumu moze i na PP
Skuter na LPG
Collapse
X
-
Koliko znam ne uvozi niko tu opremu. Stanišić iz Futoga je imao neki skuter sa prošlom sajmu. Potraži ga na internetu možda može da ti pomogne.
Comment
-
-
Vezano za predmetnu vrstu prevoznih sredstava, zna li neko da li je motornim camcima, skuterima, isl. sa pogonom na LPG dozvoljen saobracaj na vodama gde je inace zabranjen saobracaj motornim camcima iz ekoloskih razloga?
Comment
-
-
Nije.
Samo sa elektricnim pogonom je dozvoljeno a negde ni to zbog uznemiravanja zivotinja.
Inace, moderne ekoloske norme za vanbrodske motore su sada uzasne isto kao i za sve ostalo.
Skoro je neverovatno da danas postoje i dvotaktni motori koji zadovoljavaju te rigorozne ekoloske norme. Sve se moze kad se hoce.
Vozila na gas ne zagadjuju nesto posebno manje nego ista takva na benzin tako da nema ni govora da je gas posebno cist kao gorivo.
Koga zanima vise o dvotaktnim motorima i kako su to postigli da ne dime neka prosara po netu i nadje OMC grupu (bivsi Johnson i Evinrude).
Moderna tehnologija stvarno ponekad cini "cuda".
Comment
-
-
@ dranih
Vozila na gas ne zagadjuju nesto posebno manje nego ista takva na benzin tako da nema ni govora da je gas posebno cist kao gorivo.
Možeš li ovo da mi objasniš? Hvala.Nepsujem, nepijem, nepušim. U p.m. pade mi pepeo u pivo.
Comment
-
-
Nadji hemijske formule za benzin i za gasove (propan, butan) pa ces videti da je razlika samo u "tezini" tj. u broju molekula H i C.
Benzin je bio veliki zagadjivac kad je u njemu bila velika kolicina tetraetilolova a sto se tice kolicine CO, CO2, HC u izduvu sve je to slicno
i zavisi najvise od konstrukcije motora tj. od faktora iskoriscenja istog kao i od vrste i ispravnosti katalizatora ali i od ispravnosti i istrosenosti samog motora (sagorevanje ulja).
Danas SVAKA furuna mora da zadovoljava stroge ekoloske norme a to se odnosi kako na produkte sagorevanja koje emituje tako i na koeficijent iskoriscenja goriva.
Ne budite smesni. Peci i vatre nisu uopste prosta stvar kako se to na prvi pogled cini ako uzmemo u obzir sve faktore koji su u igri (ekoloski i ekonomski). Cilj je da se trosi MANJE goriva u svim mogucim uredjajima koji sagorevaju nesto radi necega. Vazi takodje i za potrosnju struje jer elektrane zagadjuju sagorevanjem uglja i sve tako ukrug. Nuklearke na stranu jer se nove vise ne prave a polako se gase stare kako kojoj dodje vreme a potreba za elektricnom energijom RASTE.
Poenta cele price nije samo vezana za globalno zagadjenje vec se potencira stednja goriva a ne stednja para jer je gas TRENUTNO jevtiniji od dizela i benzina u odnosu koliko energije daje po jedinici tezine. U skladu sa tim su i norme pa se gleda koliko ima CO2 u izduvu sto pokazuje koliko je goriva potroseno ako su HC i CO u dozvoljenim granicama.
Lukavo skroz.
Comment
-
-
Originally posted by dranixBenzin je bio veliki zagadjivac kad je u njemu bila velika kolicina tetraetilolova...
Nego da se vratimo na skutere i ostale dvotaktne masine - takvi motori se podmazuju uljem ("dvotaktol") koji se sipa direktno u benzin (2-4%).
Kako bi se uopste resilo podmazivanje ovakvih motora u slucaju ugradnje LPG uredjaja? Cini mi se da bi, ako je ta operacija uopste moguca, to bilo skupo van granica ekonomske isplativosti, a ako to vozilo ne bi moglo da bude vozeno na vodama gde je zabranjen saobracaj motornih camaca, "otpada" i takav vid nematerijalne isplativosti...
Comment
-
-
Obrati paznju na to da iako se "zweitakt-ol" koristi za podmazivanje iz smjese goriva, moderni skuteri (pretpostavljam i vanbrodski motori, mada to ne znam kao cinjenicu) imaju poseban rezervoar za ulje (tj. vise se kod njih ne sipa dvotaktol u benzinski rezervoar), odakle ga (vjerovatno uz neku pumpu) ubrizgava u motor...
Wartburg i Trabant to nisu imali...
Comment
-
-
Aj' malo da pojasnim.
Da se razumemo nesto. Danas ima mnogo jevtinih cetvorotaktnih masinica sto iz Japana (skupe) sto isto takve kopije iz Kine (obicno kopije Honde).
Sto se vanbrodskih tice nazalost su cetvorotaktni dosta skupilji nego dvotaktni.
Ko je isao na net tamo gde sam rekao zna da neki dvotakatni motori trose zanemarivo malo ulja (manje od JEDAN %) ali takvi kostaju danas vise nego cetvorotaktni. Prednost dvotaktnih motora je OGROMNA u nautici.
Po meni to zezanje sa dodavanjem ulja a kad se koristi gas bi izuzeo kao opciju iako to moze da radi ma kako nepouzdano bilo. Jednostavno sistem je skup.
Evo recimo ideje.
Motor, kopija Honde cetvorotaktni sa vertikalnom ili horizontalnom osovinom (kako kome vise odgovara) a od 6KS kosta 200 eura i ima oko 3600rpm.
Ko vise voli ima i jacih pa pravite onaj "amazonski pogon" sto je bilo neki put u casopisu SAM.
Sa tim ne moze da se meri nista posebno na rekama koje valjaju balvane pa jos i na gas. Divota.
Sto se skutera na gas tice primeticete da su SVI cetvorotaktni i da ih danas mnogi proizvode a narocito Kinezi a da im je kubikaza negde 125-150cc. Primetite i to da je sve to kopija Honde i to onog motora koji je isao nekada u Monkey. Cena samo motora i to kompletnog (sa carbom) je oko 230 eura u Nemackoj sa 4 ili 5 brzina. Nisu svi motori sto prave Kinezi skuteri ima tu od sorte ali sve na bazi ISTOG motora ili par vrsta (2-3 vrste).
Samo je ime ponekad razlicito a sve je drugo isto.
Comment
-
Comment