Sugestije za poboljšanje foruma

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Dora
    Nadzornik!!!
    • 24.10.2004
    • 17451
    • Novi Sad
    • FIAT

Re: Dosta više..

Slažem se oko duplih tema, samo za navedeni primer "popravka foruma" je zaključana tema i tamo ej samo da bi se videla na portalu kao obaveštenje. ne može se pisati tamo, zato je otvorena ovde druga a naslov je kako mi je tada palo na pamet
    Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• mexa
      CBC Veteran
      • 13.04.2009
      • 154
      • lazarevac

Originally posted by Dora
      Originally posted by somi_kac
      A, to "cuo od ovoga i ovoga" ne vidim zasto da ne, ako su ljudi od poverenja i argumentovani. Nisam ja nesto izmislio sada, kao sto ih ima po forumu pa pricaju bajke.
      Jako dugo sam u svetu automobila, znam dosta limara, farbara, autmehanicara, ljudi koji rade sa delovima, driftere... Tako da neke stvari znam, ali nisam svu pamet sveta pokupio, naravno!
      Ja sam prijatelj sa Mićom Mihajlovićem a znam manje više sve slikare sa Djave uključujući i vajare. Nivo slikanja mi je na nivou Čiča gliše a od gline znam da napravim topove od blata i kliker.
      Bez uvrede ali to je poenta ispravnih odgovora u tehničkim diskusijama. Wastegate, Opšte diskusije itd. su drugo...
      ha.ha.ha.lud si kao struja

Comment

• somi_kac
        CBC Senator XXL
        • 03.04.2009
        • 796
        • Kać

Originally posted by somi_kac
        Ja sam prijatelj sa Mićom Mihajlovićem a znam manje više sve slikare sa Djave uključujući i vajare. Nivo slikanja mi je na nivou Čiča gliše a od gline znam da napravim topove od blata i kliker.
        Bez uvrede ali to je poenta ispravnih odgovora u tehničkim diskusijama. Wastegate, Opšte diskusije itd. su drugo...
        He, he, he, he... Slazem se. Ali se nikada nisi trudio da im pomazes, a kamoli svaki dan. Takodje, da te nesto interesuje od njih pitao bi, kao sto ja pitam. Takodje ako ti udele nesto pametno, ti bi preneo nama da nas zanima!
        Nema problema, necu vise pisati nista nekonstruktivno i ne definisano po temama, ako nisam skroz siguran

Dupliranje je problem takodje. Recimo da postoji tema za smejurije Styling-a, a neki otvaraju teme tipa: "Pogledajte ovo", zbog 2-3 slike.

Elem, ne treba biti prestrog, jer dodju ljudi ovde, pa u prvih 30-40 poruka i dalje ne mogu da se snadju. Treba sve redovno cistiti, ali ne uvesti diktaturu i izbacivati ljude zbog glupsti...
        OPEL Astra 1.6i
        OPEL Kadett 1.6
        ŠKODA Favorit

Comment

• Igor_sd
          CBC Veteran
          • 23.12.2007
          • 146
          • Smederevo
          • 607 2.2 B tiptronic

Originally posted by DovlaK
          Veoma često i u svakodnevnom životu volim da kažem: ''Nisu deca ni za šta kriva!''.
          ....
          Za nauspešan forum krivce treba tražiti u onima koji ga ''vode''.
          "A kad ce deca da budu deca, ako ce sada da budu odrasli?" Ovu mudrost sam cuo od svog profesora, nek mu je laka zemlja.

