Video sam na netu nesto vezano za ovaj sklop i navode da se sa takvim sklopom smanjuje potrosnja za 10% da se povecava faktor motornog kocenja ...Takav sklop zahteva dodatnu elektroniku ukljucenje iznad 1500obr/min... zainteresovao me je jedan ovakav sklop pa me intersuje da li je sve bas tako ,gde se moze nabaviti ventil za plinski cut-off kako se to podesava... unapred hvala pozdrav Gagi.
Plinski CUT-OFF
Collapse
X
-
Gde si video TO na netu?
Daj link.
Nisam jos cuo na ovom forumu da je neko ugradjivao cut-off na venturi sistem. Ideja mozda nije losa sto zavisi koliko je brda i dolina tamo gde se najcesce vozi. To da je smanjenje potrosnje bas celih 10% je pitanje ali je ideja dobra.
Ne mogu da zamislim kako to radi a bez trzanja.
Ako bi stavio samo da se prekida na zatvorenom leptiru ne bi radio motor na leru.
Takodje ne verujem da postoji poseban ventil za to vec se prekida najverovanije ventil gde se nalazi filter tecne faze.
Da ne bi neko slucajno pobrkao kasnjenje koje se podesava na emulatoru dizni. To nije isto. Tamo se podesava deley izmedju upotrebe benzina i gasa a ovde bi trebalo da se iskljuci gas ili je pametnjakovic napravio takvu spravicu da se u tom momentu (kad se koci motorom) prebaci na benzin a na benzinu vec postoji benzinski cut-off tako da je to, to ustvari.
Ovo sve ovako iz prve ruke bez nekog dubljeg razmisljanja. Cisto kao ideja kako bi mehanizam eventualno mogao da radi.
Vidim nick pa se pitam da li to mozda nije ideja za upotrebu na motoru koji leti (avion, motorni zmaj, motorna jedrilica).
Ako si letac sigurno znas da nema letenja sa podhladjenim motorom!!!!
Letenje i nautika nisu nacin da se stedi gorivo osim ako nisu ciste jedrilice.
-
-
Vrlo je prosto, većina lambda kontrol motorića ima tu opciju. Koristi položaj TPS i broj obrtaja da bi znao kad da se zatvori i kad ponovo da se otvori. neki se zatvaraju skroz baš pravi cut off a neki skoro skroz.
Pošto se radi o starom venturi sistemu nisam pristalica uključivanja te opcije jer može doći do problema kod naglog dodavanja gasa posle kočenja motorom.
Sekvencijalni sistemi nemaju taj problem.
Comment
-
-
Eto. Jevtino resenje, pa ako detonira, detonira, prilikom dodavanja gasa.
Jedini SIGURAN nacin da se vozi sa siromasnim smesom makar i za trenutak je da dizna bude sto blize usisnom ventilu a toga kod venturija nema cak i ako bi se idealno kratko ugradio sto znatno smanjuje rizik ali ga ne eliminise posebno sto se ide na to da se ne vrsi modifikacija kucista filtra vazduha i uopste se gleda da se ne vrsi modifikacija vec minimalna adaptacija postojeceg.
Majstori obicno samo ugradjuju gasnu instalaciju a mnogi jos uvek i to rade lose.
Sta ocekivati tek onda kad se namerno ide na to da se povecava rizik od detonacija?
Mozda nesto u privatnoj reziji ali se to ne isplati osim kroz ugradnju sekvencijalnog sistema koji je u svemu superiorniji od venturija.
Comment
-
-
Ako nadjem adresu postavicu je ovde inace radi se o sistemu koji poseduje ventil iza isparivaca a ispred mesaca na njemu postoji zavrtanj kojim se steluje minimalni protok a spulnom ventila upravlja elektronika koja reaguje kad je vracen sauh i kad noga nije na paucici gasa a broj obrtaja manji od 1500 mislio sam da tako nesto postoji kao klasicna stvar?(ovaj se sistem moze ugraditi na bilo koji plinski model) inace mene interesuje za ugradnju na klasican karburatorski Lovato uredjaj.
