Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!
Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru.
Lopovi će biti krivično gonjeni, država ne voli konkurenciju.
Žene su zakon a, muškarci vole rupu u zakonu!
@vasulopulos
U proširenoj pretrazi imaš to što si tražio da biraš šta i kako će tražiti, takodje kad dodbiješ neki rezultat u gornjem levom uglu imaš dodatno sužavanje kriterijuma. Sve to piše negde i temi kako koristite forum.
Moram to negde posebno napisati.[/quote]
Aha ,
Hvala lepo, ja na to nisam ni obratio paznju, pošto ja otkucam reč i <enter> a on mi da to po default-u....
Ne može nijedno pravilo (ili sankcija) da ispravi ono što su mama i tata napravili... Ljudi se razlikuju po znanju, pameti, mudrosti, emocionalnoj stabilnosti, statusu u zajednici i po mnogim drugim stvarima... Veoma je teško napraviti forum koji će da bude informativan, da ne favorizuje niske strasti (neukus, prostakluk, aroganciju, neznanje, agresivnost..) i da bude zabavan. Veoma je lako napraviti da pravila (ma kako dobra/loša bila) važe za sve bez razlike... Na ovim prostorima ponekad nedostaje pameti, vrednoće, tolerancije, poštenja i idealizma... Nije uzalud ako pokušamo da "vratimo" nešto od nabrojanog time što ćemo da vodimo računa o čemu pišemo, kako pišemo i kako se obraćamo drugima. Ne bih voleo da forum liči na, izvinjavam se na izrazu, "Farmu" ili, da prostite, "Velikog brata" ili neke novine koje prelistam kad čekam na red da se šišam. Ako je ovo inicijativa da se stvari poprave - pozdravljam to. Ako je ovo demagogija tipa "narod se pita" - onda bolje "stravičan kraj, nego strava bez kraja"...
Ako moram da predložim nešto što će moderatori da favorizuju i neguju, neka to bude odmerenost i skromnost. Ali...pođimo prvo od sebe i dajmo primer narodu!
little za predsednika. Eto i u jednoj stvari gde bi muski trebalo da se prvi sete,dodje jedno zensko celjade i rece sve pametno i kako jeste. Oni koji vode ovaj forum bi trebalo da krenu od vrlo prostog pitanja.Sta CBC ima sto ostali klubski forumi nemaju?Po toj formuli napraviti novi CBC da bude bas ono sto bi i trebalo,cvor koji spaja ostale klubove.Cini mi se da oni koji odlucuju o ovim stvarima nisu spremni na tako duboke rezove.
Mene nervira kada na komentar tipa: "Taj i taj auto ima los trap, i to serija koja se pravila do '93 godine", odgovaraju: "Samo kada tvoj ______ (Marka auta) valja)! Neko ovde zeli da pomogne nekom, da ne napravi gresku kupujuci neki auto, a neko sabotira i pati od dozivotnih kompleksa!
Drugo sto me nervira, jeste sto ovde postoje ljudi koji se uclane da bi ostavili 5 oglasa i utrapili nekom nesto, ili dodju da pitaju neko pitanje vezano za auto i nikada se ni ne pojave vise na forumu, a mi zvalavimo objasnjavajuci sta, gde i kako je najbolje da se problem resi!
Ja imam 5 poruka na dan (prosek) uključujući admin, mod, urednik, klupski dogovori deo (nevidljivo za vas) a najviše u autogasu gde sam od početka. Ti imaš 3.6 poruka na dan. Ja sam član 5 godina a ti 7 meseci.
Vidljivih poruka imam 6881, znači na forumu. Ako podelimo to na dane ispadne 3.7 poruka na dan, moj posao je ceo forum.
Jedna tvoja poruka u recimo ozbiljnoj temi... Naglasak je na "ja sam čuo" "ja mislim" "moj drug je..." itd, to je postao velik problem, ti si se samo sada nacrtao...
Ja sam cuo da plinska boca ne moze da eksplodira, ako je i malo puna. Jer proitisak tera na ventil i zagusi ga. Ako je prazna, onda postoji opasnost!
Pa, kada dodje neko i pita nesto sto je vama glupost, ja odgovorim jer zelim da pomognem. Tebe recimo ne interesuje da objasnis nekom po kom principu radi obrtomer na Golfu II ili gde da nabavi branik za Kadett i jos dosta slicnih sitnica...
