Lambda control

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Yvan
    CBC Veteran
    • 01.03.2008
    • 195
    • Kragujevac

Pojma nemam u čemu je problem. Znači super upali, i odmah ide i "vuče" super i kada je hladan. Samo se tada (dok je hladan) gasi na leru. Kada se zagreje sve radi fenomenalno. Ali nema nikakav "saug" sistem.

Tačno, odem 3,5 km do posla, motor se ohladi, pa nazad. Ali ne na benzin, vozim isključivo na plin (sem kada je baaaš hladno, -5 i niže, mada sam probao sa ovim Impco-m, i na -10 je OK). Inače motor je 1600 kubika BMW. Kada je spolja temperatura oko nule zagreje se toliko da prestane da se gasi na leru taman kada stignem na posao Sa Impco-m negde oko polovine puta.

Comment

• Pera
      CBC Veteran
      • 24.10.2007
      • 129
      • BG

Re: Lambda control

Da ne otvaram novu temu,interesovalo bi me par stvari.
      Posto imam Ladu Samaru 1.5 sa karburatorom,Lovato vakumski,sa mikserom u kucistu, i vise mi je dosadilo stalno stelovanje plina,ovo mi se cini kao jedna interesantna opcija.
      Sta taj set za Lambda Control sadrzi?Znam da mi treba druga dupla izduvna cev i sonda,ali za to imam resenje
      Pominje se LCS sa komp.stelovanjem i rucnim ako sam dobro primetio?Interesovala bi me ta "rucna verzija"
      I naravno ako neko ima neku preporuku koju uzeti,cene i tako to
      Svaki savet dobro dosao.
      Lada Samara 1.5

Comment

• Yvan
        CBC Veteran
        • 01.03.2008
        • 195
        • Kragujevac

Lambda sonda se postavlja odmah iza mesta gde se spajaju izduvi iz sva četiri cilindra. Po mogućstvu što vertikalnije.

"Ručno štelovanje" je štelovanje uz pomoć uređaja za štelovanje, a ne rukama , a za ličnu upotrebu ti se verovatno ne isplati da taj uređaj nabavljaš. Bolje nađi nekog sa računarom da ti pomogne/našteluje.

Ja sam uzeo Stag XL, još uvek dobro radi, jedino ponekad zimi iz nekog razloga ne mogu da upalim, pa ga tada izbacim. Nije bilo skupo čini mi se oko 40-ak evra.

Comment

• Dora
          Nadzornik!!!
          • 24.10.2004
          • 17451
          • Novi Sad
          • FIAT

Misli se na LCS koji se podešava bez softvera i sasvim je dovoljan za ovakav slučaj. Ima je kod Karića i Stanišića, više vrsta pa se može birati.
          Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• Pera
            CBC Veteran
            • 24.10.2007
            • 129
            • BG

Hvala na odgovorima.

Doro,da li je po tebi bolje uzeti verziju za podesavanje bez softwera ili sa?
            Kazes da ih ima vise vrsta,koja bi npr.meni trebala,marka,model,tip?
            Sta se u setu dobija sem step motora?to bas nisam ukapirao iz ovih par tema.
            Kada se step montira na crevo niskog pritiska,pretpostavljam da se dvogrla stel racva izbacuje,kako onda iz stepa idu dva creva u karb?
            Za izduvnu cev i sondu bih se snasao,jel bi trebalo da moze od Lade 110,111,112.
            Lada Samara 1.5

Comment

• Dora
              Nadzornik!!!
              • 24.10.2004
              • 17451
              • Novi Sad
              • FIAT

Imaš kod KarićaAC sasvim dobro radi. Sonda može od bilo čega samo moraš rešiti zagrevanje sonde releima. Iz račve se izbace šrafovi za podešavanej pa se stave čepovi.

https.autogas.rs

Comment

• Pera
                CBC Veteran
                • 24.10.2007
                • 129
                • BG

U ovo prvi put cujem,kako da se to resi relejima???
                Lada Samara 1.5

Comment

• Dora
                  Nadzornik!!!
                  • 24.10.2004
                  • 17451
                  • Novi Sad
                  • FIAT

