ne bih ni ja to smeo sam, otkud znam, kakve sam sreće, napraviću još veću štetu...
nemoguća potrošnja
Collapse
X
-
BRC (AT90) je veoma stabilan isparivac jednom kad se podesi kako treba.
Nesreca je u tome sto se to radi malo komplikovanije nego kod drugih u smislu da se kod drugih ne koristi alat i da se u vecini slucajeva ne izgore prsti jer isparivac mora da je vruc prilikom podesavanja a srafovi (sraf) su od golog mesinga.
Pored procedure podesavanja je zaista potrebno razumeti sta se ustvari radi i zasto a to verujem i oni koji uspesno podesavaju ne znaju bas uvek tacno. Verovatno se zato ponekad i pogresi a i potrosnja zna da bude veca bez potrebe.
Probaj prvo da ispustis ulje iz isparivaca pre nego sto krenes sa bilo cime dalje. Isparivac mora da bude skroz vreo (motor na radnoj temperaturi) a kljucevi od auta u dzepu za vreme operacije ako to radis sam.
Mozes i rukavice da koristis za svaki slucaj jer je sve vrelo a treba da bude tako da bi se ulje lakse i brze iscedilo ako ga ima.
Na kraju krajeva operacija podesavanja je obicno jednom u veku membrana a cena u servisima vise nego povoljna tako da nema neke dileme oko toga. 10-15 minuta posla ili ni toliko za ulje plus ler.
Treba samo naci dobar servis. U BGD je to sigurno AC Rasic.
A to sto Rasic ne radi BRC.Samo ti njega pozovi reci sta te muci i pitaj.
Comment
-
-
@dranix, pozdrav
kod mene taj mesing.sraf za ispustanje ulja uopste nije za kljuc nego za ruku. E sad je on toliko zapeko , a nijedna klesta ne mogu da mu pridju. Jel smem da ga rasrafim sa nosaca da mu promenim polozaj? ili da poskidam creva za antifriz sa njega a da nista ne bude , npr da udje vazduh u instalaciju za hladjenje? I na kraju , jel smem da koristim npr WD 40 da ga malo olabavim? Pun sam pitanja, jel da? To mi sve palo na pamet jos pre 6 meseci al nikako da resim taj sraf, a preso sam 40kkm , otkako sam ga kupio , valjda je vreme da izbacim i to ulje.
A da. Najblizi BRC servis mi je u Krusevcu , niske sam probao par puta na stelovanje i uporedjuci sa uputstvima sa CBC - nemaju pojma!!Originally posted by Valent Vudrigaovde je dnevnica 20e a ne satnica...
Comment
-
-
nemoj da menjaš položaj reduktora,sa WD 40 nećeš ništa postići,potrebna ti je "duboka" gedora ili neki drugi adekvatan alat.pretpostavljam da to nemaš u kućnoj varijanti alata,zato se obrati bilo kom majstoru za pomoć.mesing u aluminijumu je hebena stvar
Comment
-
-
@gorky
skinuo sam gornje crevo za antifriz za isparivacha pokusavajuci da dodjem do mesin.srafa. Vraceno i isparivac nije nigde hladan. Jel sam nesto zahebo , npr vazduh u instalaciji ili sl.? Kako se uopste izbacije vazduh odatle ako ga ima?Originally posted by Valent Vudrigaovde je dnevnica 20e a ne satnica...
Comment
-
-
Vladimire,
Veoma je moguce da ti se potrosnja povecala zbog problema za paljenjem (kablovi, svecice, bobina prekida). Takodje to moze da bude i uzrok detonacije.
Ne razumem sta su stelovali u sevisu za gas ako je pre bilo ok a sad odjednom nije. JEDINO sto moze da se steluje to je eventualno ler gas.
Gasna instalacija se uglavnom ne dira osim sto se menja filter i menja reduktor (ili samo membrane) kad dotraje.
Sto se gasa tice odjednom moze samo da pukne membrana i prakticno nista vise. Inace, ako nesto crkne (ventili) ili neka elektronika ako je ima onda ne radi nista.
