Moja-tudja Mazda

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • bigfoot
    CBC Senator
    • 13.04.2005
    • 224
    • Lower Hutt, New Zealand

Moja-tudja Mazda

Posle duzeg vremena resih da se predstavim na ovom delu foruma. Ja sam Mario i do pre 4 meseca sam ziveo u Beogradu i vozio Alfu 156 SW 1.9JTD, a onda sam otisao na Novi Zeland i sve mi se promenilo. Dok sam imao Alfu, Mazda 6 mi je zapala za oko jer je isto ima lep dizajn kao i Alfa. I tako da sam se veoma prijatno iznenadio kada sam za sluzbeno auto ovde, koje koristima kao i privatno, dobio Mazdu 6.

E, sada o autu. U pitanju je Mazda 6 karavan sa motorom 2.3l sa 165 ks, 2005 godiste sa predjenih 125kkm. Od opreme ima 6 airbag-ova, ABS, el. podizace prozora, el. retrovizore, digitalnu klimu, CD sanzer sa 6 CD-ova, tempomat, putni komjuter i komande na volanu. Ono sto me je odmah bas neprijatno iznenadilo da ovaj model, a iznad njega je samo GSX Limited i neracunajuci MPS, nema ESP, stelovanje visine farova i grejace u retrovizorima. Kao reper za poredjenje auta koristicu moju bivsu Alfu, Audi A4 3.0 2004g. i BMW 318 2001g. uvazavajuci razlike u opremi auta i ceni. Kada sam prvi put seo u auto odmah me je zapanjila velicina prostora u kabini bilo napred, pozadi ili u gepeku, prosto neverovatno koliko ima mesta. Druga stvar koja odmah negativno upada u oci je losiji kvalitet materijala koriscenih unutra, pa se pogotovo vide ogrebotine na srebrenoj centralnoj konzoli. Fabricko ozvucenje je isto tako mnogo slabije od pomenutih automobila ali je za pohvalu CD sanzer. Obaranje zadnjih sedista je fenomenalno lako, sa samo povlacenjem rucice sklapa se kompletno sediste, naravno 1/3 ili 2/3 sedista.

Da sada predjem na ponasanje na putu. Ovde nema pravog auto puta, i veoma su stroge kazne pa uz dozvoljenu maksimalnu brzinu od 100km/h, ja je nisam vozio vise od 140km/h, skup sport placanje kazni ovde . Kada smo vec kod te brzine od 140km/h motor se tada vec vrti na 4000 obrtaja (a crveno pocinje na 6500) tako da je tada vec veoma bucan, a pri 100km/h ima skoro 3000 ob. a na 120km/h oko 3500ob. Voleo bih bas da mogu probati maksimalnu brzinu 210km/h da vidim na koliko obrtaja se tada vrti. Zaboravih reci da je u pitanju manuelni menjac sa 5 brzina pa predpostavljam da on uopste ne pasuje ovom motoru vec onom 2.0l. Ubrzanje je odlicno i dobro se drzi sa mnogo jacim autima kojih ovde ima u izobilju, tj. svi auti osim gradskih su ovde od 2l pa navise. Vesanje auta je bas meko trimovano i lepo upija put i neravnine, koji je ovde u skoro idealnim uslovima, ali je zato katastrofalna u krivinama. Toliko se naginje i ljulja kada se oplete po krivudavim putevima da ju je veoma tesko kontrolisati, iako nema bas lose gume 205/55/16. Znaci samo za krstarenje putevima i ne bas mnogo sportske voznje.

Za ova tri meseca, od kada je kupljen auto, predjenih 15kkm samo je sipano gorivo i redovan servis a Mazda radi ko sat .

Sve u svemu kada se uzme u obzir cena, a ovo auto je kupljeno za 6500 eur, ovo je idealan porodican auto.

P.S. Trudio sam se da realno ocenim Mazdu bez ikakvog favorizovanja bilo kog drugog auta. I slike nisu bas nesto jer su slikane mobilnin.

Pozdrav sa Novog Zelanda.

“Alfa Romeo is something special. It occupies a place apart...It is a way of life...”
  • starac vujadin
    CBC Senator XXL
    • 27.08.2005
    • 2617
    • Stari grad

Pozdrav, nadma se da si se fino snasao...bar jesi po pitanju motorizacije.