Pa ne mora relejima ali nešto mora da daje napon da se sonda greje.

https.autogas.rs

Comment

• Pera
                    CBC Veteran
                    • 24.10.2007
                    • 129
                    • BG

Ok.
                    Jos nesto,da li lcs ima neki uticaj (pozitivan ili negativan) na prvo jutarnje paljenje?
                    Ako vezem grejanje sonde,da li mogu da ga povezem nekako da se sonda ne greje kada vozim na benzin?
                    Lada Samara 1.5

Comment

• uglavnom.bezopasni
                      - 42 -
                      • 03.02.2005
                      • 2235
                      • Novi Sad

Ja sam relej za grejanje sonde vezao na kontakt, ali ti možeš na plinsku (najčešće plavu) žicu, onda će raditi samo kad je uključen plin i ako je bolje da stalno radi.
                      Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
                      11.04. 0:12 #2
                      Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• Pera
                        CBC Veteran
                        • 24.10.2007
                        • 129
                        • BG

Originally posted by uglavnom_bezopasni
                        Ja sam relej za grejanje sonde vezao na kontakt, ali ti možeš na plinsku (najčešće plavu) žicu, onda će raditi samo kad je uključen plin i ako je bolje da stalno radi.
                        Ok,ali mi sonda nema nikakvu funkciju kad vozim na benzin.

Jos da mi neko odgovori,da li ima neke uticaje LCS na hladan start?
                        Lada Samara 1.5

Comment

• uglavnom.bezopasni
                          - 42 -
                          • 03.02.2005
                          • 2235
                          • Novi Sad

Moraš da nađeš početni položaj koji LCS drži dok lambda ne proradi (ugreje se), a taman se za to vreme podgreje isparivač.

U kom smislu utiče, ako misliš na karburator verovatno ćeš morati da ga došteluješ za gasne uslove, odnos zatvorenosti leptira sauha i pritisnutog gasa.

Ima malo igranja ali je efikasno.

I još jednom da ponovim, "bolje" će ići sigurno, ali ne mora da znači da će da troši manje.
                          Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."

Comment

• Pera
                            CBC Veteran
                            • 24.10.2007
                            • 129
                            • BG

To za zatvorenost leptira i sauh mi je jasno.
                            Ako moze samo malo objasnjenje za " početni položaj koji LCS drži dok lambda ne proradi (ugreje se)"-kako se to podesava?
                            Lada Samara 1.5

Comment

• uglavnom.bezopasni
                              - 42 -
                              • 03.02.2005
                              • 2235
                              • Novi Sad

Ti kad povlačiš sauh (ili ga zatvara automatski), zatvaraš leptir sauha, a otvaraš glavni, e taj odnos zatvorenosti gornjeg i otvorenosti donjeg može da se podešava za finiji rad na gasu.

Kod mene je podešeno da je povećano otvaranje glavnog leptira (odnosno namešten je tako da se gornji zatvori svega 1/3, a donji otvori malo više nego za benzin) i sa trećinom sauha na gasu pali i na minus beskonačno, dok je to za benzin premalo zatvoren gornji, a previše otvoren donji (dere se motor na leru, a nema snage da krene, prvi minut-dva dok se ne ugreje)

Podešavanje zavisi od uredjaja, mora da ima neki položaj (ponaša se kao slavina), dok ne proradi sonda.

Comment

• Pera
                                CBC Veteran
                                • 24.10.2007
                                • 129
                                • BG

@uglavnom bezopasni
                                To me je interesovalo,hvala

Imam jos jedno pitanje,mislim da cu uspeti da nadjem duplu izduvnu cev od samare injection,e sad pitanje koju sondu uzeti???
                                Ruska elektronika nikad nije bila nekog kvaliteta,pa bi te varijante originalna i tako to zaobisao.
                                Nasao sam Bosch sondu sa 4 kabla za 5500,pretpostavljam da bi to moralo da valja?
                                Ako neko ima jos neku preporuku za neku univerzalnu sonda neka kaze
                                Lada Samara 1.5

Comment

Working...
                                X