Evo ovako, dok mnogi od nas (i ja takodje) nisu ni znali sta je forum, vecina ostalih ni sta je Internet, bio sam aktivan na Sezamovom BBS-u. U to vreme nije bilo nikakve literature za "kompijutere" i priznajem da sam u to vreme preko 60% svog znanja dugovao drugima sa BBS-a a ostatak je bilo po metodi "pokusaj-promasaj"
          Iste smo muke imali i neki moji (NAGLASAVAM MOJI) zakljucci su da na forumu uvek postoje 5 (pet) profila korisnika.
          1. Inicijatori, osnivaci, ljudi sa plemenitom namerom koji su spremni da se odreknu dela privatnog zivota da bi ostali mogli da razmene znanja i iskustva.
          2. Ljudi koji su u tekucoj materiji, koji znaju i kako pitaju i kako da daju konkretne odgovore.
          3. Korisnici kojima je tema interesantna i u materiji su ali su amateri pa se uzdrzavaju.
          4. Korisnici kojima je zapelo za konkretnu stvar, lutali po Internetu, videli nesto slicno i eto su. Postave pitanje, posle odu kod majstora rese problem i nema ih vise nikad.
          5. Korisnici koji ne znaju sta ce sa vremenom, koje niko i nigde u direktnom razgovoru ne saslusa do kraja i oni, ljudi moji, sve znaju. Volja ti o medicini, volja o nuklearnoj fizici a tek o automobilima....
          Prve 4 grupe su OK i zbog nijh sve ovo i treba negovati. Od ovih petih je realno ocekivati da ce pre ili kasnije da se uclane u neku stranku i udju u vlast jer, kako rekoh, ama sve znaju. Nasiroko, ceo dan da prica za govornicom, sa silnim stranim izrazima (koje ni sam bas ne razume) i to toliko pametno da na kraju dana ni vesti novinari ne mogu da izvuku sustinu sta je hteo da kaze.
          Toliko o mojim zapazanjima.
          Predlog - sugestija:
          1. Komentar tipa "reko mi neki covek", "prica se..." i sl. uopste ne mora i ne treba da bude nepozeljan. Po pravilu se brzo nadje neki "mithbuster" koji argumentima potvrdi ili demantuje tvrdnju a onako usput potkace i nauce nas necemu novom. Samo je jako vazno naglasiti odakle je inicijalno tvrdnja. (razmisljanje, licno iskustvo, rekla-kazala, dokumentacija, link na netu...)
          2. Duzina posta ne mora da bude merilo konciznosti. Ja uvek podjem od pretpostavke da ce to da procita i neko ko ima manje predznanja od eksperta pa volim i malo detaljnije da objasnim, cisto da bi izbegao podpitanja i gomilu P.M. (Npr. objasniti nekome kako da izmeri pritisak u samom isparivacu za TNG?) Ne moz` u jednoj recenici pa ga mos` *ebati.
          3. Moderatori (jako vazno) umeju da budu bolecivi i sve se plase da svojim stavom ne rasteraju ljude i upropaste svoje cedo (forum) pa onda tolerisu i malko vise od dozvoljenog. Ovde ne sme da bude izuzetaka, aj` da se progleda kroz prste jednom ili dva puta, ali preko toga - po njonji! U svakom slucaju, nek im je Bog u pomoci, ko nije administrirao nema ni predstave sta to znaci i kolika je obaveza.
          4. Pojedine teme treba periodicno obnavljati. Recimo, tema od 50+ stranica o MP3 plejerima, zakljucana. OK. Pre dve godine? Nije OK. Ima novih, vakih, nakih, pale cene, ...
          5. Kucno vaspitanje je upravo to, tu pomoci nema ali pravila zajednice (ove male, mikro) moraju da se postuju.
          Da ne davim, odgovara mi forum ovakav, hvala i modovima i adminima, mislim da ipak dobro rade svoj posao i uopste se ne sekiram da ce nesto da zeznu. Ako mi se kad nesto ekstremno ne svidi, reci cu to tad.
          Hvala i svim ostalim nesebicnim clanovima koji oce da potrose malo vremena i za tudje probleme.

Comment

• Davor
            CBC Senator XXL
            • 02.03.2005
            • 498
            • Novi Sad

Na ovom forumu sam preko 4 godine,od njegovih pocetaka je imao neuporedivo bolje znanje i ljudi koji vode forum i onih koji su ucestvovali u radu istog(za razliku od tada nekih drugih foruma,tipa Fandjo i sl.) i to mi se svidjalo veoma.Kako je forum postajao sve veci i veci,pojavio se veci broj i ljudi,gde sam kvalitet postavljanih pitanja i njihovih diskusija logicno da opada,ali smatram da je to nekad na mnogo finiji nacin ukazano ljudima i da nije bilo da se tem,a obrise ili zakljuca bez ikakvog objasnjenja i tu smatram da je prag tolerancije dosta opao(razumem da ce mnogi reci pa tesko je svakom ponaosob objasnjavati).
            Evo npr. Dora je covek kojeg znam vec par godina,dolazio sam mu u servis,covek koji ima sirinu znanja veliku,ali mi se u zadnje vreme ne svidja sto bez ikakvog objasnjenja neke teme zakljuca ili obrise,a negde drugde se dozvoljava diskusija(a da tema nije duplirana,ne sadrzi govor mrznje i sl).Isti metod sam primetio i kod Ade sto vidim da neko nov ne voli da cuje.
            Moje je misljenje da svako od ljudi na forumu(i moderatori i obicni clanovi) samo malo vise tolerancije primene,normalno clanovi da neki problem oko necega jasno definisu gde se moze dati konkretan odgovor i urednici da malo detaljnije ukazu nekom da je pogresio,jer mozda nije namerno,a verujem da ako mu se odmah kaze da je ...,samo se dobije odbojnost toc clana da vise prisustvuje radu foruma,koji je uistinu dobar,sto ce i svako istrazivanje na googlu oko nekog problema oko kola(a i sire jer je obiman) pokazuje i da setakva ili slicna tematika vodi na cannonball forumu.