Ja sam se juce malo duze vozio u Mazdi 6 dizel. Razocarao sam se u kvalitet unutrasnjosti. Kobajagi alu delovi izgrebani, obloge vrata jeftine, prekidaci za prozore jeftini i neosvetljeni (to me je bas vrlo neprijatno iznenadilo i detalj je koji smeta), plastika isto jeftina...Vrlo fina je preglednost (u odnosu na druga moderna kola), menjac, auto je prijatno tvrd. Nismo imali ostru voznju, pa ne znam kako lezi, mada nisam citao lose kritike za njeno lezanje na putu (bolje je navodno od Honde Accord).

Voleo bih da probam MPS jer o tom autu slusam velike pohvale.

Comment

• JNC
      CBC Senator XXL
      • 19.12.2006
      • 1332
      • Beograd

E pa dobrodosao, naravno da si potrefio deo foruma, pa sigurno je malo jeftinija unutrasnkost od audija i BMW-a ipak su to premijum marke, zato je i cena Mazde mnooogo povoljnija, a glavni adut Mazde je naravno pouzdanost.
      Uf, za tih 6.5k eura ja mislim da je to odlicna kupovina, za te pare tesko mozes da nadjes ove dve gore pomenute marke a da valja ista, za Alfu vec ne znam.

Ma ima da te sluzi odlicno u to ne sumnjam uopste.

Starce, to za osvetljene prekidace za stakla, bas me cudi ja to imam na mojoj 3-ci, a video sam i na seticama, bas me cudi to nesto.
      A MPS je mmmmmmmm.

Comment

• X9
        CBC Senator XXL
        • 28.06.2005
        • 3179
        • Wien-Sabac
        • RX-8 i X-9

evo i ja moram da kazem da je prosla 6-ca bila sa dosta manjkavosti...
        ali su sve to nadoknadili sa novom....unutrasnjost je stvarno super,kvalitet plastike je dosta otisao na gore,sve je osvetljeno,lezanje je sasvim dobro za jedan takav model.a cena je skoro ostala ista-i sto je najvaznije aerodinamicnija je od stare i laksa.
        sto se tiche starog modela i ogrebane plastike,sedeo sam ja i u nekim premium marakama koje su imale slichnih problema i koje vaze za perfekcioniste.ali eto hvala bogu sa novim modelom je sve postalo mnogo bolje,svaka im chast.cheka se jos i MPS...
        nego da te pitam kako se navikavas na voznju sa volanom na desnoj strani?
        "I am a rotorhead stuck with pistons for the moment. Its killin me."

No ROTOR no MOTOR...

Comment

• Vocko
          CBC Senator XXL
          • 25.04.2005
          • 4556
          • nBGd

Drago mi je sto cujem da si zadovoljan autom, moram priznati da mi je cudno to sto se toliko naginje u krivinama, kada svi tvrde da ima odlicno lezanje, ali to je tvoj utisak i postujem ga.
          Mozda je do samih guma ? Posto trenutno imam slican problem sa caletovom, zbog premekanih bokova guma, a sto je najcudije i on se slozio samnom (sto je retkost ).

Srecne kilometre zelim, a za te pare bih molio da mi posaljes jednu ili dve, cisto da se nadje za delove

Comment

• JNC
            CBC Senator XXL
            • 19.12.2006
            • 1332
            • Beograd

Sad se setih, oko ogrebotina, pa ja moj auto imam 2 godine i nemam ni jednu opgrebotinu na srebrno ofarbanoj plastici tako da...

Comment

• gille
              CBC Senator XXL
              • 24.09.2006
              • 593
              • Belgrado

Pozdrav Bigfoot! Nadam se da će ti M6 biti koliko-toliko dobra dok ne iskopaš neku "desnu" Alficu Sva sreća te ovaj deo foruma ne posećuju Nigy & Co inače bi imao milion PM
              Elem, što se ležanja tiče: Nema šanse da se poredi M6 i bilo koja Alfa. Navikao si na Alfin trim i tu je kraj. Jedino iz Mazde što leži kao Alfa su MX5, MX3 i MPS, bar što se tiče onih automobila u kojima sam se ja vozio.

Comment

• bigfoot
                CBC Senator
                • 13.04.2005
                • 224

Sto se tice Alfista i njima sam prijavio moj "prebeg" na Mazdu, tako da su preziveli . Inace ovde su Evropljani skoro duplo skuplji od Japanaca iste klase, tako da se ljudi retko odlucu dati toliko vise para za daleko manje od duplo vise kvaliteta. Do nedavno M6 je ovde bila najprodavanije auto, ali ih je sada prestigao Suzuki sa Swift-om.