Comment
-
-
Pošto nemam link da pogledam šta je u pitanju, pretpostavljam da je video elektroventil sa slavinom koji služi da se zatvori kad je auto ugašen da ne bi iz isparivača dolazio gas koji je preostao.
Za tako nešto na karburator treba dodati i TPS ili na neki drugi način rešiti na koliko obrtaja će se ventil uključiti i isključiti.
Skuplja dara nego mara.
Comment
-
-
-
Na čemu sve ljudi hoće da zarade novac, no dobro...
Cutoff funkcija može da bude korisna kod novijih tipova motora koji imaju ugrađen venturi sistem, kako bi se sačuvao katalizator prvenstveno, ali ti motori u startu nemaju ugrađen odgovarajući uređaj. Potrošnja se neće smanjiti 10% , možda 0,1%, a rizik od detonacije se povećava višestruko, pogotovo u trenutku kada je cutoff aktivan, a pupučica gasa se naglo prtisne.
Comment
-
-
Ovo sam odgovorio na private pošto je lepo pitao da li da stavi link ili ne...
Pogledao sam i pročitao, ako te zanima možeš to staviti u onu temu da čuješ komentare. Po meni je prevara, jeftino je ali ne koristi. Plin na karburatorskim sistemima radi identično, isto je glupav. Na benzinu nema cut offa jer gas čini sam sistem kad se zaklopi leptir nema u****vanja vazduha a time nema ni u****vanja goriva pa bilo ono benzin ili plin svejedno.
Možda nešto mrvicu više nego što je bez toga ali daleko od te cifre koju navode. Plus montaža mikroprekidača koja nije uvek baš pristupačna.
Možeš i ovaj odgovor objaviti
Comment
-
-
Ja sam rešio da napravim uređaj. Ostalo mi još da nabavim jedan deo (LM2917) i gotovo. Delovi za skalameriju u radio klubu koštaju oko 600 din . Cut off ventil imam, pa ću za neki dan da iznesem utiske.
Comment
-
-
Na nekim starim Golfovima i Jettama 2, ima jedan mali automat koji se nalazi na tabli sa osiguracima i relejima i koji bas radi to sto je opisano - obara leptir ispod polozaja za ler na obrtajima iznad 1200, sto znaci da se tada ne u****va benzin i time se koci motorom, a kad broj padne ispod tih 1200 ponovo vraca leptir u ler polozaj. Ne znam napamet koji je broj tog, ali mogu da pogledam pa da vas ovde informisem. Otvarao sam ga i u njemu ima neka prosta elektronika. Ima 4 nogice na koje dolaze masa, +12V (sa kontakt brave), impulsi sa bobine a izlaz se kaci na jedan elektroventil na karburatoru.Two beers or not two beers...
Shakesbeer.
Comment
-
-
Originally posted by ChokkyNa nekim starim Golfovima i Jettama 2, ima jedan mali automat koji se nalazi na tabli sa osiguracima i relejima i koji bas radi to sto je opisano - obara leptir ispod polozaja za ler na obrtajima iznad 1200, sto znaci da se tada ne u****va benzin i time se koci motorom, a kad broj padne ispod tih 1200 ponovo vraca leptir u ler polozaj.
cut-off ima i florida
kod nje to dejstvuje preko el. dizne lera
tako da i od nje moze da se iskoristi elektronika
podeseno je da reaguje iznad 1700-1800o
elektronika je smestena na pozarnom zidu iznad letve volana
ja sam kod mene na citroenu(obican venturi) ugradio prekidac preko koga se napaja el.ventil na isparivacu tako da na svakoj nizbrdici iskljucujem
o nekoj velikoj ustedi nema govora ali je kocenje motorom na takav nacin efikasnije
Comment
-
Comment