A, to za plinsku bocu sam cuo, pa sam rekao, jer ne znam stvarno da li je istina! Posto se ne secam od koga sam cuo, nisam napisao da je sigurno tako, jer bi me svi napali. Elem, to je bilo vise pitanje, posto se povela tema, pa sam izneo da vidim da li ce ostali nesto reci na to! Bojl-Martov zakon!!!
A, to "cuo od ovoga i ovoga" ne vidim zasto da ne, ako su ljudi od poverenja i argumentovani. Nisam ja nesto izmislio sada, kao sto ih ima po forumu pa pricaju bajke.
Jako dugo sam u svetu automobila, znam dosta limara, farbara, autmehanicara, ljudi koji rade sa delovima, driftere... Tako da neke stvari znam, ali nisam svu pamet sveta pokupio, naravno!
Mene kao sto sam i naveo u jednoj temi najvise nervira to registrovanje na forum cisto radi prodaje. Ranije je bilo 10 20, ne secam se vise koliko, postova pa tek onda oglas. E ja bih uveo minimum 100! Nije problem kupicemo ako nam treba al' ne na prvu loptu. Od M-a sam narucivao par stvari ali nije M prvo otvorio ovde prodajni salon pa onda poceo da ucestvuje u temama.
Seticu se jos neceg pa se javnem.
EX OPEL KADETT E C14NZ TUNED WITH LPG EQUIPMENT BY IVAN T
@Dora & Co to već dobro znaju, ali nek' se ponovi ...
Svaki dobar (ma šta to bilo) forum egzistira na dva načina:
- Strogo poštovanje neprikosnovenih pravila (široko posećeni forumi, gomila boodala, brdo nevezanih tema i sl.)
- Negovanje kulture (Stručniji forumi, manje korisnika, posvećenost tematici...)
Ukoliko se svodi na poštovanje pravila samo je potrebno imati dovoljno policajaca da lupaju packe neodgovornim korisnicima.
Ako se ide na kulturu i "dušu" foruma, onda prilična odgovornost leži na urednicima, adminima i tako redom ... da tu kulturu dovedu na željeni nivo.
Znam da bi Dora voleo da ima forum pun dobronamernih ljudi koji misle šta rade, ali ova zajednica je otvorenog tipa i za nju važe sva pravila socijalizacije. Ukratko, ima svega.
I da završimo s pragmatiznom i populizmom ... da pređemo na konkretno:
Od izvora dva putića:
Ukoliko će CBC ostati forum s povremenim i periodičnim roštiljima, onda samo mora da se pojača kulturološka strana cele priče. Ukratko da se poradi na pravilima kućnog vaspitanja, tj. "misli pre nego što napišeš".
Ukoliko CBC želi da postane i nešto više - o tom nek' razmišlja neko drugi ...
Svaki forum formiraju admini i urednici - kakvi su oni takav je i forum. I ne prave korisnici forum, oni učestvuju ... To je kao da pitate narod kakvu državu želi - 99% njih bi reklo da želi savršenu i u kojoj je sve besplatno i da su oni glavni ... 'ajde ...
Podržavam reorganizaciju foruma i mislim da bi trebalo uraditi sledeće:
1. Sprečiti dupliranje tema: na primer, u Obaveštenjima, ova tema je započeta kao "POPRAVKA FORUMA" a nastavlja se kao "DOSTA VIŠE...";imamo temu "ATEST" i "Iskustva sa atesta-opišite svoje..." i slično. Normalno je na ovoliko posećenom forumu da se teme dupliraju. Posao urednika,moderatora,nadzornika i sl. je da se takve pojave koriguju odnosno da se forum uredi;Jeste veliki posao ali to je neophodno i mora se raditi ažurno;
Ovde je ogromna količina podataka kroz obrađene teme. Većina novih forumaša ili neće,ili ne zna ili ih mrzi da pretražuju forum pre postavljenog pitanja pa postavljaju već odgovorena pitanja ponovo. Apelovao bih na starije forumaše(jer je ovakvih slučajeva previše da bi to radili samo moderatori...) da ovakve slučajeve,kao i do sada, preusmere tamo gde će naći odgovor ili da kratko odgovore sa napomenom da odgovor već postoji; Posle toga, nova stara tema treba da se zaključa;
2. Ima ljudi koji vise po forumima da bi ubili vreme. To se lako prepozna ali se ne može sprečiti. Može se ignorisati.Forumaši koji se "upecaju" na udice ovakvih lica ili to žele ili ne prepoznaju udicu. Kad Dara prevrši meru-brisanje sa kratkim obrazloženjem!
