Pretraga foruma ...

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • low rider
    CBC Senator XXL
    • 03.04.2006
    • 613
    • Beograd

Pretraga foruma ...

Jedna od najbitnijih opcija svakog foruma je pretraga, search ili na cbc "Trazi".
    Pogotovo kada je forum obiman, a mnoge teme su odavno kvalitetno obradjene, pa nema potrebe da se ponavljaju.
    Problem na CBC forumu je naci ih, search alat na ovoj verziji phpBB je najblaze receno ocajan. Premalo opcija, a jos gore rezulat pretrage je ono sto vam treba i jos 1000 nerelevantnh tema, sve izmesano.

Znam da se ovo verovatno moze popraviti samo upgrade-om foruma (sto sigurno planirate), ali se moze dodati recimo Google search CBC-a. Mnogi forumi uz forumski search dodaju google search njihovog foruma. Mislim da ce u nasem slucaju davati mngogo bolje i relevantije rezultate od trenutnog resenja, na taj nacin mozete nesto i zaraditi, a i smanjiti potrosnju bandwidth-a.
  • BOOST
    Founder - Admin od Začetka
    • 29.09.2004
    • 8726
    • Gislaved//Sweden
    • SAAB 9000 AERO R; SA

Re: Pretraga foruma ...

Originally posted by low rider
    search alat na ovoj verziji phpBB je najblaze receno ocajan.

....

a i smanjiti bandwidth.
    A koja je ovo verzija foruma??

bandwidth, nebitan...

Jesi siguran da koristis upciju pretrage kako je zamisljeno?

Search tabla je zaseban faktor na "ovoj" verziji foruma, nije klasican phpBB i vrlo je opsezna sa indexiranjem.

Momentalna velicina iste je 300+ Mb i direktan hit zavisi od same upotrebe komandi nista vise.

Po defoultu je pretraga namestena da trazi TOPIC a ne TEME, opcija koju sam korisnik menja te je odma broj hitova puno veci nego standardno.

Inache sam refresh ili ti rebuild search table se radi redovno tako da nije do tehnichkog dela vec do korisnika koji se nesnalazi.

dobro definisane komande pretrage su sve sto je potrebno, vec smo imali nemali broj diskusija koje su uvek navele na to da korisnici nerade pretragu kako treba

recimo

search and tabla and pretraga daju jedan jedini hit:

http://www.cannonballforums.se/viewtopi ... aga#381163
    Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
    move your mind

Comment

• low rider
      CBC Senator XXL
      • 03.04.2006
      • 613
      • Beograd

Verzija foruma ? Kapiram da ciljas na to je da forum vrlo modifikovan i da sama verzija nije bitna. Koliko vidim osnova je phpBB 2.0 iz 2002.

Ok je sto postoji zaseban search modul, ali ja ovo pisem samo sa stanovista korisnika, koji koristi (do nedavno odrzava i uredjuje) forume u ovom obliku od kako su se pojavili.
      Mislim da znam da koristim search, i sa ovim se moze pronaci ono sto treba, samo mislim da moze biti mnogo bolji. Ono sto mu najvise fali je relevantnost rezultata (to je ono po cemu je google cuven), kao i vise
      opcija za sortiranje rezultata (novija ili druga forum platforma).

Istina pogledao sam i najnoviju verziju phpBB i cini mi se da je sve isto, a uporedjivao sam search sa drugim forum softverima, jer mi je phpBB najdalji.

>Sve u svemu nista licno. Prvi komentar je bio dobronameran.

A poslednji primer za pretragu je banalan i nista ne govori.
      Evo recimo ovako:
      Kliknite "Trazi" na CBC i ukucajte keyword "otpad" pogledajte koje topike ste dobili.
      A onda pgledajte odogovor googla na isti upit: http://www.google.com/search?hl=en&hs=V ... tnG=Search

Mozda je i ovo banalan primer i ne treba forum da se uporedjuje sa google-om, ali cisto da vidite razliku. Ili kada bi po istoj bazi pretragu radio vbulletin, no nije ni bitno...

Pozdrav

Comment

• BOOST
        Founder - Admin od Začetka
        • 29.09.2004
        • 8726
        • Gislaved//Sweden
        • SAAB 9000 AERO R; SA

Znam , ali Google nemoze da ode toliko daleko u nazad u bazu kao nas search engine.. tretman Googla sa Advanced searchom dovodi do ovoga:

http://www.google.com/sorry/misc/?conti ... 0%26sa%3DN

Razlika izmedju dobre potrage i lose je upravo u jedom termu.
        Naravno da ce rech "OTPAD" dati puno pogodaka, ali specifikacija otpad + honda + far daje direktno pogotke koji su relatirani.
        Kao tehnicki forium ocekujemo da korisnici koriste tehniku.

Znam da je nista licno samo nevidim potrebu. Ko sa ovim nemoze da nadje sta trazi nemora ni da trazi. Uvek ima "zlotvora " da mu kazu gde otvaranjem nove teme
        Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
        move your mind

Comment

Working...
        X