Comment

• Dora
              Nadzornik!!!
              • 24.10.2004
              • 17451
              • Novi Sad
              • FIAT

Slažem se sa gore navedenim da tako treba ali... Vreme o kome pričaš je bilo nas 200 do 300, 20 modova punih entuzijazma i članovi mahom stručniji ili voljni da pomognu, sad nas ima preko 6000 a nas jedva desetak koji to uredjujemo. Tada je otvorena tema klub mile gde smo slavili kad neko napiše hiljaditu poruku. Jedan je čak obećao nagradu kad neko napiše 5.000 poruka što sam odmah rekao da ne valja Samo ove godine sam obrisao najmanje 100.000 poruka a ima da se briše najmanje još toliko... Nestaju nečiji čitavi forumi.... Ovde nikad nije bio bitan kvantitet nego kvalitet. Više od 6 meseci sam uspevao da zadržim ispod 500.000 poruka ali jednostano sa ovolikim brojem ljudi koji rade na forumu, nije moguće.
              U tom smislu je i pokrenuta ova tema da se koliko toliko vrati na stare staze mada to više nikad neće biti moguće jer nije realno, druga su vremena, mogućnosti, članovi i sve ostalo...

https.autogas.rs

Comment

• Igor_sd
                CBC Veteran
                • 23.12.2007
                • 146
                • Smederevo
                • 607 2.2 B tiptronic

Slažem se sa gore navedenim da tako treba ali... Vreme o kome pričaš je bilo nas 200 do 300, 20 modova punih entuzijazma i članovi mahom stručniji ili voljni da pomognu, sad nas ima preko 6000 a nas jedva desetak koji to uredjujemo.
                Jel` bilo pokusaja da se vodecim (i onim drugima) iz autoindustrije ponudi varijanta sa tech support temama, banerima i sl. a da zauzvrat plate coveka ili dva kojima bi to bio posao? Ali ne ono, znam coveka, ajd da ga pitam da plati nesto, nego kontaktirati bas marketing agenciju?
                Ima tu sirovine, banke sa lizingom, naftasi, uvoznici rez. delova... Dobar deo postova je na temu "koliko bi kostalo?", "Gde mogu da nadjem?" "koje ulje za automatski menjac?" itd.
                Od ovoga ovako, znam tacno sta ce ispasti. I modovi i admini su zivi ljudi, entuzijazam jeste pokretac, ali kad treba birati da li ce neko da ode u garazu i zaradi neki dinar, ili da cita xx poruka i odgovara, koriguje, brise, pa posle polemise zasto.... Odgovor se sam namece, pitanje je vremena.

Comment

• Dora
                  Nadzornik!!!
                  • 24.10.2004
                  • 17451
                  • Novi Sad
                  • FIAT

Nije još, sve je amaterski i besplatno sem što nas košta sve više i više kako ide forum napred, u planu je ali kako si rekao svi radimo neki posao od koga se živi a ovo ostaje na onima koji još imaju volje. U svakom slučaju sredićemo bar tako i toliko da bude manje posla

https.autogas.rs

Comment

• starac vujadin
                    CBC Senator XXL
                    • 27.08.2005
                    • 2617
                    • Stari grad

Neminovno je da sa omasovljenjem dodje do devalvacije kvaliteta i zamora materijala kod starijih clanova. Najbolji lek koji bi ublazio taj proces je onemogucavanje ponavljanje tema. To najvise zamara one koji vise pisu ili one koji malo vise znaju. Odgovore na isto pitanje jednaput, dvaput...treci put ce da ga mrzi, neko drugi ce dati glup ili netacan odgovor i onda na forumu pocnu da se gomilaju gluposti, a uz to se dobija utisak da se nista novo ne moze saznati...a onda zbog istovremene dosade, ali i navike da se bude na forumu pocne palamudjenje i svadjanje iz dosade. Plasim se da je u praksi nemoguce sprovesti onemogucanjavanje ponavljanja jer bi iziskivalo stalno prisustvo na forumu istih moderatora. Trebalo bi razmisliti o novim, svezijim moderatorima koji bi mogli da se poveri vodjenje racuna o takvim tehnickim stvarima.

