E,ovako...problem je sa plinom na Mazdi 323f(97g). Plin je uradjen najverovatnije u Italiji(nije sekvent. prebacuje na benzin na 2000 o/min),tako da nemam koga da hvatam za gusu.Naime,desava se da se kada radi na plinu ugasi ili gubi snagu(trokira,stuca,...),a na benzinu je sve ok.To se ponavlja mozda svaki 3,4 dan.Npr.vozim i stanem na semafor i tada obrtaji padaju i variraju 300 - 800. Bio sam kod jednog majstora ali kada sam otisao sve je bilo ok,i kaze mi covek da je njemu najlakse da mi zameni rasprsivac i uzme mi lovu,i ako me to i dalje muci to cemo i napraviti.Svecice su menjane letos,filter vazduha takodje,ventil Lovato stavljen pre otprilike 3 meseca(jer sam mislio da je do nekog starog sto je postojao ali nisam imao filtera za njega),...ovaj majstor je pregledao i kaze ne zna sta moze biti osim rasprsivaca! Rasprsivac je vakuumski i kaze da je njegovo servisiranje uzaludno jer nema delova za njega,a nov je 60e.Odem od coveka i tako mi se s vremena na vreme desi isto.Ostavim da se ohladi 3,4 sata i on opet normalno radi,kao da nista nije bilo! Mozda jedna sitnica,nekome ko se razume moze znaciti...uvek kada se tako trese i gubi snagu,odem i malo otvorim kutiju filtera vazduha i automatski motor bolje radi,a razmisljajuci malo dolazim do zakljucka da mi se to desava od letos,tj. kada sam promenio sve filtere,svecice,...a pre toga nisam imao nikakvih problema.Ljudi pomagajte,poludeh vise.Hvala unapred.
Gremlini pod haubom!!!
Collapse
X
-
Proveri (ispusti) ulje iz isparivaca.
Proveri zazor na svecicama pa stavi za 0,2mm da bude manji nego za benzin. To bi bilo negde na 0,60-0,65mm.
Ako i dalje trokira pokusaj kad se to desi ako mozes da odmah nekako prebacis na benzin ako ugradjeni prekidac to dozvoljava da vidis ide li na benzin bez problema.
Buni me najvise to sto kazes kad se ohladi sve je ok. To moze biti bobina ali bi se pokazalo i na benzinu kao stucanje.
Da li auto uopste dobro ide na gas? Kakva je potrosnja? Da li pali check engine lampicu u nekom rezimu voznje? Da li radi lepo na leru kad je na benzin? Hladan? Vruc?
Jesi li siguran da su odgovarajuce svecice za taj auto ili odgovarajuci ekvivalent?
Super je to auto i nije nista zahtevan. Morao bi da radi kao satic.
Opisani simptomi su moguci ako je smesa prebogata a sve je recimo ok sa elektrikom. To je najbitnije da se prvo utvrdi.
Nije problem zameniti isparivac a verovatno mu je i vreme zato majstor to i kaze ali ne mora da znaci da je on glavni krivac za probleme posto je pocelo ODJEDNOM da se desava posle servisa. To je jako sumnjivo.
-
-
Cim tako pocne da stuca ja prebacim na benzin i radi kao sat. Kada je sve ok ide na gas isto kao i na plin,bez problema izvlaci i do 175km/h. Potrosnja na otvorenom nikad veca od 10l,a po gradu 13-14l.Nikada niti jednu lampicu ne pali.Svecice su one koje pisu u manualu,nkg.E sada ispustio bih ja ulje iz isparivaca nego ne znam da li ovaj vakuumski ima taj cep za ispust!?
Comment
-
-
E ovako
Ne znam ima li veze, ali i kod mene sličan problem
Nego
Poslije repariranja isparivača (zamjena membrani....) auto nekada zna da poludi na gas tj na ler gasu obrtaji padaju na 300 pa se vrate na 800 i tako...
S tim da se to meni dešava svakih mjesec dana
E sada kako sam ja išao kod kod tog majstora što mi je mjenjao membrane da vidimo šta je jer do tada mi se to i nije baš dešavalao
on mi rekao da mi je vjerovatno prljav step motor i da bi ga morao očistiti
Naravno to nisam čistio da vidim je li problem stvarno do toga,ali ubrzo hoću...