Comment
-
-
na forumu 99% experata tvrdi da se ide na stelovanje isparivaca kad god se promeni filetr vazduha ili filter gasa. Sta da radim npr ako promenim neki filter al ler mi radi besprekorno - stoji gde treba i ne varira uopste? Jel se preko isparivaca steluje samo ler ili i potrosnja bez obzira na ler gas?Originally posted by Valent Vudrigaovde je dnevnica 20e a ne satnica...
Comment
-
-
Paa,
Ne bi bas rekao da to kazu.
Sta se menja kad se promeni filter gasa?
Sta se menja kad se stavi nov filter vazduha ako je isti kao sto je bio pre?
Sta treba da se podesava ako je ler dobar?
Pretpostavka je uvek da je podesavanje gasa izvrseno sa novim filtrima.
Ako su svi ovako pobrkali loncice onda nije ni cudo sto jedno isto pisemo godinama i opet slaba vajda.
Naravno da od podesenosti osetljivosti membrane zavisi potrosnja.
Podesavanje reduktora se obicno vrsi jednom kad je reduktor nov i jos jednom se ide na kontrolu posle nekoliko hiljada predjenih km kad membrane malo legnu.
Normalno je da prilikom svake zamene filtra gasa a to je na 10-20k km majstor proveri da li je sve ok sa ler gasom. Ovo samo zato sto je auto vec tu u servisu jer je pretpostavka da se u servisu menja filter.
To NE ZNACI da je korekcija uopste potrebna jer je veoma mala verovatnoca da se membrana promenila ali ako jeste onda se koriguje malo i to je sve.
Kod gasne instalacije se ne podesava potrosnja vec maksimalna kolicina gasa pri normalnoj krstarecoj brzini tj. obrtajima (oko 3000) sto malo varira i od auta do auta ali i od nacina i stila voznje.
Potrosnja najvise zavisi od upravo nacina voznje i uslova na putu.
Ovo se odnosi samo na fiksne slavine za gas a one se mogu po zelji podesavati razlicito opet u zavisnosti od stila voznje i uslova na putu.
Univerzalno je pravilo da se podesavaju na 3000 obrtaja ali to ne mora uvek da bude bas tako. Moze i na 4000 ali onda auto vise trosi ali i ide bolje i sto takvo podesavanje malo vise odgovara konstantnim brzinama na autoputu znatno vecim od 120km/h.
Podesavanje zavisi i gde pada obrtni moment konkretnog motora.
Hocu da kazem da onih +-500 obrtaja moze da znaci kome je bas stalo da sve bude "perfektno".
Ko ima i malo dobro uvo cuce jasno momenat kad motor pocinje da radi sa siromasnom smesom sto treba apsolutno izbegavati. To je onaj zvuk UUUUUUUU.
Siguran sam da su ga svi koji voze na gas vec culi.
Comment
-
-
@dranix
eeee taj odgovor sam trazio! Cisto da se umirim! Inace nikad nista ne diram oko isparivaca, a prisiljen sam da sam menjam filter gasa jer niko nece da se zeza s onim starim filcanim , jer je muka da se skine i namesti. Filc sam naso u jednoj propaloj fabrici duseka pa su mi ljudi naseckali na meru 20 komada (ima da sahranim auto pre nego sto nestanu).
Eto tako meni nema ko da nasteluje gas. Srecom i ne treba mi - jos uvek. Najblizi BRC servis je u Krusevcu, u BG idem samo nedeljom (bas sutra). Abarth mi je preporucio jednog u Nishu koji me pola sata ubedjivao da mi proda drugi isparivac i nista nismo napravili.
Cini mi se da ja cesce menjam oba filtera nego sto treba, pa mi ne reaguje ni ler ni potrosnja , eventualno malo primetan bolji odziv na stisak pedale gasa. Pretpostavljam da je to OK?
Jedino nikad nisam ulje ispustio iz isparivaca , al to zahteva nekog siledziju...Originally posted by Valent Vudrigaovde je dnevnica 20e a ne satnica...
Comment
-
Comment