Comment

• Igor_sd
                      CBC Veteran
                      • 23.12.2007
                      • 146
                      • Smederevo
                      • 607 2.2 B tiptronic

Originally posted by starac vujadin
                      Plasim se da je u praksi nemoguce sprovesti onemogucanjavanje ponavljanja jer bi iziskivalo stalno prisustvo na forumu istih moderatora. Trebalo bi razmisliti o novim, svezijim moderatorima koji bi mogli da se poveri vodjenje racuna o takvim tehnickim stvarima.
                      Moze da se stavi katanac na novootvorenu dupliranu temu ali uz link ka poruci gde je odgovor. Svi smo mi ljudi. Evo ja npr. pre par dana videh na forumu gde je covek izveo racunicu koliko kosta kilowat energije u zavisnosti od energenta, i ubijte, preturih nekoliko sati po serch-u al ne mogu da nadjem.
                      Sta drugo mogu nego da ponovo pitam gde je?
                      Moj konacni predlog:"lock i link"

Comment

• Aki
                        CBC Senator XXL
                        • 04.08.2006
                        • 1133
                        • Beograd
                        • Yugo 1603, Yugo 1301

Ja se slazem u potpunosti sa ovim:

Originally posted by Cherokee_NS
                        Pojedini urednici/moderatori (koje necu da imenujem) bi trebali da smanje malo napetost prilikom davanja komentara, i da smanje nadrndanost.... Samo toliko, ostalo sto ste naveli slazem se sa vama

ps. Ovo gore sto sam naveo nije receno zbog provokacije, vec cista sugestija

...kao i ovim:

Originally posted by madic
                        Meni npr. smeta kad vidim da neko ko je u najboljem slučaju polupismen napiše nešto.
                        Mislim da bi ti postovi u kojima ne postoji tačka, zarez, razmak, nova rečenica... trebali ili da se obrišu ili preprave s obzirom da naružuju forum.
                        Takodje, priznajem da sam ranije rado citao Cannon, a sada...
                        "Sometimes it seemed like the more you drove the less money you had. I remember one time Buck Baker and Lee Petty and I had to put our money together just to split a hot dog and a Coke."
                        - Lousie Smith

Comment

• Milorad90
                          CBC Senator XXL
                          • 26.07.2007
                          • 975
                          • Beograd

Pre kao da se vise pisalo o tuningu, uopsteno o vozilima, razumem ja da je dosta toga receno ali je oslabilo to u zadnje vreme, dosta je ljudi otislo. Pise se sve na forumu sem o kolima i tuningu sto je i namena ovog foruma kao sto kaze - where real tuners live - .

Svelo se sve na par tema koje se samo obnavljaju i u kojima je sve receno uglavnom.

Takodje treba jos moderatora jer je ovo malo i naravno malo manje tenzije na forumu,nista vise.

Comment

• little
                            CBC Senator XXL
                            • 04.10.2004
                            • 912
                            • BGD
                            • Lancia Ypsilon 1.2 8V

Još nešto je problem na samom forumu i sa članovima. Procenat onih koji čitaju postove je minimalan.
                            Svako samo dođe i zapljune neki nazovi odgovor i onda krene rasprava.

Dok se svi ne naučimo čitanju, svaka akcija uređivanja foruma je uzaludna.
                            "zensko si brate"

Some people are wise and some.. Otherwise..

Comment

• Dora
                              Nadzornik!!!
                              • 24.10.2004
                              • 17451
                              • Novi Sad
                              • FIAT

Nije, postoji iksić obrše se poruka odmah, njemu treba više vremena da napiše nego nama da obrišemo.

https.autogas.rs

Comment

• goxee
                                CBC Veteran
                                • 20.03.2007
                                • 119
                                • Beograd, Vozdovac

Nedostaju novi postovi starih clanova koji su tu od nastanka foruma. Predpostavljam da se kod njih izgubio entuzijazam, a nema novih da ih zamene. Trenutno mi na pamet padaju Wiz, civi, BOOST, Brabus, sw.brick(i pored kilometarskih postova) ima ih jos dosta sigurno, sve manje pisu i 206 i M-power.
                                Don't mess with da Big Dogs, if u piss like a Puppy!

Comment

Working...
                                X