3. Malo strožija primena pravila za započinjanje nove teme,na primer: Marka-model-godište-(sklop sa problemom)-opis problema.To već postoji kao standard ali ga malobrojni poštuju;Neobavezne (tipa WASTE-GATE i sl) teme treba pustiti da se razvijaju i formiraju dok su u granicama normalnog i pristojnog; Do sada nisam primetio neke animalije...
4. Predstavljanje nije neophodno-dovoljna je registracija kao do sada; Predstavljanje nije garancija kulturnog ponašanja na forumu. Za ponašanje(pisanje) suprotno od onoga što većina smatra pristojnim treba da postoje opomene i na kraju brisanje postova; Komično jeste kada "Little" dobije PP sa "Brate,sine,z-nači čale si,keve mi!!!",ali neko nov na forumu nikada ne bi pomislio da je u pitanju gospođica ili gospođa.
5. Malo umerenog humora je uvek dobrodošlo. Cinizam, ironija i slično nikako nije.
6. Treba se potruditi da se na forumu piše o stvarima koje su proverljive i istinite. Znamo da to nije uvek moguće.Ali, kada pišete ili dajete nekome savet ogradite se od onoga što napišete ako niste 100% sigurni i niko neće zameriti.Nekada je i nagađanje svetlo u mraku i može da pomogne;
7. Pravopis nije uslov za pravilno sporazumevanje i tu ne treba biti isključiv;
8. Ako se setim još nečega, biću Slobodan da napišem...dok se tema ne zabravi.
Hvala.
Bolje peške u švaleraciju nego Mercedesom na posao...
`oću da garaža bude link za garažu... ko već jel da ima otvorenu istu... da mogu lakše da se `určim (koliko sam para slupao u kola)
P.S. Opismenjavanje +1 Tolerancija +1 ali bogami i Pravila&Strogoća (Law&Order)+1 Oglašavanje posle x poruka (smislenih) +1 Eventualno CBC autoberza (samo za proverene članove sa garažama)
Izbaciti prikaz broja poruka. Smanjiće pisanje radi pumpanja broja poruka a i korisnik će morati malo više da prečešlja forum i da vidi ko je ko.
Oglasi se mogu postavljati tek nakon 6 meseci prisustva na forumu i to 2 oglasa mesečno.
“Scientists dream about doing great things. Engineers do them.”
A, to "cuo od ovoga i ovoga" ne vidim zasto da ne, ako su ljudi od poverenja i argumentovani. Nisam ja nesto izmislio sada, kao sto ih ima po forumu pa pricaju bajke.
Jako dugo sam u svetu automobila, znam dosta limara, farbara, autmehanicara, ljudi koji rade sa delovima, driftere... Tako da neke stvari znam, ali nisam svu pamet sveta pokupio, naravno!
Ja sam prijatelj sa Mićom Mihajlovićem a znam manje više sve slikare sa Djave uključujući i vajare. Nivo slikanja mi je na nivou Čiča gliše a od gline znam da napravim topove od blata i kliker.
Bez uvrede ali to je poenta ispravnih odgovora u tehničkim diskusijama. Wastegate, Opšte diskusije itd. su drugo...
Izbaciti prikaz broja poruka. Smanjiće pisanje radi pumpanja broja poruka a i korisnik će morati malo više da prečešlja forum i da vidi ko je ko.
Oglasi se mogu postavljati tek nakon 6 meseci prisustva na forumu i to 2 oglasa mesečno.
Ima previse neprimerenih naslova tema, tipa MOLIM ZA POMOC, HITNO MI JE,NE MOGU DA VERUJEM...itd. Moderator nek ispravi naslov, a clanu koji tako glupo formulise temu nek dodeli opomenu, pa dve -tri opomene = neka kazna.
Sve ovo iz razloga lakse pretrage, ipak se neke korisne stvari kriju iza takvih naslova
Comment