Sto kaze Vocko naginjanje moze biti posledica guma. Sada imam Goodyear koje uskoro menjam jer su podosta potrosene zbog veoma hrapavog asfalta, koji postavljaju da bi se sprecilo proklizavanje zbog velike kolicine vlage i kise, pa cu da javim iskustvo sa novim gumama. Inace ovde vlada misljenje da Honda Accord ima mnogo bolje lezanje na putu, ali ja mislim da je to posledica sto ovde prodaju samo Euro Accord 2.4 koji je ekvivalent Evropskom Type S, kao i Accord V6 tj. Accord za Americko trziste koji je bas zverka od auta pogotovo ovaj novi model. Tako da se sada Honda bolje prodaje jer za iste pare umesto M6 sa 2.0 motorom dobijes Accord 2.4 type S.

I da sto kaze Starac Vujadin, prosto neverovatno kako su uradili glupost sa neosvetljenim prekidacima, osim onog prekidaca kod vozaca za njegov prozor nakome pise AUTO. Ali zato mogu da potvrdim da je kvalitet unutrasnjosti nove M6 stvarno za dve klase bolji od stare, a za vozne osobine nadam se da cu u skorije vreme preneti iskustva , ili mozda neke MPS . Ono sto sam ja zakljucio i video je da M3 unutra je mnogo kvalitetnija od stare M6 sto je bas cudno.

@mikimazda
                Sto se tice voznje na "pogresnoj strani" moram da priznam da uopste nije tesko voziti i da sam se samo posle par dana navikao. Ovde je veoma lako voziti jer svi postaju pravila, i skoro da nema semafora osim u Welligtonu i Auckland, sve su uradili sa kruznim tokovima i sve je zasnovano na pravilu desne strane.

@gille
                Jeste ostala mi je zal za Alfom i nadam se da ce je sto je pre moguce izleciti neka 159-ka ili bar Giugiaro 156. Ali zato ova M6 ide za sve pare i ja sam zadovoljan sa njom.
                “Alfa Romeo is something special. It occupies a place apart...It is a way of life...”

Comment

• gille
                  CBC Senator XXL
                  • 24.09.2006
                  • 593
                  • Belgrado

Vidi, M3 se pojavila par meseci kasnije od prve M6, tako da nije čudo što ima last minute update Drago mi je što ti se generalno sviđa auto, svideće ti se vremenom još više

Comment

• mishkom
                    CBC Senator XXL
                    • 07.08.2007
                    • 591
                    • N/A
                    • N/A

A kako izgleda voziti na levoj strani?

Comment

• bigfoot
                      CBC Senator
                      • 13.04.2005
                      • 224

Pa prvih par dana je bilo veoma cudno, ali se veoma brzo naviknes i nema nikakvih problema. Samo je malo lakse voziti auto sa volanom na desnoj strani po gradu jer mnogo teze ubaciti u drugu, koju bas cesto koristis po gradu, sa levom rukom i dok guras menjac od sebe. Ali su zato ovde vecina auta automatici pa i tog problema nema. A sto se tice sobracaja ovde je prosto milina voziti, niko te nece iseci ili uskociti, uvek ce te neko pustiti da se ukljucis, svi postoju propise (jedina mana toga je sto niko ne vozi brze od 120, ali ne moze se imati sve).

Comment

• MaRe_
                        CBC Senator
                        • 20.02.2008
                        • 248
                        • Nish/SRBIJA

Bas ima lepu boju (BELA )

MAZDA KLUB SRBIJA

Comment

• RedboX
                          CBC Senator XXL
                          • 28.11.2006
                          • 1537
                          • Novi Beograd

Pozdrav bigfoot-e bar ces imati prilike da se isprobas u australiji raznih automobila a ako vec hoces mazdu probaj ovu pa se slikaj a nama posalji slike
                          I don't care if there are no user serviceable parts inside... I'm going in...

Comment

• bigfoot
                            CBC Senator
                            • 13.04.2005
                            • 224

Ovde ima mnogo vise 6 MPS, koje se meni vise svidjaju, ali ovu tesko da cu u skorije vreme videti jer sam malo juznije od Australije u Novom Zelandu. Inace ovde u jakim autima su dominantni V8 motori za vece automobile poput Ford Falcon ili Holden Commodore, dok u manjim autima dominiraju budzene WRX Impreze i poneki Prelude ili Skyline. Do sada jos nista nisam video od malo nabudzenijih (naravno ne mislim na tunning sa neonkama ili spojlerima) Mazdi, samo stok MPS i RX-8.

Comment

• RedboX
                              CBC Senator XXL
                              • 28.11.2006
                              • 1537
                              • Novi Beograd

ups ja se prebacio na australiju

pa preplivaj nije daleko
                              I don't care if there are no user serviceable parts inside... I'm going in...

Comment

Working...
                              X