P.S. kada mi se to dešava sa variranjem ler gasa uvijek moram još malo odrvnuti onaj šarafić na isparivaču i onda sve bude uredno...
A koliko sam čitao ovdje to nikako ne valja
Pa moguće je da to kod tebe....
Comment
-
-
Bio danas kod "majstora" za plin i on kaze da nema sta nego je do isparivaca(60e) posto mu je odvrnuo ler gas do kraja(tako je na plinu idealno ali na benzinu 1250 sto ne valja nikako). Zamalo da popustim i kupim ga,ali za svaki slucaj odem do mog mehanicara i on covek pogleda,pa podesi ler na plin,ler na benzin i sada je na obadva po 850.Nadam se da je to sada konacno reseno,a ako nije opet cemo se pisati.I da,interesantno da se moj mehanicar samo nasmejeo kada je cuo da je "majstor" za plin rekao da je rasprsivac vakuumski.Istina je da je elektronski,a videcu ovih dana da ispustim to ulje jer sam video otprilike gde je taj cep ali ne znam kako se odvija.Pozdrav.
Comment
-
-
Samo radi budućih pokoljenja, istina je da je raspršivač (isparivač) vakumski. Onaj jadan kalem na elektroventilu se nikako ne bi mogao zvati elektronikom. Majstor malo brka babe i žabe ali ima pohvalu za sredjivanje lera. Malo koji mehaničar to uspe na oba goriva.
Kad budeš pitao kako nije elektronski, ja ću ti reći potraži po temama ili u lepljivim "kako radi autogas" ili tako nešto se zove....
Comment
-
-
Cep za ispustanje ulja postoji, nalazi se negdje na dnu isparivaca i ulje se isptusta tako da se ugasi prethodno zagrijan auto i onda odvrne taj cep. Nece izaci neka ogromna kolicina, obicno bude za dva tri cepa od kisele.
Sto se tice remonta isparivaca moraces navesti tacan model, pa ce ti neko od majstora reci moze li se remontovati (ima li dijelova) i da li se isplati.Difference between man and boys is the price of their toys
Comment
-
-
Zasto bi zurio sa zamenom isparivaca? Njega mozes da kupis UVEK i to da biras marku i model. Nisu neke pare ali ako to vec nije potrebno zasto bi.
Pazljivo odvijaj taj sraf da se ne odlomi. SVAKI isparivac je potrebno s vremena na vreme iscediti a posto nije poznata starost instalacije ko zna da li je to neko ikada radio do sada.
Nisi nam naveo marku i model isparivaca kao ni od kojih elemenata se sistem sastoji. Jos bolje je da postavis fotke.
Kako stvari stoje ne verujem da ces imati nekih posebnih problema sa svojom gasnom instalacijom koji nece moci da se rese brzo efikasno i jevtino. Citaj malo forum pa ce ti mnogo toga biti jasnije i bices daleko manje zabrinut. Nisu to bas tako komplikovane stvari da se shvate mada ne moras da radis sam nista. Cisto da bi znao i da te ne vodaju majstori za nos.Budi siguran da nazalost ima mnogo losih majstora koji jednostavno ne znaju a i onih koji lazu da bi uzeli koju kintu "ni za sta".
Comment
-
-
Da li iako je vakuumski,mora postojati taj cep za ispustanje ulja
dakle, svaki venturi sistem je vakuumski.
i svaki isparivac za taj sistem mora da zadovolji iste principe rada bez obzira na fabriku tj proizvodjaca.
sastavni deo vak. isparivaca je cep za ispustanje ulja, to jest tacnije taloga/ kondenzata.
u vakuumskom sistemu nema nikakve elektronike, cista mehanika regulacije pritiska putem poluga u procesu pretvaranja tecnosti iz rezervoara u gorivo pogodno za sagorevanje.
jedna ili dve elektricne slavine on/off je elektricni deo cija je uloga ukljucivanje odnosno iskljucivanje protoka tecnosti.volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
Comment